17.5.2024 | Svátek má Aneta


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 18.4.2024 17:38

Právě. Je to o blbosti a nesmyslech. Radova tradice. :-P

V. Petr 18.4.2024 15:00

Máte pravdu a připomínám, že Zeman toto individuum jako ministra nechtěl, podobně jak Lipavského!

J. Ganaur 18.4.2024 15:05

Lipavský ok, ale Hladík je kkt!;-€

L. Metelka 18.4.2024 15:07

Tady s Vámi snad poprvé souhlasím...

J. Ganaur 18.4.2024 15:16

;-DTo je dost zřejmé....

J. Jurax 18.4.2024 15:07

Vypráskat jistě, a devítiocasou kočkou. Nicméně takto vypráskaní šmejdové budou promptně nahrazení stejnými, akorát z opozice. Jsme v EU!

J. Prikner 18.4.2024 12:33

Klima se mění neustále nezávisle na činnosti podpindonosníků jako je Hladík a jeho zlodějský nevládky a jeho KDH, které se Bohem nemá co společnýho. Klimatická lež, která je prosazovaná ohavností Green Deal s pronásledováním a pokutováním CO2 a s tím související miliardy vyhazované do kapes bruselské smečky úředníků. Tahle fialová parta se na tom taky vydatně přiživuje a je jen správné, že jim na Slovensku přistřihli křidélka. I tady na ně musí přijít řada!!!

P. Rada 18.4.2024 14:12

Klimatickou faleš až "lež" možná sám praktikujete. Klima se totiž sice opravdu mění neustále ale ještě častější je poslední desetiletí falešné zastírání v jakých parametrech a v jakém rozsahu - a to předvádíte.

Glob. změny nastartované v epoše technické civilizace přitom nemají co do gradientu obdobu více jak 60 milionů let!

Co do velikosti zatím jen 10tis let ale v konci století už to nejspíše bude 10milionů let.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:All_palaeotemps.png

I. Schlägel 18.4.2024 12:18

Západ zachraňuje planetu před "shořením" tím, že se snaží programově zchudnout. Až bude západ dostatečně chudý, mohutně zafinancuje ten nejnáročnější technický výzkum vedoucí k použití těch nejúčinnějších technických vymožeností k záchraně planety. Jak známo, největší modernizační potenciál, největší míru demokracie a největší kvalitu života evidentně mají chudé země. Evropskou Agendu 2000 (dopadla skvěle) stačí nahradit Agendou 3000 (dopadne ještě lépe). S láskou a porozuměním budeme vzpomínat na klidné časy s francouzskými Žlutými vestami. Existují nějaké počítačové modely předpovídající příchod státního bankrotu, totalitní vlády, občanské války? Ne, není na to čas, my hlavně modelujeme klima, čerpáme dotace a těžíme daňového poplatníka. Kdo chce kam...

F. Kusák 18.4.2024 10:23

Klima je opravdu velký problém, jen blázen by to zpochybňoval. Jenže řešení je složité a ještě nikdo mě nepřesvědčil, že ta drastická opatření, která ve velkém požadují různé ekologické aktivity, nakonec povedou k výraznému zpomalení změn klimatu. Zdá se, že tomu nic nenasvědčuje, a že omezování ekonomického růstu a anti karbonové šílenství nevedou k žádným zásadním změnám. Zejména, jestli 80 % energie získává svět spalováním fosilních paliv. Pokud Evropa omezí průmyslovou výrobu, propadne se do bezvýznamnosti. Koneckonců už se jsme toho svědky. Nikdo neřekne, že jedním z hlavních příčin je dramatický růst počtu obyvatel Země. I při zastavení populační exploze bude ještě nějakou dobu poroste ekonomicky neaktivní část populace. Typickým příkladem je Čína, ale také Japonsko a další země, kde dramaticky klesala porodnost. Lze to řešit přechodem na vyšší stupeň automatizace a rozvojem nehmotných ekonomických aktivit, třeba v oblasti zpracování dat a informačních technologií. A zas tu máme příklady z jihovýchodní Asie, tedy nejen z Číny. Moc se nemluví také o tom, jak významně se v této oblasti angažuje východ Ruské federace. Zvyšuje se vzdělanost a koncentrace kapitálu, třeba v podobě investic, a to nejen z Číny, ale také z Japonska či Jižní Koreje. Protože nikdo seriózně neanalyzuje tamní trendy, tak o nich toho mnoho nevíme. Rusko není jen Evropa a válka na Ukrajině.

J. Hruška 18.4.2024 10:30

Klima je vskutku velký "problém" zvláště pro ty "odborníky" co se jím zabývají. Ahoj.

F. Kusák 18.4.2024 10:50

Vy si děláte pr..l, ale manželka se modlí, aby ji nezmrzly jahody na záhoně. A taky lítala se štětečkem, aby opýlila květy, protože hmyz zase zalezl. No je to fakt problém. Nebo ne? Ale jestli to bylo tak vždy, to nevím, a jestli, když přestanu jezdit autem, budou ty jahody v pořádku, tak o tom silně pochybuji. Ale teď musíme zachránit úrodu pro naše vnučky, které přijedou z Tchaj-wanu na prázdniny. A tam jsou jahody docela drahé. I v sezóně.

J. Hruška 18.4.2024 11:05

Tady, Na Šumavě, leží na záhoně asi 10 cm sněhu a na květech švestek taky trochu, už se nemodlím.

L. Metelka 18.4.2024 11:08

Sníh je v pohodě. Horší je, když není...

J. Hruška 18.4.2024 11:35

Ještě jedna "pověra" praví.: Když je bouřka před půlkou dubna, napadne ještě sníh. Zatím jsem nezaznamenal výjimku. Zatím mnoho let.

L. Metelka 18.4.2024 11:35

Jak kde...

P. Rada 18.4.2024 13:58

Já jsem letos bouřku "zaznamenal" od ledna doposud prakticky v každém měsíci. Předevčírem se vyskytla na Šumavě, dnes v 9.30 blýskalo před Plzní... viz data detekce blesků:

https://www.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/blesk/data_jsceldnview.html

Z. Lapil 18.4.2024 12:02

Obava z jarních mrazů je trvalou součástí zemědělství řekněme severně od obratníku Raka a počítám, že i jižně od obratníku Kozoroha. Jsme tu na to zařízeni - proto všechny ty skleníky a pařeniště. Například se mi dostalo doporučení nesázet meruňku do teplého závětrného kouta, protože na takovém místě má tendenci dřív kvést a schytat tak poslední mrazíky.

Co se jahod týká - modlení doporučuju doplnit přehozením netkané textilie přes záhon. Mrazivý vzduch neprojde tak snadno a ten, který projde, zažene teplo už docela prohřáté půdy. O ten rozhodující stupeň dva by to mělo pomoct.

Pamatuju - a ještě nejsem v důchodu - dva roky, kdy zlaté deště kvetly v únoru. Pamatuju, ne úplně dávno, skoro měsíc ošklivých holomrazů, který ovšem na naší zahradě skoro vyhubil ty ošklivé španělské slimáky. A co horšího - od té doby následovalo několik teplých let, a přesto se - opět: u nás na zahradě - místo nich se šíří klasičtí šneci. To mi, přiznám se bez mučení, s oteplováním posledních let nehraje už vůbec. Vyhýbám se větám začínajícím na "Za našich mladejch let", ale s oblibou říkám "Už se staly divnější věci".

A propos - nemají děti na Tchaj-wanu nějaký balkón, kam by mohly dát truhlíky s pár "keříčky" jahod? Kromě trochy toho zalévání jahody moc péče nepotřebují a čerstvá domácí jahoda položená na šlehačku na zmrzlině nebo čím v těch krajích uctívají návštěvy - to dělá s výsledným dojmem divy. Kromě nějakého toho zalévání by to neměl být problém a počítám, že Tchaj-wan je dostatečně kapitalistická země, aby vaši nemuseli sazenice pašovat.

F. Kusák 18.4.2024 15:34

No terasu mají, dokonce dvě, ale asi se jim nechce. Nebo je rodiče k tomu nevedou, jsou dost vytíženi. Také je zahradničení moc nebaví, jsou už z jiného těsta, tak vše raději kupují. Tak raději od babičky a dědy. A je to zážitek. Co se týče kapitalizmu na Tchaj-wanu, je to na přednášku. Je to zcela jiná kultura, jiné myšlení a jiný přístup k povinnostem. Česko mají sice rádi, ale naši těžkopádnost a byrokracii moc nechápou. V porovnání s námi jim to funguje o mnoho lépe, ale ani tam není vše dokonalé, např. zvláštní druh protekcionizmu, ale to je na dlouhé povídání.

Z. Lapil 18.4.2024 16:04

Díky za reakci.

Jak říkávala jistá babička: Proti gustu žádný dišputát.

Opravdu si nepředstavuju, že život/kultura na druhém konce světa bude jednoduše vysvětlitelná. Narážkou na kapitalismus jsem myslel to, že sem tam - předpokládám - dají sazenice jahod koupit bez nějakých nepřiměřených obstrukcí/nákladů.

J. Jurax 18.4.2024 15:25

Ano.

A tohle vše a ještě mnohé jiné je způsobeno globálním oteplováním, jež pak je způsobeno emisemi zločinného kysličníku. Vlastně teď už ne oteplováním, ale klimatickou změnou stejně zapříčiněnou - na tu je spolehnutí i když se neotepluje podle katastrofických předpovědí, poněvadž klima se mění imrvére furt.

Tak praví zelení magoři z IPCC, brusele i tuzemští. A ti bruselšti to odpovědně řeší, když provádí stěhování putovního cirkusu a létají na klimatické summity do přitažlivých destinací.

Takže nejezděte autem! Spása planety žádá od každého konkrétní činy!

J. Ganaur 18.4.2024 10:06

https://cs.wikipedia.org/wiki/Doba_ledov%C3%A1#/media/Soubor:Vostok_Petit_data.svg:-/Tenhle graf vylučuje Milankovičovy cykly!:-)

J. Ganaur 18.4.2024 10:10

Tenhle graf je taky dobrej.:-)https://cs.wikipedia.org/wiki/Doba_ledov%C3%A1#/media/Soubor:All_palaeotemps.png:-)Upozorňuji na logaritmické měřítko na ose času.;-D

L. Metelka 18.4.2024 12:37

Proč myslíte?

J. Ganaur 18.4.2024 13:58

Doučte se celestiální mechaniku a pak snad pochopíte!:-)A mimochodem, ať posvítím na kouli z kteréhokoliv úhlu, vždy svítím přesně na jednu její polovinu!Stačí se podívat na fáze Měsíce.;-DA kdyby doby ledové způsobovaly Milankovičovy cykly, tak by časový průběh musel být symetrický a přibližně sinusový.:-)

L. Metelka 18.4.2024 14:06

No to je právě ta blbost. Je to superpozice několika cyklů s různými periodami, některé nejsou vůbec sinusové, tak jakou sinusovku čekáte?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Milankovi%C4%8Dovy_cykly#/media/Soubor:MilankovitchCyclesOrbitandCores.png

J. Ganaur 18.4.2024 14:56

Probohe, čtete to po sobě?8-oTak za a)nebeská mechanika jsou kružnice nebo elipsy!Tedy min. symetrie, za b)superpozice několika cyklů s různými periodami vám nemůže dát tento periodický tvar!!!https://cs.wikipedia.org/wiki/Doba_ledov%C3%A1#/media/Soubor:Vostok_Petit_data.svg!!

L. Metelka 18.4.2024 14:57

Vy se raději vraťte do školy... Bude to lepší pro všechny...

J. Ganaur 18.4.2024 14:59

Fyzikální znalosti došly??Ještěže jste neplatil školné....;-D

L. Metelka 18.4.2024 15:03

Už několikrát jsem Vás v minulosti upozorňoval, že tu ze sebe děláte blba. Asi Vás to baví.