30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
VLK 16.4.2007 15:07

Re: President Beneš skončil 1938

Furt se nemohu dostat k tomu, abych vam napsal: Nepiste v souvislosti s Benesem o republice Cesko-Slovenske! Benes byl zaryty zastance naroda ceskoslovanskeho, ten by vas s tou pomlckou hnal! No vidite, jinde se tu psalo, jak Benes nemohl za tu chvili, co byl v urade, odstranit problemy s Nemci. A on nemohl ani odstranit problemy se Slovaky, kdyz si je ani neuvedomoval.

Jen tak pro uplnost, Hacha nejel do Berlina zabranit anschlussu zbytku republiky, on tam jel, aby Hitler domluvil Tisovi a zatrhl tu slamastyku s osamostatnenim Slovenska.

Izraelci jsou na tom lepe, maji more, tedy kontakt se svetem.

BERAN 16.4.2007 10:27

Slovník obhájců Beneše mu moc cti nepřidá

Je příznačné, jakými slovy je Beneš vychvalován a jeho kritici označováni.

Inu, svůj k svému.

Pišta 16.4.2007 18:18

Re: Slovník obhájců Beneše mu moc cti nepřidá

Všem diskutujím, mohu doporučit jedinou věc. Sežeňte si a důkladně přečtěte některou z knih E.Beneše:  Paměti,  Šest let exilu a druhé světové války, Demokracie dnes a zítra. Už samotný fakt,že ani jedna z nich po sametu ještě nevyšla,  napovídá mnohé. Paměti nacistických generálů, ponorkových velitelů, pilotů  a jiných  "hrdinů", vycházejí bez problémů. Díla člověka, který se zasloužil o stát (máme na to i zákon!)  ,nikoho nezajímají ? Troufám si řici, že většině debatérů by se alespoň  trochu otevřely oči a nepsali by naprosté nesmysly. To že něčemu věřím ,ještě neznamená ,že mám pravdu.

Haf 18.4.2007 22:47

Re: Re: Slovník obhájců Beneše mu moc cti nepřidá

Pišto, neznamená to ale , že když to Beneš napsal do svejch Pamětí, že je to CELÁ hjistorická pravda ! Fakt je, že se orientoval na Rusko proto, že západní velmoci ho zklamaly. Stalinovi věřil. Dokonce už dlouho před válkou a tak, že pomohl "odkrýt" maršála Tuchačevského...

vi 16.4.2007 9:45

Dobré ne?

Soudruzi ze VŠECH !!! DENÍKŮ A MÉDIÍ TAKTNĚ PŘEHLÉDLI, výrok premiéra Topolánka v otázkách Václava Moravce. Jasně řekl, že on ví o co se lidé mají zajímat. Velký kormidelník Mao by to neřekl lépe. Jen média by si toho jistě všimla( tímto to činím za ně).

VLK 16.4.2007 11:34

Re: Dobré ne?

Ze by i Topolanek byl muzem s vizi?

Haf 16.4.2007 8:53

Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Po "zradě" velmocí hledal spojence a upnul se na Rusko. Přestože ho Anglie varovala, odjel do Moskvy a podepsal smlouvu, na základě této došlo i k r. 48 ! !!8-o

gerontusinza 16.4.2007 9:03

Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Plně odpovídá citoslovci. Každá čubka se snaží otřít o člověka, který dosáhl toho, že se tzv.spojenci začali alespoň zajímat o stát, který předhodili jako kost HITLEROVI. PAK TO BOHUŽEL UDĚLALI ZNOVU (zejména USA v Jaltě) jak s námi tak s Poláky, bez ohledu na to že  kvůli nim defakto válka začala. Jděte do háje s takovými vědomostmi hloupé hafe.

Malý Aston 16.4.2007 9:14

Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Souhlasím s Vámi.Je to těžké,za komunistů byl Beneš učen ve škole jako nepřítel národa,dnes není vůbec učen a najít si nějaké informace je pro řadu občanů tak složité,že píší voloviny z politického školení od Jelínka.Napsat,že za vhození států Východní Evropy do chřtánu Stalina může Beneš,to může napsat jenom debil nebo Doležal a jeho sudeťáci.:-D

VLK 16.4.2007 11:37

Re: Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Dolezal je natolik rozumny a fakta uznavajici historik, ze by to nenapsal. (A to at si o jeho nazorech a sympatiich k sudetskym Nemcum myslite cokoli.)

gerontusinza 16.4.2007 12:58

Pokud považujete Doležala za politologa a historika je to vaše věc. Re: Re: Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

ten člověk nepronese jedinou větu, aby za ní nebo v ní nenásledovala lež. Takže svůj k svému a jak říkají brtři Slováci (dosud) Na Stráž, magore.

VLK 16.4.2007 15:35

Re: Pokud považujete Doležala za politologa a historika je to vaše věc. Re: Re: Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Je fakt, ze v tom dnesnim clanku to prehani. Ale tam nema cenu diskutovat, tam litaji jen nadavky a ne myslenky. Tu je to opet po dlouhe dobe velmi plodne.

hláska 16.4.2007 22:17

Souhlas na pokračování 1.

Malý Astone, konečně jednou od Vás rozumný názor.

Podporující názor lze odvodit od autora

Martin D. Brown vyučuje mezinárodní historii jako Adjunct Assistant Professor na americké mezinárodní univerzitě Richmond v Londýně. Politiku a mezinárodní vztahy přednáší i na jiných ústavech. O jeho knize píše Martin Šabraha v Ekonomu.

.........Hlavní důvod občasných třenic mezi Benešem a londýnskou administrativou spočíval v odlišných státních zájmech. Beneš a spol. měli před sebou jednu jedinou prioritu: zrušení Mnichova a obnovení Československa v jeho původních hranicích, což mělo být vyjádřeno uznáním Benešova exilu jako oficiální československé vlády. Nelze tvrdit, že by tento cíl byl zcela v rozporu s tím, oč usilovali Britové, faktem však zůstává, že jejich hlavním zájmem bylo zachovat pro ně výhodnou politickou stabilitu na kontinentu. Od září 1939 to především znamenalo vyhrát válku.

V britské velmocenské a konzervativní perspektivě však nehrálo teprve před pár lety založené Československo zrovna klíčovou roli a na jeho obnovení málokomu záleželo. Benešovy požadavky navíc kolidovaly nejen se zájmy Poláků (podstatně důležitějšího spojence) a antifašistického sudetského exilu (vedeného Wenzelem Jakschem), ale také s obecným principem, kterého se Britové drželi: nezavazovat se ke garantování žádného konkrétního uspořádání střední Evropy, pokud to není bezpodmínečně nutné. Zajímavé je, že Britové nejen časem přistoupili na Benešovy plány, ale, jak upozorňuje Brown, ještě je sami radikalizovali. Československý prezident původně počítal s kombinací drobných územních úprav a odsunů obyvatelstva jak mimo hranice republiky, tak v jejich rámci s cílem etnického scelení vybraných sudetských zón.

hláska 16.4.2007 22:25

Re: Souhlas pokračování 2.

Pracovníci britského ministerstva zahraničí, pro které – i vzhledem k historii koloniální říše – nebyly násilné přesuny obyvatel ničím novým, se nakonec přiklonili k masovému odsunu založeném na principu kolektivní viny, což bylo technicky nejlépe proveditelné (vybírat jen ty opravdu vinné Němce by bylo příliš složité) a realisticky vzato i nejlepší pro Němce samotné – Britové se (vcelku oprávněně) obávali, že pokud odsun nedostane oficiální organizovanou podobu, proběhne divoce a daleko krvavěji.

Brown tak bezděky ukazuje, jak se stejný (z našeho pohledu cynický) přístup, který Britové uplatnili v době Mnichova a který přispěl k rozbití Československa, aplikoval v době, kdy se naopak usilovalo o obnovení státu. Pokaždé zde působil stejný velmocenský nadhled, proslulá pozice »skvělé izolace« (splendid isolation), která starobylému ostrovnímu impériu umožňovala uplatňovat vůči kontinentální Evropě poněkud mechanický princip rovnováhy sil, bez ohledu na lidský úděl těch, kterých se ta rovnováha měla týkat. Dvacáté století však ukázalo, že tato pozice se přežila a že katastrofy, ke kterým může přispět, překročí svými důsledky i donedávna bezpečnou hráz La Manche.

Precizní Brownovu studii tak můžeme v tomto smyslu považovat za příklad nevyslovené, ale svou otevřeností a věcností přesvědčivé analýzy národa, který kdysi býval tak »nenuceně nadřazený«. Doufejme, že se pro nás podobné knihy stanou nejen inspirací, ale také výzvou.

hláska 16.4.2007 22:29

Re: Re: Souhlas Dokončení

Martin David Brown: Dealing with Democrats. The British Foreign Office and the Czechoslovak Émigrés in Great Britain, 1939 to 1945. , Vol.7 série "Mitteleuropa - Osteuropa Oldenburger Beiträge zur Kultur und Geschichte Ostmitteleuropas", editor prof. Hans Henning Hahn, vyd. Universität Oldenburg a Peter Lang GmbH. Europäischen Verlag der Wissenschaften, Frankfurt am Main 2006. ISBN 3-631-53570-8, US-ISBN 0-8204-7688-9, NK ČR zázn. 001649951

Problematika druhé světové války patří i několik let po začátku nového tisíciletí k ožehavým historickým tématům prakticky všude na světě. Propletenec vin, traumat a často hořkých vítězství dodnes tvoří podhoubí individuálních biografií i skupinových identit, jež se odráží v politických rozhodnutích. A české prostředí není výjimkou.

V našem pohledu na válečná léta má mimořádný význam tematika "zahraniční akce", Edvardem Benešem vedeného exilu, který se začal rodit hned po mnichovském okleštění ČSR a Benešově rezignaci; právě zde pak vznikla koncepce obnovení státu na základě údajné právní kontinuity, jakož i myšlenka odsunu sudetských Němců a navázání užší spolupráce se Sovětským svazem. Hodnocení těchto událostí bylo dlouho – a často stále je – závislé na zpolitizovaných perspektivách těch, kdo jimi byli zasaženi. Proto je vždycky přínosné, když se o popis dotyčného období pokusí někdo "zvenčí". A pokud takový pokus spojí se zpracováním nových archívních dokumentů, můžeme mluvit o historiografické události. Tak je tomu i v případě britského historika Martina Davida Browna a jeho knihy Jak se jedná s demokraty s podtitulem Britské ministerstvo zahraničí a československá emigrace ve Velké Británii, 1939 – 1945, kterou letos vydalo akademické nakladatelství Peter Lang v německém Frankfurtu.

hláska 16.4.2007 22:32

Re: Re: Re: Upřesnění

Článek Martina Škabrahy vyšel 23.8.2006 v Ekonomu.

Gruntorád 16.4.2007 9:14

Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Hezky svinsky jsi to napsal, zase ta USA zlotřílá nechala demokrata Beneše demokraticky udělat co chtěl a nijak mu v tom nebránilo jeho demokratiské smýšlení.

Geronte, geronte ty menševiku.

gerontusinza 16.4.2007 9:50

Vy se asi učíte jen dějiny USA, No nic, pokuste se i o Evropu.Re: Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Pokud možno podle sepsaných smluv nikoli podle současných proklamací. Pak vám to řiťolezectví nebude tak k chuti.;-D

Kubeš 16.4.2007 10:36

Re: Vy se asi učíte jen dějiny USA, No nic, pokuste se i o Evropu.Re: Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Geronte, s Tvými myšlenkami to vypadá, jako kdybys z té ř. právě vylez. Vrať se tam zpátky.

Kotlar.v 16.4.2007 17:47

Re: Hezky svinsky napsané.Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

P

Prezident  E.Beneš  zachránil  díky tak zvané  "zradě"  staisíce ne -li miliony českých životu. Válčit  tenkrát s Německem by oddálilo obzsazeni  Prahy možná o da dny .

Kazan 16.4.2007 9:29

Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

I kdyby do Moskvy Beneš nejel tak to bylo stejné. Poláci do Moskvy nejeli, honili si tričko a nakonec je stejně Stalin dostal do sveho koncentráčku. Tohle dodatečné kecání je jen kecání jako někde v hospodě u piva. Nic se Vám holenkové nemůže stát a tak si kecáte. Dějiny určují velicí hráči a našich 10 miliónů je jen malý doplněk celé hry.

VLK 16.4.2007 11:10

Re: Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Za prvni svetove nam armada v zahranici dokazala vytvorit dostatecny respekt, ktery nam umoznil prosadit nase zajmy. Za druhe svetove to ani nam ani Polakum nestacilo. Naopak jedini, kteri uspeli, byli Srbove, kteri si respekt vybojovali armadou, ktera bojovala u nich doma. Bylo to dane rozlozenim velkych figur a tim, kdo s nimi tahal. Proste figura Stalin byla prilis silna a hlavne hrala podle jinych pravidel. Ale situace na sachovnici se da silne ovlivnit i pozici pescu. Anglicani se rozhodli zachranit jedineho pesce - Recko. Na vic nemeli sily a ten byl pro ne nejdulezitejsi - takovy pristup do Stredomori Rusum nemohli nechat. Pozdeji se jim podarilo zachranit i Rakousko. Ale na ziskani nas a Polska rozhodne nemeli.

gerontusinza 16.4.2007 13:08

Sakra Vlku, nikdo přece po válce nemohl obviňovat Anglány. Čhurchil dělal co mohl. Re: Re: Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Jenže jaksi vykrvácel válkou politicky i materielně a dohodě USA-CCCP již nemohl zabránit. Neměl na to sílu ani vojenskou ani politickou. Proto jej v závěru války sami Angláni škrtli. A Paton nesměl osvobodit Prahu a Stalin nechal Waršavu klidně vykrvácet. Mimochodem, myslíte že by naši lidé po Mnichově utíkali bojovat za Anglány a Frantíky? Vždyť ti se chovali tak radostně že zachránili mír a co je jim do nějaké ČSR, že. Proto mě rozčilují dnešní rozumbradové kteří na základě vědomostí jak válka dopadla vědí co by udělali. Nějak jim nedochází že by v té době věděli prd a taky by se podle toho chovali.

VLK 16.4.2007 14:46

Re: Sakra Vlku, nikdo přece po válce nemohl obviňovat Anglány. Čhurchil dělal co mohl. Re: Re: Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Naopak, ja je chvalim za to, ze alespon to Recko zachranili. Kdyby bylo po jejich, tak je druha fronta tam a ne ve Francii a povedlo by se jim zachranit nejen Reky, ale i Bulhary, Rumuny a kdyz by to slo dobre, tak i nas. Ale nemuzete obvinovat ani Americany. Ty palil Pacifik vic nez Evropa.

Ti nasi lide, co utikali, ti by se sprahli i s dablem, kdyby jim umoznil bojovat proti Nemecku. Vsak se take mnozi s dablem sprahli a prisli pak z vychodu pod velenim Svobody. Proste delali to, co jim valka dovolila.

Ale stejne musite hodnotit i Churchilla a Roosvelta. Delali to, co jim situace dovolila. A co bylo podle nich nejlepsi pro jejich zem. A vlastne i Benese.

richard 16.4.2007 13:28

Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Beneš byl stín i před WW2 - například nikdo nikdy nevysvětlil jeho podivný krok, kterým byla československo-sovětská smlouva o pomoci, tehdejší ČSR a SSSR neměli společnou hranici a ani Německo nemělo společnou hranici s tehdejším SSSR, pokud by tedy SSSR šel ve válce proti Německu ČSR pomoci, neměl by jak. Do svého podivného paktu Beneš Polsko, ani Rumunsko nezatáhl. A současníci? moji rodiče ho proklínali jako dvojnásobného zrádce vlasti (1938 i 1948) a dobový tisk se po mnichovské kapitulaci a jeho zbabělém útěku do GB hemžil výrazy typu "odbenešit".

Mirek F. 16.4.2007 15:59

Re: Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Vzhledem k tomu, jaká špína se najednou začala drát o slovo po Mnichově, bych "dobovým tiskem" raději neargumentoval.

BERAN 16.4.2007 17:09

Re: Re: Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Právě ta vyvřelá špína na podzim 1938 byla reakce na vlastizradu presidenta. Ideály, které hlásal a za které víc než 20 let bojoval a loboval, byly jeho odchodem zdiskreditovány natolik, že poraženectví a oportunismus získalo plnou legitimitu. A taky sprostota, která s tím jde ruku v ruce. Ten stav trvá dodnes. Přečtěte si mnohé dnešní "diskutéry".

Mirek F. 16.4.2007 22:01

Re: Re: Re: Re: Beneš od r. 43 je stín na naší politické scéně

Útoky proti demokracii byly vedeny kvůli tomu, že její dva největší proklamovaní představitelé- Francie a Velká Británie-od nás dali ruce pryč a Benešovi se nadávalo, že se na ně orientoval. Ovšem co měl, dělat, měl se kamarádit s Hitlerem?  Tento stav znechucení a špíny by nastal i v případě ozbrojeného odporu, zůstali bychom sami a i z toho by byla vyvozována nespolehlivost demokracií.

gerontusinza 16.4.2007 8:43

Hele, pane Vosáhlo, vaši drzost bych chtěl mít. Napsat o době mezi válkami a o době 2 světové války to co jste napsal

cituji:" Politici s vizí tvoří dějiny, politici bez vize jsou jimi vláčeni. Jen se přizpůsobují změnám, které provádí někdo jiný a strašně se diví, co se to kolem nich odehrává. Nikdo tento fakt nepotvrdil zřejměji než náš (československý) druhý prezident. Chceme znovu takového prezidenta?"

Tak vám blahopřeji k vašemu obdivu pana Adolfa Hitlera a jeho vizím. Vy si ani neuvědomujete, jak se tím vyjadřujete i k "nevizím" a obdivům  pánů politiků k pozdějších spojenců a jejich vizím vůči Džugašvolimu. Jinak řečeno, jste hlupák jak vědomostmi tak myšlením. Kdo vás za tak mizernou práci platí je idiot. Bez jakékoli úcty jděte do (Y)

Vlček 16.4.2007 9:06

Re: Hele, pane Vosáhlo, vaši drzost bych chtěl mít. Napsat o době mezi válkami a o době 2 světové války to co jste napsal

Kde jste přišel na to, že citovaným výrokem autor obdivuje Hitlera či Stalina? Voni jsou nějakej citlivka, co? Článek je navíc vůči Benešovi velice krotký, Beneš si zaslouží velmi ostré odsouzení a svržení z piedestalu, kam ho umístili čeští nacionalisté - tehdejší i dnešní.