17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 12.6.2007 7:29

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

No, stravenky a regulované nájemné je přece jen trošku rozdíl.  Na regulované nájemné v první řadě doplácejí konkrétní majitelé, což je citlivá věc a samotný majitel si od toho pomoct nemůže, teoreticky může třít bídu nebo dokonce zkrachovat.. Na stravenky doplácí stát, jenže ten ty zákony dělá, dalo by se říct a pokud to státu přestane vyhovovat,  prostě zákon upraví. Což se taky děje.  A jinak stát má právo určitými dotacemi nebo daňovým zvýhodněním prostě nějakou skupinu obyvatelstva nebo nějaký směr nebo životní styl nebo něco takového podpořit, ať už je to věc nějakého budoucího perspektivního životního stylu jako by se dalo snad říct podpora ekologie nebo věc jak lidi přinutit k tomu, aby za malé platby nyní si sami kryli případné velké náklady v budoucnu, aby to formou sociálky nepadlo na stát, jako je třeba podpora životního pojištění a do určité míry se tady objevuje i politické zneužití vládnutí a zvýhodnění některých vrstev voličů.

karel 12.6.2007 7:50

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

Souhlasím, proč si OSVČ mohou dát do nákladů leasing auta a zaměstnanci ne ? Ať stát odstraní diskrininaci a vytvoří stejné podmínky pro všechny občany.

Strávník 12.6.2007 9:07

Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

Nemám nic proti tomu aby i OSVČ měl nárok na stravenky. Ale vzhledem k tomu, že můžete být jak zaměstnancem, tak OSVČ (jedno z toho může být hlavní, jedno vedlejší zaměstnání), tak bych to viděl technicky složitě (to by se dublovalo-kdo by to kontroloval?). Navíc, OSVČ má zase jiná pravidla - jiné (nižší) odvody sociálního, zdravotního pojištění, daňové paušály....

Martin 12.6.2007 10:38

Re: Re: Re: Re: Re: Nemravné stravule?

plny souhlas, ono je zajimave jak se najednou najde tolik zavisti k zamestnancum a kdyby nekdo navrhoval aby se to co nemaji zamestnanci porusilo firmam a osvc, tak to by bylo revu o hnusne zavisti

jardac 12.6.2007 0:25

Pane autore, nejsem zaměstnanec

a tudíž žádné stravenky nedostávám. Ale připadá mi poněkud dost trapné, že naši páni poslanci připraví ty chudší lidi o pár kaček, zatímco sobě už odhlasovali zvýšení příspěvků na všechno - řádově o tisíce až desetitisíce. Nebo Vy snad věříte tomu, že jídlo a pití v parlamentní jídelně budou platit ze svého nemalého příjmu a v plné výši, tak jako každý jiný občan?

Eva D. 12.6.2007 19:06

Re: Pane autore, nejsem zaměstnanec

Jsem zaměstnanec, nemám stravenky ( ty se u nás nevedou)  mám ale právo stravovat se v jídelně, s příspěvkem na stravu. Jenže, zároveň mám přísnou dietu ( ze zdravotních důvodů, ne kvůli figuře). Takže, nedostávám už léta vůbec nic, jídlo si nosím z domova, oproti zdravým si připlácím si na léky ( bez reptání) a ze svého skromného platu přispívám majetnějším kolegům na stravování v jídelně. Nejvýhodnější by pro mne byly nižší daně, pak možná stravenky, nejméně výhodný je současný stav.V zásadě je mi to jedno, už dávno nečekám SPRAVEDLNOST a ani tím nijak netrpím. Ale z praxe vím, že právě ti nejmajetnější z kolegů by  pro stravenky či odebrání příspěvku na stravování byli schopni lidových bouří.

Milan 12.6.2007 0:21

Kdyby byl pan Litomiský jen trochu vzdělanější,

věděl by, že o stravenkách psal už E.M.Remarque po první světové válce.

Pavel Kořenský 12.6.2007 2:29

Re: Kdyby byl pan Litomiský jen trochu vzdělanější,

Ne, nepsal. Pokud se domníváte, že ano, měl byste si přečíst Černý obelisk ještě jednou a klást větší důraz na pochopení psaného textu.

E.M.Remarque popisuje něco zcela jiného. Totiž případ, kdy restauratér o své vlastní vůli vyrobil poukázky (v knize se to jmenuje "známky") na oběd/večeři v jeho restauraci a ty bylo možné zakoupit (za svoje) a zaplatit PŘEDEM v neomezeném množství. Ty "známky" platily jen v jeho restauraci a byla to vzhledem k jejich ceně zajímavá možnost jak se levně najíst. Prodával totiž "známky" v hodnotě jednoho kompletního menu (cca. 10 marek) za tuším 8 marek. Zároveň měl restauratér svůj profit, protože jednak peníze dostal předem a měl o zákazníky postaráno a za druhé mohl lépe plánovat například množství připravených jídel.

Do hry v knize vstoupila hyperinflace v Německu po 1. sv. válce a proto ty "známky" E.M.Remarque v knize zmiňuje. Aby akcentoval trvalost určitých hodnot (ta známka za 8 předinflačních marek je pořád jeden oběd) v atmosféře doby, kdy peníze nemají žádnou cenu. V podobné souvislosti tam zmiňuje i staré zlaté marky, kovové, vyrobené z poctivého zlata.

O nějaké kolchoznické, státem dotované stravenky tam vůbec nešlo.

Bubik 12.6.2007 0:12

tady to nemá cenu pane Litomiský

na stravenky si sáhnout nenecháme.

A't to stojí co to stojí ( ty ostatní, co stravenky nemají)

Jak vyplynulo z včerejší diskuse.......