26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Martin 12.6.2007 3:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

hadr na hlavu at si da ten, ktery si mysli, ze kdyz odejde do africkeho raje liberalu tak asi stravenkovy system nevydrzi

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:44

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

Víte co, dejte si hadr na hlavu a až se proberete, tak zkuste chvilku myslet.

Pak Vám možná dojde, že když jsem pro odstranění nějaké položky odečitatelné z daňového základu (a tím tedy vlastně pro vyšší daň), není to naříkání na kruté zdaňování.

Nebo je to na Vás moc složité ?

Martin 12.6.2007 3:39

Re: Re: Re: Re: Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

jo tak jsem uhodl, jste jako komunista a mate svyho tridniho nepritele

Martin 12.6.2007 3:37

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

soudruhu, chapete ze stat to nedotuje ? stat nechava ve forme stravenek lidem vice v kapsach nic do stravenek nedoklada, chapu ze pro liberaly stat ktery obcanum neco necha je hrozna vec, ale holt tak uz to byva

vase vypocty si muzete nabusit do jater, protoze jsou uplne mimo realitu, stat hodla na stravenkach ziskat nekolik stovek milionu nic vic ne miliardy

nez zacnete ze sebe delat genia, tak si zjistete neco vic o tech stravenkach, zamestnavatel si muze o 55 procent jejich hodnoty snizit danovy zaklad a nemusi z nich platit zdravotni a socialni, tot vse

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:36

Re: Re: Re: Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

No, pokud se nepletu, tak stravenky (v dnešní podobě) jsou víceméně všude v EU, tedy ve státech, kde socialismus v té či oné formě existuje už cca. 50 let. Jedním takovým socialismem se relativně nedávno oháněl jeden poděs jako pradlena tloukem. Jmenoval se tuším Špidlo a oháněl se Švédskem.

Nesocialistické země (např. USA) stravenky v evropské podobě nemají i když mají fůru jiných pitomostí.

Martin 12.6.2007 3:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

od vas liberalnich soudruhu se nikdy stat dani nedockal, vy patrite k tem lidem co deset let zijou ze ztraty ale zaroven strasne narikate na kruty zdanovani

uz vas vidim v ty africe jak budete uctovat sousedovi za vzduch ktery vam vydycha z vaseho pozemku a vsechno si zaplatite sami :-D

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:29

Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

jsem zvědav, kdy se někdo vytasí s argumentem o zániku 30% restaurací a desítkami tisíc číšníků a kuchařů na dlažbě.

Když už do téhle debaty jaksi z podstaty věci lze jen krajně obtížně zatáhnout (na straně týraných a vykořisťovaných) hladovějící důchodce, matky samoživitelky, sociálně potřebné a další malebné ikony levicové demagogie.

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:25

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

Ale jo, ono to tak časem dopadne. Jen nevím, z čeho si pak kolchozníci jaky Vy budou dotovat ty stravenky. :-))))

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:23

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

No, ta OSVČ to udělat může. Může si založit s.r.o. a být sám sobě zaměstnancem. Pak si může sám sobě vydávat daňově odečitatelné stravenky. :-)

Martin 12.6.2007 3:22

Re: Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

soudruhu, odjedte si nekam do afriky zakladat si tu liberalni utopii, jiste za sve a tam si delejte co chcete,  promile ultraliberalu nebude jinym lidem diktovat v jakem spolecenstvi maj zit

Martin 12.6.2007 3:21

Re: Re: Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

soudruhu, ve sve liberalne genialni mysli nenazyvejte veci socialistickymi konstrukty, kdyz existuji v zemich, kde socialismus nebyl a neni  (teda pokud nepatrite k tem mirne labilnim liberalum, kteri temer vse oznacuji ya socialismus - neco jako kdysi komunisti kazdeho kdo nesouhlasil nazyvali burzoustem ci imperialistou]

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:20

Re: Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

No, tak se klidně sdružujte kde a jak chcete.

Ale laskavě za svoje soudruhu. Zaveďte si třeba členské příspěvky nebo tak něco.

Martin 12.6.2007 3:19

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

proc zeny co si odrodi deti mohou jit driv do duchodu nez ty co si je nerodi, proc se diskrimunuje lidi za to ze nechteji deti ? proc si nekdo muze odecist hypoteku a jiny co tu hypoteku nema tak nemuze nic ? jo, jo svet je nespravedlivej a krutej

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:18

Re: Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

To tedy opravdu NE.

Rozumné je snížit daňové zatížení a nechat lidem víc peněz, ať si je utratí za co uznají za vhodné.

Krajně nerozumné je udržovat draze přerozdělovaný, slabomyslný socialistický konstrukt jménem stravenky.

Martin 12.6.2007 3:17

Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

kolchozniku a soudruhu, nezijeme v prazdnu, ale zijeme ve spolecnosti lidi, kteri se jiz pred tisiciletimi rozhodli sdruzovat do ruznych statu, anarcholiberalni vize jsou mozna hezkou utopii ale nic vice

scurra 12.6.2007 3:16

Re: Re: Re: Nemravné stravule?

Co je na tom nemravného? Vy to vážně nevidíte? A například na regulovanémm nájemném taky nevidíte nic nemravného? Asi ne, protože to je pro všechny (tedy pro všechny, kteří v regulovaných bytech bydlí) výhodné. Akorát že na to někdo jiný musí doplácet. A s těmi stravenkami je to zrovna tak. Proč mají být zvýhodněni právě zaměstnanci? Proč jen oni mají zhruba 50 korun denně osvobozených od daní? Proč totéž neplatí pro živnostníky - OSVČ? Ať tedy mají všichni stejné podmínky, ať si může každý daňový poplatník těch 50 korun za každý pracovní den zahrnout jako daňově uznatelný náklad - pak ona nemravnost stravenek pomine.

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:14

Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

Stát a společnost si račte vetknout za klobouk kolchozníku.

Pro firmu je jistě zdravý, najedený a spokojený pracovník přínosem, takže by mu měla oběd hradit firma, třebas částečně. Rozumná firma to udělá a státní dotace na to nepotřebuje.

Nerozumná firma holt přijde o kvalitní pracovníky, protože jim ten benefit nabídne firma jiná, ke které odejdou.

Pavel Kořenský 12.6.2007 3:07

Re: Re: Re: Nemravné stravule?

No, pro každého. To je otázka. Lepší formulace by byla "pro každého pobírače stravenek", protože stát musí někde sebrat ty peníze kterými stravenky dotuje. A ty sebere všem, včetně těch kteří žádné stravenky nedostávají.

Takže když si to zjednodušíme, tak stát odrbe všechny od nemluvňat až po důchodce nad hrobem (všichni platí DPH) o určitou sumu kterou použije: 1. Na platy a benefity státních zaměstnanců zabývajích se přerozdělením této sumy 2. Na zisk stravenkových společností 3. Na to, aby menšině pobíračů stravenek nadělil cca. 48 Kč denně.

Dle údajů stravenkových společností využívá stravenky cca. 2.000.000 lidí. Tzn. stát to dotuje zhruba částkou 35 (průměrná dotace na stravenku) x 2000000 x 230 (zhruba dnů kdy jsou stravenky dotovány) = cca. 16 mld. Kč. S náklady na přerozdělení to může dělat odhadem 20 mld. Kč.

Když to podělíme 10.000.000, tak jsou to cca. 2000 ročně. Takže každý stravenkář dostane od státu ročně cca. 6000 Kč ((35 x 230) - 2000). Rodina kde je matka na mateřské s druhým dítětem a manžel má stravenky, je na tom víceméně neutrálně (musí státu dotlačit cca. 8000 na to, aby táta dostal za 8000 stravenky) a každý kdo stravenky nemá na to doplácí 2000 ročně.

Fakt jak u blbejch na dvorečku.

Strávník 12.6.2007 2:30

Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

Je zbytečné se spořit. V našem přezdaněném státě je toto jen zanedbatelný bonus, který netřeba zdaňovat (zaplať pánbůh alespoň za něj). Jedná se jen o cca 1000 kč měsíčně (maximálně), které neřeba dále zdaňovat. (Zatímco průměrná hrubá mzda je 20 400 Kč, což znamená cca 14 500 čistého a cca 13 000 v daních a odvodech).

Ať to berete zleva nebo zprava, pro dańového poplatníka je tento bonus výhodný, nemá smysl ho rušit. Spíše by takových bonusů mělo být víc (nebo větší).

Pavel Kořenský 12.6.2007 2:29

Re: Kdyby byl pan Litomiský jen trochu vzdělanější,

Ne, nepsal. Pokud se domníváte, že ano, měl byste si přečíst Černý obelisk ještě jednou a klást větší důraz na pochopení psaného textu.

E.M.Remarque popisuje něco zcela jiného. Totiž případ, kdy restauratér o své vlastní vůli vyrobil poukázky (v knize se to jmenuje "známky") na oběd/večeři v jeho restauraci a ty bylo možné zakoupit (za svoje) a zaplatit PŘEDEM v neomezeném množství. Ty "známky" platily jen v jeho restauraci a byla to vzhledem k jejich ceně zajímavá možnost jak se levně najíst. Prodával totiž "známky" v hodnotě jednoho kompletního menu (cca. 10 marek) za tuším 8 marek. Zároveň měl restauratér svůj profit, protože jednak peníze dostal předem a měl o zákazníky postaráno a za druhé mohl lépe plánovat například množství připravených jídel.

Do hry v knize vstoupila hyperinflace v Německu po 1. sv. válce a proto ty "známky" E.M.Remarque v knize zmiňuje. Aby akcentoval trvalost určitých hodnot (ta známka za 8 předinflačních marek je pořád jeden oběd) v atmosféře doby, kdy peníze nemají žádnou cenu. V podobné souvislosti tam zmiňuje i staré zlaté marky, kovové, vyrobené z poctivého zlata.

O nějaké kolchoznické, státem dotované stravenky tam vůbec nešlo.

Martin 12.6.2007 2:17

Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

uz jsem psal ze jste asi prebral, protoze to co pisete uz s realitou nema nic spolecneho a jsou to nejake halucinace

J.G. Pašek 12.6.2007 2:11

Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

každý jsme jiný . . . .  našel bych si zaměstnání, kde vydělám tolik, abych si ten polení sandwich mohl dovolit . . . . kolik stojí krabička Marlboro? Kolik Kč průměrný kuřák prokouří za den? Zaměstnavatel by měl přilepšit kuřákům, protože zaměstnanec s plnou hlavu nikotýnu je spokojený a výkonný pracant . . . . a to je dobré pro společnost.

Martin 12.6.2007 1:53

Re: Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

rika mi neco, ze jsi prebral

stejne tak bych mohl zdusit podporu deti protoze husak je mel rad, bydleni protoze komunisti se chvalili jak ho podporuji atd.

faktem zustava, ze spokojeny najedeny pracovnik je prinosem pro firmu a jak pracovnik tak firma jsou prinosem pro stat

J.G. Pašek 12.6.2007 1:50

Re: Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

Nu, v ČSSR se jedlo v práci skoro zadarmo, když ne zadarmo, a v OUNZU lékař a zubař dbali zdarma o tvé zdraví, a kolik byla ta napapaná společnost-pracanti-společnost výkonný a vypadali? Říká ti něco slovo Trabant? ROH? Fronta na pomeranče a banány?

Strávník 12.6.2007 1:50

Re: Dnešní stravenky

Spolufinancuje jen zaměstnavatel (dává bonus ) a stát (vzdává se zdanění této částky). Zaměstnanec to nespolufinancuje- sám přispívá jen tou částkou, kterou by stejně utratil (nebo utratí) za jídlo. Zaměstnanec nemá povinnost si stravenky kupovat . Zrovna tak zaměstnavatel nemá povinnost přispívat - je to na jeho dobré vůli (příspěvek může být od nuly do max cca 55% hodnoty stravenky).

Strávník 12.6.2007 1:40

Re: Re: Nemravné stravule?

Souhlas, také v tom nevidím nic nemravného. Zaměstnavatel zaměstnanci přispívá měsíčně cca 1000 kč (dejme tomu 22 stravenek x 45 kč), pro zaměstnance je to čistý příjem -1000 kč.  Pokud by však tutéž částku zaměstnavatel poskytl formou mzdy, zaměstnanec by dostal na ruku čistého cca 520 Kč, a 480 Kč by spolkly sociální odvody+ daň z příjmu. Stravenky jsou pro každého jednoznačně výhodné, nemá smysl je rušit - tedy pokud stát nechce zvedat daňovou zátěž. 

Martin 12.6.2007 1:38

Re: Re: to se da napsat o vsech ulevach

zdravy a najedeny pracovnik je vykonnejsi a je pro kazdy stat a spolecnost prinosem na rozdil od hladoveho a nemocneho

J.G. Pašek 12.6.2007 1:31

Re: to se da napsat o vsech ulevach

Děti a hypotéky jsou pro stabilní stát-společnost dobré . . .  a to se nedá říct o tvém plném panděru, které by si každý měl nacpat za své. Co je na tom tak složitého?

Ty "děti" nemám na mysli ignorantní lemply cikány . . .

R 12.6.2007 1:21

Re: Nemravné stravule?

nevím, jestli nemravného, ale zaměstnavatel mohl pomocí stravenek a jiných daňově uznatelných výhod dávat zaměstnanci v součtu více peněz a přitom ho to stálo méně než kdyby jim místo toho prostě jen zvýšil mzdu.  Když se stravenky jako daňově uznatelná výhoda zruší, pomine důvod, proč by měl zaměstnavatel dávat zaměstnancům stravenky místo prostého navýšení mzdy, kromě základního důvodu, že zaměstnavatel skutečně chce kvalitní stravování svých zaměstnanců.