27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Malá lekce od velitele konvoje

Není ale tou hlavní věcí, o kterou zde jde. Konvoj přijel, v několika hodinách zase odjede a brzy přestane být otázkou dne.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 3.4.2015 6:14

A dlouhé vlasy a angl.texty zakážete?

Tak jako Vaši předchůdci, soudruhu?

J. Kohoutek 3.4.2015 8:06

Re: A dlouhé vlasy a angl.texty zakážete?

Jste hňup.

V. Patkoš 3.4.2015 8:11

Re: A dlouhé vlasy a angl.texty zakážete?

To je vždycky sranda, když nejvíc kovaní bolševici jako vy ostatní častují soudruhem a myslí si, že ho tím urazí.

V. Plocek 3.4.2015 9:57

Re: A dlouhé vlasy a angl.texty zakážete?

Já nic zakazovat nebudu. Ale pokud někdo, kdo zažil rok 1968 a to ti zpěváci ano, tak ne že nesmí, ale nemůže písně, symbolizující určité násilí na našem státě zpívat, alespoň tak to cítím. A propo. Bytostně nesnáším ruský systém. Ale na rozdíl od jiných lidí mi obyčejní ruští lidé nevadí. A toho bolševika si nechte pro svoji rodinu, když takto chápete moje myšlení. Asi budou také rusky zpívat.

Z. Lapil 3.4.2015 12:58

Re: Malá lekce od velitele konvoje

Pane Plocku, přeji pěkný den. Četl jsem i Vaše dovysvětlení. Je legrace, jak se nastavení odporu mezi lidmi i mezi časem mění. Zdá se, že máme na věc hodně stejný názor s hodně různou realizací. Třeba zrovna Kaťušu mám za pěknou písničku a rád si ji zahraju a zazpívám, ale jít na Alexandrovce by mi bylo hodně proti srsti. Nejspíš proto, že jsou - předpokládám - opravdu dobří muzikanti, a já bych se tak ocitl v situaci, kdy se mi bude líbit něco, co vyprodukovala sovětská armáda.

Vysloveně mě zaujalo: nikdy jsem neměl problém s ruskou ani sovětskou klasickou hudbou (Prokofjev, třeba), ale v r. 1989 jsem se přistihl, že osvobození od "povinnosti" obdivovat vše sovětské a ruské mi - z hodiny na hodinu - umožnilo číst třeba Čechova a Gorkého. A vlastně i Bezruče. Ne že by se mi všechno, co jsem měl v ruce, líbilo, ale to už je samozřejmě jiná záležitost.

A víte Vy co? Já Vám přeju, abyste si tu Kaťušu někdy poslechl bez toho filtru, o kterém jste tu psal. Možná Vám přijde hloupá a naivní a vůbec bblá, koneckonců Čajkovskij to není a Jiří Suchý už vůbec ne, ale fakt nemůže za to, kdo si ji oblíbil.

V. Plocek 3.4.2015 14:09

Re: Malá lekce od velitele konvoje

Pane Lapl děkuji za názor, který je mi srozumitelný a přijatelný. Písničku jsem vybral jako příklad "bolševického, potažmo ruského vstřebávání", protože když vidím kamarády zpěváky, jak ji prožívají,tak mi není příjemně. Proč? Protože ruský potažmo bolševický způsob boje je použít vše, co může protivník pozitivně vstřebat. Stejně tak působili dříve sovětší sportovci v menších sportech, kde stát zaplatil jejich "výcvik" tak, aby ohromovali svět.

Ale z jiného soudku. Jedna věc je politika, kultura, sport a další aktivity. Plně s vámi souhlasím a sám bohatě vychutnávám klasickou ruskou hudbu, operu bez ohledu na dobu vzniku, moderní ruské malířství, vynikající ruské a z bývalých sovětských republik filmy a další a další. A navíc jako cyklista jsem se dostal do Ruska, Ukrajinu a příští rok doufám i do Kyrgyzstánu, kde jsem vždy našel a najdu obyčejné úžasné lidi, kteří Vás často přes materiální nedostatky přijímají a ukazují běžný život. A jde to tak daleko, že při poslední nahodilé návštěvě rodiny mi stará matka vysvětlovala, jak její syn v 1968 osvobozovala Prahu. A při pohledu na tuto paní, nevědomou, upřímnou jsem nenašel odvahu kazit ji život oponováním a vysvětlováním pravdy. Stejně by to nepochopila. A tak jsem mlčel. Čili jedna věc je politika a druhá věc to ostatní. A to velmi důsledně rozlišuji. Konečně stejné to bylo v Izraeli a Palestině. Byl bych rád, kdyby jste pochopil výše uvedené a zdravím.

J. Václavíková 3.4.2015 0:24

Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Tolik slov, aby se zamlžilo, odkud opět přišel mráz :-)))

M. Kosejk 3.4.2015 0:53

Re: Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Někdy předevčírem vyšel Klausovi článek s podobnou tématikou. Tvrdil mimo jiné: "ODS padla kvůli proamerikanismu".

On už fakt neví, kam tu svoji prokremelskou propagandu naroubovat. To spíš ODS padla právě kvůli jeho podvratné činnosti než kvůli tomuhle. A taky kvůli tomu, že se Klausovi dařilo přesvědčit část vedení ODS, že voliči ODS jsou protievropští (eurokritičtí - to ano, ale ne protievropští a protizápadní jako Klaus). :))

J. Václavíková 3.4.2015 13:06

Re: Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Nemůžu si pomoct, ale každý další kamínek tu mozaiku vykresluje tak, že je jasné, co je zač a s kým to táhne. Prostě poškodit jednotu Evropy, aby v následném chaosu mohl Kreml provádět své nečisté rejdy. A všichni jeho nohsledové unisono pějí antiami píseň. Staví se proti tomu, co reprezentuje euroatlantická spolupráce.

Jestli se Vám bude chtít, podívejte se na tohle. Vykresluje to pozadí vzniku NATO. Včetně těch tanečků kolem Ruska.

http://technet.idnes.cz/jak-jsme-vstoupili-do-nato-vondra-kavan-gorbacov-havel-jelcin-pt4-/vojenstvi.aspx?c=A140311_160732_vojenstvi_kuz

M. Kosejk 3.4.2015 14:01

Re: Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Jo, jo. To už jsem četl.

A ještě něco: Já si nadávám, že jsem byl tak blbý, že jsem tak dlouho tak špatně interpretoval Klausovy motivace. Najednou ta jeho činnost mi dává úplně jiný smysl.

Už třeba začínám chápat jeho příšerou averzi k lidem jako Havel, Němcová, Vondra, Schwarzenberg... - není v tom nic osobního, jak jsem si myslel - Klausovi na těchto lidech vadí, že vedli ČR do západních struktur.

J. Václavíková 3.4.2015 14:21

Re: Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Já mám na to svou teorii. Klausovi jsme na začátku asi věřili prakticky všichni, že to dělá dobře a s dobrými úmysly. Ale každý z nás z toho vystřízlivěl v jinou dobu. A ti, kteří vydrželi déle, se teď snaží zpětně racionalizovat jeho kroky a postoje z té předchozí doby. No a pak tu máme skalní sektáře, novodobé svědky Jehovovy, co se za něj perou do roztrhání dál. Viz úvodní strana.

M. Kosejk 3.4.2015 14:40

Re: Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Asi to tak bude. Třeba můj příklad: Já jsme k euro-elitám dost kritický. Tak jsem si naivně myslel, že v tomto Klaus je se mnou na stejné lodi - že mu jde o reformu EU do funkčnějšího a racionálnějšího útvaru. Jenže chyba lávky - teď už to vidím. Klaus celou dobu pádloval směr Asie (zjednodušeně řečeno).

J. Václavíková 3.4.2015 14:56

Re: Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Je to tak. Na EU je dost co zlepšovat, ale proč ji zrovna rozbíjet? Ostatně, být mimo žádná výhra nebyla, pokud si vzpomenete.

P. Kmoníček 3.4.2015 15:44

Re: Krindy pindy. Teda spíš ty pindy.

Pane Kosejku,nic ve zlém.Trvalo Vám to sice déle,ale procitl jste.Bohužel je ještě hodně lidí,kteří dosud neprocitli.

J. Brunner 3.4.2015 0:24

ODS

Už pro mne neexistuje.

H. Gene 3.4.2015 3:11

Re: ODS

Díky za info.

J. Kanioková 3.4.2015 0:17

Přesně..

"RESPEKT k jiným názorům už není jednou z hodnot občanské svobody a demokracie."

Bohužel..

M. Kosejk 3.4.2015 0:42

Re: Přesně..

Necítím respekt k hloupým a nebezpečným názorům.  Nic takového ani demokracie nevyžaduje - funkční demokracie naopak vyžaduje marginalizaci hloupých a nebezpečných názorů.

Každý si může říkat, co chce. Vy si dál pindejte protizápadní pindy. A já zase mám právo říct, že pindáte hloupé nesmysly.

A ODS má právo říkat, co říká. A já jsem spokojen s tím, jaký postoj ODS zastává, protože jsem jejím voličem.

L. Dvořák 3.4.2015 1:43

Re: Přesně..

Býval jsem také vždy voličem ODS. Ovšem první červíček se vloudil, když začala populisticky prosazovat úlevy na bydlení pro mladé. Korunu tomu nasadila názorem na ukrajinské dění. Zbyli Svobodní.

A ohledně paní Kaniokové. Kdysi přispívala na Novinky a byla velice kritizována za prozápadní postoje. Nyní je kritizována za opačné. Je svoje a má názor.  Moje krevní skupina.

V. P 3.4.2015 4:49

Re: Přesně..

No, nyní by byla na Novinkách hvězda.

P. Boublíková 3.4.2015 6:03

Re: Přesně..

Ano.

K. Frauknecht 3.4.2015 7:11

Re: Naprostý souhlas

s oběma Vašimi odstavci.

P. Sulc 3.4.2015 3:57

Re: Přesně..

To je moc pekne. Kdysi byl v Nemecku respekt k nazorum NSDAP a pana Hitlera. V CSR zase k nazorum komunistickym a pana Gottwalda. A tak v obou pripadech ta , jak rikate, ''obcanska svoboda a demokracie'' moc spatne dopadla.I mrtvi byli.

M. Smidova 3.4.2015 7:25

Re: Přesně..

Proč respektovat názory "trollů"v podobě učitelů I.stupně a jim podobných ?

P. Lenc 3.4.2015 8:50

Re: Přesně..

Snad paní Kanioková RESPEKT ke lži? A to prokázané samotným Putinem?Nevím, jestli jste slepá, nebo si děláte legraci.Pokud to není horší.

Š. Hašek 3.4.2015 10:00

Re: Přesně..

Souhlas s paní Kaniokovou.

Začínají existovat "správné názory", dané momentální většinou. Resp. fakta se modelují podle názoru většiny.

Pan Haas to napsal dobře.

J. Brunner 3.4.2015 13:28

Re: Přesně..

Asi tak.

Z. Lapil 3.4.2015 12:28

Re: Přesně..

Respekt k jiným názorům je dobrá věc. A měla by být samozřejmá.

Neměl bych být ale nucen respektovat evidentní nesmysly a už vůbec nehodlám respektovat evidentní demagogii, která nazývá průjezd několika jednotek cizího vojska s dvojím přenocováním okupací, zatímco pobyt těžce ozbrojené armády na dobu neurčitou velkoryse přehlíží.

V tomto případě je legitimní debata na témata typu "Jsou větší lumpové Američané nebo Rusové", zatímco srovnávání prostého, i když - pravda - poněkud demonstrativního průjezdu 500 lidí s pobytem bratru půlmiliónové armády s 6300 tanky a 550 bojovými letadly, výsledkem jejichž činnosti byla mimo jiné souvislost možnosti vykonávat zaměstnání a chodit do vyšší než základní školy s prohlášením "Souhlasím se vstupem",  ať se na mě nikdo nezlobí, to už mi nepřijde jako respektuhodný názor, ale jako pokus udělat ze mně hlupáka.

Zdroj počtů vojska: totalita.cz a méně razantně ("podle některých zdrojů až") vlada.cz. Abych se neblamoval, a protože nechci zavést debatu do hádky o přesné počty, ještě jsem se porozhlédl jinde. Zdá se, že ty počty jsou jsou množstvím vojska vstoupivším v r. 1968 a  jejich počet byl posléz omezen asi na pětinu.

Vojenský historický ústav uvádí odchod vojsk v letech 1990 až 1991 takto: Celkem Československo k 30. červnu 1991 v 925 transportech opustilo 73 500 vojáků a 39 000 rodinných příslušníků, 1 220 tanků, 2 500 bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, 105 letadel, 175 vrtulníků a 95 000 tun munice. Poslední železniční transport přejel československou hranici 21. června 1991.