16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jirka 15.6.2007 12:47

Re: ad paušály u OSVČ

Autor OSVČ má naprostou pravdu, stát se k OSVČ chová nespravedlivě. Navíc lze připomenout třeba u učitelů: 10 týdnů placeného volna , často extrémně levné obědy ve školní jídelně, velké slevy na vstupné do divadel apod., stále ještě třeba příspěvky na tábory dětí, zdarma jazykové kurzy atd. atd... Podle mne by nemělo být nic poskytované mimo daň z příjmu - a to především u poslanců, vždyť to jsou vlastně daňové úniky. OSVČ nemá mimo tuto daň nic.

posvator 15.6.2007 8:39

Re: zrusit stravenky snizit dane

Budedte se divit, ale i stravenky se dají prochlastat a prokouřit. Když za ně nakupujete v obchodě, nikdo vám lahev rumu z ruky nerve s tím, že za Váš oblíbený nápoj lásky nelze platit stravenkami. Každý, kdo OSVČ závidí odpočty na daních, by si to měl zkusit. Možná by přestal závidět. Podotýkám, že nejsem OSVČ, ale pár jich velmi dobře znám a jimi vydělané peníze ji opravdu nezávidím.

Medák 15.6.2007 0:34

Re: Re: megastravenky pro manažéry

poukázky Relax Pass že nejsou uznatelnej náklad? To je taky  taková "stravena "

honza 13.6.2007 14:46

Temné doby v EU

Vážený pane Litomský,

na stravenky lze daňově přispívat ve všech zemích EU. Myslíte, že i v Anglii nebo Německu byly taky temné doby a zaměstnavatelé tam zacpávali hubu zaměstnancům stravenkami ? Když chcete erudovaně psát, tak si máte napřed zjistit , jak to se stravenkami vypadá v ostatních zemích EU a neházet všechno na temné doby.

Strávník 13.6.2007 9:29

Re: Re: O těch stravenkách

Vy to neplatíte, platí to zaměstnavatel. Podobně jako když dostanete diety na služebku, také nejsou zdaňovány. Není zrovna nutné v ČR  každý pšouk zdaňovat, jen aby měl každý spravedlivý pocit, že koza chcípla všem. Každý větší zaměstnanecký segment má svá specifika - v JZD si rozdávají nezdaněné naturálie, železničáři mají režijní jízdenky, učitelé mají x prázdnin, policisté výslužné, uniformy-oblečení zdarma. Státní zaměstnanci jsou pod definitivou, zaměstnanci v soukromé sféře nejsou. OSVČ zase platí menší odvody sociálního pojištění, některé náklady si mohou odčítat (leasing auta, mobily....). Zaměstnanců je největší podíl, pokud jim chce zaměstnavatel přispívat na stravenky, tak proč alespoň takovouto prkotinu nenechat nezdaněnou. Zpaušalizovat všechna povolání se nepodaří.

jozka 13.6.2007 7:58

Re: Re: ad paušály u OSVČ

Copak je povinost byt OSVC? Kazdy ma na vyber, pokud se vam vyplati byt OSVC (treba i jako grafik nebo programator), tak budete podnikat. POkud ne (jo vecerky uz moc nenesou), tak budete radeji zamestnanec...

Nema cenu narikat, ze nekdo hold vydelava min nez nekdo jiny. Kazdy ma volbu se dal vzdelavat a zkouset nove a nove moznosti..

Dena 13.6.2007 7:46

Re: ad paušály u OSVČ

Dále jste zapoměl dodat,že OSVČ pokud onemocní anebo pak když jde do důchodu dostane jen to minimum i mateřská je vyšší než starobní důchod.To ještě poznamenám,ať si někdo spočítá kolik by musel OSVČ platit sociální,aby dostal aspoň průměrný důchod.Dále taky nemá nárok na žádnou prebendu tj sociální dávku jako ostatní lidé.:-(:-(:-(!

jozka 13.6.2007 7:32

Re: O těch stravenkách

tady nejde o prispivani zamestnavatelu. Tady jde o danove ulevy do statu - neboli co platime my vsichni..

Nikdo nebrani zamestanaveteli, aby (v ramci vytvareni prijemneho pracovniho prostredi) lakal zamestnance na nadstandartni bonusy, ale proc to mame platit mi vsichni...

OSVČ výrobce 13.6.2007 0:28

ad paušály u OSVČ

Vcelku s vámi souhlasím s nesouhlasem s výdajovými paušály u OSVČ. Jako živnostník něco vyrábějící jsem nikdy nemohl paušál použít, protože jen materiálové náklady by byly mnohem větší než možná míra paušálu. Paušální náklady jsou nespravedlivé vůči OSVČ, které je z důvodu převažující položky vstupů nemohou použít. Typicky jde o obchodníky a výrobce. Mnoho živností, které jsou službami naopak na paušálech jen a jen vydělá. Vidím to skoro jako protiústavní jev. Tvrzení, že paušály zjednoduší účetní (dnes daňovou) evidenci, je trošku mimo. Spočítat příjmy a výdaje, a pak zjistit rozdíl (základ daně) není nic složitého. Stačí na to kalkulačka, a v Excelu je to hračka. Kdo to neumí by snad ani neměl podnikat. Kromě paušálů ale OSVČ nijaké zvláštní odpočty oproti zaměstnanci nemá. Např. v případě stravného za pracovní cesty je na tom hůře.

baltahsar 12.6.2007 23:06

Re: Re: Re: Re: Re: hloupí kapitalisté

Což je mmch ještě furt terno, protože je to aspoň bez nemocenskýho pojištění a platby na důchod.

baltahsar 12.6.2007 23:05

Re: Re: Re: Re: hloupí kapitalisté

Ovšem nejsme v USA, tady se všecko kafe a další požitky poskytnuté zaměstnancům nad rámec stravenek platí ze zisku.

Pama 12.6.2007 22:47

O těch stravenkách

Byla jsem v loni na exkurzi v jistém podniku ve Vídni. Zaměstnanci této firmy nedostávali stravenky, ale měli karty, které jim firma každý měsíc "nabíjela" určitou částkou. V každém poschodí byly automaty na nápoje a bagety, dole v přízemí byla kavárna a samoobslužná restaurace s velice pestrým výběrem jídel, salátů i zákusků. U pokladny bylo možné platit kartou i hotově. Nemohu popřít, že se mi to líbilo. Přispívání zaměstnavatelů na stravování není jen v Česku!!

Bubik 12.6.2007 22:16

Re: megastravenky pro manažéry

relaxační pobyty NEJSOU daňově uznatelným nákladem. Takže na to podniku nikdo z daní nepřispívá.

Stravenky jo.

To je ten rozdíl......

IS 12.6.2007 21:33

Re: Re: Ta toxická chemikálie se nazývá sirouhlík CS2.

Honza24 - potvrzujete jen pravdilo M.Zemana - co antikomunista, to omezenec.

PavelPstros 12.6.2007 21:14

Stravenky jsou nejpruhlednejsi tunel

Samozrejme, ze chapu proc si zamestnanec muze odecist nejakych 40 kc za den ze sve tzv superhrube mzdy na nakladne vytisknuti nesmyslnych papirku, se kterymi se na Vas v nekterych restauracich divaji jako na bezdomovce. Staci zavitat na sidlo firmy ACCOR_SERVICES a je vse jasne kam jdou penize, ktere mohly byt prerozdeleny lidem, kdyby stat odecital 40 kc/den ze superhrube mzdy primo a nedelal to pres firmu vyrabejici stravenky.

Honza42 12.6.2007 21:00

Re: Parta Hic aneb stravenky.

Jste si jist, že jste dospělý jedinec? Nenavštěvujete ještě Mateřskou školku? Nespapal a dostal nabacáno?

Strávník 12.6.2007 20:58

Re: JSEM PRO ZRUŠENÍ STRAVENEK

Proč si ty stravenky berete?8-o

NormalMan 12.6.2007 20:50

JSEM PRO ZRUŠENÍ STRAVENEK

Taky dostávám poblbané stravenky, ale stejně platím většinou hotově, když jdu na oběd a stravenky používám na placení v potravinách, když kupuju chleba apod. na doma. JSEM ZÁSADNĚ ZA ZRUŠENÍ TÉTO DEMENTNOSTI, která jen přináši zisk firmám, které stravenky vydávají. Mají tak příjem za nic a jen proti, že stát je tak tupej a dementní, že není schopen daňově podpořit stravování nebo nějak jinak snížit daně jednotlivým lidem. HOLT STRAVENKY! dementi jsou jak poslanci, tak senátoři a h a j z l í c i jsou všichni koumouši a lobisté, kteří stravenky propagují!

IS 12.6.2007 20:35

megastravenky pro manažéry

Větší firmy poskytují manažérům relaxační pobyty v lázních. Je zajímkavé, že nikdo z těch zastánců rušení stravenek pro lid nehodlá rušit megastravenky pro šéfy.  

IS 12.6.2007 20:33

Re: Re: Re: hloupí kapitalisté

Oni těm bonusům říkajíé třeba kafeterie, něco jako jídelníček, ze kterého si zaměstnanec vybere. Zvláště je to rozvinuto u větších firem v USA. odepisují z daní, až se kouří.

IS 12.6.2007 20:29

Parta Hic aneb stravenky.

Pamatuje si někdo na film Parta Hic, příběh o pití mléka horníky na vytvoření kalciové bariéry proti silikóze plic? Existuje chemický provoz, kde zaměstnanci také konzumují mléko jako prevenci proti otravě. Vydávalo se na přidělené kupóny a někteří zaměstnanci s nimi  kšeftovali bez ohledu na riziko onemocnění, což se zaměstnavateli samozřejmě nelíbilo, a tak se mléko pije pod dohlkedem. Účelem stravenk je zajistit vhodné stravování pro řádný výkon práce, není to tedy žádná laskavostí zaměstnavatele, ale jeho prospěchářskou kalkulací. Veškeré úvahy o zdanění a pod.atd. jsou zcela mimo mísu.A zneužít se dá cokoli. Zaměstnavatel dokonce může považovat nevhodné stravování za porušení pracovní kázně a dát výpověď. To si místní rozumové neuvědomují.   

IS 12.6.2007 20:03

Re: Už vidím, jak se zaměstnanci ze škodovky stravují v Hiltonu.

Ano soudruhu bolševiku, už Lenin tvrdil: Učit se, učit se  a zase učit!

IS 12.6.2007 20:01

Re: Re: zakázat stravenky i nože

Že někdo porušuje zákon, není důvodem k represi všech. Pozorný zamětsnavatel si hlídá, jestli se zaměstnaci opravdu stravuí, aby podávali výkon.  Konec konců k vraždě slouží nože, a tak je také zakážeme ?

Strávník 12.6.2007 19:51

Re: Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Stále to nechápete - svého zaměstnavatele nemusíte nutit, aby vám ty barevné papírky dával. Můžete je odmítnout. Není to součást mzdy.Je to podobné, jako když vám zaměstnavatel poskytne služební auto do vlastního používání, nebo za vás platí komerční připojištění, stavební spoření apod (do určité výše se dají použít jako pr vás výhodné bonusy-snižují základ daně a nezahrnují se do SP/ZP). Tedy bonus.Pokud je nechcete, nebo vám připadají nezajímavé, tak tyto bonusy nevyužívejte nebo alespoň možnost je využít ponechejte jiným.Kudlu zase můžete zavřít. Když budete odečítat 40 kč od daňového základu, tak vám to pomůže jen málo - již jste před tím musel vidělat mnohem víc na sociální odvody (daňový základ se počítá až po odečtu těchto nákladů.

Pokud pojedete do Německa na služebku máte nárok na dietu/stravné 45 EUR/den. Pokud byste je zapojil  do mzdového systému (jako druh příjmu), tak z toho zaplatíte odvod pojistného 48% (cca 22 EUR). Zbyde vám tedy k dispozici 23 EUR, z nich odvede daň 15% (další cca 3 EUR). Nakonec vám pro sebe zbyde 20 EUR a 25 jste odvedl v daních. U stravenek by to bylo podobné - toto skutečně chcete? 

Strávník 12.6.2007 19:28

Re: Re: Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Tuhle mě s přenosným plynovým vařičem vůbec nechtěli vzít do letadla. Ale u kamioňáků se to dá na cestách docela dobře využít.;-)

Eva D. 12.6.2007 19:27

Re: Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Víte, jak se to dělá ve školách? Chceš jet s dětmi na jazykový či poznávací pobyt do zahraničí? Vem si dovolenou či náhradní volno, holoubku a jeď na své riziko, na diety není, nebylo, nebude. Jenže, děti by samy jen tak nejely a s kantorem, kterého rodiče znají, je pustí. Tak si vezmete tu dovolenou. Nebo nebude nic, nejen diety, ale ani jazykový pobyt. Ďjó, diety!

nick 12.6.2007 19:23

stravenky

Je to opravdu přežitek a zbytečná polemika,at si každý na jídlo vydělá a potom si  koupí na co je schopný vydělat,může jíst třeba v Hiltonu,kdyby se líp učil.

Strávník 12.6.2007 19:21

Re: Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Já jsem všemi deseti pro snížení daní a odvodů pojistného - v ČR, zejména u zaměstnanců, jsou příliš vyskoké. Na jednu vydělanou čistou stokorunu pro vás, musíte ještě vydělat další stokorunu (možná jen cca 90 kč), které jdou státu. Ale obávám se, že to nemá šanci projít - levicová vlády daně a odvody snižovat nechtějí a Topolánkova reforma je v tomto dosud kosmetická, nic neřeší (zejména ne odvody pojistného, které jsou podstatně vyšší než daň z příjmu. Za této situace nemá smysl rušit stravenky, jsou z daňového hlediska výhodné jak pro zaměstance, tak zaměstnavatele. A stejně vždy bude existovat nějaká forma diet - takže by se to nejspíš zase obcházelo jiným způsobem (přes cestovní příkazy?).

Pokud vám připadá, že je tím diskriminována jiná skupina pracujících OSVČ  proti zaměstnacům, tak to je sice vážný argument, ale na druhé straně OSVČ mají proti zaměstnancům zase jiné specifické úlevy (paušalní daně, nižší odvody pojistného) - a zatím se nezdá, že by tyto systémy bylo možno sjednotit. Zaměstnanců je přece jen největší skupina-tak proč jim stravenky neponechat. Je to malý bonus.

Eva D. 12.6.2007 19:18

Re: Re: Lidska dustojnost !

R^R^R^

Eva D. 12.6.2007 19:11

Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

R^;-D