17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Strávník 12.6.2007 18:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Příspěvek

:-) To jsem taky rád.

IS 12.6.2007 20:01

Re: Re: zakázat stravenky i nože

Že někdo porušuje zákon, není důvodem k represi všech. Pozorný zamětsnavatel si hlídá, jestli se zaměstnaci opravdu stravuí, aby podávali výkon.  Konec konců k vraždě slouží nože, a tak je také zakážeme ?

Vodák 12.6.2007 12:01

Re: Příspěvek

nepleťte prosím do toho to, kam chodí poslanci na oběd. Nevím kde žijete, ale to, že si někteří zaměstnanci, a není jich málo, za stravenky kupují cokoliv, i cigarety, je fakt. Naprosto souhlasím s autorem článku, zejména v tom, že úroveň jak informují sdělovací prostředky je zoufalá. To čemu media přikládají důležitost svědčí o mentální úrovni našich novinářů. Bráním se uvěřit tomu, že taková je celá naše společnost.

Strávník 12.6.2007 12:13

Re: Re: Příspěvek

Je úplně jedno, za co ty stravenky utratí. Když je neutratí za jídlo, musí si to jídlo zaplatit z jiných svých peněz, tak to zase vyjde nastejno.Nemějte obavy, že by nikdo nejedl.:-)

www racek 12.6.2007 12:31

Re: Re: Re: Příspěvek

to tedy nemáme. jenže, pro svobodnou volbu nákupu cigaret a piva , to určitě žádný zaměstnavatel nezamýšlel.

Strávník 12.6.2007 18:40

Re: Re: Re: Re: Příspěvek

K vepřo knedlo zelu je pivo přímo povinnost, nebo byste si ho dal radši s kolou? :-) Ale vážně, z technického hlediska se asi nedá zkontrolovat, jestli jste při obědě v restauraci měl na účtu také pivo, a krabičku cigaret. Jestli to zaplatíte stravenkami nebo penězi, tak vám to asi bude jedno a vrchnímu taky - nebude přece rozlišovat platbu na stravenekovou a nestravenkovou část. A vám tak zhruba jedna stravenka za cigára a pivo thruba ubyde - druhý den (nebo až vám dojdou stravenky) si budete muset zaplatit oběd hotově -a zaměstnavatel bude zase spokojen, že spořádaně obědváte.

Ve většině prodejen vám na stravenky dají jen potraviny, alkohol/cigarety do toho nechtějí dávat. 

N.A. 12.6.2007 10:34

Neuveritelne

Ze se nekdo muze stravenek zastavat. Soukroma firma si vytiskne soukrome penize a stat, misto aby ji vykazal tam kam patri, jsete ji k tomu nadeli danove zvyhodneni aby jim ty pestrobarevne papirky sly lepe na odbyt.

Pokud by tu byl nejaky padny duvod tisknout penize 'jen na jidlo', svladne to statni tiskarna cenin a zvladne to lepe a levneji.

Vazeni zastanci stravenek, uvedomujete si, ze misto barevneho papirku 'jenom na neco' jste mohli dostat do ruky o pet korun vic a 'na fsechno'? A co se danovych ulev tyka, ty se resi koncem roku v takovem tom ruzovem formulari, pestrobarevne papirky k tomu opravdu, ale opravdu nejsou potreba.

Strávník 12.6.2007 10:52

Re: Neuveritelne

Zcela jistě to nejsou peníze, ty kolují v oběhu. Stravenka je po použití orazítkována a stažena z oběhu. Je to předplacený kupón, něco třeba jako lístek do kina.

Ve stravence 85 kč dostáváte jako bonus cca 45 Kč (pokud zaměstnavatel využije maximální příspěvek 55%). To vám tak vadí dostat měsíčně celkem (maximálně) cca 1000 Kč, které nemusíte zdaňovat? Nebo byste byl nejradši aby vám stát ještě zdanil i nedělní oběd? 

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 10:57

Re: Re: Neuveritelne

on to neni "nezdaneny bonus 45 Kc" ale pouze a jenom se nejprve zdani Vas plat a pak se (jenom nekomu) umozni trochu tech dani dostat zpatky. Pokud by se zdaneni umerne snizilo, pak ti sodexhaci muzou delat neco smysluplnejsiho nez vymyslet neco podobneho postovnim znamkam..........a navic se usetri na jejich platu

Strávník 12.6.2007 11:29

Re: Re: Re: Neuveritelne

Ne, pokud těch 45 kč dostanete (cca 1000 měsíčně), tak je to co vám dal zaměstnavatel navíc-a on vám to dávat nemusel. Je to jeho náklad. Dává vám to, protože je to pro oba daňové výhodné - tak se vždy bude chovat každý rozumný ekonom. A když zruší stravenky, tak tak zaměstnavatelé zřejmě přijdou s jiným bonusem - i jen z důvodu, aby se odlišili od ostatních. Třeba připojištění.

Podobně není zdaňováno dietné - pokud však dostáváte stravenky, nemáte již nárok na diety. 

Bubik 12.6.2007 11:01

Re: Re: Neuveritelne

jakej "bonus"

při stanovení mzdy s tím zaměstnavatel počítá, takže mi dá o litr měsíčně míň. A těch 45 korun krát dvacet, které bych normálně měl v platu, mi dá ve formě stravenky, protože mu jdou do nákladů.

On vydělá, já trochu taky, protože nemusím ten litr zdanit a platit soc a zdrav. pojištění, ale darovaný bonus to tedy rozhodně není.......

Strávník 12.6.2007 11:34

Re: Re: Re: Neuveritelne

V tom případě jděte k zaměstnavateli, který vám dám o litr měsíčně více a navíc třeba ty stravenky. Pokud vím, tak pro vás nevýhodnou smlouvu nemusíte podepisovat - pokud vám mzda připadá nedostatečná, je lepší se domoci zvýšení nebo si najít jiného zaměstnavatele.

Bubik 12.6.2007 12:24

Re: Re: Re: Re: Neuveritelne

a co Vy strávníku? raději litr měsíčně nebo dvacet poukázek na jídlo v restauraci?:-D

Strávník 12.6.2007 18:50

Re: Re: Re: Re: Re: Neuveritelne

Osobně je mi to asi jedno litr hotově nebo litr ve stravenkách. Za jídlo měsíčně ten litr stejně utratím. spíš o dost více. Navíc, aby mi skutečně při hotovostním litru ten litr zůstal jako čistá odměna, tak by na mě  zaměstnavatel musel vynaložit cca litry dva - z toho by polovičku spolkly odvody sociálky a daně. Takže se do toho zaměstnavateli nebude chtít tolik jako do litru čistého ve stravenkách.

A jak vy, radši čistý litr ve stravenkách, nebo litr finančně, na který vám stát jako na příjem uvalí odvody a daň, takže vám nakonec zůstane k dispozici jen cca 500 kč? 

N.A. 12.6.2007 13:02

Re: Re: Neuveritelne

Zaprvé: nemáte pravdu, stravenky se chovají naprosto stejně jako jiné oběživo. Že obíhají jen jednou na věci nic nemění. Bankovky taky neobíhají na věčné časy. A chovají se jako klasická měna" někdo si ji nakoupí (za Kč) pak nejméně dvakrát změní vlastníka a pak je někdo opět smění zpět na Kč.

Zadruhé: ano, vadí mi to, protože moje cena na trhu práce se odvíjí od celkových nákladů zaměstnavatele, tedy mzda +stravenky + výplata pro paní sekretářku, která se o ty stravenky musí starat. O co víc dostanu v 'bonusech', o to méně si můžu říci na ruku. Kdy6 se h8d8m se zam2stnavatelem o mzdu, vždy se dohadujeme o celkové částce. Jak se to rozpočte do 'naturálií' je věc podružná.

Zatřetí: Sodexho ani Ticket restaurant nemají do celkové míry zdanění v ČR co mluvit a moudře se o to ani nepokoušejí. Ty jen shrabují naše peníze hráběmi a pak si je vidlemi přehazují, aby jim nezplesnivěly. Jinými slovy: co mi stát odpustil na daních za stravenky, o to víc musí vybrat jinde.

Takže si to shrneme: něco stojí ta paní na berňáku, která se o celou agendu s odpouštěním daní stará, něco stojí paní sekretářka u nás na podniku, něco stojí čas hospodského který musí stravenky vyměňovat, něco stojí můj čas když se starám abych stravenky nějak udal. A pochopitelně ten, kdo stravenky tiskne, nedělá to z dobré vůle. Zákonodárci, kteří pro tuhle pitomost hlasují to také nedělaji z dobré vůle. No a lobbyisté kteří jim ty ruce při hlasování zvadaji s toho také chtejí něco trhnout... Kontrolní otázka, soudruzi: zaplatí to kdo???

NOIR 12.6.2007 9:42

Stravenky se ručit nebudou!

Chcete důkaz? Od 1. června přešla bývalá šéfka gradního PR do společnosti SODEXO: Opravdu věříte, že žy by tak dobře informaovaná žena šla z jistoty Hradu do firmy, které zbývá na našem území jen pár měsíců?

Andrea 12.6.2007 10:28

Re: Stravenky se ručit nebudou!

no, kdyby náhodou ano, tak vyhraje cenu Pechfogl roku.

Na druhou stranu, třeba se Sodexo vrhne na distribuci hotových jídel do podniků

steppenwolf 12.6.2007 9:34

diety

Je pravda, že se v systému se stravenkami někde ztrácí asi 5%, kterou účtují sodexho apod. hospodám, aniž by za to byla nějaká protihodnota pro národní hospodářství. Nešlo by ty daňové úlevy radši poskytovat zaměstnancům ve formě diet? Ty by mohly být diferencované podle toho, zdali zaměstananec jede či nejede na služební cestu.

Akai 12.6.2007 9:42

Re: diety

Ale těch 5% co účtují Sodexho a pod. hospodám MÁ protihodnotu pro národní hospodářství. Z těchto peněz platí zaměstnance (daň z mezd + zaměstnanost), zisk (zdaněný) + přispívá k oběhu peněz !

www racek 12.6.2007 9:44

Re: Re: diety

jak říkám, stravenky jsou určeny na stravu zaměstnaců a ne třeba na kuřivo a pivo. neexistuje způsob, jak zajistit, aby to uzaměstnec utratil způsobem, který je pro zaměstnavatele žádoucí.

Strávník 12.6.2007 9:57

Re: Re: Re: diety

Je to jedno, pokud zaměstnancům dáváte třeba diety na služební cesty, dáváte je formou hotových peněz a také nekontrolujete, za co je utratili. Ať je klidně prochlastají nebo prokouří (pokud je to baví) - najíst se budou muset za jiné (své) peníze.

Bubik 12.6.2007 11:04

Re: Re: Re: Re: diety

to je pravda, proč se služební diety nedávají ve stravenkách?

Vždyť podle zastánců stravenek je člověk pak nezodpovědný ke svému zdraví. A jestě ke všemu na služební cestě........;-D

Strávník 12.6.2007 11:40

Re: Re: Re: Re: Re: diety

Opět se můžete rozhodnout - buď fungovat na stravenky (můžete je využít na celý měsíc) nebo na diety - ovšem jen pro dny služební cesty. Výhodou diety je, že vám ji hradí zaměstnavatel celou, navíc pro cestu delší než 12 hodin je tuším ve výší cca 120 kč. Oproti tomu maximální stravenka je 85 kč ( a z toho vám zaměstnavatel hradí jen max. 55%). Opět je to na dohodě a hlavně rozmyslu.

OneTearofBlueDeer 12.6.2007 10:45

Re: Re: diety

ta protihodnota je nulova, protoze ti lide pouze prerozdeluji to, co jednou rozdeleno bylo (=dane). Doporucuji penize usetrene na teto stravenkove masinerii venovat na vzdelani, napr. vysokym skolam-investice do vzdelani maji mnohem vetsi navratnost nez investice do stravenek (P.S.viz v prispevku vyse : "přispívá k oběhu peněz" to je neekonomicka cinnost-jeste se ty bankovky vic osoupou:-)  )

www racek 12.6.2007 9:19

postřehy z praxe

stravenky ... znamená to pouštět lidi kolem poledne z podniku, hlídat aby nepřetáhli a vědět, že ženský si nakoupí ale rozhodně ne oběd, stravenky utratí v pátek v hypermarketu a chlapi dají sekanou a pivo (u těch to přeháním, ne každý .. ale u ženskejch to je 100%). hlídat to stojí úsilí, účel to nesplní a tak tedy, říkám, stravenky néééé!!!

naproti tomu závodka, lidi dostanou nažrat, strava je zdravá, různorodá a většinou kvalitní. ubyde podstatně nemocí, sníží se tendence k courání a podnik na tom jen vydělá.

takže, kdo má závodku, tak určitěš dobře ví co je v jeho zájmu. kdo ji nemá, asi taky ví.

jinak, viděl jsem několik závodek v zahraničí, pokaždé vysoká úroveň ... no a k té době, řada firem má přestávku na oběd hodinu či dvě. tam už rozhodně není žádná omluva to přetáhnout. u našich 30 minut ...

Strávník 12.6.2007 9:34

Re: postřehy z praxe

Ať si každý baští a používá stravenky jak chce. Je nárok na maximálně stravenku za den, a jestli si je někdo našetří a pak použije na nákup potravin (ať "zdravých" či "nezdravých") v hypermarketu, to je jeho věc - oběd si bude muset zaplatit hotově (pokud obědvá). Znám minimálně čtyři typy různých strávníků - někdo nejraději obědvá v restauraci, kde dělají klasické obědové menu (většinou tam musí něco doplatit) a nesnáší závodní kantýnu. Někdo dává přednost závodní jídelně a občas pak nadává na blafy, které tam vaří. Někdo přes den neobědvá vůbec a stravenku utratí jindy (k večeři, po práci?). Někdo si přinese vlastní jídlo (suroviny koupil za stravenky?) a v práci si je ohřeje. Někdo si dokonce v kuchynce i něco menšího ukuchtí, z nakoupených potravin. // Co je  zdravější a lepší - do toho bych jim nekecal.Někomu se dělá šoufl po restauračních jídlech, někomu po jídelnových. A diktovat lidem, jak správně mají jíst, co je zdravé a co není, plus jaká má být správná kalorická a nutriční vydatnost jídla - to už bych přece jen nechal na každém z nás. Snad jsme svéprávní a umíme se najíst.  

www racek 12.6.2007 9:41

Re: Re: postřehy z praxe

hmm, asi jsi to nepochopil, bratře. stravenkači jídelny je opatření toho kdo je vydává aby se uživatelé chovali způsobem, který je pro firmu přínosem. rozdávat sravenky které neplní účel je jaksi hloupost. a jídelna? existuje řada firem, které jídlo dodávají, nebo obsluhují závodku. když vaří špatně, deset dalších čeká v řadě. konec konců, kvalita jídla je asi to jediné, na co si dnes zaměstnanec smí stěžovat.

jak jsem řekl, stravenky ne. pro firmy to není výhodné.

Strávník 12.6.2007 10:07

Re: Re: Re: postřehy z praxe

Stravenky účel plní - ať si každý strávník sám rozhodne za co je utratí a co mu chutná. Nebo ať si je klidně šetří (z mých zkušeností většina zaměstnanců 85 Kč stravenky na měsíc utratí tak během 2-3 týdnů, pak si kupují obědy za hotové. Stravenky používáme jako bonus k platu, zaměstnanci jsou s tím spokojení a radit jim jestli zdravější dát si k obědu salát -nebo bůček, to je maximálně starost tak doktorky Kateřiny, vojenského provianťáka, respektive zaměstnanců samotných - to opravdu není věc zaměstnavatele.

balthasar 12.6.2007 10:37

Re: Re: Re: postřehy z praxe

Jakto, že ne -- dyť jsou to bony na nezdaněnej příem ;-)

Alfred 12.6.2007 18:13

Re: Re: Re: Re: postřehy z praxe

Proč nezvýšit roční nezdanitelné minimum o 12 000 z nynějších cca 38 000 Kč na 50 000, bylo by to totéž jako stravenky a bez administrativy.