26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Strávník 12.6.2007 11:16

Re: Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Každá země má určitý systém bonusů, odečitatelných položek atd. Nechci se vyjadřovat   k tomu, co se používá v SRN (znáte sám) či třeba v USA.  To co je  zde v diskusi kritizováno, je vcelku prosté. Firma nemusí stravenky zaměstnancům nabídnout, ale může. Je to na ní. Může je také dotovat , částkou až ´55% hodnoty stravenky-nemusí, když nechce, nebo může zvolit nižší %. (Maximálně tak získate jako zaměstnanec získáte stejně jen asi 1000 kč měsíčně, což je stejně při průměrných mzdách 20 400 Kč zanedbatelné) a tento bonus nepodléhá dani, sociálním odvodům. Podobně jako dietné, dietné na zahraniční cesty apod.  Jiné firmy poskytují třeba mobilní telefony, služební auta, platí komerční důchodové připojištění (lze odčítat od základu daně, do určité výše). Je na firmě vyhodnotit, zda to není administrativně příliš výhodný - ale všeobecně, jakýkoli daňové výhodný bonus je užitečný, zejména v zemi jako ČR, kde daně jsou vysoké. Více takových možností! S produktivitou to nesouvisí. Jiná firma vás jako bonus pošle do zahraničí (na školení, což je ve skutečnosti velký firemní mejdan třeba někde u moře - vše je odčitatelný náklad, účastníci navíc mají nárok na vysoké dietné cca 45 EUR denně , plus kapesné. To většinou celé ušetří - zůstane jim to jako bonus). Vyžívají se v tom třeba bohatší pojišťovny, které takto "školí" své zaměstnance. Např. česká pobočka Allianz. Běžná praxe.

jirka.s 12.6.2007 11:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozkošné!!!

Policajti hrající si se stopplácačkami tenis a lisař v Mitasce jsou rovnocenní! Moc hezké!

Bubik 12.6.2007 11:04

Re: Re: Re: Re: diety

to je pravda, proč se služební diety nedávají ve stravenkách?

Vždyť podle zastánců stravenek je člověk pak nezodpovědný ke svému zdraví. A jestě ke všemu na služební cestě........;-D

Bubik 12.6.2007 11:01

Re: Re: Neuveritelne

jakej "bonus"

při stanovení mzdy s tím zaměstnavatel počítá, takže mi dá o litr měsíčně míň. A těch 45 korun krát dvacet, které bych normálně měl v platu, mi dá ve formě stravenky, protože mu jdou do nákladů.

On vydělá, já trochu taky, protože nemusím ten litr zdanit a platit soc a zdrav. pojištění, ale darovaný bonus to tedy rozhodně není.......

vlasta váchová 12.6.2007 11:01

..další komedie ke stravenkám

Koběr 12.6.2007 10:58

Re: Příspěvek

Nemáte pravdu - oficiálně za stravenky sice nelze koupit všechno, mnohokrát jsem ale stravenkou platil pivo, kolega platil stravenkama taxi a dokonce jsem kdysi v tisku četl něco o stravenkách a ostravských prostitutkách. A před Vánoci, kdy mi stravenky zbydou, tak za ně nakupuji uzeného lososa, kaviár, husí sádlo a podobné dobroty, o které ale asi zákonodárci nešlo. V důsledku však tím, že jídlo zaplatím stravenkou uvolním stejné množství peněz, které můžu utratit třeba za alkohol, cigarety, benzín, letenky a jiné politicky nekorektní statky. Jediný rozdíl jsou jen transakční náklady spojené s "výměnou stravenek za peníze". Pořád čekám, kdy bude někdo s rozumným diskontem stravenky vykupovat, ať se nemusím ponižovat a řešit jestli tohle za stravenky ano a tohle ne a jestli mi vezmou tolik stravenek a tolik už ne, přičemž mi vrátí jenom tolik a jestli ty vrácené peníze musím já i můj zaměstnavatel zdanit, aby to nebyl daňový únik.

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 10:57

Re: Re: Neuveritelne

on to neni "nezdaneny bonus 45 Kc" ale pouze a jenom se nejprve zdani Vas plat a pak se (jenom nekomu) umozni trochu tech dani dostat zpatky. Pokud by se zdaneni umerne snizilo, pak ti sodexhaci muzou delat neco smysluplnejsiho nez vymyslet neco podobneho postovnim znamkam..........a navic se usetri na jejich platu

Bubik 12.6.2007 10:55

Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

Už druhý den tady fórem hýbá problém rušení stravenek.

Pěkné, jak se teď hádáme o stravenky, které jsou nejvíc výhodné pro stravenkové firmy, jindy o jiné výhody vevýši pětikila, pak zase o dotace na cokoliv a uniká nám, že tenhle stát je ekonomicky v pr..li, takže za pár let už nebude mít nejen na to, aby něco daňově zvýhodňoval, ale ani na to, aby cokoliv platil, např. důchody.

Jen v úrocích platíme ročně 40 mld korun, to je 4 tisíce na osobu.  Státní finance jdou do kelu nezávisle na tom, zda se firmám daří, takže peníze dneska nejsou už vůbec na nic.

Ale jak říkali v tom vtipu o padajícím z mrakodrapu - ještě v prvním patře ho slyšeli, jak říká, že zatím je to dobrý.  On ten dopad zas tak za dlouho nebude........;-(

Ale do té doby je soudruzi třeba stravenky zachovat. Ani za Hitlera je nezrušili, jak říkal pan Dušek ( jo pardon, to byly režijky......:-P).

Strávník 12.6.2007 10:52

Re: Neuveritelne

Zcela jistě to nejsou peníze, ty kolují v oběhu. Stravenka je po použití orazítkována a stažena z oběhu. Je to předplacený kupón, něco třeba jako lístek do kina.

Ve stravence 85 kč dostáváte jako bonus cca 45 Kč (pokud zaměstnavatel využije maximální příspěvek 55%). To vám tak vadí dostat měsíčně celkem (maximálně) cca 1000 Kč, které nemusíte zdaňovat? Nebo byste byl nejradši aby vám stát ještě zdanil i nedělní oběd? 

balthasar 12.6.2007 10:45

Re: Re: Dnešní stravenky

Ve skutečnosti ten bonus pobíraj dva typy subjektů -- stravenkové firmy cca 3% při nákupu a 5% z tržeb, a hostinští, bufíkáři, stánkaři a koloniálisté, kterym to zvyšuje obrat.  Financuje to státní rozpočet na úkor ostatních poplatníků ;-)

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 10:45

Re: Re: diety

ta protihodnota je nulova, protoze ti lide pouze prerozdeluji to, co jednou rozdeleno bylo (=dane). Doporucuji penize usetrene na teto stravenkove masinerii venovat na vzdelani, napr. vysokym skolam-investice do vzdelani maji mnohem vetsi navratnost nez investice do stravenek (P.S.viz v prispevku vyse : "přispívá k oběhu peněz" to je neekonomicka cinnost-jeste se ty bankovky vic osoupou:-)  )

Strávník 12.6.2007 10:44

Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Ano, třeba když pojede na služebku třeba do Německa, tak má nárok na dietné cca 45 EUR/ za den. Dle Vaší logiky, proč mu to dávat, když by se doma také musel stravovat. Už jste to zkusil vysvětlit třeba řidičům, obchoďákům nebo jiným často cestujícím profesím?  

Luboš 12.6.2007 10:43

Příspěvek

Myslím, že autor neuvádí všechny údaje správně. Za stravenky není možné koupit všechno: pokud je v obchodních domech přijímají, obvykle v omezeném počtu a lze za ně koupit jen potraviny. Pravada, v restaauraci si za ně můžeme dát všechno, na co máme chuť. Ovšem stravenky lze využít i jako prostředek pro nákup jídla v jídelných, kde mají své lístky, které prodávají i za stravenky. To je špatně, že si za stravenky kooupím jiné stravenky a chodím na běžný oběd a neodbývám se? Neodpustím si poznámku: poslanci budou schvalovat i toto opatření a přitom sami chodí do ultralaciných stravovacích zařízení a nedívají se vlevo vpravo, prostě to je výhodné a využívají toho. Kdopak na to asi přispívá? Můj názor je, že stravenky by se rušit neměly.

Maňas 12.6.2007 10:42

Re: A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

no nevim, treba firmu syas zalozil kamarad

Sherry 12.6.2007 10:41

Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Kdyby zaměstnanec nejel na služební cestu, přinesl by si z domova kastrůlek s jídlem, které by si v přestávce ohřál. Na služební cestě si kastrůlek neohřeje (nebo jste viděl někde na nádraží či ve vlacích volně přístupné mikrovlnné trouby či vařiče?

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 10:40

Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

svobodu si predstavuji jinak(-to je vedlejsi-) Muj zamestnavatel sidli stejne v SRN, cili se mne to netyka...ale nechapu proc nejdriv platy zdanit a pak zase jinou formou vracet penize zpet. Zrejme je produktivita prace v CR dostatecne vysoka na to, ze lze zamestnavat lidi i podobnymi ptakovinami jako jsou stravenky

Martin 12.6.2007 10:40

Re: Re: Re: Re: Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

co nesnasim, je bolsevicky postoj ruznych klaudiu, kteri nejdriv oznaci nekoho s jinym nazorem za de facto tridniho nepritele na zaklade nejakejch svejch halucinaci a pak se divi, kdyz nekdo jinej ty halucinace muze mit taky a plne to vrati

vasi skupiny obyvatel se tykaji podvody a okradani statu na danich

balthasar 12.6.2007 10:40

Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

To tak ještě, čim byste pak chtěl generovat čunkovné?8-o

Martin 12.6.2007 10:38

Re: Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

plny souhlas, ono je zajimave jak se najednou najde tolik zavisti k zamestnancum a kdyby nekdo navrhoval aby se to co nemaji zamestnanci porusilo firmam a osvc, tak to by bylo revu o hnusne zavisti

balthasar 12.6.2007 10:37

Re: Re: Re: postřehy z praxe

Jakto, že ne -- dyť jsou to bony na nezdaněnej příem ;-)

N.A. 12.6.2007 10:34

Neuveritelne

Ze se nekdo muze stravenek zastavat. Soukroma firma si vytiskne soukrome penize a stat, misto aby ji vykazal tam kam patri, jsete ji k tomu nadeli danove zvyhodneni aby jim ty pestrobarevne papirky sly lepe na odbyt.

Pokud by tu byl nejaky padny duvod tisknout penize 'jen na jidlo', svladne to statni tiskarna cenin a zvladne to lepe a levneji.

Vazeni zastanci stravenek, uvedomujete si, ze misto barevneho papirku 'jenom na neco' jste mohli dostat do ruky o pet korun vic a 'na fsechno'? A co se danovych ulev tyka, ty se resi koncem roku v takovem tom ruzovem formulari, pestrobarevne papirky k tomu opravdu, ale opravdu nejsou potreba.

Strávník 12.6.2007 10:34

Re: Re: Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

Slyšel jste někdy o motivačních bonusech? Mohou mít různé formy, příjem je pak pestřejší. Podnik takovou formu využívat může a nemusí - nechte to na nich.

Souhlasím s Vámi, že snížit daňové zatížení a nechat lidem více peněz je žádoucí. Pokud k tomuto účelu přispívají stravenky, různé dietné apod., tak proč ne. Policajti, nádražáci, doktoři, zase mají zdarma ošacení, a montérky jsou také zdarma -máme se z toho zbláznit?

Andrea 12.6.2007 10:28

Re: Stravenky se ručit nebudou!

no, kdyby náhodou ano, tak vyhraje cenu Pechfogl roku.

Na druhou stranu, třeba se Sodexo vrhne na distribuci hotových jídel do podniků

Strávník 12.6.2007 10:21

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Byť se mi odvody pojistného a daní v ČR zdají příliš vysoké, a byť je zřejmé, že úřady stále více poviností, které by jako servis měly zajišťovat samy, přenášejí na zaměstnavatele, tak je ze systémového hlediska jednodušší, když podník odvede v jednom balíku (jedním převodem)odvody za třeba 100 zaměstnanců, než aby to dělalo 100 x 1 zaměstnanec každý zvlášt. Jedné mzdové účetní to zabere pár hodin práce, každému zaměstnanci by to zabralo třeba 100x1 hodinu. Je to tedy určitý servis.

Co se týče obědů - zaměstnanec má nárok na neplacenou půlhodinu. Toť vše. Zaměstnavatel může (nemusí) na obědy přispívat. Nebo naopak zřídit třeba jídelnu a vydělat dodatečný příjem  z obědů, které prodá (nemusí je dodotovat, může je nabídnout za ceny, které pro něj budou znamenat určitý, byť nepodstatný zisk- nikde není předepsáno, kolik si má účtovat za jídlo,nebo třeba sodovky prodávané v kantýně). 

Vocílka 12.6.2007 10:18

Re: Re: Ať sousedovi zdechne koza, když já ji nemám!

Už mu zdechla, ale má ještě králíky!

Strávník 12.6.2007 10:07

Re: Re: Re: postřehy z praxe

Stravenky účel plní - ať si každý strávník sám rozhodne za co je utratí a co mu chutná. Nebo ať si je klidně šetří (z mých zkušeností většina zaměstnanců 85 Kč stravenky na měsíc utratí tak během 2-3 týdnů, pak si kupují obědy za hotové. Stravenky používáme jako bonus k platu, zaměstnanci jsou s tím spokojení a radit jim jestli zdravější dát si k obědu salát -nebo bůček, to je maximálně starost tak doktorky Kateřiny, vojenského provianťáka, respektive zaměstnanců samotných - to opravdu není věc zaměstnavatele.

Strávník 12.6.2007 9:57

Re: Re: Re: diety

Je to jedno, pokud zaměstnancům dáváte třeba diety na služební cesty, dáváte je formou hotových peněz a také nekontrolujete, za co je utratili. Ať je klidně prochlastají nebo prokouří (pokud je to baví) - najíst se budou muset za jiné (své) peníze.

www racek 12.6.2007 9:44

Re: Re: diety

jak říkám, stravenky jsou určeny na stravu zaměstnaců a ne třeba na kuřivo a pivo. neexistuje způsob, jak zajistit, aby to uzaměstnec utratil způsobem, který je pro zaměstnavatele žádoucí.

Strávník 12.6.2007 9:43

Re: Re: Re: jako včera tak i dnes

R^ Máte pravdu. Při tom málu - je to dobrý nezdaněný  (cca, maximálně) tisíc měsíčně. Mělo by jich být více a klidně pro každého. Stát ať šetří třeba na svém aparátu,pokud mu chybí peníze

www racek 12.6.2007 9:42

Re: Re: Pokud něco podepíšu

hmm, to víš, oni už socilaismus vybudovali.

tedy, zajímavé je, že se přitom vůbec nemají špatně. není to to, co by se nám líbilo a kam by to mělo směřovat?