24.5.2024 | Svátek má Jana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
honza 13.6.2007 14:46

Temné doby v EU

Vážený pane Litomský,

na stravenky lze daňově přispívat ve všech zemích EU. Myslíte, že i v Anglii nebo Německu byly taky temné doby a zaměstnavatelé tam zacpávali hubu zaměstnancům stravenkami ? Když chcete erudovaně psát, tak si máte napřed zjistit , jak to se stravenkami vypadá v ostatních zemích EU a neházet všechno na temné doby.

Pama 12.6.2007 22:47

O těch stravenkách

Byla jsem v loni na exkurzi v jistém podniku ve Vídni. Zaměstnanci této firmy nedostávali stravenky, ale měli karty, které jim firma každý měsíc "nabíjela" určitou částkou. V každém poschodí byly automaty na nápoje a bagety, dole v přízemí byla kavárna a samoobslužná restaurace s velice pestrým výběrem jídel, salátů i zákusků. U pokladny bylo možné platit kartou i hotově. Nemohu popřít, že se mi to líbilo. Přispívání zaměstnavatelů na stravování není jen v Česku!!

jozka 13.6.2007 7:32

Re: O těch stravenkách

tady nejde o prispivani zamestnavatelu. Tady jde o danove ulevy do statu - neboli co platime my vsichni..

Nikdo nebrani zamestanaveteli, aby (v ramci vytvareni prijemneho pracovniho prostredi) lakal zamestnance na nadstandartni bonusy, ale proc to mame platit mi vsichni...

Strávník 13.6.2007 9:29

Re: Re: O těch stravenkách

Vy to neplatíte, platí to zaměstnavatel. Podobně jako když dostanete diety na služebku, také nejsou zdaňovány. Není zrovna nutné v ČR  každý pšouk zdaňovat, jen aby měl každý spravedlivý pocit, že koza chcípla všem. Každý větší zaměstnanecký segment má svá specifika - v JZD si rozdávají nezdaněné naturálie, železničáři mají režijní jízdenky, učitelé mají x prázdnin, policisté výslužné, uniformy-oblečení zdarma. Státní zaměstnanci jsou pod definitivou, zaměstnanci v soukromé sféře nejsou. OSVČ zase platí menší odvody sociálního pojištění, některé náklady si mohou odčítat (leasing auta, mobily....). Zaměstnanců je největší podíl, pokud jim chce zaměstnavatel přispívat na stravenky, tak proč alespoň takovouto prkotinu nenechat nezdaněnou. Zpaušalizovat všechna povolání se nepodaří.

PavelPstros 12.6.2007 21:14

Stravenky jsou nejpruhlednejsi tunel

Samozrejme, ze chapu proc si zamestnanec muze odecist nejakych 40 kc za den ze sve tzv superhrube mzdy na nakladne vytisknuti nesmyslnych papirku, se kterymi se na Vas v nekterych restauracich divaji jako na bezdomovce. Staci zavitat na sidlo firmy ACCOR_SERVICES a je vse jasne kam jdou penize, ktere mohly byt prerozdeleny lidem, kdyby stat odecital 40 kc/den ze superhrube mzdy primo a nedelal to pres firmu vyrabejici stravenky.

NormalMan 12.6.2007 20:50

JSEM PRO ZRUŠENÍ STRAVENEK

Taky dostávám poblbané stravenky, ale stejně platím většinou hotově, když jdu na oběd a stravenky používám na placení v potravinách, když kupuju chleba apod. na doma. JSEM ZÁSADNĚ ZA ZRUŠENÍ TÉTO DEMENTNOSTI, která jen přináši zisk firmám, které stravenky vydávají. Mají tak příjem za nic a jen proti, že stát je tak tupej a dementní, že není schopen daňově podpořit stravování nebo nějak jinak snížit daně jednotlivým lidem. HOLT STRAVENKY! dementi jsou jak poslanci, tak senátoři a h a j z l í c i jsou všichni koumouši a lobisté, kteří stravenky propagují!

Strávník 12.6.2007 20:58

Re: JSEM PRO ZRUŠENÍ STRAVENEK

Proč si ty stravenky berete?8-o

IS 12.6.2007 20:35

megastravenky pro manažéry

Větší firmy poskytují manažérům relaxační pobyty v lázních. Je zajímkavé, že nikdo z těch zastánců rušení stravenek pro lid nehodlá rušit megastravenky pro šéfy.  

Bubik 12.6.2007 22:16

Re: megastravenky pro manažéry

relaxační pobyty NEJSOU daňově uznatelným nákladem. Takže na to podniku nikdo z daní nepřispívá.

Stravenky jo.

To je ten rozdíl......

Medák 15.6.2007 0:34

Re: Re: megastravenky pro manažéry

poukázky Relax Pass že nejsou uznatelnej náklad? To je taky  taková "stravena "

IS 12.6.2007 20:29

Parta Hic aneb stravenky.

Pamatuje si někdo na film Parta Hic, příběh o pití mléka horníky na vytvoření kalciové bariéry proti silikóze plic? Existuje chemický provoz, kde zaměstnanci také konzumují mléko jako prevenci proti otravě. Vydávalo se na přidělené kupóny a někteří zaměstnanci s nimi  kšeftovali bez ohledu na riziko onemocnění, což se zaměstnavateli samozřejmě nelíbilo, a tak se mléko pije pod dohlkedem. Účelem stravenk je zajistit vhodné stravování pro řádný výkon práce, není to tedy žádná laskavostí zaměstnavatele, ale jeho prospěchářskou kalkulací. Veškeré úvahy o zdanění a pod.atd. jsou zcela mimo mísu.A zneužít se dá cokoli. Zaměstnavatel dokonce může považovat nevhodné stravování za porušení pracovní kázně a dát výpověď. To si místní rozumové neuvědomují.   

Honza42 12.6.2007 21:00

Re: Parta Hic aneb stravenky.

Jste si jist, že jste dospělý jedinec? Nenavštěvujete ještě Mateřskou školku? Nespapal a dostal nabacáno?

IS 12.6.2007 21:33

Re: Re: Ta toxická chemikálie se nazývá sirouhlík CS2.

Honza24 - potvrzujete jen pravdilo M.Zemana - co antikomunista, to omezenec.

nick 12.6.2007 19:23

stravenky

Je to opravdu přežitek a zbytečná polemika,at si každý na jídlo vydělá a potom si  koupí na co je schopný vydělat,může jíst třeba v Hiltonu,kdyby se líp učil.

IS 12.6.2007 20:03

Re: Už vidím, jak se zaměstnanci ze škodovky stravují v Hiltonu.

Ano soudruhu bolševiku, už Lenin tvrdil: Učit se, učit se  a zase učit!

Brmboš 12.6.2007 16:15

Ubohost.

Ubohost je v tom, že to píšete právě vy!

pahejl 12.6.2007 15:16

zrusit stravenky snizit dane

Cela diskuse se tyka kalousovy a tupohlavovy snahy selektivne orezat danove vyhody a ucetnim trikem s 15% spolu se zavedenim nejruznejsich poplatku a zvysenim dph od lidi ukrast vice penez ktere bude mozno potom prosustrovat kuprikladu za olympiadu, predrazene dalnice ci jine svinstva o ktere bezny obcan nestoji.

ze jsou tyto skrty nesystemove uz bylo nekolikrat receno. mne osobne je to jedno, jsem velmi kvalifikovany pracovnik a necham si samozrejme penize, o ktere zanikem tohoto benefitu prijdu, vyplatit od zamestnavatele do posledni koruny vcetne efektu, ktery vznikne dvojim zdanenim, nakonec stejne tak si necham dorovnat rozdil o ktery mne stat oskube snizenim odpoctu za hypoteku a duchodove ci zivotni pojisteni. proc? inu proto ze prasohlav kalousek bude dane snizovat firmam a ty si budou moci dovolit. a pokud ne, nemam problem jit o dum dal, poptavka je velka, konkurence od balkancu mnoho nehrozi, a i kdyby ano, vzdy je tu moznost jit pracovat na ZL a HOOOOOOOOODNE vic se napakovat na 50% pausalu.

problem bude jiste jinde, modra pseudoliberalni jelita jako treba korensky sice sofistikovane obhajuji duvod proc stravenky a jine benefity zrusit, protoze ostatni OSVC (maji pausaly a hromady odpisu) duchodci, deti, matky na materske (nejsou produktivni a defakto drepi doma, mohou si tedy zhusta pripravit obed za polovic), stravenkarske firmy (ano to je problem, ovsem kdopak neumoznil projit zakonu kde by zamestnavatel mohl prispivat zamestnancum penezne s duvodem ze to prochlastaji a prokouri ci profetuji). takovito demagogove neuvedou ale to B, pokud nekomu, nejake skupine zrusim vyhodu odpisu, musim take snizit dane. pokud je nesnizim, jsem levicacka socialisticka pakaz (to ods bezpochyby je, je dokonce vic nalevo nez socani) ale to se mu moc do kramu nehodi protoze to by to jeho tymu moc nepomohlo.

pahejl 12.6.2007 15:18

Re: zrusit stravenky snizit dane

cili, pokud nekdo a to je vetsina lidi zde v diskusich neopusti

navzdory jasnym rozporum mezi slovy a ciny ODS a KDU podporu, coz mistni modra klika

nikdy neudela, pak se jedna ciste o fanatika, blbce a uzitecneho idiota.

Bubik 12.6.2007 15:51

Re: zrusit stravenky snizit dane

ale tady  od obhájců zrušení stravenek vždycky zaznělo, že zrušení jakéhokoliv benefitu musí být kompenzováno úpravou daně. Má-li to být v našem sociálním státě politicky a voličsky průchozí.

A pak už jde jen o to tuhle úpravu voličstvu prodat. A prodat ji s rovným čelem, ne připravovat za zády svinské chytáky ( viz 15% daň ;-Dze "superhrubé" mzdy 8-oapod.)

Ale ani Vy nepopíráte, že stravenky je nesystémový bonus zvýhodňující někoho před jiným (zaměstnance co nemá kantýnu od ostatních zaměstnanců a nezaměstnanců) a generující vedlejší náklady ( marže stravenkářům, náklady na distribuci, evidenci apod.). Snížení daní je pro všechny, co vydělávají.

pahejl 12.6.2007 16:33

Re: Re: zrusit stravenky snizit dane

spravne, ale pak je na miste osekat vsechny danove bonusy a ruzne odpisy vsem i OSVC. libil se mi a to hodne tlusteho navrh. proc se ovsem nelibi zivnostnikum je celkem pochopitelne. valna vetsina z nich si totiz pri temer nulovych nakladech dani pouze 50% prijmu zano. ovsem dluzno dodat ze pri 12% dani uz se opravdu nevyplati sidit. jina vec je ovsem socialni "pojisteni", tam to bez reforem nepujde. asi proto kolem toho chodi po spickach partaje napric politickym spektrem.

IS 12.6.2007 20:33

Re: Re: Re: hloupí kapitalisté

Oni těm bonusům říkajíé třeba kafeterie, něco jako jídelníček, ze kterého si zaměstnanec vybere. Zvláště je to rozvinuto u větších firem v USA. odepisují z daní, až se kouří.

baltahsar 12.6.2007 23:05

Re: Re: Re: Re: hloupí kapitalisté

Ovšem nejsme v USA, tady se všecko kafe a další požitky poskytnuté zaměstnancům nad rámec stravenek platí ze zisku.

baltahsar 12.6.2007 23:06

Re: Re: Re: Re: Re: hloupí kapitalisté

Což je mmch ještě furt terno, protože je to aspoň bez nemocenskýho pojištění a platby na důchod.

OSVČ výrobce 13.6.2007 0:28

ad paušály u OSVČ

Vcelku s vámi souhlasím s nesouhlasem s výdajovými paušály u OSVČ. Jako živnostník něco vyrábějící jsem nikdy nemohl paušál použít, protože jen materiálové náklady by byly mnohem větší než možná míra paušálu. Paušální náklady jsou nespravedlivé vůči OSVČ, které je z důvodu převažující položky vstupů nemohou použít. Typicky jde o obchodníky a výrobce. Mnoho živností, které jsou službami naopak na paušálech jen a jen vydělá. Vidím to skoro jako protiústavní jev. Tvrzení, že paušály zjednoduší účetní (dnes daňovou) evidenci, je trošku mimo. Spočítat příjmy a výdaje, a pak zjistit rozdíl (základ daně) není nic složitého. Stačí na to kalkulačka, a v Excelu je to hračka. Kdo to neumí by snad ani neměl podnikat. Kromě paušálů ale OSVČ nijaké zvláštní odpočty oproti zaměstnanci nemá. Např. v případě stravného za pracovní cesty je na tom hůře.

Dena 13.6.2007 7:46

Re: ad paušály u OSVČ

Dále jste zapoměl dodat,že OSVČ pokud onemocní anebo pak když jde do důchodu dostane jen to minimum i mateřská je vyšší než starobní důchod.To ještě poznamenám,ať si někdo spočítá kolik by musel OSVČ platit sociální,aby dostal aspoň průměrný důchod.Dále taky nemá nárok na žádnou prebendu tj sociální dávku jako ostatní lidé.:-(:-(:-(!

jozka 13.6.2007 7:58

Re: Re: ad paušály u OSVČ

Copak je povinost byt OSVC? Kazdy ma na vyber, pokud se vam vyplati byt OSVC (treba i jako grafik nebo programator), tak budete podnikat. POkud ne (jo vecerky uz moc nenesou), tak budete radeji zamestnanec...

Nema cenu narikat, ze nekdo hold vydelava min nez nekdo jiny. Kazdy ma volbu se dal vzdelavat a zkouset nove a nove moznosti..

Jirka 15.6.2007 12:47

Re: ad paušály u OSVČ

Autor OSVČ má naprostou pravdu, stát se k OSVČ chová nespravedlivě. Navíc lze připomenout třeba u učitelů: 10 týdnů placeného volna , často extrémně levné obědy ve školní jídelně, velké slevy na vstupné do divadel apod., stále ještě třeba příspěvky na tábory dětí, zdarma jazykové kurzy atd. atd... Podle mne by nemělo být nic poskytované mimo daň z příjmu - a to především u poslanců, vždyť to jsou vlastně daňové úniky. OSVČ nemá mimo tuto daň nic.

posvator 15.6.2007 8:39

Re: zrusit stravenky snizit dane

Budedte se divit, ale i stravenky se dají prochlastat a prokouřit. Když za ně nakupujete v obchodě, nikdo vám lahev rumu z ruky nerve s tím, že za Váš oblíbený nápoj lásky nelze platit stravenkami. Každý, kdo OSVČ závidí odpočty na daních, by si to měl zkusit. Možná by přestal závidět. Podotýkám, že nejsem OSVČ, ale pár jich velmi dobře znám a jimi vydělané peníze ji opravdu nezávidím.

franta 12.6.2007 14:22

Ano, stravenky zrušit

ale poslanci by měli jít příkladem a v poslanecké restauraci zavést tržní ceny

vládík 12.6.2007 14:08

Přesné argumenty

Škoda, že se je nesnaží prodat Topolánek, Kalousek, příp. další ministři

R^R^R^.