30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
dr Turnovský 13.3.2009 16:02

Re: Všechno ničí EU

No napřed musíte před vlastním prahem....první na řadě musí být celé ministerstvo zemědělství a až potom ta EU

vývoj ve spirále ? 13.3.2009 16:01

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

Feudalismus: vlastnictví = krádež, krádež = vlastnictví.

Nevolnictví bylo u nás zrušeno v r. 1781, v Rusku 1864. Robota a desátky církvi zrušeny v roce 1848.

Volební právo žen zaveden v roce 1920, kdy byly u nás zahájeny i pozemkové reformy.

Tunelování podniků a institucí zavedeno po roce 1989.

Zahraniční vlastníci podniků získávají ročně cca 120 až 130 miliard Kč.

dr Turnovský 13.3.2009 15:58

Vy si vůbec neuvědomujete, že tady píše pár sedláků, kterým se to líbí...

buďte na ně hodní, nebo se na to vykašlou a budete jíst hlušinu....Dodávky byly zrušeny a povinej odkup také.  Už víte proč nemáte dobré jídlo, pití na stole každý den? Tak za prvé na to nemáte, za druhé zlobíte s regulacema ....najděte si svého farmáře, jinak ve městě nepřežijete. Ta doba se blíží a farmář bude velmi výhodné povolání. Oprašte si učebnice o pozemcích a nakupte si více květináčů..:-P

Dušan Streit 13.3.2009 15:55

Všechno ničí EU

Netržními dotacemi a protekcionismem, který jde na ruku francouzským zemědělcům a dotuje třeba polskou neefektivní malovýrobu. Vstupy mají všichni skoro stejné (viz energie, kde MUSÍ platit trh natvrdo), ale do výstupních cen se promítají u nás poloviční dotace. Fixuje to i nižší příjmy v nových zemích a nižší kupní sílu. Likviduje to domácí produkci dovozem levnějších lépe dotovaných produktů.

Pivu zdar, EU zmar! >-

JR/03/09* 13.3.2009 15:54

Re: Poslanecké řeči / zkušenosti VB

Reportér: Zdá se, že Británie začíná používat kvantitativní ulehčování, bude kupovat vládní obligace. To je přece rozumná strategie. Snažit se rozjet ekonomiku tištěním peněz.

Rogers: Já jsem prodal všechny své libry před půl rokem. Navrhuju, abyste udělal totéž. Tištění peněz nikdy nefunguje.

Reportér: Takže nejde už jenom o ekonomiku. Tyto hlubinné hospodářské změny a tento hospodářský – ano, kolaps – ovlivní i politiku a sociální stabilitu.

Rogers: Už začínají občanské nepokoje. Podívejte se na Island. Podívejte se na Lotyšsko. Podívejte se na Řecko. A to jsou země, které jsou často dost rozvinuté a bohaté. Buďte na to připraveni. Nejste-li připraveni, doplatíte na to.

. Spousta lidí v Asii bude nesmírně úspěšných. V období, o němž hovoříme, bude spousta příležitostí. Zemědělci, například. Zemědělství bude v následujících deseti letech nesmírně úspěšná profese. Za posledních třicet let se měli zemědělci špatně, ale teď budou vydělávat obrovské peníze. Jiní lidé, kteří dosud trpěli, budou velmi úspěšní. Mnoho lidí z tohoto všeho vyjde nesmírně úspěšně. Nevím, kdo to jsou, kdybych to věděl, tak bych do nich investoval. Možná vás práce v televizi nebaví. Doporučuju, vystudujte zemědělství. Protože zemědělci budou jezdit v autech Lamborghini. Finančníci v City of London se budou živit jako taxíkáři. Chytří z nich se naučí jezdit s traktorem, aby mohli v příští generaci pracovat pro chytré farmáře.  

H.K. 13.3.2009 15:53

Re: genocida selského stavu?

Genocida jak to nazýváte  dorazila na zemědělce.... já jsem psal o sedlácích.

 V zájmu tzv. dobra, uživení státu, bylo správné, že byla provedena genocida selského stavu?   Toto je moje otázka. Vy jste asi nepochopil moji otázku.

Je přijatelné, aby někdo sebral lidem všechno co vybudovali generace jejich předků t.j. majetek i svobodu?

hafusak2 13.3.2009 15:49

Re: Co se týká těch dodávek

Ve 40-tých létech byl v Německu a v Rakousku skutečně hlad. Stačí si vzpomenout na místrovství v hokeji v Praze, kdy rakouským hráčům byl k vlaku připojen jako dar vagon s potravinami. Jinak v řadě západních států byl rovněž přídělový systém, v Británii tuším do r. 1950, ve Francii, Německu a pod. byl snad ještě déle než u nás. Ono ani UNRRA na všechno nestačila.

Slávcek-Valašsko 13.3.2009 15:47

Re: Poslanecké řeči

 To jsou zpěvy ze zpěvníku  havlovy gardy.Svět je z poznáním o trochu dál.Ti měli jedjný úkol zemědělství české  rozbit a poškodit jako jiná odvětví a Vy v té demagogii pokračujete.nevšiml jste si že  maškarní  slavnost skončila a je tu kocovina všedních dnů.Antikomunismus možná  živí ale  už Vás neuživí-Přemýšlejte. Zaje´dte si do slušovic a lidé Vám svůj názor řeknou i když po  třesku mnozí tápali.

H.K. 13.3.2009 15:46

Re: Co děláte v parlamentu!!

Demagogie, oblbování...

Něco konkretního k článku asi nemáte?

MR 13.3.2009 15:44

Pohádky ale z jiného konce

Takže podle vypravěče p. ČH "někdo" měl vybrat 2-3 "dokonalé" soudruhy, "vším" potřebným je vybavit, dát jim dotace (asi co si řeknou), "nějak" zabránit zneužití - domluva na začátek stačí  a teď včíl soudruhu ukaž co umíš. Kdyby ti to náhodou nešlo, a zdůvodníš, že v tom je jako vždycky počasí tak ti zase pomůžeme.  V práci na poli, makání rukama je přece perspektiva (jakýpak stroje).

Už se těším na další knížku z dětské knihovny pana Čestmíra. 

Ještě poznámka: sedlák měl tři syny - jako dědictví jim spravedlivě rozdělil pozemky, v další generaci měli všichni tři synové zase potomky a tak zase rozdělili svoje skromná políčka...... 

Slávcek-Valašsko 13.3.2009 15:44

Re: genocida selského stavu?

Genocida jak to nazýváte  dorazila na zemědělce až po  tom slavném  osmdesátem devátém. Opravdu tomu nevěříte ?? pak jste tu nežil a  přítomnost Vám pro  vaše  vnitřní zaměření nedává  příležitost se na věc dívat reálně.

Až socialistická velkovýroba po jejím zformování osvobodila toho kdo na půdě pracoval, dnešní způsob vrátil vlastnické právo vlastníkům,ale pracujícího zemědělce vrhl opět do otroctví  soukromovlastnických zbožně peněžních vztahů.

H.K. 13.3.2009 15:42

Re: ..všichni mohli krásně plakat.

Nyní jsou už oči pro pláč a kdyby jsme začali dnes..... Těm sedlákům v padesátých letech nezůstalo nic, mnohým ani oči pro pláč. Ti šťastnější dřeli dopoledne zdarma v JZD a odpoledne na záhumence. Jiní seděli v kriminále. Ti všichni mohli krásně plakat. Ale ti, kteří viseli na konopném lanu plakat nemohli.

skorosedlák 13.3.2009 15:42

Co děláte v parlamentu!!

Demagogie, oblbování.

Už dávno jsem nečetl nic tak neobjektivního.

Harthmud 13.3.2009 15:41

Pan Hofhanzl l

býval znám svým paraplíčkem, které nosíval otevřené i k řečništi PS.Tehdy dokázal i něco říci.Nyní jsem pochopil, proč to paraplíčko.Když psal tento obsáhlý článek, určitě paraplíčko neměl i když asi pršelo,a muselo pršet hustě!

redbiter 13.3.2009 15:40

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

Kolektivatizace byla v Zimbawe provedena za poslednich 20 let, no a jak dobre se tam cernouskove dnes maji    LOL

MR 13.3.2009 15:37

Re: Pohádky pana Hofhanzla

Asi tak nějak;-)R^

H.K. 13.3.2009 15:36

Re: A jak se vám....

Sebere dotace,nic nepěstuje ......a pokud by nebyly dotace, tak by takový "prvovýrobce potravin" neexistoval nebo by chcípl. Vy byste zase lamentoval, že ho modráci nechali chcípnout.

Slávcek-Valašsko 13.3.2009 15:34

Re: Co se týká těch dodávek

Přál bych těm zemědělcům na západ od zadrátovaných hranic  co tam žili svobodně bez komunistů(hodných i nehodných), aby poznali takový způsob  hospodaření jaký tady byl v 80 letech a dosáhli aspoň poloviny takových výsledku jako naše ZD  v 80 letech. Bohužel podlehli jsme iluzím  a nechali si něco vnutit aniž bychom to předem promysleli. Nyní jsou už oči pro pláč a kdyby jsme začali dnes  zase bude třeba čtyřiceti let to postavit do takových pozic....Diskutujme.

H.K. 13.3.2009 15:32

Re: genocida selského stavu?

JZD byla nutnost,protože ti drobní sedláci by dále neuživili stát.  

 V zájmu tzv. dobra, uživení státu, bylo správné, že byla provedena genocida selského stavu?

R.J. 13.3.2009 15:23

Re: České socialistické zemědělství bylo špičkové a pak přišli demokraté a vše

Copak se Ti nelíbí? Umíš alespoň počítat? Néé? Nevadí, hlavně že si rozumíš s Jendou, vyváleným v husincích.;-D

Pozorovatel 13.3.2009 15:22

Re: Rudá Karkulka IP: 85.160.180.xxx

Zemědělství se dotuje z našich kapes bývalým komunistům, kteří zahodili rudé knížky, rozdali si ukradené majetky. Dříve zapřisáhlí marxleninisté s ukončeným VUMLem nyní vykořisťovatelé, kteří divadelně pláčou nad špatným stavem zemědělství, který sami způsobili.

H.K. 13.3.2009 15:20

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

JZD po  poklesu produkce a ohromných potížích se nakonec vyvinuly do podoby velmi produktivních hospodářství

Myslíte, že je správné, že lidem by sebrán majetek i svoboda a museli pracovat v JZD?

R.J. 13.3.2009 15:19

Re: Co se týká těch dodávek

Jak to prosím dělali na západ od našich zadrátovaných hranic?  Jak jim tam bylo ouzko, trpěli hladem a nevěděli si rady, protože tam neměli "hodné" komunisty, co tak rádi pomáhají lidu a zemědělcům zvlášť.;-D 

R.J. 13.3.2009 15:13

Re: život na vesnici

Opět demagogie, nic jiného neumíš. Zmatláš to vše dohromady, vytáhneš co se Ti hodí do krámu a z toho děláš pravdu.

j 13.3.2009 15:10

Re: Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

Ještě, že takové myšlenky už nepadnou na úrodnou půdů v tak velkém množství aby takový to lidé mohli ovlivňovat chod státu. Né, že by tyto myšlenky neměly logiku nebo se hezky nečetly ale vždy by si každý člověk měl vzpomenout kam společnost dostaly. To to nebezpečí musíme připomínat tak jako nacismus ne-li více aby nás minulost nedohnala.  

Kolik času uplyne než tito lidé vymřou a s nimi i tyto zvrácenosti?

R.J. 13.3.2009 15:04

Re: život na vesnici

Volit jsem byl jednou, chtěl jsem bílý lísteček, ten soudruh neměl, tak jsem holt nevolil a již jsem se nikdy u voleb neukázal, to za prvé.  Mohl jsem si to jako "lopata" dovolit, nikdo se na mou práci netřásl. Za druhé, srovnávat úroveň zemědělství tehdá a dnes je demagogie. Nevím jestli ten Hafusak byl člen strany, řekl bych že jo, ale je to jedno, názory má stejné. Lež a demagogie. Jinak nevím co je keťas a šmelinář, to je ten co porušuje nacistické  a bolševické pseudozákony? Mě bplševik naučil , že všichni, co se tak ohánějí  spravedlností, skončí jako vrazi, utlačovatelé, zloději a lháři.Pozoroval jste to také? Měl jste na to padesát let. Zažil jste to jejich dobrodiní na vlastní kůži? Máte někoho z rodiny , kteří to zažili? Tak Vám nezbývá, než si před bolševikem a jejich obdivovateli uplivnout. Po všech zvěrstvech, co zde prováděli od 45 do 89, by měli zalézt, držet tu svou prolhanou hubu a tiše zpytovat svědomí, ale to chci moc, žádné svědomí nemají, jak řekl jeden klasik, "i liška má svou morálku,když krade slepice, kdyby jí neměla, nebyla by je schopná krást". A to je případ bolševiků, neuvědomují si, co provedli, některé zrůdy jsou na to ještě hrdí, fuj, hnus.

R 13.3.2009 15:00

Poslanecké řeči

To jsou pěkné žvásty. Slušovický "podvod" byl podvod jedině v tom, že tomu družstvu na rozdíl od všech ostatních družstev a fabrik v republice bylo povoleno v socialistickém prostředí  podnikat kapitalistickým způsobem a vzniklou "výkladní skříň Slušovice" vydávali komunisté za produkt socialistého hospodaření.  Dnešní zemědělství je ničeno vysokými a hlavně nerovnoměrnými dotacemi EU, vliv komunistických papalášů za 20 let kapitalistického hospodaření klesn na zanedbatelné minimum. 20 let hospodaření nemohlo přežít  žádné hospodářské zemědělské uskupení, které by  jeho séfové vedli komunistickým způsobem, ty firmy vedené bývalými komunisticlkými papaláši po komunisticku  dávno zkrachovaly a na jejich polích dávno pracují firmy nové současné.

Ivan 13.3.2009 14:53

Vesnice mého dětství se nevrátí, to je prostě pokrok.

To je typická nostalgie. "Kolektivizace" zemědělství v Holandsku proběhla někdy kolem roku 1880 a znamenala zánik nostalgie malých neproduktivních hospodářství. Probíhala jako kombinace ekonomického nátlaku a administrativních opatření a nejmenovala se kolektivizace; její smysl a výsledek byl stejný jako u kolektivizace. V USA banky řídily krach desetitisíců malých neproduktivních farem a vytvořily velké zemědělské "továrny na potraviny". Proces byl stejně bolestivý (Hrozny hněvu) jako kolektivizace vesnice v ČR, možná byl ještě bezohlednější.

JZD po  poklesu produkce a ohromných potížích se nakonec vyvinuly do podoby velmi produktivních hospodářství a jen jejich zásluhou teď v ČR existuje zemědělská výroba schopná konkurovat zahraniční dotované produkci. Stačí se podívat na sousední Polsko, kde kolektivzace proběhla jen v malém rozsahu, a porovnat, jak si vedou ona malá hospodářství a hospodáři. Ohromná dřina a ohromná bída. To je jejich dosavadní výsledek.

To jestli se někdo choval nebo nechoval jako "odpovědný hospodář" záviselo a závisí na konkrétním člověku. Soukromníci nejsou imunní. ČSR byla každopádně zcela soběstačná ve výrobě potravin a značnou část produkce vyvážela. To teď není. Něco zničili vyjednavači z ODS, když vyjednávali přístupové dohody a opovrhovali domlouvat se na nějakých kvótách a omezeních, protože trh to přece všechno ureguluje. A pokud se nějaké kvóty domluvily, tak na konkrétní soukromé podniky a ne na stát (to by se jinak porušila Klausova dogmata). Takže zahraniční majitel cukrovary zavřel a kvóty si vzal s sebou do zahraničí.

Staré časy se nevrátí, budoucnost zemědělství je ve velkých podnicích řízených profesionálně  jako jakékoliv jiné podnikání. Kravičkám na mezi a koníčkům za pluhem už odzvonilo. Pozoroval jsem, jak na Lopeníku, kde se půda vrátila soukromníkům, kteří měli všichni velké oči, brzy jeden vedle druhého s hospodařením skončili a jsou rádi, když jejich pozemky opět obhospodařuje transformovaný bývalý státní statek.

hafusak2 13.3.2009 14:48

Re: život na vesnici

Teď jsem se ale opravdu od srdce zasmál. Tolik neznalosti a nenávisti nacpat do jednoho článku, to se jen tak někomu nepovede.O letech 50-tých píšu z pozice pamětníka, moji rodiče již pracovali ve městě, ale prarodiče /narození ještě v předminulém století/ si dřiny u sedláků užili až dost za všech režimů. Naprostou většinu těch starých sedláků jsem  osobně znal a co si prožili vím z první ruky a ne z televize. Také se ještě pamatuji, že v r. 1968 přišli studentíci agitátoři proti družstvům /to ještě nebyla JZD sdružena do nesmyslně velkých celků/ a nejvíc se existence družstev zastávali právě ti nejstarší a nejzkušenější i když logicky měli být proti. Oni totiž ještě dokázali objektivně posoudit klady i zápory. S jejich vymřením se uvolnil prostor pro demagogii.

franta tyčka 13.3.2009 14:43

Re: Co se týká těch dodávek

pravda