30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Martin 13.3.2009 14:39

Re: Co se týká těch dodávek

JZD byla nutnost,protože ti drobní sedláci by dále neuživili stát.Měli buď žádné,nebo špatné a zastaralé stroje a většinu práce jim chodili dělat lidi ze vsi za deputát a pár korun.Až když se rozjely STS (strojní traktor.stanice)s dostatečným počtem traktorů,mlátiček,samovazů a pod.,hned to bylo na polích vidět a tak vznikly zemědělská družstva,čili velkovýroba.To pochopili i sedláci,neboť i jim odpadla dřina.Taková byla doba a každá doba si vyžaduje své.

dr Turnovský 13.3.2009 14:37

Re: A jak se vám....

no to se všechno může stát...lidi jsou různí. Ale jde jen o ty dotace. Ono totiž vůbec není jednoduché je dostat a to i když máte vše OK a hlavně pokud by něco zjistili, tak se vrací zpětně.  A ten dotyčný  má problém  dosud...

Pavel C. 13.3.2009 14:34

Re: Co se týká těch dodávek

Pane Vy jste to zvojtil.

franta tyčka 13.3.2009 14:30

Re: Co se týká těch dodávek

Tak vidíte jak byli mírní. Dneska by jich předepsali na jednu slepici pět. Alzhaimr je svinstvo. Jenom dodám, že je lepší nezapomenout se s Alzhaimrem napít než  s Parkinsonem rozbryndat.

Pamětník 2 13.3.2009 14:30

Re: život na vesnici

Mluvíte velmi zasvěceně,asi jste toho hodně prožil.Já si myslím,že diskuse je od slova diskutovat,proto diskutoval i pan Hafusak i R.J.Pokud  máte problémy s tlakem,tak to nečtěte.Pravdu máte oba v některých věcech,ale proč nekonzultovat oba názory?To už tady bylo,že za jiný názor byl člověk darebák.Naučil nás to bolševik a dnes se nám to hodí.Část Vašeho příspěvku vůbec nesouvisí s článkem.Včera jsem zrovna viděl filmový dokument o Protektorátu,kde jsem si všimnul plakátu,který vyzýval dělníky v boji proti keťasům a šmelinářům.Proč používáte výraz ve Vašich?Jste přesvědčen ,že dotyčný je nebo byl vůbec komunista?Možná mne také začnete obviňovat z bolševismu od kterého jsem měl hodně daleko,ale zeptám se Vás.Pokud jste už před rokem 1989 chodil volit,volil jste někoho jiného,než kandidátku NF?A pokud ano,tak jste ty bolševiky pomáhal držet u moci stejně tak,jako obrovská většina národa,včetně nynějších významných politických špiček.Tak diskutujme,ale buďme zároveň soudní!!:-/;-):-)

gnomon 13.3.2009 14:29

Re: Vynikající článek

Pro radiosoučástky jsme jezdili do Drážďan nebo Lipska, kde byla specielní prodejna a kde bylo vše, později pro integrované prvky i do Maďarska. Bylo to v době, kdy na trhu nebyly pořádné koncové výrobky a tak nezbylo než si je zhotovit svépomocí. Pamatuji prodejnu  hifi klubu Ve Smečkách Ve Vietnamu sice Slušovice měly svůj závod ale, že by se specializoval na dovoz součástek pro  ruské rakety se mi zdá přitažené za vlasy. Zajímal by mě ale další osud Slušovic po odchodu přadsedy Čuby, zda  stále funguje.

I-Worm 13.3.2009 14:28

Re: Zlaté socialistické zemědělství! Maso nemělo antibiotika, růstové hormóny, vodu,

proboha, kde jsi přišel na tu blbost! Za komančů bylo v mléce antibiotik, že ani jogurt nechtěl tuhnout!

Martin 13.3.2009 14:24

Re: A jak se vám....

a co ti další,třeba ta co týrala koně,nebo ""sedlák"",který dostal pole v restituci a pak mu tam 4 roky rostl bodlák a sveřepec.

I-Worm 13.3.2009 14:18

Re: A jak se vám....

bylo to loni v televizi a v diskusích na Psu se to pak rovněž objevilo (ovce, které si z hladu navzájem ožíraly srst).

I-Worm 13.3.2009 14:16

Co se týká těch dodávek

tak můj dědeček říkal, že za protektorátu bylo stanoveno, kolik musí v hospodářství zůstat na osobu a zbytek se odváděl, zatímco za komančů klidně předepsali odvádět dvě vejce na slepici denně, na to si setsakramentsky dobře pamatuji!

.... 13.3.2009 14:12

lobbování patří k demokracii :-))

zemědělci z rodinných farem,  na rozdíl od zemědělských velkovýrobců, nemají peníze na lobbování (čti uplácení poslanců a zákonodárců) v parlamentu a ve vládě. To je logika věci. Stejně tak u nás neprojdou protikuřácké zákony jako jinde v civilizované Evropě. Tabákové koncerny peníze mají a řeči o "svobodě" kouřit druhým při jídle pod nosem jsou jen kouřová clona.

U nás ale uplácení ještě není takový problém, lobbování je nejhorší v našem novém vzoru USA. Vláda tam plní zakázky mocných těžařských a zbrojařských skupin, které financují volební kampaně svých lidí. 

Ještě k tomu zemědělství: autor je nesmírně naivní. Vývoj od rodinných farem k zemědělské velkovýrobě  je všude na světě. V USA např. byl a je hodně drastický, rodinné farmy se drží už jen na nemnoha místech. Stačí se podívat na satelitní snímky kupříkladu Kansasu a máme jasno.  Stejný vývoj je i ve Skandinávii, Západní Evropě, Austrálii, Asii, všude, komunismus nekomunismus.  Liší se pouze svou rychlostí. Srovnávacích prací o využití krajiny v té které zemi jsou stovky. Netvrdím, že se vývoj ubírá správným směrem. Pouze reaguje na neomezený pohyb obyvatel, zboží a finančních toků po celé planetě a zákony trhu.  Je v zájmu silných finančních skupin. Protisměrný vývoj v současné době není možný. Včetně ideologických důvodů....

Pepa 13.3.2009 13:54

Re: České socialistické zemědělství bylo špičkové a pak přišli demokraté a vše

Á tady se nám právě někdo vrátil  z ústavu.Podle obsahu těch tří řádek bych ale řekl,že poněkud předčasně!

R.J. 13.3.2009 13:46

Re: život na vesnici

 Tak jsem se nemýlil, hafusak je rudý ptáček, co tak demagogickou rudou píseň zpívá, rád. Odkud voni přišli? Z Novinek? Proč tam nezůstal ? Přečtou nám ještě něco z příručky pro agitátory strany, co dostával zemědělský tajemník z ÚV. Mám nízký tlak, Ty mě ho zvedneš, nechceš třicet korun? Ušetřil jsem za lék. Ty jsi takový lidový léčitel krevního tlaku. Učili Tě doma že lhát se nemá ? Aha, neučili, pro rudé schůze nebyl čas. Ovšem výuka demagogie probíhala přímo ukázkově, to se zase musí nechat, dokonce jsi zastínil některá "esa", která se zde snaží již delší dobu, budeš si s nimi rozumět, uvidíš. Jak to kluci rudý děláte, hledáte, až se najdete, asi ta chuť znárodňovat /krást/ Vás spojuje, né nadarmo jste to měli v tom Vašem hesle " proletáři všech zemí, spojte se". Co z toho vzniklo, víme dobře, bohužel, někteří se již těch Vašich "výdobytků" nedožili, umlátili jste je v koncentrákách , nebo Vašich "vyšetřovnách". Nejedna sedlácká rodina zaplakala, ale o tom nic nevíš, viď, věděl jsem to , Ty nic, Ty "muzikant". Ale  "hraješ" falešně, tahá to za uši.

Pamětník 2 13.3.2009 13:40

České zemědělství

Článek o stavu zemědělství je sice pořádně dlouhý,ale nic neřeší.Naopak končí konstatováním,že zemědělství se odkládá na neurčito.S Vašim článkem polemizovat nebudu,i když si pamatuji,že předsedy družstev dělali mimo neználků,často i opravdoví sedláci se vztahem k půdě.Dnes se stačí podívat na odborníky .V čele ministersva zemědělství je matematik Gandalovič a u dalších ministerstev to není jiné.Možná někdo namítne,že na řízení mají spousty odborníků,ale kdo skutečně ví,že tito lidé jsou schopní?

hafusak2 13.3.2009 13:13

život na vesnici

Pokud je tento článek určen dětem školou povinným, zapadá přesně do současného systému vymývání mozků. Pokud si jej přečte někdo kolem 60-ti let žijící na vesnici a pamětník těch událostí jen vrtí hlavou. Je nutno si uvědomit, že vesnice se neskládala jen za samotných sedláků, ale i těch, kteří u nich pracovali. Za celodenní sběr brambor /více než 12 hodin/ si sběračka mohla domů odnést jeden jednouchý košík brambor. Za celou sezónu ten, kdo nakládal, nosil a uklízel pytle dostal příslib, že mu budou v zimě zapůjčeny koně na odvoz dvou fůr dřeva z lesa. Průměrný hektarový výnos byl mezi 25-30q/ha. Naprostá většina statků byla zatížena obrovskými dluhy, řada sedláků byli alkoholici a karbaníci. Pokud jsou stížnosti na dodávky, tyto byly i za protektorátu, kdy je plnili bez připomínek a ještě zbylo na šmelinu. Teprve za války bylo uzákoněno, že zaměstnanci /čeleď/ musí spát v místnosti a ne na slámě ve stodole, rovněž bylo i stanoveno, že mají dostávat plat a kolik. Rolnická družstva fungovala už r. 1870, jejich nějvětším stoupencem a propagátorem byl A. Švehla (1873-1933) předseda agrární strany v letech 1909-1933. Takže kdo chce dšít oheň a síru na komunisty, ať si nejdříve uvědomí, jestli ono kravičkářské hospodářství bylo vůbec schopno stát uživit, a také kdo by byl ochotný pracovat v zemědělství dnes za tehdejších podmínek.

dr Turnovský 13.3.2009 13:08

Re: A jak se vám....

můžete mi říci, který to je? 

dr Turnovský 13.3.2009 13:08

Re: Jestli jste si neuvědomili

Dotace samozřejmě nerozděluje okres, tedy politici....nejsou nárokové a není na ně žádné právo...musí se splnit desítky a desítky podmínek , které jsou přísně kontrolovány, i když kvoty jsou povinné

Honza II 13.3.2009 12:58

A jak se vám....

pane Hofhanzl zamlouvá dnešní restituční zemědělec,který nechá chcípat dobytek v mrazech na poli,kterému hynou ovce hladem o koních raději pomlčím.Sebere dotace,nic nepěstuje a za dva tři roky z toho uteče,protože k tomu nemá žádný vztah.Nemůžu si pomoct,ale i přes některé nedostatky o kterých jste psal (obrovské lány bez remízek ),bylo družstevní zemědělství u nás na vysoké úrovni a ve všem jsme byli soběstační.

pra 13.3.2009 12:43

Re: Pohádky pana Hofhanzla

Ještě zapomněla přidat, že sedlák byl podporován "vrahy z Wallstreetu.

dr Turnovský 13.3.2009 12:43

Re: dotace - plošná podpora lobistú a různých zájmových supin v celé EU

 s tím pohledem bojuju už od 91 roku.....bohužel je to marné

Ladislav N :-))) 13.3.2009 12:42

Re: ...blufování komunistické buňky?

Přesně! ;-DR^!!

Ladislav N :-))) 13.3.2009 12:36

Re: HNUS

Snaží se, bolševik; dostaneš rudou hvězdičku do partajního záslužníčku. ;-P

Ladislav N 13.3.2009 12:34

Re: Jestli jste si neuvědomili

Dotace jsou nesmysl. Souhlasíte?

jen tak 13.3.2009 12:33

Re: Zemědělské podniky a zemědělský zpracovatelský průmysl před rokem 1989 záviděl České republice celý svět, na východě i na západě

máte dost nepřesné informace, asi nejste z oboru

H.K. 13.3.2009 12:32

Re: dotace - plošná podpora lobistú a různých zájmových supin v celé EU

R^. Takovým je dobře na světě. Mají žvanec a to jim stačí.

Rybák 13.3.2009 12:29

Re: Pohádky pana Hofhanzla

Takže svižná, moderní osmdesátnice surfující na internetu? Nebo blufování komunistické buňky?

Josef 13.3.2009 12:28

Re: K článku

Mate to nejak prevracene ! Temi dotacemi ve Francii se ceny zem. vyrobku udrzuji na snesitelne urovni ! Jinak by spadly nekontrolovatelne. (Dotacemi a kvotami)

franta tyčka 13.3.2009 12:22

Jestli jste si neuvědomili

Tak státní dotace rozděluje okres kterému to patří. Samozřejmě, že jsou výjimky. A když se těch výjimek využije tak se hospodaří dobře. Zase je tady jenom podmínka,: mít známé.Tak co se změnilo od dob komunismu? Ale aby bylo alibi nejblíž jsou komunisti.

R.J. 13.3.2009 12:17

Re: České socialistické zemědělství bylo špičkové a pak přišli demokraté a vše

Jeníku, zase Tě chytil fajtanc, proč si nevezmeš prášeček ? Víš co Ti říkal pan doktor, jak na tebe jde zase ta rudá mlha, ta chorobná lhavost, šup , zobni si ten velký modrý prášek. A zapít vodou, néé vodkou, to jsou rozdílné tekutiny, i když mají podobný název.

dr Turnovský 13.3.2009 12:15

Re: Pohádky pana Hofhanzla

U sedláka jste mohla sloužitz tak leda před válkou...pak by Vás nikdo neuživil. Právě kvůli národní frontě