26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Yfča 12.6.2007 13:33

Re: Re: Lidska dustojnost !

Máte služební mobil a používáte ho i soukromě?, používáte pevnou telefonní linku i k soukromým telefonům?, máte na pracovišti vody k volnému použití?, nebo kafe a čaj?, máte služební vůz a můžete jej využívat k soukromým účelům a jsou Vám hrazeny veškeré opravy, takže si neblokujete vlastních minimálně 300-500.000,- na koupi a údržbu a amortizaci vlastního vozu?, máte závodní jídelnu? máte příspěvek na dopravu ve formě měsíčního (čtvrtlelního) kuponu, nebo alespoň příspěvku na část jeho ceny? máte nárok na 5 týdnů dovolené za rok? máte nějakou jinou výhodu hrazenou zaměstnavatelem zde neuvedenou? Pokud alespoň na jednu z mých otázek odpovíte ano, tak neberte těm ostatním nárok na daňový benefit ve formě stravenky. Ostatně nebýt stravenek, tak se plno restaurací bude muset zavřít a nebo bude mít problém. On si to potom každý rozmyslí, aby šel každý den v poledne někam na oběd.

hradečák 12.6.2007 13:24

Re: Re: No racku musím se přiznat, zdravou výživu sabotuji,

Jasně - hradecká kapela Lokálka to má již dávno vyřešeno - vitamíny z mého domu pochodem vchod!

jjjj 12.6.2007 13:17

Motivační a jiné bonusy zdanit

Motivační a jiné bonusy jsou v drtivé většině jen zcela nesmyslné výmluvy, jak nedat zaměstnancům peníze. Důvody jsou mnohdy nesmyslné, např. politika průměrných mezd v rámci mamutí firmy apod.

Jsem proti zakazování, ale není problém je povinně zahrnout do nepeněžních plnění zaměstnanci, které jsou základem daně a tím se jich z velké části zbavit tržním způsobem.

www racek 12.6.2007 13:08

Re: No racku musím se přiznat, zdravou výživu sabotuji,

zdravá výživa je přenáramně nezdravá a neobyčejně nechutná, šéďo. nejlepší jsou tlačenky, buřty s cibulí, prejt, guláš , propečenej bůček s knedlíkem a zelím zalitej hojně pivem. jak říkal baloun,... člověk je pak takovej spokojenej ... a dochtoři šílej na cholesterolem a hladinou cukru.

Šedovous 12.6.2007 13:03

No racku musím se přiznat, zdravou výživu sabotuji,

takže pokud mohu a seženu ,koupím drahé biomléko se 3 % tuku,máslo chci taky echt bez rostlinných tuků a tvaroh taky plnotučný....doma si dělám šípkové víno právě jsem stáčel co leželo půl roku na kvasinkách:-)

Jo a z uzenáče pokud ho vůbec seženu vyžeru jen to bříško s rybím tukem.

N.A. 12.6.2007 13:02

Re: Re: Neuveritelne

Zaprvé: nemáte pravdu, stravenky se chovají naprosto stejně jako jiné oběživo. Že obíhají jen jednou na věci nic nemění. Bankovky taky neobíhají na věčné časy. A chovají se jako klasická měna" někdo si ji nakoupí (za Kč) pak nejméně dvakrát změní vlastníka a pak je někdo opět smění zpět na Kč.

Zadruhé: ano, vadí mi to, protože moje cena na trhu práce se odvíjí od celkových nákladů zaměstnavatele, tedy mzda +stravenky + výplata pro paní sekretářku, která se o ty stravenky musí starat. O co víc dostanu v 'bonusech', o to méně si můžu říci na ruku. Kdy6 se h8d8m se zam2stnavatelem o mzdu, vždy se dohadujeme o celkové částce. Jak se to rozpočte do 'naturálií' je věc podružná.

Zatřetí: Sodexho ani Ticket restaurant nemají do celkové míry zdanění v ČR co mluvit a moudře se o to ani nepokoušejí. Ty jen shrabují naše peníze hráběmi a pak si je vidlemi přehazují, aby jim nezplesnivěly. Jinými slovy: co mi stát odpustil na daních za stravenky, o to víc musí vybrat jinde.

Takže si to shrneme: něco stojí ta paní na berňáku, která se o celou agendu s odpouštěním daní stará, něco stojí paní sekretářka u nás na podniku, něco stojí čas hospodského který musí stravenky vyměňovat, něco stojí můj čas když se starám abych stravenky nějak udal. A pochopitelně ten, kdo stravenky tiskne, nedělá to z dobré vůle. Zákonodárci, kteří pro tuhle pitomost hlasují to také nedělaji z dobré vůle. No a lobbyisté kteří jim ty ruce při hlasování zvadaji s toho také chtejí něco trhnout... Kontrolní otázka, soudruzi: zaplatí to kdo???

www racek 12.6.2007 12:40

Re: Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

bubíku, toršku si něco přečti o parametrech státních rozpočtů u nejvyspělejších států. ti jsou totiž v p..deli ještě víc. co víc, řádově víc.

www racek 12.6.2007 12:38

Re: Ivan Nový to zase rozštíp !

Jo, seženeš, v pivovaru, pivovarský nepijou jiný. je přímo z ležáckých tanků, ale lidi to nechtěj kupovat. oni maj rádi to čirý, filtrovaný, pasterizovaný, pětkrát přelejvaný.

kristus 12.6.2007 12:32

Re: Re: Okrajová věc

počínaje koncem druhé poloviny 18.století se nestal svatým nikdo , kdo neglorifikoval profit.  propadáme mediálním slzám, když nám BOHOVÉ poskytnou ....  Umělci jsou snad mimo, ale mějme na paměti výrok sumasšedšího producenta:   vražte do dobrého nápadu 200 miliónů dolarů a proděláte 1 milión.  Vražte do dobrého nápadu 2 miliardy dolarů a vyděláte 1 miliardu.  Proboha, Marťani,  už nás konečně vyhubte!

Šedovous 12.6.2007 12:32

Ivan Nový to zase rozštíp !

Jasně na co nějaký oběd ! Ráno jste si dali pivní polévku a celý den vám bylo dobře. Taky bych to dneska bral. Akorát...

No to středověké pivo nebylo filtrované  a obsahovalo i mláto.Takže velmi výživné s vitaminem B. Kdepak to dneska seženete ? Leda si ho vařit doma a kruh jest uzavřen;-D

www racek 12.6.2007 12:31

Re: Re: Re: Příspěvek

to tedy nemáme. jenže, pro svobodnou volbu nákupu cigaret a piva , to určitě žádný zaměstnavatel nezamýšlel.

www racek 12.6.2007 12:28

Re: Re: Okrajová věc

ušetřit na daních? no jo, ale napřed to mjusí zaplatit.

ostatně, stravenka je určena na nákup polední stravy. což nelza vynutit.  chytrý zaměstnavatel stravenky prostě neposkytuje. nejsou pro něj výhodné.

www racek 12.6.2007 12:27

no, asi před rokem vzbudil velkou pozornost

inzerát v annonci, kde dvě postarší dámy nabízely erotické služby. u toho byl dovětek :možná platba stravenkami.:-D

několik lidí to ověřovalo a byla to pravda.;-D

Bubik 12.6.2007 12:24

Re: Re: Re: Re: Neuveritelne

a co Vy strávníku? raději litr měsíčně nebo dvacet poukázek na jídlo v restauraci?:-D

Koběr 12.6.2007 12:21

Re: Re: Re: Re: Re: Příspěvek

Když už vůbec musí zaměstnavatel zajistit stravování, tak jsem rád, že mě nekontroluje, jestli dojídám...

Strávník 12.6.2007 12:13

Re: Re: Příspěvek

Je úplně jedno, za co ty stravenky utratí. Když je neutratí za jídlo, musí si to jídlo zaplatit z jiných svých peněz, tak to zase vyjde nastejno.Nemějte obavy, že by nikdo nejedl.:-)

Papouch 12.6.2007 12:10

Re: Re: Re: Dnešní stravenky

danove odpocitatelnych "The first £39 per annum..." odpovida tak 4x obed za rok

coz nestoji za rec, taky to v Anglii malokdo vyuziva - na nakupovani jsou lepsi normalni penize

balthasar 12.6.2007 12:10

Re: Okrajová věc

To by byla nuda .. představte si ty výhody stravenek pro všechny zúčastněné

-- zaměstnavatel má pocit, že ušetří na daních -- zaměstnanec má pocit, že ušetří na daních -- stravenková firma slízne svých 8% obratu a zvýší zaměstnanost -- hospodskýmu a číňanům se zvýší obrat o nějakých deset procent (jinak by do toho nešli, když pět procent ztrácej, nikdo je nenutí stravenky přijímat) -- politik bude mít body že bojuje za sociální blaho občanů -- jinej politik bude mít body, že chce snížit rozfrcávání rozpočtu.

Prostě je to tak mnohostranně výživnej kšeft, že to nezruší ani sv. Václav ;-D

Vodák 12.6.2007 12:01

Re: Příspěvek

nepleťte prosím do toho to, kam chodí poslanci na oběd. Nevím kde žijete, ale to, že si někteří zaměstnanci, a není jich málo, za stravenky kupují cokoliv, i cigarety, je fakt. Naprosto souhlasím s autorem článku, zejména v tom, že úroveň jak informují sdělovací prostředky je zoufalá. To čemu media přikládají důležitost svědčí o mentální úrovni našich novinářů. Bráním se uvěřit tomu, že taková je celá naše společnost.

Papouch 12.6.2007 11:56

Re: Re: pane Pašku

IMHO neco jako danove zvyhodnene stravenky byvalo, zminuje to Mark McCormack v jedne ze svych knih

uroky z hypoteky v CR odecitat jdou, dan z nemovitosti ne, ale je ve zcela smesne vysi

Papouch 12.6.2007 11:50

Re: Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

co prenosny plynovy varic? to by slo i na sluzebni ceste

Strávník 12.6.2007 11:48

Re: Re: Re: Re: Příspěvek

Pro menší firmy je lepší zaměstnanců pořídit stravenky (byť za úlitbu 5% stravenkové firmě), než budovat závodní jídelnů, zaměstnávat v ní kuchařky, starat se o složité předpisy na hygienu, bezpečnost práce v kuchyni -tam by administrativní náklady byly mnohem vyšší. Zlatá sousední restaurace a možnost zaplatit v ní stravenkama...

Vážný 12.6.2007 11:43

Okrajová věc

Myslím, že to nestojí za politickou diskusi a že se v tom dá klidně couvnout. Ale pokud by přiměřeně zvýšili nezdanitelný základ, mohli by to klidně zrušit...

Koběr 12.6.2007 11:42

Re: Re: Re: Příspěvek

To samozřejmě mohu - stejně tak si s nimi můžu třeba utřít zadek. Pokud se ale chovám ekonomicky, tak porovnám transakční náklady na výměnu s náklady na ztracený čas, nervy a úsilí. A problém je jaksi v tom, že ty transakční náklady jsou skutečně jen a jen balast, i kdyby se mi to vyplatilo dokonale...

Strávník 12.6.2007 11:40

Re: Re: Re: Re: Re: diety

Opět se můžete rozhodnout - buď fungovat na stravenky (můžete je využít na celý měsíc) nebo na diety - ovšem jen pro dny služební cesty. Výhodou diety je, že vám ji hradí zaměstnavatel celou, navíc pro cestu delší než 12 hodin je tuším ve výší cca 120 kč. Oproti tomu maximální stravenka je 85 kč ( a z toho vám zaměstnavatel hradí jen max. 55%). Opět je to na dohodě a hlavně rozmyslu.

Strávník 12.6.2007 11:34

Re: Re: Re: Neuveritelne

V tom případě jděte k zaměstnavateli, který vám dám o litr měsíčně více a navíc třeba ty stravenky. Pokud vím, tak pro vás nevýhodnou smlouvu nemusíte podepisovat - pokud vám mzda připadá nedostatečná, je lepší se domoci zvýšení nebo si najít jiného zaměstnavatele.

Jura Jurax 12.6.2007 11:32

Re: pokud tomu dobre rozumim,

Tohle tady včera padlo mnohokrát. Je to jednoduché, spravedlivé, vydělali by zaměstnanci, firmy (tedy kromě těch strvenkových) a kupodivu i stát, který by při vhodném nastavení v daních dostal část zisku padajícího nyní do chřtánu zcela zbytečných stravenkových firem.

Jenže to je tak prosté, jednoduché a výhodné řešení, že u našich volených zatupičů nemá šanci. No uznejte, vždyť by z toho nic neměli ... :-D

Varan 12.6.2007 11:32

Re: Re: Příspěvek

Ale vy přece nemusíte stravenky nedůstojně vyměňovat, pokud je nestihnete projíst. Vy je můžete odmítnout. "Ušetříte" tu část, která se strhává z platu vám a přijdete o "nezdaněnou" část, kterou přispívá zaměstnavatel.

Strávník 12.6.2007 11:29

Re: Re: Re: Neuveritelne

Ne, pokud těch 45 kč dostanete (cca 1000 měsíčně), tak je to co vám dal zaměstnavatel navíc-a on vám to dávat nemusel. Je to jeho náklad. Dává vám to, protože je to pro oba daňové výhodné - tak se vždy bude chovat každý rozumný ekonom. A když zruší stravenky, tak tak zaměstnavatelé zřejmě přijdou s jiným bonusem - i jen z důvodu, aby se odlišili od ostatních. Třeba připojištění.

Podobně není zdaňováno dietné - pokud však dostáváte stravenky, nemáte již nárok na diety. 

Strávník 12.6.2007 11:21

Re: Re: Příspěvek

S lososem a kaviárem alespoň máte zdravý oběd:-) Jinak, ve středověku měli Češi vymíneno na vrchnosti, že nesmí lososa dostávat víc jak 4x do týdne. Bylo to ordinérní jídlo, kterým byl každý přesycen. Zřejmě z té doby se odvíjejí stravenkové nároky českých strávníků. Mimochodem, tehdy bylo běžné ke mzdě i strava zdarma - nikoho nenapadlo tyto požitky zdaňovat :-)