26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 12.6.2007 7:30

pane Pašku

jak to je v USA?

Claudio 12.6.2007 7:30

Re: jako včera tak i dnes

 Ona je spíš řeč o tom, že někteří byli zvýhodňováni úlevou na daních, respektive jejich zaměstnavatelé. To se má skončit a tak se strhnul povyk o tom, jak je vláda chce obrat. Inu vláda se jen rozhodla nečinit rozdíly mezi firmami pomocí úlev na daních.

 Jó, reformy bolí zvláště ty, co příjdou o výsady :-)

R 12.6.2007 7:29

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

No, stravenky a regulované nájemné je přece jen trošku rozdíl.  Na regulované nájemné v první řadě doplácejí konkrétní majitelé, což je citlivá věc a samotný majitel si od toho pomoct nemůže, teoreticky může třít bídu nebo dokonce zkrachovat.. Na stravenky doplácí stát, jenže ten ty zákony dělá, dalo by se říct a pokud to státu přestane vyhovovat,  prostě zákon upraví. Což se taky děje.  A jinak stát má právo určitými dotacemi nebo daňovým zvýhodněním prostě nějakou skupinu obyvatelstva nebo nějaký směr nebo životní styl nebo něco takového podpořit, ať už je to věc nějakého budoucího perspektivního životního stylu jako by se dalo snad říct podpora ekologie nebo věc jak lidi přinutit k tomu, aby za malé platby nyní si sami kryli případné velké náklady v budoucnu, aby to formou sociálky nepadlo na stát, jako je třeba podpora životního pojištění a do určité míry se tady objevuje i politické zneužití vládnutí a zvýhodnění některých vrstev voličů.

Petr Kohout 12.6.2007 7:21

POkud je zaměstnanec na služební cestě, nebo se nemůže stravovat obvyklým

způsobem (není ovšem udáno, co je obvyklý způsob) má nárok na stravné. Neplést se stravenkou, stravné jsou peníze na dřevo (tušim cca 60 korun).

J.G. Pašek 12.6.2007 7:19

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

To by se ti líbilo holoubku . . .  ty daně probendíš a "chyťejte mě jesti mě najdete na Kanárských Ostrovech"  . . . jak se jmenuje ten Babinskej co utek schovat do JAR?

R 12.6.2007 7:12

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

R^R^R^. taky to tak vidím.

Divíme se, že je nebo bylo  plno nezaměstnaných. Jenže každý zaměstnaný znamená pro zaměstnavatele zaměstnávat ještě někoho, kdo se o příslušné odvádění stará. Kolik to je, další tisícovka, dvě tisícovky měsíčně k nákladům na mzdu a odvody zaměstnance?

Andrea 12.6.2007 7:11

jako včera tak i dnes

mne fascinuje ta péče daňových poplatníků o to, zda neplatí příliš malé daně a nešlo-li by nějak zařídit, aby je mohli platit vyšší. Dotyčné bych ráda upozornila, že jim vůbec žádný zákon nebrání platit daně třeba dvakrát tak vysoké, než mají podle patřičné legislativy určeno jako minimální. Tak chutě do toho- vaše svědomí se uklidní, když budete vědět, že si Škromach, Konečná a Langer cpou panděra křepelkami a to všechno za vaše prachy.

R 12.6.2007 7:07

Re: Re: Omyl autora

Někde jsem četl, že všechny daňové zvýhodnění pro jednotlivce i firmy u nás dosahují počtu cca 500. 

Vocílka 12.6.2007 7:06

Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

aby zaměstnavatel vyplácel zaměstnanci mzdu dohodnutou ve smlouvě bez jakýchkoliv srážek a případných zvýhodnění. Pojistné- zdravotní i sociální a daně by si zařizoval zaměstnanec sám. Nevidím žádný rozumný důvod, proč se zaměstnavatel musí starat o zaměstnancovo pojištění a daně. A už vůbec ne o jeho obědy. Zaměstnanec má udělat práci na kterou má pracovní smlouvu a zaměstnavatel mu má zaplatit smluvenou mzdu. Přestaly by problémy se "švarc systémem".

R 12.6.2007 7:05

Státm to nedotuje?

"stat nechava ve forme stravenek lidem vice v kapsach"  Stát nějakou daň nevybere a nechá ji lidem v kapsách.  Takže lidi mají o to víc a stát o to míň.  Jaký je tedy výsledný rozdíl od toho, kdy stát něco přímo nadotuje? Tam taky lidi mají o to víc a stát o to míň. Kromě toho, že část peněz, co jde přes stát uvízne státu  pod rukama.

Regan 12.6.2007 7:03

Re: Re: Lidska dustojnost !

Já vám nevěřím, protože kecáte. Nechci obhajovat komunistický režim, ale obědy nebo stravenky fungovaly ve všech firmách. Tam kde ne, tak se proplácely přímo jako částka ve mzdě.

Venda 12.6.2007 7:01

Co asi udělají firmy takto podnikající?

Možná to už tady zaznělo.  Co asi udělá firma podnikající se stravenkami, když jí stát podnikání takto stíží?  Moc bych za to nedal, kdyby se obrátila na soud se žalobou. Rv

Vocílka 12.6.2007 6:54

Re: Omyl autora

Automobil i pro soukromé účely je částečně zdaněn (1% hodnoty se připočítává k daňovému základu), ale existují jiné nezdaněné výhody na př.přispěvek zaměstnavatele k penzijnímu připojištění.

Petr 12.6.2007 6:45

Omyl autora

Autor se mýlí, když píše, že poskytování různých "pochybných  výhod" ke mzdě je reliktem minulého režimu. Vždyť v současnosti se jejich okruh ještě rozšiřuje (např. služební automobil i pro soukromé používání a pod.) Nehodnotím to, pouze upozorňuji na omyl.

Vocílka 12.6.2007 6:41

Souhlasím se zrušením stravenek

Já žádné nedostávám, tak proč by je dostávali jiní! Ať se každý

stravuje za své.

dr Turnovský 12.6.2007 6:36

Re: Re: Oběd je až barokní zvyk.

po obědě je fajn si na chvilku odpočinout. jen člověk odpočinutý a najedený může čelit obezitě...    :-))

dr Turnovský 12.6.2007 6:35

Re: Oběd je až barokní zvyk.

skuste to říct v Itálii.....tam by s Vámy vyběhli :-))))

Claudio 12.6.2007 6:30

Re: Oběd je až barokní zvyk.

 To jste tomu nesadil korunu! Víte, jak to schytáte? Oběd, toť v České mysli je přímo symbol blahobytu. A když je pořádně sytý, až kůže na pupku praská, pak se Čech teprve cítí na vrcholu blaha. Pravda, nemůže pak makat, ale dá si po něm pivko a robota neuteče, že? ;-D

Claudio 12.6.2007 6:14

Re: Lidska dustojnost !

 Vás nikdo nevyhání od stolu. Vláda pouze chce zrušit oddanění stravenek, tzn. nebude se na ně vztahovat daňová úleva. Prostě vám podnik dá tu samou částku na oběd, ale zaplatí státu k tomuto "daru" daň. Beztak se zaměstnavatel na vás vybodne a nedá vám na obědy nic, no a to bude právě ta spravedlnost s těmi, co taky nic nedostávají na obědy. Prostě dostanete výplatu řádně zdaněnou a koupíte si co budete považovat za nutné a pro vás dobré.

 My, kteří nedostáváme nikdy stravenky, se tak živíme dlouhá leta. Ani za komančů jsem žádné stravenky nedostával a to jsem dělal u stavebního podniku, jako vy děláte dnes u stavební firmy. Vůbec nechápu, proč by firma, která vám dává na jídlo peníze(stravenky), by měla oproti druhým firmám být daňově zvýhodněná. Vím, že to berete jako přilepšení k platu, ale uvědomte si, že například se vám toto platové vylepšení nezapočítává do důchodu, nefiguruje ve výši nemocenské ani ve výši případné podpory v nezaměstnanosti. Tak jaképak navýšení platu? Je to jen obelhaní vás zaměstnance, že vám něco dávají. Nedávají! Firma tak levně zvedne opticky váš plat, vy jste nadšený z výhody, ale jste v nevýhodě.

 Mně firma nic nedává k "přilepšení" a platí mi jen za splněný úkol plus premie, když není nějaká závada na výrobcích. Zajímavé, že se mi plat přiměřeně s lety zvedá podle inflačního nárustu. V podstatě valorizace a nevynucená žádnými odbory ani státem. Já vím, že když se mi to ve firmě nebude líbit, mohu kdykoliv odejít(vždy mám kam) a zaměstnavatel si kvůli mé přesné práci a ochotě tvrdě pracovat nepřeje můj odchod a tak platí. Jistěže by mi nevadilo, kdyby dal víc, ale v mém oboru je to asi tak všude stejné v platech.

 Jestli chcete slevu na daních pro obědy, pak ať dostanou slevu všichni! Všech 10 000 000 lidí v republice!

Ivan Nový 12.6.2007 5:44

Oběd je až barokní zvyk.

Do té doby i šlechta jen snídala a večeřela. A s barokem přišla obezita. Jinak až do začátku 20. století se na vesnici neobědvalo a někde až do druhé světové války.

Josef 12.6.2007 5:35

Lidska dustojnost !

Po dele trvajicim obdobi nezamestnanosti jsem se rozhodl pro mene placenou, spinavou, manualni stavebni praci. Budete se divit, ale to jedine co udrzuje muj status a moje sebevedomi je to, ze mohu zasednout s temi samymi lidmi, u toho sameho stolu, kazde poledne, k tomu stejnemu obedu jak drive. Jestli tato vlada vyzene pracujici od stolu a zazene je na lavicku a na sendvic z pytliku, tak si to projede u tehto lidi  uplne  a nemuze uz pocitat s jedinnym hlasem od manualne pracujicich. Tohle se bude brat jako ponizeni a utok na jejich dustojnost !!!

Claudio 12.6.2007 5:24

Re: Re: Re: Re: Re: Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

 Toho by bylo na upravování! Jé je! Ale momentálně je řeč o stravenkách bez daní.

 Za levičáka mně nelze považovat, protože jsem zastánce toho, aby každý nesl svou vlastní odpovědnost za své živobytí a pokud je zdráv, není bezmocný, pak ať třeba umře hlady, když nepracuje! Daně pak bych chtěl co nejmenší možné a všem stejné procento bez rozdílu. To jistě uznáte, že levičákem být nemůžu s takovými názory. Také kolektivní odpovědnost se mi příčí, protože pak nemá odpovědnost nikdo.

 Takže každý sám za sebe a pak teprve se dá čekat, že to celé v Česku k něčemu bude vypadat!

gill 12.6.2007 5:08

Re: Re: Re: Re: Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

"kdy kolektiv musí dřít na výhodny jedince" - vítejte, časký levičácký druhu! Národ dře na výhody našich poslanců, jedno z jakého politického spektra. Pročpak je neočísneme jako ty stravenky? Neříkám totálně likvidovat, jenom rozumně upravit zbytečné výhody.

Claudio 12.6.2007 5:00

Re: Re: Re: Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

 Chyba lávky "Martine"! Já jsem jen pouhý zaměstnanec maličké firmy. Momentálně mám po směně trvající dvanáct hodin. Pochopitelně bez nároku na jakékoliv daňově zvýhodněné jídlo. Živím se poctivou dřinou a to přímo rukama, ve stoje a horku o jakém se vám ani v létě při opalování nezdá.

 Co nesnáším, je levičácký postoj k životu, kdy kolektiv musí dřít na výhody jedince. To se pak nedivte, že jsem do vás najel. Vždyť vy se tu již druhý den snažíte obhajovat výhody úzké skupiny obyvatel proti většině. Prosazujte výhody pro všechny a máte ode mně pokoj. Jenže to by pak pravda nebyly výhody, kdyby je měli všichni. A vy jste zastáncem výhod. Protože se bezpochyby týkají VAŠÍ úzké skupiny obyvatel a proto tedy ten křik!

Martin 12.6.2007 4:43

Re: Re: Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

claudiove jsou takovi ti zavistivi podvodnicci a  zlodejicci co nikdy dane neplati narozdil od poctivych lidi, ale velmi dobre se orientuji v tom jak komu co jeste muzou zavidet ci odebrat

Martin 12.6.2007 4:41

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

blbosti pisete vy

zamestnanci statniho sektoru jsou rovnocenni jako jini zamestnanci, hodnotit je najednou uplne jinak je jen a jen zavistivy zvast

Pavel Kořenský 12.6.2007 4:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

No, to je blbost obzvlášť podařená.

Tvrzení "nejsou dotovany statem, stat pouze z nich nevybira dan" by platilo jen v případě, že by stravenky existovaly VÝHRADNĚ v soukromém sektoru. A i to jen za předpokladu, že stát by o tuto částku prostě snížil příjmovou stránku rozpočtu, což rozhodně nedělá.

Problém je ovšem v tom, že stravenky mají i zaměstnanci státního sektoru a tam už jde o klasickou dotaci z kapes těch, kteří výhody nemají.

Mírně úsporné a pro zaměstnance naprosto neutrální by bylo stravenky zrušit a místo toho snížit zaměstnancům daň z příjmu o nějakou fixní částku rovnající se zhruba těm 8000 Kč za rok. Bylo by to sociálně průchodné, ale nebylo by to rozhodně spravedlivé. Spravedlivé by bylo prostě ty stravenky zrušit, ať si každý platí oběd za svoje a firma mu na to může přidat, pokud chce.

Claudio 12.6.2007 4:18

Re: Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

 Tato diskuze je jistě zajímavá tématem. Zbytečné však je, se marně snažit přesvědčovat argumenty "Martiny", kteří nemají potřebu narovnání nespravedlnosti v úlevách vůči většině. "Martinům" vyhovují úlevy na daních pro část obyvatel, protože jsou to oni kdo úlevy požívají. "Martiny" nezajímá, že druzí musí odvést státu co jeho jest bez úlev a tím dotují státní kasu a nepřímo sponzorují ty, co úlevy mají. "Martina" nezajímá, že ačkoliv zdráv a sil dostává úlevu namísto poctivě odpracované částky na celý zdaněný oběd. "Martin" je přesvědčen, že je to mravné, když ostatní platí a on ne!

 Je to taková skrytá zlodějna, která dosud měla alibi. Teď se ale provalilo, že alibi je falešné a zlodějna křičí - "Co nám chcete sebrat naše peníze?" Oni si totiž "Martinové myslí, že to jsou jejich peníze, které neodvedli státu.

 Pokud chce někdo úlevu na daních, pak by měl bojovat za to, aby byla úlevou pro všechny. Jinak je to totiž zlodějna!

Martin 12.6.2007 3:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

nejsou dotovany statem, stat pouze z nich nevybira dan

nevidim duvod k nejake zavisti, kdyz nekdo zacne rikat neco o tom jak si podnikatel muze to ci tamto, tak se hned ozve rev ze mu hnusny levicaci zavidej, ale zamestnancum ulevy - ne dotace- nenalezi, tam to zavist neni

stat podporuje mnoho veci, vyse jsem zminil napriklad ty hypoteky ci vubec deti, se stejnou argumentaci je mozne likvidovat vse a ze statu udelat nejakou liberalni utopii, ktera nikde na svete neexistuje

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

Vy se mi snad zdáte. "Vosobo, nešly tady dvě děti ? Nevím, já pleju len."

Ale vážně. Můžete mi říct jeden jediný rozumný důvod, proč by stravenky dotované státem za peníze těch, kteří žádné stravenky nemají (důchodci, matky samoživitelky, znudění milionáři - rentiéři, děti, nezaměstnaní, OSVČ, studenti atd.) měly existovat ?