3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 25.10.2006 14:11

Re: Re: Jako už víckrát se mi přichází na mysl paralela se střední Evropou třicátých let.

Ano, byl - šlo totiž o tank lehký (v kteréžto kategorii a ve své době ke špičce skutečně patřil),  na ruské frontě vydržel do roku 1942, ale se středními T-34/76, natož těžkými KV se skutečně měřit nemohl. Ovšem lehkým tankům T-26 a tankům řady BT - svým současníkům - byl soupeřem více než důstojným.

Nicméně jeho podvozek byl využíván Němci až do konce války - od r. 1944 platil befél, že jediné dva podvozky nadále používané jako základ nových aplikací budou podvozky PzKpfw 38(t) a PzKpfw V (známého jako Panther). A třeba Hetzer jest mít za úspěšný - dodávali jsme jej už po válce do Švýcar, kde sloužil až do šedesátých let.

No a taky vývoj šel tehdy dost překotně dopředu; T-34/76 byly konstrukčně o generaci mladší (tehdy generace v tancích i letadlech následovaly tak co 3 až 5 letech). Porovnáte-li řekněme standardní sovětský střední tank T-28 z období zimní války s Finskem a standardní sovětský střední tank T-34 z roku 1944, seznáte, že se dost liší. Totéž by platilo pro PzKpfw IV z francouzské kampaně roku 1940 a PzKpfw V z roku 1944.

To jen tak jako připodotknutí k pokusům bořit národní mýty :-D

jeník 25.10.2006 14:08

Re: Re: Re: Re: Nejak nevidim v clanku logiku

Zdeňku, nejste Vy plukovník v.v. ? 

Zlý kukuč 25.10.2006 14:08

Re: Zaorálek je nebezpečný trouba

Proč se technický laik F. Čech pouští do úvah o věcech o nichž vůbec nic neví?

poznamecka 25.10.2006 14:07

Re: Re: Re: Re: Re: pro zastance zakladny

Ze trosky hlavice rozredene na nemeritelne koncentrace dopadnou zcela mimo uzemi nad kterym doslo k sestrelu je primitnivni kinematika na urovni zakladni skoly  a nazyvate ji "radobytechnickymi detaily" je patrne problem Vaseho nedstatku vzdelani - to byla takova ad rem poznamka, ze :)

K duhemu odstavci - Vas poheld nesdilim, s USA sdilime spolecne zakladni hodnoty a historii, coz byl i duvod, proc nas USA vytahly zae svrabu WWII, napriklad, ktere take predchazel multipolarni svet, presne jak pisete. Nakonec to dopadlo jinak nez jak vyvozujete. Proc asi.

Zlý kukuč 25.10.2006 14:06

Re: Levičácký blábol

Tak pravil pravičácký genius;-)

mapacorp 25.10.2006 14:04

Re: Re: Re: Re: Re: Chybí

Ceho jsem si racil vsimnout, je, ze se vam a nekterym dalsim vasim komparsum naramne hodi do kramu, aby ta debata kolem " zakladny" a " raket " dale pokracovala a timto abyste meli sanci argumentovat a presvedcovat lidi.

    Kdyz jsem Vam napsal, ze se jedna o ingerenci do statnich zajmu suverenniho statu a de facto agresi , diskutovat a presvedcovat se kolem toho neda. Usa samozrejme chteji Evropu sezrat, stejne jako Rusove, Cinane a ti ostatni s temi vice-ci mene cernymi tlamami. Ze ma kazda z techto velmoci k te nadvlade svoji metodu je neoddiskutovatelne, ale ti co si takove kolonizatory jeste navic pozvou se jich prakticky nebudou moci zbavit.

zdeněk 25.10.2006 14:03

Re: Re: pro poznamecka

srovnejte s patriotem -  max 700 m . s-1

poznamecka 25.10.2006 14:00

Re: Re: Re: pro zastance zakladny

Kolize rakety a antirakety bude patrne probihat tak, ze raketa ve fazi stoupani bude zasazena antiraketou "ze spoda". Vstricny kurz by mohl nastat pouze pri obrane v posledni fazi letu.

penzista 25.10.2006 13:58

Opět nic originálního.

Pouze přavzato z Eura. To opravdu máte tak málo vlastních autorů, že nás musíte oblažovat bláboly Paroubkových šibalů jako je Zaorálek, Jičínský a Jelínek?

zrusksc 25.10.2006 13:57

Levičácký blábol

idota který se musí ptát Moskvy a vzhledem k tomu že je Moskva nechce tak se tento "trotl" takhle kroutí a plácá hlouposti a hlavně tomu vůbec nerozumí!!

zdeněk 25.10.2006 13:54

Re: Re: pro poznamecka

není sice primárně určen proti balistickým raketám ale může sestřelovat rakety o rychlosti až 4,8km/s což je dost slušný.

MaR 25.10.2006 13:54

Re: Re: Re: Re: Chybí

Jesli jste si neráčil všimnout uvedl jsem náznak řešení jak *snadno* protiraketový dešník obejít a vy reagujete jako kdybych napsal, že USA nás chtějí sežrat. Z toho plyne, že jste pravděpodobně špatně rozumněl či nemáte dostatečnou intelektuální kapacitu k pochopení již tak na nejnižší míru zjednodušeného příspěvku :)

mapacorp 25.10.2006 13:52

Re: Re: Re: Jako už víckrát se mi přichází na mysl paralela se střední Evropou třicátých let.

Prominte LT 38, samozrejme.

mapacorp 25.10.2006 13:51

Re: Re: Jako už víckrát se mi přichází na mysl paralela se střední Evropou třicátých let.

LT 35 ano,

    ale na jeho podvozku staveli nemci stihace tanku " Hetzer" az do konce valky.

Kantor 25.10.2006 13:50

Re: Re: Nemělo by se dát do Ústavy, že bez cizích vojclů

To nám na PŠM soudruh major taky řikal.Dnes je možná panem jenerálem, holt opakování je matka moudrosti. 

mapacorp 25.10.2006 13:49

Re: Re: Re: Chybí

Dobry muzi,

    Je predevsim dukazem zdraveho rozumu se zvednout a jit reagovat na cosi, co se me tyka ! A nezvana americka svetovlada se me tyka ! Jestli je to vtipne, ci ne je uplne jedno.

    Co je relevantni, je ze si tu delate z lidi blbce predstavovanim jakychsi technickych detailu a planym fantazirovanim kolem tohoto noveho pokusu vmesovani se Amerikou do zajmu suverenniho statu Evropy.

Jura Jurax 25.10.2006 13:49

Re: pro poznamecka

Jojo, ale kdybyste pozorně četl vlastní odkaz, seznal byste, že popisovaný systém není primárně protiraketovy a má dosah cca 400 km (tedy potenciálně, zatím jen 300). Jde o systém dokonalý, nejspíš ve své kategorii skutečně nejlepší, ale poněkud odlišný od toho, co chtějí Američané instalovat u nás či v Polsku.

MaR 25.10.2006 13:47

Re: Jako už víckrát se mi přichází na mysl paralela se střední Evropou třicátých let.

No... LT-38 byl poměrně krátce po nasazení stahován z východní fronty protože prostě nestačil moderním ruským tankům... To jen tak k národním mýtům.

F. Čech 25.10.2006 13:47

Zaorálek je nebezpečný trouba

Jedině totální technický ignorant může tvrdit, že Česko může Irán ohrožovat jedině taktickými raketami, které mohou být sestřeleny malými americkými antiraketami Patriot.  Na Česko budou padat z Iránu (vzhledem ke vzdálenosti) jedině klasické balistické strategické rakety a ty může zneškodnit jen připravovaná americké základna s antiraketami ničícími tyto střely v kosmickém prostoru (tzn na konci aktivní fáze letu, kam Patrioty nemohou ani náhodou. Proč se technický laik Zaorálek pouští do úvah o věcech o nichž vůbec nic neví?

mapacorp 25.10.2006 13:44

Re: Jako už víckrát se mi přichází na mysl paralela se střední Evropou třicátých let.

Dobry muzi,

    Pokud si chcete hrat na historika a argumentovat nacismem, pouzijte analogii, ktere maji jakousi souvislost s dnesni situaci. Co se tyce takticke a operacni urovne, tyto analogie existuji, protoze se jedna o modus operandi a know-how. Na strategicke urovni, kterou se tu tak vehementne ohanite se ale obe skutecnosti nedaji vubec porovnat. Cili tu jenom tak koldokola zvanite a " nazorne predstavujete " par notoricky znamych historickych skutecnosti.

    Takove vademecum US propagandisty tedy mimo jinym obsahuje vzdycky to vsudypritomne kecani o tom jak nas v minulosti USA spasily a o tom, jak je Evropa neschopna a nema se ji duverovat. Cili dohromady jste nam timto predvedl urovnove horsi PSYOPS z kuchyne nejakeho lepsiho poddustojnika po kurzu ve Fort Benning .

MaR 25.10.2006 13:44

Re: Re: Chybí

Je slušnost nereagovat na něco čemu nerozumíte a ani k tomu nemáte co říct. Kdyby to bylo alespoň vtipné... ubohost.

Jura Jurax 25.10.2006 13:43

Re: Re: Ano, válka v Iráku a v Afghánistánu je prohraná!

Mapacorpe, dobrý muži, první věta Vašeho příspěvku, na který zde reaguji, na Vás padne jako ulitá. Jinak škoda slov.

MaR 25.10.2006 13:41

Re: Re: Chybí

Já jen že se diskuze stáčí naprosto špatným směrem typu nemám rád Ameriku tak nechci deštník. To samé v článku pana Zaorálka. Imo správná debata je spíš: je obrana k něčemu? Pokud ano neměli bychom váhat s jejím vybudováním, pokud lze příliš snadno obejít a další vývoj by stál příliš peněz je lepší investovat jinde. Ekonomický kalkul obvykle funguje lépe než Zaorálkovské žvanění.

zdeněk 25.10.2006 13:40

pro poznamecka

měl bych pár připomínek co jste tady psal

Takže zaprvé americký systém není vůbec spolehlivý zvláště rakety patriot i ten systém který teď budují. Patrioty měli problém sestřelit rakety SCUD v zálivu, pokud by někdo použil něco modernějšího (SS-23 OKA) tak by USA army mohla jen dívat. Mimochodem tento systém jsme vlastnily i my.

Vaše vývody že je možné sestřelit jadernou raketu jsou sice zajímavé, pokud ale vím existují pochybnosti jestli by byla jaderná hlavice zničena. USA dříve požívali antirakety SPARTAN a SPIT s jadernou hlavicí. Můžete zaručit že pokud nepoužijete jadernou hlavici u antirakety a hlavice mezikontinentální rakety bude třeba chemická nebo biologická, že  se nerozptýlí její obsah na území kde byla rakety sestřelena?

Pořízení vlastního systému by nebylo až zas tak drahé, jeden systém S-300V stojí 150 mil. dolarů, na pořízení cca 10 kusů by při navýšení vojenského rozpočtu tedy byli peníze. My bychom pak rozhodovali co sestřelíme a ne USA. Jinak modernější systém S-400 má dosah 400Km a na rozdíl od amerického systému funguje.

http://www.military.cz/russia/sam/s400/s-400.htm 

Jura Jurax 25.10.2006 13:38

Re: Protiraketová základna a česká otázka

Takže trpělivost, nabídky obchodních výhod atd. a dohoda o odzbrojování je tou nejlepší obranou!

Jistě, Stando. Kdysi se tomu říkalo appeasement - prosluli tím tehdy pánové Daladier za sladkou Francii a Chamberlain za hrdý Albion v jisté bavorské metropoli. Pokud jste dával pozor v dějepise, víte, co z toho vzešlo.

Ovšem určité procento člověků je nepoučitelné.

A navíc je trochu mimo mísu, neboť zde spekuluje o explozi jaderné hlavice nad Evropou ...

portwyn 25.10.2006 13:38

Re: Re: Ano, válka v Iráku a v Afghánistánu je prohraná!

Já Vám nějak nadával, třeba do idiotů jako Vy mně? Že jsem si nevšiml...

Jestli pokládáte tvrzení o porážce USA v Iráku a Afghánistánu za hloupost, tak s tím naprosto souhlasím :o) Ale já s tím nezačal, já to jen trošku konkretizoval.

Nebo PROGNÓZUJETE porážku USA v Iráku a Afghánistánu? Tak to pardon, já nemám věšteckou kouli, třeba k tomu dojde. Já to pochopil tak, že o tom mluvíte jako o věci, která už nastala...

Jura Jurax 25.10.2006 13:31

Re: Dobrej text

Potřebujeme Evropu, která stojí na vlastních nohách. Spojené státy nemohou být na věky věků četníkem světa.

Možná že opravdu potřebujeme. Ale rozhodně nejsme ochotni za to platit. Kolik procent rozpočtu dává na obranu ČR, kolik EU jako celek a kolik USA?

Jara London 25.10.2006 13:29

PS

Termín" rakety dlouhého doletu" je tady zavádějící. Z hlediska vzdálenosti od Evropy jde jednoznačně o rakety středního a krátkého doletu.

mapacorp 25.10.2006 13:28

Re: Chybí

Ano,

    a aby zvysili ucinnost vyse uvedeneho dispositivu, privazou nepratele USA pana"  MaR " na jednu z techto pridavnych raketek. Tento technicky figl umozni panu " MaR " obalamutit radarovou ochranu umistenou na strategicke pozici v CR a po dopadu pridavne raketky pujde pan " MaR" ( mezitim uplne zrobotizovany islamem ) vyhodit zakladnu do vzduchu pripravenym ruksakem plnym C4.

    Clovece, nebudite se nekdy s rukou v nocniku ? Uvedomujete si kolem jakych otresnych nehoraznosti tu mlzite takovym radobytakticko-technickym zvanenim ?

portwyn 25.10.2006 13:28

Re: Přesně obráceně,sečtou se rychlosti

Oprava (jde o velikosti vektorů, ne o vektory):

Při stejném směru a opačné orientaci (vektory "proti sobě") by tedy mělo platit velikost výsledného vektoru = velikost většího vektoru - velikost menšího vektoru, směr jako u většího vektoru.