26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Akai 12.6.2007 9:42

Re: diety

Ale těch 5% co účtují Sodexho a pod. hospodám MÁ protihodnotu pro národní hospodářství. Z těchto peněz platí zaměstnance (daň z mezd + zaměstnanost), zisk (zdaněný) + přispívá k oběhu peněz !

NOIR 12.6.2007 9:42

Stravenky se ručit nebudou!

Chcete důkaz? Od 1. června přešla bývalá šéfka gradního PR do společnosti SODEXO: Opravdu věříte, že žy by tak dobře informaovaná žena šla z jistoty Hradu do firmy, které zbývá na našem území jen pár měsíců?

www racek 12.6.2007 9:41

Re: Re: postřehy z praxe

hmm, asi jsi to nepochopil, bratře. stravenkači jídelny je opatření toho kdo je vydává aby se uživatelé chovali způsobem, který je pro firmu přínosem. rozdávat sravenky které neplní účel je jaksi hloupost. a jídelna? existuje řada firem, které jídlo dodávají, nebo obsluhují závodku. když vaří špatně, deset dalších čeká v řadě. konec konců, kvalita jídla je asi to jediné, na co si dnes zaměstnanec smí stěžovat.

jak jsem řekl, stravenky ne. pro firmy to není výhodné.

havránek.. 12.6.2007 9:37

Re: Pokud něco podepíšu

jezdím často do Bruselu, v poledne- kolem 11,30- pohoda, všichni jdou na oběd dle platu do závodek ( ty vypadají jako naše lepší restaurace- sám tam chodím ), nebo do restaurací ( dle platu). Všichni se vracejí kolem 14,30 a v 16,00 už není na pracovištích ani noha.

steppenwolf 12.6.2007 9:34

diety

Je pravda, že se v systému se stravenkami někde ztrácí asi 5%, kterou účtují sodexho apod. hospodám, aniž by za to byla nějaká protihodnota pro národní hospodářství. Nešlo by ty daňové úlevy radši poskytovat zaměstnancům ve formě diet? Ty by mohly být diferencované podle toho, zdali zaměstananec jede či nejede na služební cestu.

Strávník 12.6.2007 9:34

Re: postřehy z praxe

Ať si každý baští a používá stravenky jak chce. Je nárok na maximálně stravenku za den, a jestli si je někdo našetří a pak použije na nákup potravin (ať "zdravých" či "nezdravých") v hypermarketu, to je jeho věc - oběd si bude muset zaplatit hotově (pokud obědvá). Znám minimálně čtyři typy různých strávníků - někdo nejraději obědvá v restauraci, kde dělají klasické obědové menu (většinou tam musí něco doplatit) a nesnáší závodní kantýnu. Někdo dává přednost závodní jídelně a občas pak nadává na blafy, které tam vaří. Někdo přes den neobědvá vůbec a stravenku utratí jindy (k večeři, po práci?). Někdo si přinese vlastní jídlo (suroviny koupil za stravenky?) a v práci si je ohřeje. Někdo si dokonce v kuchynce i něco menšího ukuchtí, z nakoupených potravin. // Co je  zdravější a lepší - do toho bych jim nekecal.Někomu se dělá šoufl po restauračních jídlech, někomu po jídelnových. A diktovat lidem, jak správně mají jíst, co je zdravé a co není, plus jaká má být správná kalorická a nutriční vydatnost jídla - to už bych přece jen nechal na každém z nás. Snad jsme svéprávní a umíme se najíst.  

Strávník 12.6.2007 9:20

Re: pokud tomu dobre rozumim,

Máte v tom svobodu - zaměstnavatel stravenky nabídnout může a nemusí. Zaměstnanec si je nemusí povinně kupovat. Zrovna tak si můžete při hledání zaměstnání zvolit toho zaměstnavatele,který vám stravenky nabízí- pokud je to pro vás tento bonus k platu dostatečným motivem, 

www racek 12.6.2007 9:19

Re: Bingo !

no, jako monodieta určitě přispívá.

www racek 12.6.2007 9:19

postřehy z praxe

stravenky ... znamená to pouštět lidi kolem poledne z podniku, hlídat aby nepřetáhli a vědět, že ženský si nakoupí ale rozhodně ne oběd, stravenky utratí v pátek v hypermarketu a chlapi dají sekanou a pivo (u těch to přeháním, ne každý .. ale u ženskejch to je 100%). hlídat to stojí úsilí, účel to nesplní a tak tedy, říkám, stravenky néééé!!!

naproti tomu závodka, lidi dostanou nažrat, strava je zdravá, různorodá a většinou kvalitní. ubyde podstatně nemocí, sníží se tendence k courání a podnik na tom jen vydělá.

takže, kdo má závodku, tak určitěš dobře ví co je v jeho zájmu. kdo ji nemá, asi taky ví.

jinak, viděl jsem několik závodek v zahraničí, pokaždé vysoká úroveň ... no a k té době, řada firem má přestávku na oběd hodinu či dvě. tam už rozhodně není žádná omluva to přetáhnout. u našich 30 minut ...

Strávník 12.6.2007 9:16

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Stravenky bývají také dohodnuty ve smlouvě a platí - zaměstnavatel je nabízet nemusí - je to jeho rozhodnutí, zda takto přilepší nebo ne. A zaměstnanec nemá povinnost si je kupovat.

Strávník 12.6.2007 9:07

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

Nemám nic proti tomu aby i OSVČ měl nárok na stravenky. Ale vzhledem k tomu, že můžete být jak zaměstnancem, tak OSVČ (jedno z toho může být hlavní, jedno vedlejší zaměstnání), tak bych to viděl technicky složitě (to by se dublovalo-kdo by to kontroloval?). Navíc, OSVČ má zase jiná pravidla - jiné (nižší) odvody sociálního, zdravotního pojištění, daňové paušály....

Cricket 12.6.2007 9:03

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Pěkné, moc by se mi to líbilo, nebýt těch vychcánků, kteří by probendili vše, co by mu zaměstnavatel dal a nakonec by stál s miliónem jemu podobných na václaváku a pod vedením Škromachů a Štěchů by řvali- postarej se vládo o nás, nemáme co jíst, jsme nemocní, nemáme důchod - je to nelidské, nedůtojné, asociální.... Kolik z nás měkosrdcatých by to nevydrželo a souhlasilo s tím, aby se stát přece jen postaral o ty chudáky, kteří nemyslali na budoucnost? Ti, kteří dnes odvádějí daně, platí si připojištění, děckám stavebko, šetří si na stáří, páč vědí, že dostanou v průměru od státu velký how-now, ti by dál dělali totéž. Ti, kteří dnes žijí od výplaty k výplatě, od dávky k dávce, prožírají, propijí a prokoužří dětem i svačinky, ti by to taky dělali dál. Proto se dnešní podělaný systém drží a držet bude jako to how-now košile. Pokud si určitá skupoina lidí zvykala víc jak 60 let na širokou státní dleň která jim dává to, co těm pracovitějším sebere, pak bude trvat aspoň stejně dlouho odvykání. To by se s tím ale muselo rychle začít (viz však odboráři 23.6. v Praze:-/ ).

 

Cricket 12.6.2007 8:50

Pokud něco podepíšu

tak ten poslední odstavec 100% (ač nemám vyloženě protiargumenty proti zbytku článku).

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 8:41

Re: pokud tomu dobre rozumim,

P.S. jeste lepsi by bylo zvysit nezdaneny mzdovy zaklad

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 8:39

pokud tomu dobre rozumim,

pak stravenky jsou jakymsi bonusem, ulehcenim od vsudypritomnych dani. Muze je ale ziskat jen ten, jehoz zamestnavatel tutoi sluzbu nabidne. Jinak ma zamestnanec utrum, coz je diskriminace. Stravenkami se zivi firmy (Sodexho), tiskarny (ty stravenky tisknou) ministerstvo (zadava soutez na poskytovatele stravenek) pokladni v hypermarketu (maji vice druhu men k pocitani a dokumentovani-penize a stravenky) Naprosto genialni napad by byl : zrusit stravenky a jako protihodnotu snizit dan ze mzdy rekneme o 0,75% (cislo jsem si ted vycucal z prstu-nemam k dispozici ekonomicke udaje), navic by se usetrilo za cinnosti se stravenkami spojene (viz vyse). Napadne nekoho duvod, proc to tak nemuze byt? Navic by to bylo spravedlive ke vsem a jeste ekonomicke........

Malý Aston 12.6.2007 8:38

Re: Re: A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

V Číně aby zaměstnali číňany postavili čínskou zídku.Máte pravdu zaměstnat lid a dát jim nažrat ať to stojí,co to stojí.:-D

F2 12.6.2007 8:36

Bingo !

Za infarkty může sekaná a dva rohlíky k obědu...

Goro 12.6.2007 8:31

Re: Re: Re: Re: Re: Já bych se styděl tu stravenku vzít . . . .

Mezi ty pitomosti bych zařadil neexistující spotřební daň na benzín, dotace na větrné elektrárny, investiční pobídky a daňové prázdniny cizím investorům, šikana zaměstnavatelů za to že někoho zaměstnají, minimální daň pro osoby samostatně výdělečně činné, adt ...

IS 12.6.2007 8:28

Re: Ať sousedovi zdechne koza, když já ji nemám!

IS 12.6.2007 8:26

Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Kdyb zaměstnanec nejel na cestu, také by se musel stravovat. Tak proč mu ještě něco přidávat.

IS 12.6.2007 8:23

Jak Pavel Kořenský konzumuje stokorunu

Jistě je možné v době oběda sníst stokorunu, a tím konzumovat finanční částku. Jen nevím, zda se tím Kořenský zasytí. Stravenky nevynalezli komunisté, ale jsou výsledkem snahy zproduktivnit organizaci výroby zlepšením obecné hygieny, do které patří i vhodné přijímání potravy v průběhu dne.  takový přístup je také užitečný pro stát, snižují se náklady na léčení nemocí z nesprávné výživy. Vždy se najdou všem závistivci, kteří život poměřují korunou, oblíbená to metoda socialistického chozrazčotu.

Prokop Holý 12.6.2007 8:21

Re: A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

Ať si zik klidně vyváží, důležité je, že tady platí daně a zaměstnávají lidi.

KROKODÝL 12.6.2007 8:19

A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

Dědeček u něj ve Zlíně pracoval 12 let.A říkával:Baťa nebyl žádný lidumil,jak ho prezentují.Postavil domečky,zavedl nákupy v jeho obchodech a to bezhotovostně,ale !!!ALE!!!Tvrdil,že člověk má přijít do práce nažraný,vyspaný a vysr..ný.Žádné bonusy-nic.Výplata a dost.A ti co pláčí po zachovaní stravenek???Uvědomujete si,že jsou to firmy z Francie a vyvážejí z republiky zisk za pouhé šmelení s papírky??Proč by to nemohlo fungovat zcela podle původního stavu??Cesťák a jinak nic!!Pracuješ v místě firmy-sorry.

J. G. Pašek 12.6.2007 8:09

Re: pane Pašku

Stejně jako v ČR . . . . kromě tech "stravenek" a nevím jestli si můžete odečíst úroky za hypotéku a daně z nemovitosti . . . . .

Vláda žije z ruky do huby všude na světě, stejně jako většina lidí a vlády nejsou padlý na hlavu čekat na "jejich" peníze 52 týdnů spoléhat se na poctivost a dobro platičů daní  . . . .  to by bylo stejné, jako by tebe šéf platil 1x za rok  . . pokud ještě bude mít ten podnik . . . . .  

Goro 12.6.2007 7:59

Re: Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Odvody za zaměstnance tvoří přibližně polovinu jeho hrubé mzdy. V číslech: když máš ročně hrubého 70000,- (před zdaněním a zdravotním a sociálním pojištění), tak za tebe zaměstnavatel zaplatí na odvodech 30000,-

Pepa horolezec 12.6.2007 7:57

Re: Re: Re: jako včera tak i dnes

Trefila jste hřebík na hlavičku, každá skupina obyvatel má a pobírá různé benefity , daňové zvýhodnění a podobně. Teď ti, co stravenky nemají vidí v nich hroznou nemravnost, směju se, když živnostník neplatící téměř žádné daně brečí, protože si nemůže odpočítávat stravenky. KAždý má najednou starost, jestli ten druhý nebere NĚCO. Vaše věta -    starejme se o to, abychom platili co nejmenší daně a ne o to, jaké daně platí soused  platí stoprocentně, díky

Vocílka 12.6.2007 7:57

Re: Re: Re: Re: Ale jako diskusní téma je to zajímavé,

Pokud jste zaměstnanec, tak je divné, že Váš zaměsnavatel nevyužívá výhod nezdaněných stravenek. Je to zatím legální a obvyklé.

Vocílka 12.6.2007 7:50

Re: Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Daně jsou ošetřeny zálohami,které se určují z daní předešlého roku. Ale problém je zřejmě v pojistném. Dá se předpokládat,že nějaká část zaměstnanců by nejen neplatila pojistné, ale ani by se k pojištění nepřihlásila. Ale to by snad měla být věc státu a pojišťoven. Chápu, že nejjednodušší je přenést vybírání daní a pojistného na zaměstnavatele, který je více na ráně a snadno postižitelný. Správné to ale není a ve společnosti ve které se má každý svobodně starat sám o sebe a svoji rodinu je to i neobvyklé. Pokud by si každý sám platil zdravotní pojíštění, rychle by zjistil, že zdravotnictví není zadarmo a nemusel by pan Julínek zavádět poplatky. A pokud se týká důchodového pojištění - to by mělo být dobrovolné. Mělo by být věcí každého jednotlivce, jestli si chce platit nějaké pojistné, či si svoje stáří zabespečit jinak.

karel 12.6.2007 7:50

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

Souhlasím, proč si OSVČ mohou dát do nákladů leasing auta a zaměstnanci ne ? Ať stát odstraní diskrininaci a vytvoří stejné podmínky pro všechny občany.

Andrea 12.6.2007 7:34

Re: Re: jako včera tak i dnes

no a o tom to je, krucinál. Někteří byli zvýhodňováni, tak než bychom si zařídili, abychom byli taky zvýhodňováni, zařídíme znevýhodnění těm zvýhodněným. Potvrzujete můj příspěvek- hergot, starejme se o to, abychom platili co nejmenší daně a ne o to, jaké daně platí soused.