16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
figura 12.6.2007 13:53

TO: Pan Pašek

Vážený. Zpravidla s Vámi souhlasím a rád Vaše názory čtu. Ale! Myslíte, že za komunistů byl doktor zadarmo? To jste u mě klesl. Bylo to přece zaplaceno z daní. Jestliže v hospodě stál smažák 9,90 Kč a oběd v závodce 7,10 tak toi zase tak zadarmo taky nebylo. A školství zadarmo také nebylo. I komunisti znali zákony ekonomiky. I když peníze si v případě potřeby klidně vytiskli. Tím, že budete tvrdit, že něco bylo a nebo je zadarmo jen nemluvíte pravdu. Vy to nejspíš víte, jenom zjednodušujete.

vládík 12.6.2007 14:06

Re: TO: Pan Pašek

Divné. Já pamatuji ten oběd za 3,60, takže to levné bylo.     Jinak: Nikde není nic zadarmo. Zato lze lidem dokonale předstírac, co vše dostanou "zadarmo".

JoJo 12.6.2007 13:51

?

nebylo by jednodušší a rychlejší seškrábat nálepky stravovacích spol. ze všech míst, kde se nevaří?

Šedovous 12.6.2007 13:36

Racku já jsem totiž podivné zásady, že jediná zdravá výživa je pestrá výživa.

A že si tělo samo řekne co pořebuje akorát že člověk nesmí být k jeho požedavkům hluchej:-).Když si tělo řekne o uzené koleno s křenem, má ho mít. Když budu mít tejden chuť jen na ředkvičky, budu se snad prát sám se sebou ? Tuhle jsem byl 3 dny živ jen o zelném salátu s křenem.;-DA zachceli se mně chládku ve vinném sklípku na 3 dny a tak v rámci vyváženosti.Taky jsou vlétě dny kdy si dávám lečo ale bez buřta jen smáslovými fazolemi.

Prostě člověk nesmí být k požadavkům svého těla hluchej...

Bubik 12.6.2007 13:39

Re: Racku já jsem totiž podivné zásady, že jediná zdravá výživa je pestrá výživa.

no jo šedovousi, ale na stravenky se zelný salát s křenem, lečo s máslovými fazolemi nebo ředkvičky shání těžko.

Ale jako argument proti stravenkám je to dobrý;-D

Jojin 12.6.2007 13:36

!!!

No zatím těch reforem naše drahá vláda(ve smyslu"za hodně peněz")nepředvedla...aneb kterak předstírat reformy a nenas....t voliče.

Šedovous 12.6.2007 12:32

Ivan Nový to zase rozštíp !

Jasně na co nějaký oběd ! Ráno jste si dali pivní polévku a celý den vám bylo dobře. Taky bych to dneska bral. Akorát...

No to středověké pivo nebylo filtrované  a obsahovalo i mláto.Takže velmi výživné s vitaminem B. Kdepak to dneska seženete ? Leda si ho vařit doma a kruh jest uzavřen;-D

www racek 12.6.2007 12:38

Re: Ivan Nový to zase rozštíp !

Jo, seženeš, v pivovaru, pivovarský nepijou jiný. je přímo z ležáckých tanků, ale lidi to nechtěj kupovat. oni maj rádi to čirý, filtrovaný, pasterizovaný, pětkrát přelejvaný.

Šedovous 12.6.2007 13:03

No racku musím se přiznat, zdravou výživu sabotuji,

takže pokud mohu a seženu ,koupím drahé biomléko se 3 % tuku,máslo chci taky echt bez rostlinných tuků a tvaroh taky plnotučný....doma si dělám šípkové víno právě jsem stáčel co leželo půl roku na kvasinkách:-)

Jo a z uzenáče pokud ho vůbec seženu vyžeru jen to bříško s rybím tukem.

www racek 12.6.2007 13:08

Re: No racku musím se přiznat, zdravou výživu sabotuji,

zdravá výživa je přenáramně nezdravá a neobyčejně nechutná, šéďo. nejlepší jsou tlačenky, buřty s cibulí, prejt, guláš , propečenej bůček s knedlíkem a zelím zalitej hojně pivem. jak říkal baloun,... člověk je pak takovej spokojenej ... a dochtoři šílej na cholesterolem a hladinou cukru.

hradečák 12.6.2007 13:24

Re: Re: No racku musím se přiznat, zdravou výživu sabotuji,

Jasně - hradecká kapela Lokálka to má již dávno vyřešeno - vitamíny z mého domu pochodem vchod!

www racek 12.6.2007 12:27

no, asi před rokem vzbudil velkou pozornost

inzerát v annonci, kde dvě postarší dámy nabízely erotické služby. u toho byl dovětek :možná platba stravenkami.:-D

několik lidí to ověřovalo a byla to pravda.;-D

Vážný 12.6.2007 11:43

Okrajová věc

Myslím, že to nestojí za politickou diskusi a že se v tom dá klidně couvnout. Ale pokud by přiměřeně zvýšili nezdanitelný základ, mohli by to klidně zrušit...

balthasar 12.6.2007 12:10

Re: Okrajová věc

To by byla nuda .. představte si ty výhody stravenek pro všechny zúčastněné

-- zaměstnavatel má pocit, že ušetří na daních -- zaměstnanec má pocit, že ušetří na daních -- stravenková firma slízne svých 8% obratu a zvýší zaměstnanost -- hospodskýmu a číňanům se zvýší obrat o nějakých deset procent (jinak by do toho nešli, když pět procent ztrácej, nikdo je nenutí stravenky přijímat) -- politik bude mít body že bojuje za sociální blaho občanů -- jinej politik bude mít body, že chce snížit rozfrcávání rozpočtu.

Prostě je to tak mnohostranně výživnej kšeft, že to nezruší ani sv. Václav ;-D

www racek 12.6.2007 12:28

Re: Re: Okrajová věc

ušetřit na daních? no jo, ale napřed to mjusí zaplatit.

ostatně, stravenka je určena na nákup polední stravy. což nelza vynutit.  chytrý zaměstnavatel stravenky prostě neposkytuje. nejsou pro něj výhodné.

kristus 12.6.2007 12:32

Re: Re: Okrajová věc

počínaje koncem druhé poloviny 18.století se nestal svatým nikdo , kdo neglorifikoval profit.  propadáme mediálním slzám, když nám BOHOVÉ poskytnou ....  Umělci jsou snad mimo, ale mějme na paměti výrok sumasšedšího producenta:   vražte do dobrého nápadu 200 miliónů dolarů a proděláte 1 milión.  Vražte do dobrého nápadu 2 miliardy dolarů a vyděláte 1 miliardu.  Proboha, Marťani,  už nás konečně vyhubte!

vlasta váchová 12.6.2007 11:01

..další komedie ke stravenkám

Bubik 12.6.2007 10:55

Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

Už druhý den tady fórem hýbá problém rušení stravenek.

Pěkné, jak se teď hádáme o stravenky, které jsou nejvíc výhodné pro stravenkové firmy, jindy o jiné výhody vevýši pětikila, pak zase o dotace na cokoliv a uniká nám, že tenhle stát je ekonomicky v pr..li, takže za pár let už nebude mít nejen na to, aby něco daňově zvýhodňoval, ale ani na to, aby cokoliv platil, např. důchody.

Jen v úrocích platíme ročně 40 mld korun, to je 4 tisíce na osobu.  Státní finance jdou do kelu nezávisle na tom, zda se firmám daří, takže peníze dneska nejsou už vůbec na nic.

Ale jak říkali v tom vtipu o padajícím z mrakodrapu - ještě v prvním patře ho slyšeli, jak říká, že zatím je to dobrý.  On ten dopad zas tak za dlouho nebude........;-(

Ale do té doby je soudruzi třeba stravenky zachovat. Ani za Hitlera je nezrušili, jak říkal pan Dušek ( jo pardon, to byly režijky......:-P).

www racek 12.6.2007 12:40

Re: Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

bubíku, toršku si něco přečti o parametrech státních rozpočtů u nejvyspělejších států. ti jsou totiž v p..deli ještě víc. co víc, řádově víc.

Bubik 12.6.2007 13:37

Re: Re: Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

inu mámo, co bychom si ještě nepůjčili, když soused dluží mnohem víc.:-). Život je krátkej a co budou dělat naše děti po nás, je nám jedno, že........:-(

Koneckonců nebyl to sám nejvyšší šéf ČSSD, co řekl že dluhy (státní) se neplatí?:-D

bobo 12.6.2007 13:47

Re: Re: Re: Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

Prostě neplatí.

Bubik 12.6.2007 13:58

Re: Re: Re: Re: Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

jenže mně na rozdíl od Vás s.re těch vyhozených 40 mld ročního úroku.

Kam všude by se ty peníze hodily......

Brmboš 12.6.2007 16:18

Re: Re: Re: Re: Re: Fascinující jak se nám socialismus zažral pod kůži

A platí se?

Luboš 12.6.2007 10:43

Příspěvek

Myslím, že autor neuvádí všechny údaje správně. Za stravenky není možné koupit všechno: pokud je v obchodních domech přijímají, obvykle v omezeném počtu a lze za ně koupit jen potraviny. Pravada, v restaauraci si za ně můžeme dát všechno, na co máme chuť. Ovšem stravenky lze využít i jako prostředek pro nákup jídla v jídelných, kde mají své lístky, které prodávají i za stravenky. To je špatně, že si za stravenky kooupím jiné stravenky a chodím na běžný oběd a neodbývám se? Neodpustím si poznámku: poslanci budou schvalovat i toto opatření a přitom sami chodí do ultralaciných stravovacích zařízení a nedívají se vlevo vpravo, prostě to je výhodné a využívají toho. Kdopak na to asi přispívá? Můj názor je, že stravenky by se rušit neměly.

Koběr 12.6.2007 10:58

Re: Příspěvek

Nemáte pravdu - oficiálně za stravenky sice nelze koupit všechno, mnohokrát jsem ale stravenkou platil pivo, kolega platil stravenkama taxi a dokonce jsem kdysi v tisku četl něco o stravenkách a ostravských prostitutkách. A před Vánoci, kdy mi stravenky zbydou, tak za ně nakupuji uzeného lososa, kaviár, husí sádlo a podobné dobroty, o které ale asi zákonodárci nešlo. V důsledku však tím, že jídlo zaplatím stravenkou uvolním stejné množství peněz, které můžu utratit třeba za alkohol, cigarety, benzín, letenky a jiné politicky nekorektní statky. Jediný rozdíl jsou jen transakční náklady spojené s "výměnou stravenek za peníze". Pořád čekám, kdy bude někdo s rozumným diskontem stravenky vykupovat, ať se nemusím ponižovat a řešit jestli tohle za stravenky ano a tohle ne a jestli mi vezmou tolik stravenek a tolik už ne, přičemž mi vrátí jenom tolik a jestli ty vrácené peníze musím já i můj zaměstnavatel zdanit, aby to nebyl daňový únik.

Strávník 12.6.2007 11:21

Re: Re: Příspěvek

S lososem a kaviárem alespoň máte zdravý oběd:-) Jinak, ve středověku měli Češi vymíneno na vrchnosti, že nesmí lososa dostávat víc jak 4x do týdne. Bylo to ordinérní jídlo, kterým byl každý přesycen. Zřejmě z té doby se odvíjejí stravenkové nároky českých strávníků. Mimochodem, tehdy bylo běžné ke mzdě i strava zdarma - nikoho nenapadlo tyto požitky zdaňovat :-)

Varan 12.6.2007 11:32

Re: Re: Příspěvek

Ale vy přece nemusíte stravenky nedůstojně vyměňovat, pokud je nestihnete projíst. Vy je můžete odmítnout. "Ušetříte" tu část, která se strhává z platu vám a přijdete o "nezdaněnou" část, kterou přispívá zaměstnavatel.

Koběr 12.6.2007 11:42

Re: Re: Re: Příspěvek

To samozřejmě mohu - stejně tak si s nimi můžu třeba utřít zadek. Pokud se ale chovám ekonomicky, tak porovnám transakční náklady na výměnu s náklady na ztracený čas, nervy a úsilí. A problém je jaksi v tom, že ty transakční náklady jsou skutečně jen a jen balast, i kdyby se mi to vyplatilo dokonale...

Strávník 12.6.2007 11:48

Re: Re: Re: Re: Příspěvek

Pro menší firmy je lepší zaměstnanců pořídit stravenky (byť za úlitbu 5% stravenkové firmě), než budovat závodní jídelnů, zaměstnávat v ní kuchařky, starat se o složité předpisy na hygienu, bezpečnost práce v kuchyni -tam by administrativní náklady byly mnohem vyšší. Zlatá sousední restaurace a možnost zaplatit v ní stravenkama...

Koběr 12.6.2007 12:21

Re: Re: Re: Re: Re: Příspěvek

Když už vůbec musí zaměstnavatel zajistit stravování, tak jsem rád, že mě nekontroluje, jestli dojídám...