17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
IS 30.1.2009 11:20

mýtus o šetření na drahé léky

29.1.2009

Vláda si vymýšlí

Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva

Poplatky v lékárnách se na "drahé léky" neuspoří

Petr Wagner

John 30.1.2009 11:28

Re: mýtus o šetření na drahé léky

Tento lákař je tak provařená figura, že si z něho dělají na Zdravotnických noviných srandu i Julínkovi odpůrci. Tož tak.

IS 30.1.2009 11:51

Re: mýtus o šetření na drahé léky

soudruhu Johne, nemáte-li jako bolševik argumenty, snažíte se zesměšnit lékaře - snad primáře z akreditovaného pracoviště. Jako bolševik si jistě pamatujete leninské heslo učit se, učit se a zase se učit. Máte plnou možnost udělat podobný výpočet a "vygumovat" Wagnera ze scény v ČR. Zdá se ale, že jste se  naučil jen plivat.

John 30.1.2009 12:11

Re: mýtus o šetření na drahé léky

Kdyby jsi znal Wagnera tak by jsi si ani nedovolil ty jeho stupidity tady pověsit.

Minutus 30.1.2009 14:46

Re: mýtus o šetření na drahé léky

Mě stačí jak podle tvých příspěvků znám tebe Johne.

4. obecná 30.1.2009 16:51

Re: mýtus o šetření na drahé léky

Dělám to nerad, nemůžu si pomoct...., ale už je toho moc, milý johny. Která z následujících dvou vět je správně česky:

1.Kdyby jsi znal Wagnera tak by jsi si ani nedovolil ty jeho stupidity tady pověsit .

2.Kdybys znal Wagnera tak by sis ani nedovolil ty jeho stupidity tady pověsit.

Naprosto odhlédám od jejich obsahu....

4. obecná 30.1.2009 16:54

Re: mýtus o šetření na drahé léky

Pro puristy jen dodám, že interpunkci mu odpouštím.....:-P

Pavel 30.1.2009 12:37

Re: mýtus o šetření na drahé léky

Tak to je blábol a ne článek. Pokud chcete srovnávat, tak srovnejte cenu za položku z prodaným objemem a budete se procentům honě divit. Paralen stojí tak 10 korun, tak mi ty miliony připadají hodně šílené na počet obyvatel. Lék na asthma stojí okolo 1200 korun.

Naprosto nechápu, proč si lidé nemohou koupit léky do 50 korun sami a proč to potřebují brát na recept zdarma. Vy v tom už nevidíte ztracený čas lékaře, administrativu v lékárně a další administrativu ve zdravotních pojišťovnách, které to musí zpětně uhradit. Toto ta pitomá statistika vůbec nezohledňuje.

Minutus 30.1.2009 14:48

Re: mýtus o šetření na drahé léky

Ono se to taky většinou něděje. Lékaři dávno nedávají paraleny na recept a když to udělají, stejně jak vidíte to na náklady za léky nemá moc vliv.

Tomáš 30.1.2009 11:15

Autorovi

Problematice trochu rozumím (ač nepříliš dobrovolně) a je pravda, že ve veřejných médiích se neříká dost informací, aby to člověk pochopil. Možná by to chtělo v podobných článcíh prohnat.

1) Uváděná maximální marže (29%) je odvozená od ceny ve velkoskladě výrobce. V praxi se o ní dělí distributor (kolem 10%) a lékárna (zbytek, nutno přpočítat na cenu od distributora, tedy např. 129/110). Jaká marže je na rohlících, oděvech, sportovním náčiní?

2) Zavedením poplatku za položku se měnila úhrada pojišťovny za předepsané léky. Pojišťovna snížila úhradu o 10Kč, které lékárník dostane v onom poplatku (pokud jsou předepsána 3 balení, tak by to přesně vyšlo, pokud by tam nebyly jiné chyby.)

3) Pokud se někdo vytasí s papírem o hmotné nouzi, lékárna mu lék vydá bez poplatku, ale pojišťovna nezvedne úhradu o zmiňovaných 10Kč.

Je mi líto lidí, kteří dříve chodili do krajské lékárny, protože ji třeba měli nejblíž a teď tam stojí fronty lidí z daleka, kteří obětují hodiny času za 30Kč.

j 30.1.2009 11:24

Re: Autorovi

Tyto fakta nás nezajímají mi chceme nadávat a stěžovat si;-)

Vlad 30.1.2009 11:49

Re: Autorovi

Tato fakta :-)

Pavel 30.1.2009 12:40

Re: Autorovi

a ještě my :-)

Rybák 30.1.2009 12:02

Re: Autorovi

Aby tento vysvětlující text pochopili lidé ( a voliči), kterým je určen, pak byste ho musel patrně převést do komiksové podoby. Nemá to smysl. Paroubek i Rath to dobře ví, vždyť kolik lidí vyráží ráno na každodenní pouť supermarkety, aby zjistili, kde jsou nejlevnější brambory. " Nechci slevu zadarmo" praví se v jedné povídce autorů Šimka a Grossmana. I desetikorunový poplatek povede k prohraným volbám.

Mira 30.1.2009 18:03

Re: Autorovi

Toto je velmi správný názor, ale bohužel vidím z této i jiných diskuzí na toto téma, že je to pro cca 90% českého národa naprosto nepřijatelné a nesrozumitelné. Oni prostě nepochopí, že zrušením poplatků u lékařů a lékárníků (o kterých si myslí, že jsou naprosto asociální) zajistí bohužel daleko horší dostupnost kvalitní zdravotnické péče právě pro ty, kteří na to nemají.  A pak budou řvát, jak je to možné. Oni ti bohatší si klidně připlatí i víc než 30Kč a kvalitní péči si zajistí. Až se někomu z vás stane, tak jako mě, že váš blízký příbuzný středního věku naprosto zbytečně zemře pouze proto, že nemocnice neměla peníze na řádné vyšetření a léčbu, budete se na to dívat úplně jinak a solidární spoluúčast budete podporovat.

A jestli si myslíte, že velký obdivovatel vítězného února a blízký přítel mafiánů Paroubek a komunistický synek Drath to s vámi myslí dobře, jste na velikém omylu. Oni pouze potřebují, abyste je zvolili. Za tím účelem se klidně spojí dle slov Paroubka i s marťany a budou tvrdit cokoliv, co se vám bude líbit, i když to jsou prokazatelné hovadiny.

Mozek 30.1.2009 11:07

Opravdová pleva.

Už podle jména se hodíte do Neviditelného psa, kde se doposud uplatnil veškerý novinářský odpad. Vaše tvrzení, že jsou na tom lékárníci špatně, je blbost. V mém bydlišti o 4000 obyvatel je lékárna se čtyřmi pracovníky! Zákazníků je maximálně deset za hodinu a proto se vysloveně flákají. Kdyby na tom byli tak špatně, nemohli by se v takovéto lékárně uživit čtyři pracovníci. Mohou si to dovolit díky poplatkům za položku na receptu, kterou vyberou od těch nejpotřebnějších - důchodců. Já si raději zajedu svým autem do 8km vzdáleného městečka, kde je doplatek za stejný lék o třetinu nižší i když vím, že se to srovná projetým benzinem, ale zato mě hřeje vědomí, že nepodporuji zloděje. Ať mi nikdo neříká, že se lékárny řídí ceníkem na doplatky.

stará sova 30.1.2009 11:14

Re: Opravdová pleva.

Ty jseš MOZEK pozánězu mozkových blan ?  Malej závistivěj človíčk, který si neuvědomuje, že lékárníci celý život studují , a asi proto nechtějí pracovat za minimální mzdu.

A určitě se nespletu, když řeknu, že sis v životě sám daňové přiznání nevyplnil.

IS 30.1.2009 11:30

studium na podání léku ?

stará sovo. Vůbec nemůžete zjistit, zda osoba, která vám lék podává má farmaceutické vzdělání. Z velké části jsou to laboratntky nebo nejaké výpomocné síly.  To se ukázalo v TV pořadu Jílkové "Máte slovo" a znám to z vlastní zkušenosti. Umí napsat dávkování na krabičku a přečíst doporučení o léku, které si zobrazí na obrazovce. Zřejěm často do lékárny nechodíte, a tak jste asi spíše mladá sova, což nemusí být na škodu.  

John 30.1.2009 11:42

Re: studium na podání léku ?

Z toho pořadu se akorát ukázalo, že dotyčný důchodce ani neměl ponětí kdo v lékárně pracuje a plet páté přes deváté. Jinak u okýnka výdej na recept máte magistra VŽDY. Pokud ne riskoval by vedoucí kriminál, jasný vy osobní zkušenosti.

IS 30.1.2009 12:03

Re: lékové interakce ?

Ona mi ta obsluhující přímo řekla, že je laborantka, abych ji omluvil. Zřejmě se krimminálu nebála. Navíc, kupuji-li lék, který je na předpis a volně, tak i u okénka na volný prodej musím dostat odbornou inromaci. Stejně tak očekávám odbornou informaci  i u volnýh potravních doplňků, zda se nesnášejí s některými léky, které užívám. Je vám známo, že proenzi a jiné léky podobného složení (glukosamin a td.) se nedoporučují  užívat současně s léky na ředění krve (acylpyrin). A když si koupím volně acylpyrin, tak stačí laborantka?    Zřejmě jste už nebyl dlouho v lékárně.  Nejde o to, co mluvil důchodce v pořadu, ale jak nevýrazné byly odpovědi odborníků.

John 30.1.2009 12:14

Re: lékové interakce ?

Stačí, acylpyrin je volně prodejný lék. A laborantka má na to patřicné vzdělání.

John 30.1.2009 12:22

Re: lékové interakce ?

U okýnka volný prodej dostaneš informaci o volně prodejných léčivech. Pokud máš lék na recept ptej se lékárníka. Tvoje blbost, že to nevíš, ale nezeptáš se.

Minutus 30.1.2009 14:45

Re: lékové interakce ?

V lékárně jsem v životě nedostal informaci, kterou jsem si mohl přečíst už předem na receptu. Beztak bych jim moc nevěřil, nevědí, co mi je.

Vodička-sapér 30.1.2009 12:24

Re: Opravdová pleva.

Sova   byla ve starořeckých  bájích symbol moudrostii,  dodneška  jí  mají Athény ve svém znaku. tak se tady nesnažte , Vy  spíš nějaká stará česká strako,  hlasitým kříkem , jí kazit reputaci! Kšáá!

Kuchl 30.1.2009 12:31

Re: Opravdová pleva.

Jak můžete o lidech tvrdit , že se flákají , co děláte Vy! Nebo Vám chybí sebevědomí a potřebujete někoho buzerovat . Pokud jezdíte zbůhdarma sem a tam  autem , tak na tom nejste snad tak špatně .Cosi máte v nepořádku viz.název autora:-)

Mozek 30.1.2009 13:15

Re: Opravdová pleva.

Já to tvrdit mohu, protože to vidím. Oni se ani nesnaží ukrýt před zraky zákazníků. Jeden obsluhuje a tři ostatní se vesele baví u kafíčka. Na ten provoz by stačili klidně dva, bez větší námahy, ale jelikož mají z každého receptu minimálně 60,-Kč,plus marži z doplatku za lék plus co si navíc přirazí k doplatku, vydělají tolik, že si mohou dovolit flákat se čtyři. Jak je jinak možné, že za stejný lék je v různých lékárnách tak velký rozdíl v doplatku?

Pokud to nevíte, tak pleva je odpad z obilí, proto jméno je přiléhavé.

Alenka v říši divů 2.2.2009 14:52

Re: Opravdová pleva.

Ah bože,vy jste duševní chudák. Za a) pokud skutečně slyšíte až z laborky,kanceláře nebo odněkud ,jak se personál baví,těžko přitom vidíte,že právě rozvažuje koktadlo ,nalévá lihobenzin nebo kontroluje včera vydané recepty. A kdyby tam byli dva lidé, byla by provozní doba 7-15 a o dovolené 7-12,aby to stihli.

PROKOP BUBEN 30.1.2009 11:07

NO ANO

Pravda může být asi jako obvykle někde uprostřed......Nejsa odborníkem, mám za to, že léky bez předpisu by se mohly prodávat třeba i v drogerii a pod......Nemocný stejně musí za lékařem a tam, kde je lékař by měly být dostupné i léky na předpis....A navíc má působit rozvážka léků, což, pokud by se dobře promyslelo, by mohlo slušně fungovat......Lékárny v menších místech problém mít mohou, zato ve větších městech bují téměř geometrickou řadou....

pavlik 30.1.2009 10:47

aha, tak my teď máme levné léky ...

a já hlupák mám pocit, že jsme nejdražší v Evropě, vzhledem k přebujelé lékárenské lobby. Ale jedno na Vás pane Pleva obdivuju. Jak Vám jde pěkně ta pěna od huby ...

John 30.1.2009 10:49

Re: aha, tak my teď máme levné léky ...

Máme soudruhu máme. Jesli jsi neráčil zaznamenat, tak SUKL od podzimu porovnává ceny léčiv s okolními státy. A ceny kupodivu klesají.