17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Strávník 12.6.2007 19:01

Re: Re: Re: Re: Re: postřehy z praxe

Zvýšení daňového minima o 12 000 jen znamená, že tuto částku, tj, 12 000 nebudete zdaňovat, cca 12% (spodní pásmo) tj. ušetřite 1440 kč (což není totéž, jako když ve stravenkách dostanete ročně 12 x 1000 kč čistý bonus). Navíc jste ze všech předchozích příjmů již musel odvést pojištění (47,5%) hrubé mzdy. Ze stravenek toto nemusíte v současnosti odvádět - nejsou navázany ani na sytém daně ani na odvody. Čistých 12000 ve stravenkách ročně je pro vás mnohem výhodnějších než zvýšení nezdanitelného minima o stejnou částku. Poraďte se s daňovým poradcem. 

Cricket 12.6.2007 8:50

Pokud něco podepíšu

tak ten poslední odstavec 100% (ač nemám vyloženě protiargumenty proti zbytku článku).

havránek.. 12.6.2007 9:37

Re: Pokud něco podepíšu

jezdím často do Bruselu, v poledne- kolem 11,30- pohoda, všichni jdou na oběd dle platu do závodek ( ty vypadají jako naše lepší restaurace- sám tam chodím ), nebo do restaurací ( dle platu). Všichni se vracejí kolem 14,30 a v 16,00 už není na pracovištích ani noha.

www racek 12.6.2007 9:42

Re: Re: Pokud něco podepíšu

hmm, to víš, oni už socilaismus vybudovali.

tedy, zajímavé je, že se přitom vůbec nemají špatně. není to to, co by se nám líbilo a kam by to mělo směřovat?

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 8:39

pokud tomu dobre rozumim,

pak stravenky jsou jakymsi bonusem, ulehcenim od vsudypritomnych dani. Muze je ale ziskat jen ten, jehoz zamestnavatel tutoi sluzbu nabidne. Jinak ma zamestnanec utrum, coz je diskriminace. Stravenkami se zivi firmy (Sodexho), tiskarny (ty stravenky tisknou) ministerstvo (zadava soutez na poskytovatele stravenek) pokladni v hypermarketu (maji vice druhu men k pocitani a dokumentovani-penize a stravenky) Naprosto genialni napad by byl : zrusit stravenky a jako protihodnotu snizit dan ze mzdy rekneme o 0,75% (cislo jsem si ted vycucal z prstu-nemam k dispozici ekonomicke udaje), navic by se usetrilo za cinnosti se stravenkami spojene (viz vyse). Napadne nekoho duvod, proc to tak nemuze byt? Navic by to bylo spravedlive ke vsem a jeste ekonomicke........

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 8:41

Re: pokud tomu dobre rozumim,

P.S. jeste lepsi by bylo zvysit nezdaneny mzdovy zaklad

Strávník 12.6.2007 9:20

Re: pokud tomu dobre rozumim,

Máte v tom svobodu - zaměstnavatel stravenky nabídnout může a nemusí. Zaměstnanec si je nemusí povinně kupovat. Zrovna tak si můžete při hledání zaměstnání zvolit toho zaměstnavatele,který vám stravenky nabízí- pokud je to pro vás tento bonus k platu dostatečným motivem, 

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 10:40

Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

svobodu si predstavuji jinak(-to je vedlejsi-) Muj zamestnavatel sidli stejne v SRN, cili se mne to netyka...ale nechapu proc nejdriv platy zdanit a pak zase jinou formou vracet penize zpet. Zrejme je produktivita prace v CR dostatecne vysoka na to, ze lze zamestnavat lidi i podobnymi ptakovinami jako jsou stravenky

Strávník 12.6.2007 11:16

Re: Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Každá země má určitý systém bonusů, odečitatelných položek atd. Nechci se vyjadřovat   k tomu, co se používá v SRN (znáte sám) či třeba v USA.  To co je  zde v diskusi kritizováno, je vcelku prosté. Firma nemusí stravenky zaměstnancům nabídnout, ale může. Je to na ní. Může je také dotovat , částkou až ´55% hodnoty stravenky-nemusí, když nechce, nebo může zvolit nižší %. (Maximálně tak získate jako zaměstnanec získáte stejně jen asi 1000 kč měsíčně, což je stejně při průměrných mzdách 20 400 Kč zanedbatelné) a tento bonus nepodléhá dani, sociálním odvodům. Podobně jako dietné, dietné na zahraniční cesty apod.  Jiné firmy poskytují třeba mobilní telefony, služební auta, platí komerční důchodové připojištění (lze odčítat od základu daně, do určité výše). Je na firmě vyhodnotit, zda to není administrativně příliš výhodný - ale všeobecně, jakýkoli daňové výhodný bonus je užitečný, zejména v zemi jako ČR, kde daně jsou vysoké. Více takových možností! S produktivitou to nesouvisí. Jiná firma vás jako bonus pošle do zahraničí (na školení, což je ve skutečnosti velký firemní mejdan třeba někde u moře - vše je odčitatelný náklad, účastníci navíc mají nárok na vysoké dietné cca 45 EUR denně , plus kapesné. To většinou celé ušetří - zůstane jim to jako bonus). Vyžívají se v tom třeba bohatší pojišťovny, které takto "školí" své zaměstnance. Např. česká pobočka Allianz. Běžná praxe.

N.A. 12.6.2007 13:41

Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Dobry muzi, otevira se mi kudla v kapse. Svobodu bych mel, kdybych si tech 40 kc mohl od danoveho zakladu odecist rovnou, bez toho, ze bych nutil meho zamestnavatele, aby mi cast mzdy vyplacel v barevnych papircich.

Trochu mi pripominate naseho ucitele obcanske nauky na stredni skole: "Vy mate svobodu rikat co si myslite, a my mame svobodu zakrocit proti vam jak uzname za vhodne".

Strávník 12.6.2007 19:51

Re: Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Stále to nechápete - svého zaměstnavatele nemusíte nutit, aby vám ty barevné papírky dával. Můžete je odmítnout. Není to součást mzdy.Je to podobné, jako když vám zaměstnavatel poskytne služební auto do vlastního používání, nebo za vás platí komerční připojištění, stavební spoření apod (do určité výše se dají použít jako pr vás výhodné bonusy-snižují základ daně a nezahrnují se do SP/ZP). Tedy bonus.Pokud je nechcete, nebo vám připadají nezajímavé, tak tyto bonusy nevyužívejte nebo alespoň možnost je využít ponechejte jiným.Kudlu zase můžete zavřít. Když budete odečítat 40 kč od daňového základu, tak vám to pomůže jen málo - již jste před tím musel vidělat mnohem víc na sociální odvody (daňový základ se počítá až po odečtu těchto nákladů.

Pokud pojedete do Německa na služebku máte nárok na dietu/stravné 45 EUR/den. Pokud byste je zapojil  do mzdového systému (jako druh příjmu), tak z toho zaplatíte odvod pojistného 48% (cca 22 EUR). Zbyde vám tedy k dispozici 23 EUR, z nich odvede daň 15% (další cca 3 EUR). Nakonec vám pro sebe zbyde 20 EUR a 25 jste odvedl v daních. U stravenek by to bylo podobné - toto skutečně chcete? 

Alfred 12.6.2007 18:24

Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Co takhle míru svobody ještě zvýšit zrušením minimální mzdy. Zaměstnavatel Vám může mzdu nabídnout ale nemusí, vy ji můžete přijmout ale nemusíte. Ve vaší argumentaci chybí, že daň ze mzdy zaplatit musíte. A jestli se ouřada uvolí, pár korun vám formou stravenek vrátí. Vy ovšem můžete odmítnout. Kdybyste taky mohl odmítnout  zaplatit část daně vracené pak jen někomu ve formě stravenek, pak by to znamenalo opravdu více svobody.

Strávník 12.6.2007 19:21

Re: Re: Re: pokud tomu dobre rozumim,

Já jsem všemi deseti pro snížení daní a odvodů pojistného - v ČR, zejména u zaměstnanců, jsou příliš vyskoké. Na jednu vydělanou čistou stokorunu pro vás, musíte ještě vydělat další stokorunu (možná jen cca 90 kč), které jdou státu. Ale obávám se, že to nemá šanci projít - levicová vlády daně a odvody snižovat nechtějí a Topolánkova reforma je v tomto dosud kosmetická, nic neřeší (zejména ne odvody pojistného, které jsou podstatně vyšší než daň z příjmu. Za této situace nemá smysl rušit stravenky, jsou z daňového hlediska výhodné jak pro zaměstance, tak zaměstnavatele. A stejně vždy bude existovat nějaká forma diet - takže by se to nejspíš zase obcházelo jiným způsobem (přes cestovní příkazy?).

Pokud vám připadá, že je tím diskriminována jiná skupina pracujících OSVČ  proti zaměstnacům, tak to je sice vážný argument, ale na druhé straně OSVČ mají proti zaměstnancům zase jiné specifické úlevy (paušalní daně, nižší odvody pojistného) - a zatím se nezdá, že by tyto systémy bylo možno sjednotit. Zaměstnanců je přece jen největší skupina-tak proč jim stravenky neponechat. Je to malý bonus.

Jura Jurax 12.6.2007 11:32

Re: pokud tomu dobre rozumim,

Tohle tady včera padlo mnohokrát. Je to jednoduché, spravedlivé, vydělali by zaměstnanci, firmy (tedy kromě těch strvenkových) a kupodivu i stát, který by při vhodném nastavení v daních dostal část zisku padajícího nyní do chřtánu zcela zbytečných stravenkových firem.

Jenže to je tak prosté, jednoduché a výhodné řešení, že u našich volených zatupičů nemá šanci. No uznejte, vždyť by z toho nic neměli ... :-D

F2 12.6.2007 8:36

Bingo !

Za infarkty může sekaná a dva rohlíky k obědu...

www racek 12.6.2007 9:19

Re: Bingo !

no, jako monodieta určitě přispívá.

IS 12.6.2007 8:23

Jak Pavel Kořenský konzumuje stokorunu

Jistě je možné v době oběda sníst stokorunu, a tím konzumovat finanční částku. Jen nevím, zda se tím Kořenský zasytí. Stravenky nevynalezli komunisté, ale jsou výsledkem snahy zproduktivnit organizaci výroby zlepšením obecné hygieny, do které patří i vhodné přijímání potravy v průběhu dne.  takový přístup je také užitečný pro stát, snižují se náklady na léčení nemocí z nesprávné výživy. Vždy se najdou všem závistivci, kteří život poměřují korunou, oblíbená to metoda socialistického chozrazčotu.

KROKODÝL 12.6.2007 8:19

A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

Dědeček u něj ve Zlíně pracoval 12 let.A říkával:Baťa nebyl žádný lidumil,jak ho prezentují.Postavil domečky,zavedl nákupy v jeho obchodech a to bezhotovostně,ale !!!ALE!!!Tvrdil,že člověk má přijít do práce nažraný,vyspaný a vysr..ný.Žádné bonusy-nic.Výplata a dost.A ti co pláčí po zachovaní stravenek???Uvědomujete si,že jsou to firmy z Francie a vyvážejí z republiky zisk za pouhé šmelení s papírky??Proč by to nemohlo fungovat zcela podle původního stavu??Cesťák a jinak nic!!Pracuješ v místě firmy-sorry.

Prokop Holý 12.6.2007 8:21

Re: A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

Ať si zik klidně vyváží, důležité je, že tady platí daně a zaměstnávají lidi.

Malý Aston 12.6.2007 8:38

Re: Re: A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

V Číně aby zaměstnali číňany postavili čínskou zídku.Máte pravdu zaměstnat lid a dát jim nažrat ať to stojí,co to stojí.:-D

Alfred 12.6.2007 18:39

Re: Re: A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

Jenže oni na platy těch lidí, všechny svoje další náklady  i na ten vyvezený zisk dostanou zaplaceno od našeho štědrého sociálního státu. Ten by mohl zaměstnancům SODEXHO a podobným jejich platy poslat domů ( nebo na Kanáry, do práce by chodit nemuseli ) a zisk třeba rozdělit mezi  sociálně potřebné poslance. I to by bylo výhodnější, neboť peníze by alespoň zůstaly doma, zvedly spotřebu domácností i spotřebou tažený hospodářský růst.

Maňas 12.6.2007 10:42

Re: A CO ZA BYLO ZA DOB BATI???

no nevim, treba firmu syas zalozil kamarad

Petr Kohout 12.6.2007 7:21

POkud je zaměstnanec na služební cestě, nebo se nemůže stravovat obvyklým

způsobem (není ovšem udáno, co je obvyklý způsob) má nárok na stravné. Neplést se stravenkou, stravné jsou peníze na dřevo (tušim cca 60 korun).

IS 12.6.2007 8:26

Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Kdyb zaměstnanec nejel na cestu, také by se musel stravovat. Tak proč mu ještě něco přidávat.

balthasar 12.6.2007 10:40

Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

To tak ještě, čim byste pak chtěl generovat čunkovné?8-o

Sherry 12.6.2007 10:41

Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Kdyby zaměstnanec nejel na služební cestu, přinesl by si z domova kastrůlek s jídlem, které by si v přestávce ohřál. Na služební cestě si kastrůlek neohřeje (nebo jste viděl někde na nádraží či ve vlacích volně přístupné mikrovlnné trouby či vařiče?

Papouch 12.6.2007 11:50

Re: Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

co prenosny plynovy varic? to by slo i na sluzebni ceste

Strávník 12.6.2007 19:28

Re: Re: Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Tuhle mě s přenosným plynovým vařičem vůbec nechtěli vzít do letadla. Ale u kamioňáků se to dá na cestách docela dobře využít.;-)

Strávník 12.6.2007 10:44

Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Ano, třeba když pojede na služebku třeba do Německa, tak má nárok na dietné cca 45 EUR/ za den. Dle Vaší logiky, proč mu to dávat, když by se doma také musel stravovat. Už jste to zkusil vysvětlit třeba řidičům, obchoďákům nebo jiným často cestujícím profesím?  

Eva D. 12.6.2007 19:27

Re: Re: Re: zrušit stravné na služebních cestách ?

Víte, jak se to dělá ve školách? Chceš jet s dětmi na jazykový či poznávací pobyt do zahraničí? Vem si dovolenou či náhradní volno, holoubku a jeď na své riziko, na diety není, nebylo, nebude. Jenže, děti by samy jen tak nejely a s kantorem, kterého rodiče znají, je pustí. Tak si vezmete tu dovolenou. Nebo nebude nic, nejen diety, ale ani jazykový pobyt. Ďjó, diety!