30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hláska 16.4.2007 22:26

Souhlas dokončení a odkaz na zahraniční zdroj z roku 2006

Martin David Brown: Dealing with Democrats. The British Foreign Office and the Czechoslovak Émigrés in Great Britain, 1939 to 1945. , Vol.7 série "Mitteleuropa - Osteuropa Oldenburger Beiträge zur Kultur und Geschichte Ostmitteleuropas", editor prof. Hans Henning Hahn, vyd. Universität Oldenburg a Peter Lang GmbH. Europäischen Verlag der Wissenschaften, Frankfurt am Main 2006. ISBN 3-631-53570-8, US-ISBN 0-8204-7688-9, NK ČR zázn. 001649951

Problematika druhé světové války patří i několik let po začátku nového tisíciletí k ožehavým historickým tématům prakticky všude na světě. Propletenec vin, traumat a často hořkých vítězství dodnes tvoří podhoubí individuálních biografií i skupinových identit, jež se odráží v politických rozhodnutích. A české prostředí není výjimkou.

V našem pohledu na válečná léta má mimořádný význam tematika "zahraniční akce", Edvardem Benešem vedeného exilu, který se začal rodit hned po mnichovském okleštění ČSR a Benešově rezignaci; právě zde pak vznikla koncepce obnovení státu na základě údajné právní kontinuity, jakož i myšlenka odsunu sudetských Němců a navázání užší spolupráce se Sovětským svazem. Hodnocení těchto událostí bylo dlouho – a často stále je – závislé na zpolitizovaných perspektivách těch, kdo jimi byli zasaženi. Proto je vždycky přínosné, když se o popis dotyčného období pokusí někdo "zvenčí". A pokud takový pokus spojí se zpracováním nových archívních dokumentů, můžeme mluvit o historiografické události. Tak je tomu i v případě britského historika Martina Davida Browna a jeho knihy Jak se jedná s demokraty s podtitulem Britské ministerstvo zahraničí a československá emigrace ve Velké Británii, 1939 – 1945, kterou letos vydalo akademické nakladatelství Peter Lang v německém Frankfurtu.

Jeseter 16.4.2007 22:33

Re: Souhlas dokončení a odkaz na zahraniční zdroj z roku 2006

Kde jinde, nez v Nemecku vytisknout britsky paskvil. Britsti politici kupcici s nacisty od roku 1933. A jenom oni nesou nejvetsi vinu na vyvoji, ktery vedl k 2.sv. valce.

hláska 16.4.2007 23:25

Re: Re: Souhlas dokončení a odkaz na zahraniční zdroj z roku 2006

Jesetere, tenhle můj odstavec je tu samostatně omylem (opakuji se tu), navazuje na mé dva příspěvky na pokračování , které jsou za sebou asi na 2. (3) stránce diskuze a jedná se o ukázky ze studia archívů, tedy o čerstvou práci  (2006) anglického autora, který se umí i na anglickou politiku podívat s nadhledem (viz zmínka o aplikaci anglické "splended isolation") a pro mne je cenné, že uvádí pozici Dr. Beneše do souvislostí s tehdejší mezinárodní situací a zdá se, že Beneš z ní nakonec uměl získat maximum pro republiku. Autor je zřejmě renomovaný historik. To, že to vydali Němci, je zajímavé. Ale oni jsou i Němci, kteří si umí zachovat objektivitu a nadhled nad vlastní historií. Teď zrovna je článek na Brotských lostech (o=i, překlep je tam, aby mi to nesmazali) o tom, jak se nepodařilo v Německu  zabránit nástupu Hitlera k moci. O těch jeho odpůrcích by se mělo více psát - Hitlera zná kdekdo, ale o inteligentních a předvídavých Němcích, kteří beztak skončili špatně, se mnoho neví.  -Podívala jsem se kvůli Vám pořádně na toho vydavatele a je to pod hlavičkou university, takže vcelku nerozumím Vašim výhradám.

Jenda 16.4.2007 21:39

A jakpak byste si to pane Vosahlo predstavoval?

S tou vizi? Tri milionovou nemeckou mensinou, milionovou madarskou, slovakama co si pripadaj nedoceneny a utlacovany, nejakyma bratru petactyriceti nemci a rakusaky na hranicich, o madarech a polacich, kteri se vi sve neskutecne naivite taky chteji ukousnout sousto a sedesati kilometry bezpecne hranice s Rumunskem kdesi na vychode. S nedokoncenym opevnenim hluboko v nemecky mluvicim, Hitlerem zpitomelem, pohranici a spojenci na valku naprosto nepripravenymi a neschopnymi se pripravit.

Obcas to jedine co muzete udelat je polozit penezenku a mobil na zem, odepnout hodinky a s tichou uklonou pozpatku odejit. Jiste, pokud jste testosteronem zdrogovany svobodny muz bez zavazku tak se muzete o cosi pokusit i proti presile ... pokud na vas zavisi deti a tehotna manzelka tak si to sakra rozmyslite.

alan 16.4.2007 22:00

Re: A jakpak byste si to pane Vosahlo predstavoval?

Proč mluvíte o prezidentovi s vizí? Máte dojem,že Klaus je člověk s vizí? Nechte Paroubka Paroubkem.Já na něm taky vidím všechny kazy,ale když pohlédnu vpravo,co vidím, Je to lepší,? Kdo je víc nafoukaný?Paroubek nebo Klaus? Kdo je hloupější,Paroubek nebo Topolánek.? Vy,kterým se zatmí před očima,když něco činí Paroubek,obraťte se na druhou stranu a uvidíte,že to zas takov ý rozdíl není. A s tím benešem,že byl neschopný,to je staré klišé.Beneš byl postaven dějinami do neobyčejně svízelné situace. Podle mne to jinak rozumně udělat nešlo.

Jenda 16.4.2007 23:20

Re: Re: A jakpak byste si to pane Vosahlo predstavoval?

Ehm ... nechtel jste tohle napsat jako odpoved nekomu jinemu? Ja nemluvil ani o Klausovi ani o Paroubkovi. Ani v naznacich.

hláska 16.4.2007 22:02

Re: A jakpak byste si to pane Vosahlo predstavoval?

Řekla bych to asi podobně  jako Vy.

Richard III. 16.4.2007 21:10

Přesná charakteristika Beneše: v politice shořel jak papír

Beneš byl skutečně perfektní úředník a schopný administrátor. Tam jeho schopnosti končí, v politice jednoznačně zklamal. Je pochopitelné, že Paroubek by rád někoho podobně neschopného.

Magor Milda, Dr. Sc. 16.4.2007 18:45

Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

Kouba 16.4.2007 20:05

Re: Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

Myslím, že autor v článku Beneše popsal poměrně přesně, i když maximálně opatrně. Beneš byl zoufalý člověk, který se deset let snažil najít důvod, proč odvolal mobilizaci, a přitom dělal jednu chybu za druhou, od vystěhování Němců až po přijetí demise v roce 1948.

J.G. Pašek 16.4.2007 20:21

Re: Re: Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

O té mobilizaci? O tom odsunu-vyhnání Němců? Beneš rozhodnul dobře.

A s tou demisí opatně . . . komunisti byli v módě, a zakuklení komunisté, Svoboda a Nosek, ministr národní obrany a bezpečnosti odmítli Benešovi poslušnost. To by byl masak, kdyby se armáda střetla s komunisty a milicionáři . . . . blbej národ si to spískal sám co následovalo.

Jiří S. 16.4.2007 22:55

Re: Re: Re: Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

Válav Nosek nebyl zakuklený komunista, ale naprosto veřejný čelný funkcionář KSČ.

V únoru 1948 bylo už na vzorování komunistům pozdě, když jim ustupoval už od roku 1943 (podpis smlouvy se SSSR ve vstřícnější variantě než schválila londýnská exilová vláda), přes protiústavní změny politických (zákaz nelevicových stran) a ekonomických (znárodňování) poměrů pomocí prezidentských dekretů.

Benešovým motivem nebyla jen hořkost nad zradou spojenců (přesněji jen Francie, Británie nebyla v roce 1938 přímým spojencem ČSR), ale také strach z toho, aby nedopadl jako polská exilová vláda v Londýně, kterou Stalin za mírné podpory USA v podstatě vyřadil z jednání o poválečném Polsku.

Pišta 17.4.2007 6:32

Re: Re: Re: Re: Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

Horší než smlouva sama byly dohody dr. Beneše s Gottwaldem po podepsání smlouvy.Trvaly  týden a při nich bylo dohodnuto jak bude vypadat politická situace u nás po válce.Dovolím si citovat z Benešova projevu v Moskevském rozhlase 21. prosince 1943. Devět dní po podepsání smlouvy a jeden den po skončení "rozhovorů" s Gottwaldem. Paměti str. 387. "Nedbejte doma té štvavé německé propagandy, která hlásá, že nás Sovětský svaz chce pohltit...Náš stát si po válce vytvoří scela svobodně svůj politický systém se SCELA OMEZENÝM POČTEM POLITICKÝCH STRAN. Já sám osobně bych si představoval tři...Náš stát také provede řadu změn.Přijme pro své hospodářství sytém plánování. Já sám budu usilovat o to ,aby celá poválečná rekonstrukce politická, hospodářská a sociální a zejména národnostní byla provedena velmi rychle, ale hlavně podle předem připraveného programu naší dobře promyšlené  a vědecky připravené první pětiletky".

Pišta 17.4.2007 7:18

Re: Re: Re: Re: Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

Poláci byli v jiné situaci. Východní část Polska, to znamená třetinu území  Stalin připojil k Rusku  a desetitisíce Poláků byli v ruském zajetí. A na rozdíl od mnohdy naivních českých představ věděli, čeho je Stalin schopen. Ještě malou poznámku Dr. Beneš se nejmenoval Eduard, ale Edvard.

VladaPing 17.4.2007 18:44

Ještě malou poznámku Dr. Beneš se nejmenoval Eduard, ale Edvard.

No, v křestním listě měl ovšem napsáno Eduard......

Edvardem se stal až podstatně později.

Pišta 18.4.2007 22:18

Re: Ještě malou poznámku Dr. Beneš se nejmenoval Eduard, ale Edvard.

Podepisoval se ovšem Edvard.Jeho podpis mám před sebou

J.G. Pašek 16.4.2007 20:11

Re: Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka  NEPOCHOPILI zdaleka neztrávili a tak hned NEPOCHOPÍME . . . .

Je potřeba číst politicky nezatížené knihy a dokumenty a přemýšlet a to už není v módě . . . . nedomnívám se, kdyby byl TGM v té době naživu a v plné síle prezidentem, že by rozhodnutí a výsledky byly jiné . . . tak to vidím já.

1984 17.4.2007 0:36

Re: Re: Vidím, že jsme dobu Dr. Eduarda Beneše ani zdaleka neztrávili a tak hned neztrávíme

Vy mysllite, ze TGM by take nasadil psi hlavu Hachovi a domluvil se na jednotne Narodni Fronte?

Pišta 16.4.2007 18:41

E.Beneš

Všem diskutujícím doporučuji sehnat si a důkladně přečíst knihy E.Beneše napsané za války: dvoudílné Paměti, Šest let exilu a druhé světové války  a Demokracie dnes a zítra. Troufám si řici, že většina debatérů,  by našla odpověď na všechny otázky, například jak to bylo s odsunem .To znamená kdo ho navrhnul a v jakém pořadí  velmoci vyslovovaly předběžný souhlas s odsunem a co za souhlas požadovaly. Jak to, že se komunisti, kteří před válkou dostali pouhých deset celých tři desetiny procenta hlasů  po válce dostali do vlády. Jak to bylo s Národní frontou a Národními výbory. Proč se hned po válce znárodňovalo a mnohé další. Kolik politických stran bylo "povoleno" .

Starý J. 16.4.2007 17:32

Ale Paroubek se jen trochu přeřekl!

On  myslel Benešovou! To je přece jeho první favoritka! Ta Benešová, kterou on před časem na udržení koalice obětoval (tvrdošíjně to požadoval Němec ). Dnes se diví, že Topolánek váhá z vyhozením Čunka. On také Němce nemohl vyhodit, i když ho zoufale nenáviděl, protože by tím US vyhnal z vlastní vlády !

PetrK 16.4.2007 19:31

Re: Ale Paroubek se jen trochu přeřekl!

Tak nějak.

tich@dohoda 16.4.2007 16:58

sazka na Polaky pane Vlku se mi jevi jako dosti posetila

Polaci a Polsko jsou spojenenc nad jine nespolehlivy a znacne lehce uplatitelny. Dalsim problemem je trauma stredoveke velmoci na to Polaci nemohou zapomenout a stale se pokousi si na velmoc hrat. Dokonce i pri vstupu do EU si Polsko delalo ambice byt nejakym leadrem alespon v ramci "Viszegradu" a pobaltskych zemi/Lotyssko, Litva/. Zaostale a nevykonne polske zemedelstvi je balvanem na krku zemedelske politiky EU a polske /dotovane/ potraviny se nabizi za dumpingove ceny. K trojimu deleni Polska doslo prave kvuli polske nejednotnosti a v diplomaticke valce pred WW II Polsko totalne propadlo a v prubehu valky vlastne take. Takze Polaky jako spojence, to bych si 100 x rozmyslel :-) Cest

VLK 16.4.2007 17:18

Re: sazka na Polaky pane Vlku se mi jevi jako dosti posetila

Ano, ono je to totiz i jejich zasadni chyba... Mame mnohe rozdily ekonomicke, nabozenske, mentalitni i historicke, ale mame hlavne obdobnou polohu. Bez nas se oni regionalni mocnosti nestanou. A nestanou se ji, pokud budou prosazovat zajmy sve a ne zajmy regionalni. Ale my bez dobre spoluprace s nimi neprosadime ani sve zajmy ani svou bezpecnost. Coz se tyka i ostatnich zemi mezi medvedem a vlkem, tedy mezi Ruskem a Nemeckem. A ekonomicke ruznosti muzeme jen dobre vyuzit.

Dale mame shodnou historickou zkusenost silne exulantske komunity, ale zcela ruzne s ni pracujeme. A to je taky oblast, kde si muzeme byt vzajemne prospesni. To pisu proto, ze vim, ze se tu cast te nasi exulantske komunity schazi.

tich@dohoda 16.4.2007 17:59

Re:ta exulantska komunita pane Vlku

polska je vyrazne organizovanejsi a kompaktnejsi ale je to dano zase tim nabozenstvim, polsti exulanti se zkratka sdruzuji pres kostel/cirkev na tyto organizace se potom napojuje tzv "Polonja" . To u Cechu nehrozi ani nahodou, drtiva vetsina je nevericich a do kostela jdou max. tak kvuli "jeslickam" nebo obdivovat architekturu, sochy, obrazy, hudbu. Polaky znam velice duverne, vyrustal jsem ve Slezsku, prakticky na hranicich. Pokud by slo pouze o muj dojem, tak si reknu ze jsem vuci nim zaujaty ale s podobnym nazorem jsem se setkal a setkavam stale. Ja se mivam na pozoru pred lidmi co jsou tzv. "na penize" /penize pochopitelne mame radi vsichni/ a u Polaku je ta touha po penezich takoveho rozsahu, ze to vetsinou prevazi vsechny jejich dobre vlastnosti. Vim o cem  pisu, mam v Polsku dost kamaradu / a dobrych/ . Rekl bych, ze prave ta chamtivost a touha po penezich brani jakekoliv tesnejsi spolupraci. Pro me je Polak clovek, ktery me za prachy temer jiste podtrhne/berte s nadsazkou/ . Vzpominam si, bylo to nekdy pred vstupem CR/ a Polska/ do EU a resily se prave take nase vztahy s Nemeckem/landsmanchaft/ , prave tehdy mohli Polaci ukazat, ze mame tahnout za jeden provaz/proti sudetakum/  a oni/Polaci/ se nechali od Nemcouru koupit za slibenou podporu pri vstupnich pohovorech, jednoduse je nejaci Cesi nezajimali. Podobnou politiku delali pred WW II a doplatili na ni, za valky take a po valce i za sociku. Chapu vas rozumny zamer , mit za spojence blizkeho souseda, navic Slovana ale osobne si myslim, ze to neni dobry napad a Polaci nedelaji nic proto aby me pochyby rozptylili, spise naopak. Ale mozna jsem jen zaujaty :-) Cest :-)

Sch.glosátor 16.4.2007 16:01

Kdo touží charismatického vůdce

ten touží po vodítku. Obvykle se mu takévé přání splní. K nepotěšení jeho, ale, bohužel, i jiných.

Daniela 16.4.2007 16:01

Polsko bojovalo po prvé světové válce se Sovětským svazem

a mělo na mále. Nakonec ale zvítězilo - když mu " přes Francii nakloněné" Československo neposkytlo pomoc. Francouzské zbraně se nesměly dopravovat přes československé územi. Na příkaz socialisty Beneše, který byl už tehdy velmi nakloněn sovětským myšlenkám.  

VLK 16.4.2007 16:07

Re: Polsko bojovalo po prvé světové válce se Sovětským svazem

Ano, zasadni chyba nasi mezivalecne politiky byla, ze jsme se nedokazali dohodnout s Polaky. Bez toho byla cela Mala Dohoda jen druhoradym hracem. A to plati i dnes. Drzme s Polaky, to je ta spravna cesta. A ne ta nenavistna diskuse pod dnesnim Dolezalovym clankem.

Pišta 17.4.2007 12:29

Re: Re: Polsko bojovalo po prvé světové válce se Sovětským svazem

Dr.Beneš měl v úmyslu vytvořit s Poláky konfederaci a během druhé světové vedl jednání s polskou stranou. Jednání skončila neúspěchem pro "vemocenské představy Poláků" Češi a Slováci měli mít asi takové postavení jako Bělorusové a Ukrajinci ve Stalinově Rusku. To bylo ovšem pro Beneše nepřijatelné.Byli bychom jen národnostní menšina.

Mirek F. 16.4.2007 16:15

Re: Polsko bojovalo po prvé světové válce se Sovětským svazem

Zákaz dopravy zbraní - notabene na Benešův příkaz - je sic oblíbené, leč nepravdivé klišé. Zbraně přes naše území šly, akorát je občas brzdily rudé stávky a to po celé Evropě, nikoliv u nás.

Mirek F. 16.4.2007 16:19

Re: Re: Polsko bojovalo po prvé světové válce se Sovětským svazem

OPRAVA- mělo být "nikoliv jen u nás".