26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 12.6.2007 1:09

Re: Dnešní stravenky

Když tady byla námitka, že stravenky jsou normální ve všech civilizovanějších státech, tak se ptám, jestli jsou v těchto státech náklady zaměstnavatele na stravenky taky odečitatelnou položkou ze základu daně plus to neplacení zdravotního a sociálního pojištění.

R 12.6.2007 1:05

Dnešní stravenky

spolufinancuje ten zaměstnanec, zaměstnavatel a stát.  Zaměstnanec proto, protože kdyby mu zaměstnavatel nedával stravenky, zaměstnanec by docela určitě chtěl o něco vyšší plat.  Koneckonců stravenky jsou vedle výše mzdy  jednou za součástí handlu kolektivní smlouvy i pracovní smlouvy jednotlivce. Zaměstnavatel ty stravenky defakto od stravenkové společnosti kupuje a dává zaměstnanci. Stát spolufinancuje tím, že se z obratu vzdává svého podílu  - daně.  Po reformě bude rozdíl v tom, že zmizí spolufinancování státu, stravenky budou tedy nadále financovat jen zaměstnanec se zaměstnavatelem.

Martin 12.6.2007 0:57

to se da napsat o vsech ulevach

proc ma byt nekdo zvyhodnen za to ze ma deti, nebo za to ze ma hypoteku atd. takhle vypada dotazeni antistravenkove kampane do dusledku

fales exdisidenta 12.6.2007 0:55

mit Litomiskeho prijmy

Az budu mit prijem jako sekcni sef Litomisky, tak taky nebudu moci exisenci tech stravenek opravdu, ale opravdu pochopit.

R 12.6.2007 0:53

stravování za komunistů.

Co se týká dob minulých, tak tehdy se žádné lákání pracovníků na stravenky nekonalo.  Tehdy by to byl nesmysl, protože pracovníci se přidělovali jednotlivým podnikům kvótami vymyšlenými na úřadech nebo schválenými na schůzích papalášů komunistické strany.  Různé jídelny a stravenky se "vytvářely" až dodatečně díky využití komunistické propagandy. Stačilo na nějaké veřejné schůzi si postěžovat správným člověkem, ne disidentem (to by naopak byla kritika režimu), že tamtěch 5 pracovníků v odloučeném provozu nemá teplé obědy, soudruzi, jak se to staráme o dělníky, v posledním prohlášení ústředního výboru KSČ to přece bylo a my to prohlášení neplníme a podobné žvásty a už se dělala kuchyňka a dovoz jídla pro ty lidi.  Že dovoz jídla a provoz kuchyńky to jídlo mnohonásobně prodražilo, to tehdy nikoho nezajímalo, protože to bylo za peníze všech a tudíž nikoho. 

Strávník 12.6.2007 0:26

Nemravné stravule?

Co je vlastně na stravenkách tak nemravného? Není to jen daňově výhodný bonus?

jardac 12.6.2007 0:25

Pane autore, nejsem zaměstnanec

a tudíž žádné stravenky nedostávám. Ale připadá mi poněkud dost trapné, že naši páni poslanci připraví ty chudší lidi o pár kaček, zatímco sobě už odhlasovali zvýšení příspěvků na všechno - řádově o tisíce až desetitisíce. Nebo Vy snad věříte tomu, že jídlo a pití v parlamentní jídelně budou platit ze svého nemalého příjmu a v plné výši, tak jako každý jiný občan?

Milan 12.6.2007 0:21

Kdyby byl pan Litomiský jen trochu vzdělanější,

věděl by, že o stravenkách psal už E.M.Remarque po první světové válce.

Bubik 12.6.2007 0:12

tady to nemá cenu pane Litomiský

na stravenky si sáhnout nenecháme.

A't to stojí co to stojí ( ty ostatní, co stravenky nemají)

Jak vyplynulo z včerejší diskuse.......