17.5.2024 | Svátek má Aneta


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 18.4.2024 8:56

Teď jste se stal uhlavním nepřítelem popiračů AGW. ;-D

L. Metelka 18.4.2024 8:58

To jsem už dlouho...

J. Hruška 18.4.2024 12:00

Pánové Metelko a Šejno. "Logika je posledním útočištěm postižených nedostatkem představivosti".! A představivost chybí buď z nedostatku nebo přebytku vědomostí, tak se porovnejte, zdař Bůh.

L. Metelka 18.4.2024 12:03

Tak tady je Vám představivost k ničemu, pokud ji nemáte doloženou fakty.

J. Hyršl 18.4.2024 12:40

Že by magnetosféra a usměrnění částic slunečního a galaktického záření od VanAllenových pásů k pólům, kde jsou ozonové "díry" největší a ne nad průmyslovými zeměmi?

L. Metelka 18.4.2024 12:42

Že je ozonová díra nad Antarktidou má své zcela přirozené příčiny. Stačí jen přidat do atmosféry freony. S magnestickým polem to nemá nic společného.

J. Hyršl 18.4.2024 12:46

Promiňte, ale jaké přirozené příčiny? A že energetické částice, schopné zabít astronauty svedené do magnetických siločar nemá dost energie na štěpení O2 mi připadá troufalé stanovisko...

L. Metelka 18.4.2024 12:48

Ty energetické částice se dostávají do polární atmosféry celý rok, že? Jinak bychom těžko viděli polární záři... Tak proč antarktická ozonová díra vzniká jen na jaře jižní polokoule a ne kdykoli během roku?

J. Hyršl 18.4.2024 12:52

Že by proto, že je v příznivějším úhlu i ke Slunci? A proč nebyly a nejsou "ozonové díry" hlavně nad průmyslovými zeměmi? A myslíte, že současné refrigeranty neobsahují chlor a fluor?

L. Metelka 18.4.2024 13:00

No dobře. Takže: na vznik ozonové díry potřebujete v atmosféře freony (zdroj chloru a bromu) a také nízké teploty, pod -78 st.C., aby se vytvořila polární stratosférická oblačnost. A pak taky UV záření, které se do polárních oblastí dostane na jaře. Spousta látek, které chrání ozon před destrukcí je navázána v polární oblačnosti, polární oblačnost navíc představuje povrchy, na kterých se destrukce ozonu urychluje. Když tam na jaře začne svítit Slunce, UV záření odštěpí z freonu chlor a ten začne katalyticky ničit ozon. Za měsíc nebo za dva se oteplí, polární oblačnost zanikne, uvolní se do vzduchu látky, které chrání ozon a ozonová díra zaniká. Mimo polární oblasti nemáte ve stratosféře takové teploty, aby se tvořila polární stratosférická oblačnost. Nehledě na to, že než se freony dostanou do stratosféry, prakticky dokonale se ve vzduchu promísí, takže poloha zdrojů tam prakticky žádnou roli nehraje.

To jen tak stručně... S kosmickým zářením to nemá nic společného, to interaguje s atmosférou mnohem výš (80-100 km)

J. Hyršl 18.4.2024 13:17

Nevím, ale pokud vím, tak energie vazby Cl nebo F k C je srovnatelná k O-O a O-O je tam řádově, nevím ca milionkrát více. To samé platí o H2O. Tedy, že by za ozonovou díru, pokud vůbec, byly zodpovědné jen freony (neobsahují Br, jak píšete) je diskutabilní a že by se koncentrovaly na pólech? Proč? Odstředivá síla by nasvědčovala rovníku, to mi nedává smysl. Navíc hustota freonů je cca 2x větší než O2,O3 nebo H2O. Takže výskyt ve stratosféře by tím byl dále snížen, i když se atmosféra mixuje....

Takže závěrem, že za ozonové díry můžou jen, pokud vůbec freony, ....já vím o teoretických publikacích, které to tvrdí, ale experimentálně není potvrzeno, jen teoretický model,... je odvážné tvrzení.

L. Metelka 18.4.2024 13:24

Fotochemických reakcí je tam spousta. Taky jsem psal, že chlor ničí ozon katalyticky. Jeden atom chloru zničí řádově statisíce molekul ozonu. S tou odstředivou silou je to nesmysl, to by se freony nikdy nedostaly do stratosféry, gravitace je mnohem silnější než odstředivá síla. Co se tam děje, je potvrzeno i experimentálně, v laboratorních podmínkách, podobných stratosféře, látky, které se vyskytují ve stratosféře, byly tam i naměřeny (přímo na místě - sondáže, ale i z družic nebo ze Země). Takže žádné "jen teoretický mocel"...

J. Hyršl 18.4.2024 15:09

Ale ano, fotochemických reakcíc je tam spousta, což spíše potvrzuje, co si myslím já, a ty probíhají samozřejmě radikálově a u všeho co tam je a má možnost vytvořit nějaký radikál, ne jen O3 a propagace se zastaví nebo vznikne i třeba na aerosolu, ledových krystalech nebo prachu, který je katalyzátorem i bez halogenů. A opravdu, to co jsem četl nebyly experimenty, ale teoretické modely a kinetiky reakcí. Pokud máte odkaz na experiment, rád to ocením. Ale neříkám freony vůbec, ale že pouze freony jsou odpovědné za OD, je silné tvrzení. Pokud také říkáte, že odstředivá síla, nemůže fungovat, nevím, ale tak proč jsou díry na pólech , když za to tedy dle Vás nemohou siločáry zemského magnetického pole?

L. Metelka 18.4.2024 15:15

Takže témata ke studiu: cirkumpolární vír, dynamika atmosféry.

A ozonová díra je věc prakticky jen Antarktidy, nad Arktidou nevzniká, maximálně tak "minidíry" při rozpadu arktického cirkumpolárního víru. Nikoli tedy na obou pólech.

Jinak už jsem psal, že se stratosféra musí ochladit alespoň na -78 stupňů. To je možné prakticky jen nad Antarktidou (pevnina, obklopená oceánem) a jen minimálně se to děje nad Arktidou (oceán, obklopený pevninou). Jinde ne. Hlavně tím to je. Magnetické pole s tím nemá nic společného.

J. Hyršl 18.4.2024 16:08

Ok, nejsem meteorog a vždy mohu něco studovat, ale dynamika atmosfery asi nekoncentruje specifické plyny a zvláště freony a ne nic jiného nad pólem. Proč OD je tedy nad pólem a ne nad zdrojem freonů , USA EU, Čína?

Teplota - 75°C s tím nemá co dělat, radikálovén reakce probíhají i pří teplotách - i +, záleží na typu a katalýze, zato dipol Země s tím asi má co dělat- směr magnetických siločar. Což perfektně sedí, že nad Antarktidou OD ano a nad Arktidou ne.

L. Metelka 18.4.2024 16:15

V téhle diskusi jsem to vysvětloval už alespoň 2x. Jestli nechápete, Váš problém. Já to fakt nebudu vysvětlovat každému extra..

Z. Žabička 18.4.2024 5:38

Je zajímavé, jak se politici a různí hlasatelé klimatické nouze chytli CO2 jako strůjce klimatických změn. Přece hlavním cílem je postrašit populaci, aby se dobře vládlo. Politikou definované cíle vždycky zničily ekonomiku a přinesly všeobecnou nespokojenost. Teplé klima umožnilo osídlit Grónsko. Když vyhladíme CO2 a zakážeme oheň, přestanou růst rostliny a Země se bude chovat nezávisle na tom hnusném druhu života - lidstva.

M. Kocián 18.4.2024 7:26

Oni se nechytli CO2 jako takového, ale jen automobilů a to pouze osobních, dostupných pro "normální lidi". Skoro vůbec se nemluví - a nezakazuje - mazut spalovaný v lodích a kerosin v letadlech, a příliš se nemluví ani o výrobě betonu, která rovněž produkuje CO2 ve velkém. Sem tam je tu zmínka o tom, že CO2 produkují i přežvýkavci, a vždycky to vede k omezení živočišné výroby v EU. Myslím, že trend je vcelku jasný.

L. Písařík 18.4.2024 7:42

Beton si zase CO2 při tvrdnutí vezme, jinak by neztvrdl.

M. Kocián 18.4.2024 8:09

To samozřejmě vím, ale celková bilance počínaje těžbou vápence a výrobou cementu je kladná.

M. Pecina 18.4.2024 15:00

Cement má jinou reakci než vápno. Platí to tedy (teoreticky) jen u vápna.

L. Novák 18.4.2024 1:23

Ozonová díra nad Antarktidou (2020) patřila k největším za 40 let, v prosinci se zacelila

Ozonová díra nad Antarktidou se zacelila v posledních prosincových dnech (2020), patřila však k největším za posledních 40 let. Uvedla to Světová meteorologická organizace (WMO). Ozonová díra se rozrostla kvůli velice nízkým teplotám ve stratosféře, ze stejného důvodu se vyskytla i nad Arktidou.

Ženeva 17:32 8. ledna 2021

Vývoj ozonové díry nad Antarktidou má sezónní charakter. Díra se nejvíce otevírá během australského jara (od srpna do října) a zaceluje se během australského léta - na konci kalendářního roku (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5, Andrew Mandemaker

Vloni se ozonová díra začala výrazně otevírat v polovině srpna a na začátku října její velikost zaznamenala nejvyšší hodnotu, když dosáhla rozlohy 25 milionů kilometrů čtverečních. Díra byla jednou z největších, nehlubších a dlouho trvajících za posledních 40 let, po něž se tento fenomén měří. Naopak v roce 2019 měla relativně malou rozlohu.

„Tyto dva ročníky nám ukazují, jak se může díra v ozonu meziročně měnit, a pomáhají nám pochopit, jaké faktory přispívají k velikosti, trvání a závažnosti (díry v ozonu),“ uvedla Oxana Tarasovová z WMO. Podle ní je i nadále zásadní dodržovat Montrealský protokol z roku 1987, který napomohl k omezení emisí freonů. Tento druh plynu přispívá k destrukci ozónu.

Vývoj ozonové díry nad Antarktidou má sezónní charakter. Díra se nejvíce otevírá během australského jara (od srpna do října) a zaceluje se během australského léta - na konci kalendářního roku. Narušení ozonové vrstvy totiž souvisí s teplotami ve stratosféře, to znamená ve výšce deseti až 50 kilometrů od zemského povrchu, kde se ozonová vrstva nachází.

L. Novák 18.4.2024 1:23

Když teplota ve stratosféře klesne pod -78 stupňů, začínají se vytvářet tak zvaná perleťová oblaka, díky kterým se uskutečňují chemické reakce, které ozon ničí. Vloni byly dlouhodobě zaznamenány ve stratosféře nízké teploty, což napomáhalo vzniku těchto mraků.

Z podobných důvodů se vloni v dubnu otevřela díra v ozonové vrstvě i nad Arktidou, což je neobvyklý jev.

Ozonová vrstva chrání živé organismy na planetě před ultrafialovým slunečním zářením. Postupné narušování její tloušťky vedlo podle odborníků k nárůstu rakovinných, kožních a očních onemocnění i k dalším negativním důsledkům.

Na pólech nastal v 80. letech minulého století obzvlášť rychlý úbytek ozonu. Situace se ale zlepšila díky Montrealskému protokolu z roku 1987, jenž prakticky zastavil výrobu látek, které ozonu škodí. Zejména freony se masově používaly třeba jako nosné plyny v tlakových sprejích nebo jako chladicí média v ledničkách. V posledních letech vědci zaznamenali posílení ozonové vrstvy ve stratosféře.

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/ozonova-dira-antarktida-klima-ovzdusi_2101081732_ada

Takže ono je to i s tou ozonovou dírou složitější... ;-)

L. Písařík 18.4.2024 7:41

Víte čím plní mrazáky v Číně a Indii? Já si nejsem jist.

J. Nevrkla 18.4.2024 7:43

Já bych to zkrátil - prokázalo se, že lidí nemají na ozonovou vrstvu vliv. Podlehli jsme lživé demagogii, zakázali freon, mnozí se napakovali. Stejně je to s bojem s klimatem. Pokud nebudeme mít kritické myšlení a budem podléhat lžím, staneme se chudými otroky. Kritické myšlení je ovšem zakazováno, cílem je lidí indoktrinovat, aby se z nich stali poslušně nemyslící ovce. Dost se to daří.

L. Metelka 18.4.2024 7:50

Jeden jhediný důkaz, že "lidi nemají na ozonovou vrstvu vliv" by to chtělo. Jinak jen plácáte...

M. Šejna 18.4.2024 7:52

Já se to prokázalo? 8-o

Zatím jste jen prokázal, že tomu nerozumíte.

M. Šejna 18.4.2024 7:44

To jste alarmistům pěkně nahrál na smeč. :-P

Globální oteplování se projevuje růstem teplot v troposfeře a poklesem teplot ve stratosféře. Takže pokud ozon ubývá díky nízkým teplotám ve stratosfeře, může za to globální oteplování.

Nejste vy náhodou alarmista?

:-P

L. Metelka 18.4.2024 7:52

Ale ono to tak je...

M. Šejna 18.4.2024 7:58

Já to vím.

L.Novák to netuší.

;-)