16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Andrea 12.6.2007 7:11

jako včera tak i dnes

mne fascinuje ta péče daňových poplatníků o to, zda neplatí příliš malé daně a nešlo-li by nějak zařídit, aby je mohli platit vyšší. Dotyčné bych ráda upozornila, že jim vůbec žádný zákon nebrání platit daně třeba dvakrát tak vysoké, než mají podle patřičné legislativy určeno jako minimální. Tak chutě do toho- vaše svědomí se uklidní, když budete vědět, že si Škromach, Konečná a Langer cpou panděra křepelkami a to všechno za vaše prachy.

Claudio 12.6.2007 7:30

Re: jako včera tak i dnes

 Ona je spíš řeč o tom, že někteří byli zvýhodňováni úlevou na daních, respektive jejich zaměstnavatelé. To se má skončit a tak se strhnul povyk o tom, jak je vláda chce obrat. Inu vláda se jen rozhodla nečinit rozdíly mezi firmami pomocí úlev na daních.

 Jó, reformy bolí zvláště ty, co příjdou o výsady :-)

Andrea 12.6.2007 7:34

Re: Re: jako včera tak i dnes

no a o tom to je, krucinál. Někteří byli zvýhodňováni, tak než bychom si zařídili, abychom byli taky zvýhodňováni, zařídíme znevýhodnění těm zvýhodněným. Potvrzujete můj příspěvek- hergot, starejme se o to, abychom platili co nejmenší daně a ne o to, jaké daně platí soused.

Pepa horolezec 12.6.2007 7:57

Re: Re: Re: jako včera tak i dnes

Trefila jste hřebík na hlavičku, každá skupina obyvatel má a pobírá různé benefity , daňové zvýhodnění a podobně. Teď ti, co stravenky nemají vidí v nich hroznou nemravnost, směju se, když živnostník neplatící téměř žádné daně brečí, protože si nemůže odpočítávat stravenky. KAždý má najednou starost, jestli ten druhý nebere NĚCO. Vaše věta -    starejme se o to, abychom platili co nejmenší daně a ne o to, jaké daně platí soused  platí stoprocentně, díky

Alfred 12.6.2007 18:47

Re: Re: Re: Re: jako včera tak i dnes

Ale právě to je program pravice - platit minimální daně, a se svýma prachama ať si kazdý dělá co chce. Levičáci mohou svoje prachy svěřit Paroubkovi, on se o ně postará.

Strávník 12.6.2007 9:43

Re: Re: Re: jako včera tak i dnes

R^ Máte pravdu. Při tom málu - je to dobrý nezdaněný  (cca, maximálně) tisíc měsíčně. Mělo by jich být více a klidně pro každého. Stát ať šetří třeba na svém aparátu,pokud mu chybí peníze

Vocílka 12.6.2007 7:06

Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

aby zaměstnavatel vyplácel zaměstnanci mzdu dohodnutou ve smlouvě bez jakýchkoliv srážek a případných zvýhodnění. Pojistné- zdravotní i sociální a daně by si zařizoval zaměstnanec sám. Nevidím žádný rozumný důvod, proč se zaměstnavatel musí starat o zaměstnancovo pojištění a daně. A už vůbec ne o jeho obědy. Zaměstnanec má udělat práci na kterou má pracovní smlouvu a zaměstnavatel mu má zaplatit smluvenou mzdu. Přestaly by problémy se "švarc systémem".

R 12.6.2007 7:12

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

R^R^R^. taky to tak vidím.

Divíme se, že je nebo bylo  plno nezaměstnaných. Jenže každý zaměstnaný znamená pro zaměstnavatele zaměstnávat ještě někoho, kdo se o příslušné odvádění stará. Kolik to je, další tisícovka, dvě tisícovky měsíčně k nákladům na mzdu a odvody zaměstnance?

Goro 12.6.2007 7:59

Re: Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Odvody za zaměstnance tvoří přibližně polovinu jeho hrubé mzdy. V číslech: když máš ročně hrubého 70000,- (před zdaněním a zdravotním a sociálním pojištění), tak za tebe zaměstnavatel zaplatí na odvodech 30000,-

J.G. Pašek 12.6.2007 7:19

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

To by se ti líbilo holoubku . . .  ty daně probendíš a "chyťejte mě jesti mě najdete na Kanárských Ostrovech"  . . . jak se jmenuje ten Babinskej co utek schovat do JAR?

R 12.6.2007 7:30

pane Pašku

jak to je v USA?

J. G. Pašek 12.6.2007 8:09

Re: pane Pašku

Stejně jako v ČR . . . . kromě tech "stravenek" a nevím jestli si můžete odečíst úroky za hypotéku a daně z nemovitosti . . . . .

Vláda žije z ruky do huby všude na světě, stejně jako většina lidí a vlády nejsou padlý na hlavu čekat na "jejich" peníze 52 týdnů spoléhat se na poctivost a dobro platičů daní  . . . .  to by bylo stejné, jako by tebe šéf platil 1x za rok  . . pokud ještě bude mít ten podnik . . . . .  

Papouch 12.6.2007 11:56

Re: Re: pane Pašku

IMHO neco jako danove zvyhodnene stravenky byvalo, zminuje to Mark McCormack v jedne ze svych knih

uroky z hypoteky v CR odecitat jdou, dan z nemovitosti ne, ale je ve zcela smesne vysi

Vocílka 12.6.2007 7:50

Re: Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Daně jsou ošetřeny zálohami,které se určují z daní předešlého roku. Ale problém je zřejmě v pojistném. Dá se předpokládat,že nějaká část zaměstnanců by nejen neplatila pojistné, ale ani by se k pojištění nepřihlásila. Ale to by snad měla být věc státu a pojišťoven. Chápu, že nejjednodušší je přenést vybírání daní a pojistného na zaměstnavatele, který je více na ráně a snadno postižitelný. Správné to ale není a ve společnosti ve které se má každý svobodně starat sám o sebe a svoji rodinu je to i neobvyklé. Pokud by si každý sám platil zdravotní pojíštění, rychle by zjistil, že zdravotnictví není zadarmo a nemusel by pan Julínek zavádět poplatky. A pokud se týká důchodového pojištění - to by mělo být dobrovolné. Mělo by být věcí každého jednotlivce, jestli si chce platit nějaké pojistné, či si svoje stáří zabespečit jinak.

JG. Pašek 12.6.2007 17:32

Re: Re: Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Mluvíme o nožmálních živých lidech a ne la-la andělech . . .

1. Lidé by si zdravotní pojištění neplatili . . za ty extra prachy by si  koupili větší dům, auto,  procourali , projedli,  propili a potom by naříkali a nadávali vládě, že jim nechce pomoci, když onemocní . . .  tak to chodí v USA. Ctěl bych mít ty prachy, které jsem zaplatil za zdravotní pojistky pro mojí rodinu . . .

S tou povinnou pojistkou na penzi? To zavedl v USA až Roosevelt tzv FICA . . . . předtím každý na svou pěst = Sociální zabezpečení pro důchod, sirotky, matky vdovy kterým zemřel předčasně manžel atd. . . . na život to je málo a na smrt moc, ale zaplaťpánbůh za to . . .  normální lidé si šetří na stáří a kdo umí, investuje a pro odvážné, hraje burzu . . . . oplodnit co nejvíce co ušetřil ze mzdy.

Cricket 12.6.2007 9:03

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Pěkné, moc by se mi to líbilo, nebýt těch vychcánků, kteří by probendili vše, co by mu zaměstnavatel dal a nakonec by stál s miliónem jemu podobných na václaváku a pod vedením Škromachů a Štěchů by řvali- postarej se vládo o nás, nemáme co jíst, jsme nemocní, nemáme důchod - je to nelidské, nedůtojné, asociální.... Kolik z nás měkosrdcatých by to nevydrželo a souhlasilo s tím, aby se stát přece jen postaral o ty chudáky, kteří nemyslali na budoucnost? Ti, kteří dnes odvádějí daně, platí si připojištění, děckám stavebko, šetří si na stáří, páč vědí, že dostanou v průměru od státu velký how-now, ti by dál dělali totéž. Ti, kteří dnes žijí od výplaty k výplatě, od dávky k dávce, prožírají, propijí a prokoužří dětem i svačinky, ti by to taky dělali dál. Proto se dnešní podělaný systém drží a držet bude jako to how-now košile. Pokud si určitá skupoina lidí zvykala víc jak 60 let na širokou státní dleň která jim dává to, co těm pracovitějším sebere, pak bude trvat aspoň stejně dlouho odvykání. To by se s tím ale muselo rychle začít (viz však odboráři 23.6. v Praze:-/ ).

 

Strávník 12.6.2007 9:16

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Stravenky bývají také dohodnuty ve smlouvě a platí - zaměstnavatel je nabízet nemusí - je to jeho rozhodnutí, zda takto přilepší nebo ne. A zaměstnanec nemá povinnost si je kupovat.

Strávník 12.6.2007 10:21

Re: Pokud jde o mzdu zaměstnance bylo by zřejmě nejjednodušší

Byť se mi odvody pojistného a daní v ČR zdají příliš vysoké, a byť je zřejmé, že úřady stále více poviností, které by jako servis měly zajišťovat samy, přenášejí na zaměstnavatele, tak je ze systémového hlediska jednodušší, když podník odvede v jednom balíku (jedním převodem)odvody za třeba 100 zaměstnanců, než aby to dělalo 100 x 1 zaměstnanec každý zvlášt. Jedné mzdové účetní to zabere pár hodin práce, každému zaměstnanci by to zabralo třeba 100x1 hodinu. Je to tedy určitý servis.

Co se týče obědů - zaměstnanec má nárok na neplacenou půlhodinu. Toť vše. Zaměstnavatel může (nemusí) na obědy přispívat. Nebo naopak zřídit třeba jídelnu a vydělat dodatečný příjem  z obědů, které prodá (nemusí je dodotovat, může je nabídnout za ceny, které pro něj budou znamenat určitý, byť nepodstatný zisk- nikde není předepsáno, kolik si má účtovat za jídlo,nebo třeba sodovky prodávané v kantýně). 

Venda 12.6.2007 7:01

Co asi udělají firmy takto podnikající?

Možná to už tady zaznělo.  Co asi udělá firma podnikající se stravenkami, když jí stát podnikání takto stíží?  Moc bych za to nedal, kdyby se obrátila na soud se žalobou. Rv

Petr 12.6.2007 6:45

Omyl autora

Autor se mýlí, když píše, že poskytování různých "pochybných  výhod" ke mzdě je reliktem minulého režimu. Vždyť v současnosti se jejich okruh ještě rozšiřuje (např. služební automobil i pro soukromé používání a pod.) Nehodnotím to, pouze upozorňuji na omyl.

Vocílka 12.6.2007 6:54

Re: Omyl autora

Automobil i pro soukromé účely je částečně zdaněn (1% hodnoty se připočítává k daňovému základu), ale existují jiné nezdaněné výhody na př.přispěvek zaměstnavatele k penzijnímu připojištění.

R 12.6.2007 7:07

Re: Re: Omyl autora

Někde jsem četl, že všechny daňové zvýhodnění pro jednotlivce i firmy u nás dosahují počtu cca 500. 

Vocílka 12.6.2007 6:41

Souhlasím se zrušením stravenek

Já žádné nedostávám, tak proč by je dostávali jiní! Ať se každý

stravuje za své.

IS 12.6.2007 8:28

Re: Ať sousedovi zdechne koza, když já ji nemám!

Vocílka 12.6.2007 10:18

Re: Re: Ať sousedovi zdechne koza, když já ji nemám!

Už mu zdechla, ale má ještě králíky!

Ivan Nový 12.6.2007 5:44

Oběd je až barokní zvyk.

Do té doby i šlechta jen snídala a večeřela. A s barokem přišla obezita. Jinak až do začátku 20. století se na vesnici neobědvalo a někde až do druhé světové války.

Claudio 12.6.2007 6:30

Re: Oběd je až barokní zvyk.

 To jste tomu nesadil korunu! Víte, jak to schytáte? Oběd, toť v České mysli je přímo symbol blahobytu. A když je pořádně sytý, až kůže na pupku praská, pak se Čech teprve cítí na vrcholu blaha. Pravda, nemůže pak makat, ale dá si po něm pivko a robota neuteče, že? ;-D

dr Turnovský 12.6.2007 6:36

Re: Re: Oběd je až barokní zvyk.

po obědě je fajn si na chvilku odpočinout. jen člověk odpočinutý a najedený může čelit obezitě...    :-))

dr Turnovský 12.6.2007 6:35

Re: Oběd je až barokní zvyk.

skuste to říct v Itálii.....tam by s Vámy vyběhli :-))))

Josef 12.6.2007 5:35

Lidska dustojnost !

Po dele trvajicim obdobi nezamestnanosti jsem se rozhodl pro mene placenou, spinavou, manualni stavebni praci. Budete se divit, ale to jedine co udrzuje muj status a moje sebevedomi je to, ze mohu zasednout s temi samymi lidmi, u toho sameho stolu, kazde poledne, k tomu stejnemu obedu jak drive. Jestli tato vlada vyzene pracujici od stolu a zazene je na lavicku a na sendvic z pytliku, tak si to projede u tehto lidi  uplne  a nemuze uz pocitat s jedinnym hlasem od manualne pracujicich. Tohle se bude brat jako ponizeni a utok na jejich dustojnost !!!