30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
dulcibelka 13.3.2009 9:01

Re: Republika byla soběstačná

Nelžete, Ladislave. Maso bylo. V pondělí v Praze, ve středu v Brně - neslyšel jste o putovní výstavě?

dr Turnovský 13.3.2009 9:01

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

zkuste na web u Gandaloviče....fakt netuším kde je to to zpracované podrobně.

Sago 13.3.2009 9:01

staromilství

I kdyby nepřišla kolektivizace, tak většina drobných zemědělců do 5 ha by stejně zkrachovala - za 1.republiky měla ČSR jedny z nejvyšších cel v Evropě,vládla agrární strana,která svým voličům přisypávala ze státního rozpočtu a v zemědělství pracovalo dost podruhů pouze za jídlo, to ale byla jiná doba , dnes by to nefungovalo -  levné potraviny vyprodukuje pouze velkovýroba

dulcibelka 13.3.2009 9:00

Re: Zlaté socialistické zemědělství! Maso nemělo antibiotika, růstové hormóny, vodu,

Nemáš nakupovat v Lidlu, Hnuse.

Ladislav N 13.3.2009 9:00

Re: Republika byla soběstačná

Hovno soběstačná!! Byly prázdné obchody, akorát základních potravin jako chleba a trenčianske párky s fazuľou v konzervě bylo dost....Rv(Y)

Kanuk 13.3.2009 9:00

Re: Ludva

Pokud je mi známo, čím větší plocha, tím menší náklady na práci, ale také menší měrný výnos. To platí snad všeobecně, ale liší se to náklady na práci v jednotlivých oblastech.

M. Zima 13.3.2009 8:58

Pane Hofhanzl jako zemědělský laik bych se přecijenom osmělil k námitce.

A sice, ono je to trochu složitější. Proti zločinné kolektivisaci na Východě stála na Západě industrialisace pod křídly EU. Výsledky v poměrech na venkově a v kvalitě zemědělských produktů byly v podstatě stejně katastrofální a měli mnohdy i stejné tragické dopady na obou stranách. Západ udělal stejnou chybu (dělá dodnes), že podporoval přednostně velké celky a malé cíleně likvidoval. K tomu přišla priorita ekonomických ukazatelů podle pervertovaných průmyslových kriterií, jejíž zásluhou dodnes u některých produktů po chuti vůbec nepoznáte, co to je. Nasazení chemie a dnes GMO a s tím spojených patentů představuje specielní kapitolu.

Už jenom k aktuální situaci, příklad k "mléčné krizi". Hoši demonstrují a netuší. R/D ohledně mléka pokročilo tak daleko, že je možné do takové krávy udělat ze strany díru a nasadit do ní "trychtýř", (vypadá, jako vstup do hexleru) kterým je možno zásobovat na odpovídajícím místě zažívací trakt. Říkají tomu, že ovlivňují kyselost žaludku, a tím zvýší drasticky dojivost. Považují za realistické zvýšení na socialistických 100000 l/rok. Jestliže nějací idioti (na které je i Česko tak bohaté) usoudí, že v zájmu svobodného podnikání není proti inovaci co namítat, už proto, že se ty krávy s tou dírou chovají, jako ostatní (bylo předvedeno), bude z těch demonstrujících mléčných rolníků nějakých 80 % navíc. (A jejich kravky dopadnou jako tažní koně při vynálezu spalovacího motoru)

Ladislav N 13.3.2009 8:58

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

A kdybych se tyhle principy "omezování výroby" chtěl někde v kostce přečíst (s odvolávkami na konkrétní právní normy), jak fungují,  najdu je kde?

Kanuk 13.3.2009 8:55

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

Hm´. Aby to s těmi kvotami nebylo jako s vínem. Že kdo nechce dotace, může si vyrábět kolik chce. Kdo chce dotaci, musí dodržovat kvotu. S tím vínem to tu někdo napsal. O ostatním nevím, jen se dohaduju. Ne všechno co lidi říkají, a píšou, je pravda.

Ladislav N 13.3.2009 8:54

Re: Ludva

Optimální velikost záleží na produktu, který chcete pěstovat či chovat. A to je značně odlišné.

Ladislav N 13.3.2009 8:53

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

Pod pojmem "trvanlivé mléko" nemám na mysli to pěti- či desetidenní, ale UHT s trvanlivostí nejmíň pět měsíců (garance při skladovací teplotě 25°C. Když ho uložíte v chladu či teplotě něco nad nulou, vydrží podstatně déle. Samozřejmě najdou se u některého výrobce i vadné šarže, které se "nafouknou" už v obchodě. Ale dnes už mají tuhle technologii zvládnutou snad všichni.

dr Turnovský 13.3.2009 8:50

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

ale píše a mluví....ale je to těžko k pochopení, když má spostu lidí jen před očima ty DOTACE....které jsou stejně devastující,. protože nepokrejou ani tu ztrátu z toho že nesmíte

Ladislav N 13.3.2009 8:46

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

Ono se o těchhle věcech nikde moc nemluví a nepíše. Zemědělci jako by "drželi hubu a krok"...

Kanuk 13.3.2009 8:45

Re: Zlaté socialistické zemědělství! Maso nemělo antibiotika, růstové hormóny, vodu,

Jak to bylo s tím oslem, co ho majitel chtěl odnaučit žrát? To vymyslel pan Werich, nebo to už bylo v Bibli?

Ludva 13.3.2009 8:44

Re: Ludva

Takže bylo lepší ty mnohatisícové celky, vybavené agrolaboratořemi, technologiemi přenosu embryí a pod. roztříštit na několikahektarové farmičky pro dožívající důchodce.  A o metrácích obilí, asi máte na mysli 50tá léta.

Ladislav N 13.3.2009 8:44

Re: HNUS

PCB v potravinách je jedna z typických "vymožeností" komunistického zemědělství / potravinářské výroby. Tak tady nežvaň ty tvoje komunistické kydy...

Kanuk 13.3.2009 8:42

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

Pokud jsem byl v ČR (naposledy 2006), tak "selský jogurt Hollandia" byl jediný, co nebyl rozmíchaná a vodou naředěná srágora.

Spousta lidí zřejmě neví, o co se jedná při pasteurizaci mléka. Jediným účelem a výsledkem tohoto procesu je zničit bacily(?) tuberkulozy, které se v mléku mohou vyskytovat. Nákaza tuberkulozou z mléka bývala jedna z nejčastěších příčin úmrtí na tuberkulozu.

"trvanlivé mléko" podle mé zkušenosti i uzavřené v ledničce vydrží nějaký týden přes datum doporučené spotřeby. Pak se musí vyhodit.

Ladislav N 13.3.2009 8:42

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

Rozumím, ale mně se nechce každý den jako za komoušů do krámu pro pytlík mlíka a ještě s rizikem, že nebude nebo bude nakyslé...

Cena, kterou za tuhle lenost platím, je průmyslový produkt.

Kdybych žil na vesnici a farmu s obchodem měl pár minut chůze nebo jízdy na kole, klidně bych si každý den zajel. Paradoxem dnešní doby je, že známým na venkově nakupuju na sklad za "akční ceny" trvanlivé potraviny a ty jim pak jednou za čas přivezu. Na ceny, za které jsem nakoupil pak zírají jako ve snu...

A je to 13.3.2009 8:42

K článku

Autore nedělej z nás pitomce.Po 20 letech kapitalismu se u nás totálně zrušil chov prasat,klesá stav hov.dobytka,nepěstuje se kromě plodin pro biopaliva nebo olej vůbec nic.Za komunismu bylo zle a ne vše bylo špatné.Republika byla soběstačná akorát to ti blbci vyvezli zadarmo do SSR.Jinak naše prázdné vylidněné vesnice  jsou jasným důkazem kam směřuje naše zemědělství pod tíhou dotací EU.Tedy dotací francouzům a dalším západním parchantům.

Mistr Jan Hus 13.3.2009 8:41

Re: Pokud se pamatuji,

R^R^R^R^R^

Mistr Jan Hus 13.3.2009 8:40

Zlaté socialistické zemědělství! Maso nemělo antibiotika, růstové hormóny, vodu,

BSE, ftaláty a jiné kapitalistické vymoženosti. O zvířata bylo pečováno, nechcípala hladem ve vlastních výkalech, jak je tomu nyní u mnohých soukromníků - kapitalistů - podnikatelů. Uzeniny byla vyuzené a ne pouze máčené v kapitalistických shitech. A rajče mělo chuť a vůni rajčete a dalo se i kuosat. ;-D

dr Turnovský 13.3.2009 8:38

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

haleujá...jsem rád, že konečně to chápete...

Ladislav N 13.3.2009 8:36

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

Tak to se pak není čemu divit..

dr Turnovský 13.3.2009 8:35

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

ladislave, fakt to má k jogurtu velmi daleko a o mléku radši nemluvte...;-(

Ladislav N 13.3.2009 8:35

Re: Pokud se pamatuji,

No, možná ano, ale teď v březnu u nás těžko vypěstujete jahody a další ovoce. Za komoušů se nám o plných obchodech čerstvého ovoce a zeleniny po celž rok ani nesnilo. Dnes je to samozřejmost. I sezónnost zemědělské výroby v našem podnebním pásmu zvyšuje dovozy ze zahraničí v době, kdy žádné domácí produkty prostě čerstvé nejsou. Za komoušů byly v zimě jen kubánské kožnaté pomeranče a kyselé zelí. Dnes je to hodně jinak. ;-)

dr Turnovský 13.3.2009 8:32

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

samozžejmě..bez kvot nesmíte být farmážem....dám příáklad...chcete vyrábět máslo? Napřed si musíte koupit kvotu od nějakého farmáře a pak standardní proces, krava, mlíko, mlíkárna....jinak nesmíte.

dr Turnovský 13.3.2009 8:30

Re: No je hezké, že se tady rozplýváte nad kvalitou nebo nekvalitou potravin..

On by to Ladislav asi nepochopil, on taky řáká máslu té hmotě, co to má napsaný na obalu v Tescu....a máslo vidělo tak akorát v katalogu. Ale je to normální. Kdo vlastně jedl někdy to echt máslo, byl dobré čerstvé mléko, smetanu.....jedl husu....no to dneska moc lidí nebude. Jen farmáři a nebo jejich klienti V obchodu nejsou

Ladislav N 13.3.2009 8:30

Re: nesmíte mít víc ovcí, než máte kvotu

Podle čeho se tedy kvóty stanovují? Týkají se mě, kyž nebudu pobírat žádné dotace?

PF 13.3.2009 8:30

Ludva

Soběstačnost a taky půdu tak zdevastovala, že když zaptšelo, tak na poli i  na rovině se udělal rybník a muselo se počkat až slunko vodu odoaří, protože přes udusanou zem se nemohla vsáknout. A hektarové výnosy obilí poklesly tak rapidně, že se o vyprodukovanýcj metrácích radši přestalo mluvit. Pole není obráběcí stroj, kde se dají nože dají vyměnit dle potřeby.

Kanuk 13.3.2009 8:29

Re: Pokud se pamatuji,

Jeden z důvodů je, že potraviny se pěstují na velkofarmách, a ne na políčku 1 ha a míň. A na těch farmách dělaj Afrikáni za pár šušňů, takže pan farmář si může dovolit každý rok dovolenou na Bahamách. A to by čeští zemědělci chtěli také, jenže maj akorát ta vyrestituovaná políčka. Kromě toho, i na velkých českých statcích pracují čeští lidé, kteří za pár šušňů dělat nebudou.