16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
brok 14.4.2007 16:20

v oblasti sociální

sociální podpora je solidární pomoc občanům potřebným na přechodnou dobu. Podmínkou je, aby to byli občané skutečně potřební, tj. nemajetní. Jestliže má někdo např. auto, musí ho nejprve prodat a peníze použít pro svou rodinu a teprve potom, když už nemá nic, co by mohl zpeněžit, může čekat pomoc od spoluobčanů. Pomoc se také týká výhradně spoluobčanů. Pomoc tedy nemohou dostat občané jiných států, i kdyby to bylo Slovensko, ke kterému máme “nadstandardní” vztahy.Podporovaný musí také prokázat, že i on je schopen a ochoten k solidaritě, tj. musí alespoň část posledního období platit daně, kterými on podporoval jiné, než se dostal do tísně. Tedy např. za posledních 5 let platil alespoň 2 roky daně z pracovní činnosti. Pokud neplatil, může dostávat podporu pouze ve snížené výši formou odběrních poukazů na potravinářské zboží. To by nemělo být dodáváno z normální obchodní sítě, ale z něčeho velmi podobného současným “státním hmotným rezervám”. Po dobu odběru této podpory by žadatel musel pro svou obec na požádání starosty či zastupitelstva provádět práce ke zvelebení obce, úpravě obce, či nárazové práce (př. odklízení sněhu).Porodné není odměnou za porod, ale podporou pro první výdaje se zajištěním novorozence. Pokud matka dá po porodu dítě k adopci, má na porodné nárok adoptivní matka. Také přídavky na děti jsou určeny k úhradě nákladů za výchovu a není-li dítě řádně vychováváno, rodiče na tento přídavek zcela samozřejmě ztrácejí nárok (nejde jen o školní docházku, ale také např. o drobné krádeže).Počet dětí je limitován nikoliv schopností je porodit, ale schopností rodičů tyto děti řádně vychovat. Proto by přídavky na děti měly být omezeny maximálním počet (tří) dětí.

brok 14.4.2007 16:40

v oblasti trestní

Je nesmyslem závažnost trestného činu posuzovat podle výše škody. Zcela rozdílná je nebezpečnost krádeže 5.000 Kč důchodci s důchodem 6.000 Kč a managerovi s platem 100.000 Kč. Nepovažuji okrádání občanů s vysokým platem ani za odpustitelné ani za morální, ale v prvém případě jde o přímé ohrožení života okradeného, ve druhé to postižený může přežít. Samozřejmě v obou případech by měl být trest stejný, ale členění trestných činů na do .. a od.. považuji za nesmysl, každý trestný čin vyžaduje trest.Bez ohledu na trestní odpovědnost dětí musí být za každý trestný čin někdo potrestán. Jestliže dítě je příliš malé na vězení, měli jeho rodiče na něj řádně dohlížet a jsou proto za dítě trestně odpovědni.Je třeba skoncovat s nesmyslným termínem “přiměřená sebeobrana”. Až do druhé poloviny padesátých let minulého století byla sebeobrana buď oprávněná (tedy bránící se právem předpokládal, že jeho majetek, zdraví či život je ohrožen) a neoprávněná (v případech, kdy to zcela prokazatelně předpokládat nemohl). K tomu je třeba se vrátit, protože všechny výhody jsou na straně pachatele – čas, místo, způsob a proto musí oběť mít nějakou výhodu, aby její sebeobrana měla naději. Útočník si zpravidla také vybírá oběti jasně slabší, se kterými bude mít snadnou práci. Opět důvod pro zvýhodnění oběti. Zákon by se měl vrátit k obraně oprávněné a každá oprávněná sebeobrana je současně i přiměřená.Dalším nesmyslem trestního systému je princip “nekumulovat tresty”. Ujede-li řidič od nehody – 2 roky, zabije-li při nehodě člověka –3 roky, zabije-li a ujede pak se ke druhému trestnému činu přihlíží jako k okolnosti, tedy zase tři roky. Proč ne 5?Jedno vloupání 2-3 roky, 10 vloupání 2-3 roky, 100 vloupání 2-3 roky. To je třeba změnit. 1 vloupání 2-3 roky, 10 vloupání (logicky) 20-30 let atd. Nebo jsou obavy, že soudce nezná násobilku.

Jarda 41 14.4.2007 21:01

Re: v oblasti trestní

Oba Vaše příspěvky jsou velice rozumné! Děkuji a zdravím:

čtenář 15.4.2007 8:41

Re: v oblasti trestní

 R^ Dal jste si s tím práci, podle kvality písemného výstupu mnohem větší, než si dávají naši slavní zákonodárci, jsem zvědav na reakce.

P.S.: díky lidem Vašeho typu jsem čím dál více přesvědčen o perspektivnosti systému Josefa II. a jeho státní rady, jako o jedině funkčním. Koneckonců pořád těžíme z tereziánských a hlavně josefínských reforem.

Ptica z Modrej 14.4.2007 18:46

Re: Pane Neffe,

Několik generací Romu bylo nepřiměřeně zvýhodněno. Chlapa bylo možno beztrestně zabít, ženám a dětem  jen uřezat dle výběru nos,uši nebo obojí. Příjemné zvýhodnění proti mužům. Jak řekl pan Čunek,opalte se ,zapalte ohně na náměstích a budete se mít dobře. Kolik s Vás by chtělo být Romem v Čechách s jejich nepřiměřeným zvýhodněním?

brok 14.4.2007 18:54

Re: Re: Pane Neffe,

Mluvíte o rozdílu třech století. Já mluvím o posledních padesáti letech.

Ptica z Modrej 14.4.2007 19:48

Re: Re: Re: Pane Neffe,

 Osvětim apod.opalování  jsem raději vynechal,krátká paměť,promiňte...

emersonskej 14.4.2007 20:21

Re: Re: Re: Re: Pane Neffe,

trochu ubohý argument - nemyslíte ???

Ptica z Modrej 14.4.2007 21:20

Re: Re: Re: Re: Re: Pane Neffe,

 Nu a co Vy myslíte ? Vystěhovat nebo spálit ?

Alois 15.4.2007 1:36

Re: Re: Re: Re: Nejprve jsem to chtěl přejít, ale po další replice nemohu, ptáčku posměváčku

Předně - zákoníky typu oko za oko mají svůj původ ve střední Asii a v barbarském dávnověku. Na tom, že se až do novověku udržely, má svůj podíl postupný rozklad demokratického státního uspořádání římské republiky pronikáním středovýchodních sektářských přistěhovalců a jejich teokratické doktriny do nejvyšších pater římské státní správy a následná přeměna republiky v imperium despotického, východního střihu, a nakonec úplné rozvrácení téměř tisícileté demokratické civilizační tradice římské republiky v Evropě masivními  nájezdy východních národů, prostě značným multikulturním ekonomickým přistěhovalectvím.

Křesťanství, podílející se téměř 500 dalších let na ničení pozůstatků antické demokracie,však samo v Evropě žádné nové státní uspořádání nevytvořilo, jen postupně infiltrovalo mocenské struktury nových říší, aby svou asijskou kulturní tradici nechalo rozkvést ve středověké inkvizici. Zákony, o nichž mluvíte, nejsou obrazem nějaké české mentality, ale barbarsky vzdělávaného evropského lidu a  vrchnosti v dědičných monarchiích, inspirovaných znovu východní, tureckou krutostí. Dnes je to snad všechno minulostí.

A pokud jde o Osvětim, při vší úctě k romským obětem, připomněl bych vám, že Češi svůj podíl v  koncentrácích též odvedli, ale jako národ využitelný pro pracovní nasazení, byli určeni k druhé fázi vyhlazení, po přesunu za Ural.. Také to byli právě Češi, kteří přijali Romy z osvobozených koncentačních táborů, které odmítly repatriovat jejich původní domovské státy.

Tyto paradoxy mě napadly, když jsem četl vaše úšklebky o krátké paměti, vy deformovaná humanistko...  Mohla byste, Ptico, vyprávět něco o romském ukrývání Židů,  o romském odboji - stydím se, že mne napadají hnusné, kontroverzní invektivy, protože narozdíl od vás takové příběhy znám. 

Kdo sám sebe nezaopatřil, těžko může druhým pomáhat, tak to bývá.. Skupiny, které se nesocializovaly, zůstaly zákonitě na ledasco samy, pro člověka každé národnosti je důležité získat a udržet si přátele. 

Jarda 41 14.4.2007 21:11

Re: Re: Pane Neffe,

To, že romové se snaží žít chytřeji než kukačky, je všeobecně známo rovněž několik staletí. Myslíte, že abychom se jim zavděčili ja nutné převzít jejich zvyky? Kolik neromů se řádně vzdělává, pracuje, vytváří zisk a platí daně, aby bylo možné romy "nedostatečně" zvýhornit? Romů ktří se opravdu snaží najít práci je minimum a z nich většina, pokud nějakou práci získá, snaží se okamžitě zaměstnavatele "ociganit"

Kobylka Lajda 15.4.2007 8:14

Re: Re: Pane Neffe,

Kdo z Vás, diskutujících, by chtěl bydlet v jednom domě byť i se slušnou cikánskou rodinou?  Doučovala jsem malé cikány, poznala jejich úroveň vybavení bytů, způsob nabývání prostředků (o moc vyšší než mají někteří z většiny) - a říkám jednou provždy NE. Stala jsem se rasistkou. Podáte prst a urvou vám celou ruku, jsou vtíraví, vlezlí, stále něco potřebují - i přes své dobré zabezpečení si "zkusmo" stále něco půjčují. Psát neumějí, ale bez problému se dostanou do telefonního automatu a vyberou kasičku. Viděla na vlastní oči. Znovu říkám NE. Je nutný zákon "šupem do rodné obce".8-o8-o8-o

Anna Šochová 14.4.2007 15:38

Když se chce,

tak jde všechno. Pokud nebudeme používat zváštní přístup a ohledy na národnosti, ale budeme všem měřit rovným metrem, bude leccos vypadat jinak. Když necháte jakoukoliv slepici vyřvávat na úřadě dávky a ukážete strach, je naprosto jedno, jestli měla vlasy od přírody blond nebo černé. Když dovolíte sprosťárnu jednomu, začne do vás kopat kde kdo. Pokud nastolíte pravidla a držíte se jich, můžete dostat přes hubu, ale taky získáte určitý respekt a příště vás už obejdou.

Jistěže máme problémy, ale pokud se nenaučíme jednat na rovinu a podle toho, kdo skutečně před námi stojí, tedy jestli je to udřená ženská nebo chlápek, případně vykuk jakéhokoliv vyznání a barvy kůže, budeme dál přešlapovat na místě.

Pracuji v sociální sféře a užívám si různého. Těch lidí, co dneska žijou přítomností, je spousta. Těch, co neumějí vyjít s penězi, ještě víc. Ale ukažte, že je vidíte jako lidi, jednoho jako druhého a pokud u někoho vzbudíte cosi jako respekt a úctu, jsou to - kteříkoliv lidé ode dna, kteří se jako lidi začali vedle vás cítit. Lůza je stav mysli (hm, SNAD ještě MYSLI), ne barva těla.:-)

No a co se týká křesťanů- to je někdy zajímavá smečka. Znám i studované jedince, kteří jsou ve finále přesvědčeni o nutnosti takových kruťáren a hovadství, že je snad dobře, když v těch Letech udělali vepřín, protože jinak by leckdo z těch humánních hvězd  ještě špekuloval o praktickém pokračování a využití zavedeného! To víte, ve jménu něčeho, například Boží vůle,  se tak dobře táhne vpřed!

No... 14.4.2007 15:37

Od-do za "pár"korun?Učitel má míň!

A to musí opravdu něco umět, ne jen držet lopatu a mít "kápa"šéfa úklidové firmy, který to umí zařídit tak, že v přepočtu na pracovní dobu mají několikanásobek platu normálně pracujícího člověka."Pozitivně diskriminované romské úklidové firmy" jsou realitou.Zkuste jim nabídnout mzdu běžnou u normální firmy. Jen se vám vysmějí, že za tu almužnu dělat nebudou, jejich firma je lepší....smutné a pravdivé.

Mell 14.4.2007 15:02

Komplexní politika vůči menšinám

Líbila se mi diskusní připomínka pana Kiliána o tom, že některé státy mají svou politiku vůči menšinám lépe zmáknutou a dává za příklad Kanadu. Plně s ním souhlasím, raději dávám přednost podobným, komplexním systémům, než třeba francouzským, kde dávají přednost nedomyšleným zákonům  a věčným ústupkům a kde to vede?

Zákon by měl platit pro všechny stejně a romům by se mohlo dát vybrat, buď se přizpůsobíte a budete jako ostatní obyvatele země, se všemi výhodami i odpovědností, což jistě přijme velká část romů, nebo můžete žít specificky, ale nemůžete očekávat  výhody.  

Pastevec 14.4.2007 14:38

P.Neff-cikani.

Pane ,postihujete nektere problemy tohoto etnika z hlediska jak to resit,kdyz uz tady jsou. Souhlasim se vsim co tady konstatujete. Na tom svete jsem dele nez vy a zil jsem vzdy v prostredi jehoz oni byli vzdy nějakou soucasti.Kocovali a taborili na obci vyhrazenych mistech.V dobe Rise zmizeli z verejne potulky jak se tehdy rikalo.Válka skoncila zacali kocovat nez jim vzali kola od vozu.Obce podelili jejich rodinami a nutili je pracovat.V meste jsme je meli za sousedy a jednoho jejich barona jsem znal dobre a ten rikal cikan povazuje jakoukoliv praci za posledni formu obzivy.Znam cikany tak bohate,ze mnohym necikanum nezda,že by to bylo mozne.Neni jich malo.Znam chude a neporadne,alenekradou a jejich bydleni i zpusob zivota je vzorem pro necikany.Jsou vice solidarni nez takovi ti povaleci,kterych je vsude plno a nejsou to Romove.Radi ukazujeme jen ty Romy o kterych mluvi Cunek.Ti co se nam ze sveta snazi namluvit neco o tom,ze jsme rasiste atd.maji skutecna gettha ve svych zemich z africanu a aziatcu a vubec je nezajima jak tam ziji.Nic nejde zmenit rychle.Mentalitu pestovanou po generace vymyti jen tvrda nutnost postarat se o sebe a svou rodinu vlastnim pricinenim.Chces potporu ,musis pracovat a my ti pridame.Cigan je stejny rasista jako my,tak mu to nepromijejme at nese dusledky.Jsou stejni jako my,take uz nechceme pracovat,chceme jenom dostavat.Zadne demonstrace nejsou k nicemu,je to stejne jako petice a jine podobne nesmysly.Ukazujte a piste o tech romech,kteri jsou dobri a ziji podle nejakych danych pravidel.

Pete Brich 14.4.2007 13:29

"Bohužel toto ublíženectví velmi často podporují ti, kteří se snaží v nejlepší víře těm lidem pomáhat"

To je právě ten omyl. Podpora ublíženectví je výnosný džob (džamila). Vy byste to za ministerský plat nedělal, Astone? Kdyby nebylo ublíženců, bylo by po džobu.

Posekal vůbec někdo v Letech u Písku loni trávu?

PB

johan 14.4.2007 19:23

Re: "Bohužel toto ublíženectví velmi často podporují ti, kteří se snaží v nejlepší víře těm lidem pomáhat"

jako každý rok zaměstnanci vepřína

nepolitik 14.4.2007 13:22

Ondřej Neff rozhodně nepatří mezi mé oblíbence, ale

dnes mu musím dát plně za pravdu jak v hodnocení populisty Čunka, tak v hodnocení populistů z řad Romů, např. pana Ščuky. Nesouhlasím však s diskutujícími ohánějícími se rasovými rozdíly mezi romským etnikem a ostatními etniky v naší republice.

Nakonec mám dotaz k MUDr. Kiliánovi - co je znamená termín: vede k hrlzám selekce. Slovo hrtza nebo jemu podobné jsem nanašel a vžádném z pěti mně dostupných slovníků a encyklopedií.

MUDr Jiří Kilian 14.4.2007 14:06

Re: Ondřej Neff rozhodně nepatří mezi mé oblíbence, ale

Promiňte prosím překlep. Vím o něm, ale nechtěl jsem jen kvůli němu psát další příspěvek, nadto v přesvědčení, že řeč je samoopravitelná. Nejspíš ale jen pro toho, kdo chce.  Správně mělo být ".. k hrůzám.."

Jarda 41 14.4.2007 21:58

Re: Re: Ondřej Neff rozhodně nepatří mezi mé oblíbence, ale

Já to taky neuhád. Děkuji.

Mell 14.4.2007 14:35

Re: Ondřej Neff rozhodně nepatří mezi mé oblíbence, ale

Nepolitiku, ty jsi u mě normální popleta. Jak můžeš o panu Čunkovi říkat, že je populista a dávat ho do stejného pytle se Ščukou a podobnými populisty.

Populista je ten, kdo žvaněním překrucuje pravdu tak, aby ovlivnila jeho posluchače ve svůj prospěch a navíc  není za ním vidět žádná práce.

Pan Čunek a tým lidí, které vedl, hlavně pracovali, je za nimi vidět pozitívní výsledek (dle naprosté vetšiny obyvatel Vsetína, kteří to mohou ohodnotit nejlépe) a v době, kdy se problém s neplatiči řešil, tak ani náhodou neuvažoval o tom, že někdy bude předsedou KDU-ČSL a bude místopředseda vlády, takže nebalamuťte lidi kolem sebe , vy populisto!

Alois 15.4.2007 3:10

Re: vedle l je ů, Mudruji.

Tisifoné 14.4.2007 12:56

řešení

Pro Rómy bych jedno řešení měla: přejít na islám. Pak by podporu dostávali odjinud a ne jen peníze. Přestala by legrace, začaly by gadžům opravdové starosti. Ani v tý kavárně by si nebyli jistí.

Říha 14.4.2007 12:44

Myšlenkové říhnutí autora...

... se od myšlenkového říhnutí v "souřadnicích pivního žvanění v uhlířské hospodě" liší tak, jako se liší myšlení uhlířů ve čtvrté cennové skupině od myšlení kavárenských povalečů.

Nemesis 14.4.2007 12:01

V pátek zaplnil půl Lidovek,

dnes plká ve svém, v pondělí zas Poslední slovo v Lidovkách. Upozorňuji, že kvůli němu vyhozený Jiří Černý je v pondělí ke čtení v Hospodářkách.

MUDr Jiří Kilian 14.4.2007 12:28

Re: V pátek zaplnil půl Lidovek,

Nemyslím si, že je to plkání.  Je to úhel pohledu, nadto od myšlenkově zdatného člověka. Rozpor v náhledech není na škodu. Diskuse k různosti náhledů je vždy prospěšná a obohacující ty, kteří dovedou vnímat. Osobní averse a personifikace, určující náhled na věci, na škodu jsou.

Marie Dubanová 14.4.2007 16:36

Re: Nešlo by to dnes také tak?

díky, kde jste to našel ?dub.

jirka.s. 14.4.2007 17:19

Re: Re: Nešlo by to dnes také tak?

Představte si, že to použil kdosi už včera, ale zapadlo to v nezájmu, tak se to snažím šířit dál místo původního autora, i když se tak trochu stydím za to plagiátorství. Připadlo mi to totiž natolik dobré, že jsem považoval za nesprávné, aby to zapadlo v zapomnění. Pokud se dotyčný ozve, tož se mu ze srdce omluvím.