1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

NA ROVINU: Důchodová reforma

Proč je důchodová daň letadlo? Název důchodové pojištění má evokovat, že tím, že teď platíte, si zajištujete budoucí důchod. To platí ze splnění dvou předpokladů. Ten první je, že bude z čeho brát, ten druhý, že bude ochota dávat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ošlejšek 26.9.2023 7:35

K tomu je ale ještě dlouhá cesta. Stačí vzpomenout na EET.

P. Sura 26.9.2023 11:01

Mohli vyhrát auto v "Účtenkovce" ?

J. Drahotušský 26.9.2023 4:57

Jen by mě zajímalo, jak je možné, že do těchto nářků nespadají ti, co ještě nestihli pracovat. Jak osoby, tak organizace. Ti také neubývají a jejích počet oznamován není. Ti se o výši svých "příjmů" se bát nemusí.

R. Langer 26.9.2023 7:06

To se ptejte v Bruseli. Ta je takových individuí plná. ;-€

K. Machala 26.9.2023 3:03

Výborný článek. Šel bych dál. Pokárat Ústavní soud za nevzdělanost - nebo konstruktivněji, snažit se jim vysvětlit, že přestože se to nazývá důchodové pojištění, je to daň z příjmu. Ideálně sjednotit 3 daně z příjmu do jedné. Postavit důchody na příjmy ze všech daní, nikoliv z jedné. Udělat rovný důchod s bonusem za dítě. Odbourat tak veškeré výdaje na správu složitého systému. Pokud bude věk růst, musí růst i doba odchodu do penze. Mám pocit, že růst teď věk dožití chvíli nebude, že možná bude i trochu klesat. Ať už covidem nebo nedotestovanými a hodně divnými vakcínami, nebo v důsledku chudoby v důsledku greendealu.

Je třeba rozproudit růst, jakákoli výdělečná aktivita mladých ale i starých musí být snadná jako procházka po lese. Bez eet, bez papírování, bez vyplňování přiznání, postavím stánek s gulášem na vsi a prodávám, co jsem vytvořil. Je-li mi 80, mám energii to dělat 2x týdně 3 hodiny? I to musí být jednoduché. Bez deregulace to nedáme. Bez opuštění boje s klimatem. Bez zrušení danění drobné aktivity. Daně se dají vybírat jinak, nemusí se vázat na příjmy. Odbřemenění aktivit vede k rozletu. A důchody klidně ivz DPH či spotřebních daní. Poškrtat nespravedlivé dotace tekoucí jen někomu, zrušit všelijaké státní politiky. Tam utíká hodně zdrojů. Poškrtat úřady a osazenstvo. Třebas i danit roboty, ti budou nutně nahrazovat část chybějících dětí. Ale hlavně nedanit složitě. Rodiny s dětmi potřebují neházet klacky pod nohy, takže zvýhodnění dáva smysl, zejména když moc nestojí. VŘecku je třeba vstup dětí do všech muzeí zdarma. Tohle se dá rozšířit, nic to nemusí stát, protože 5členná rodina by často na muzeum neměla. Muzeum je jen příklad. A pak ideologie - změnit tlačení hodnot a potřeb lgbt na tlačení hodnot a potřeb rodin s dětmi. Ušetřit lze i na školství, když by vypadly zcela zbytečné předměty, docházka se zkrátí o rok a o rok míň budou v skorodůchodu děti. Počet pracujících lze zvyšovat i odspodu. Atd.

J. Černý 26.9.2023 5:32

Rovným důchodem podpoříte parazitismus OSVČ a soukromé penzijní fondy, které vám nic nezaručí.

P. Sura 26.9.2023 11:08

Největšími "parazity důchodových systémů" jsou zaměstnanci státních kanceláří (tím chci říct, že kategorie výkonných státních zaměstnanců dodávají společnosti své služby, tedy tvoří hodnoty po zásluze honorované). Ti totiž neplatí VŮBEC žádné odvody. Tak se uklidněte, nebo vám začnu tykat.

R. Langer 26.9.2023 5:45

"Bez eet, bez papírování, bez vyplňování přiznání, postavím stánek s gulášem na vsi a prodávám, co jsem vytvořil. Je-li mi 80, mám energii to dělat 2x týdně 3 hodiny? I to musí být jednoduché."

Vy jste se zbkáznil! Takhle ten socialismus nevybudujeme, soudruzi! ;-D

M. Pecina 26.9.2023 7:13

Pokud rovný důchod, tak i rovné odvody;-)

M. Kocián 26.9.2023 7:22

A bude se pak Středula bít i za podnikatele?

F. De Winter 26.9.2023 7:13

Souhlas. Jen místo sjednocování těch tří daní z příjmu bych je úplně zrušil. Myslím, že danění práce nikomu neprospívá.

L. Hájková 26.9.2023 7:50

Myslím, že se to bude muset všechno předělat. Vzhledem k automatizaci a robotizaci nebude potřeba tolika pracovníků. A ti nebudou platit do sociálního systému. Takže další děti - budoucí nezaměstnaní.

R. Langer 26.9.2023 10:15

Na nějakou automatizaci a robotizaci nebudou prachy... ;-D

P. Sura 26.9.2023 11:14

Nepřeskakujte etapy ! Aby nebylo potřeba tolika pracovníků, musí nejdřív ty roboty někdo vyrobit, koupit, naučit a zaplatit. Teprve POTOM stát může začít jejich majitele odírat na daních a odvodech z otrocké práce robotů. Faktem ale zůstává, že část deficitu nových dětí to vyřeší, pokud ty přínosy neprožerou státní zaměstnanci přes "Grýndýly" a "Výzkumné ústavy klimatických změn"....

M. Grundmann 26.9.2023 0:38

Autor jako obvykle tápe a nevidí hlavní příčinu poklesu porodnosti : emancipaci mladých žen. Pokud společnost nebo bída nebudou mladé ženy nutit k založení rodiny, porodnost bude klesat. Emancipace mladých žen je mimochodem řešení, které OSN dlouhodobě nabízí africkým zemím, které trpí naopak příliš vysokou porodností.

Protože emancipované ženy mají málo dětí, budou tyto ženy ve společnosti postupně vymírat a nahrazeny budou ženami, které emancipované nejsou. Obvykle ženami méně vzdělanými, hloupějšími a neurotičtějšími. Tento vývoj už na Západě nastal, IQ obyvatel Západu začíná klesat. Dochází rovněž k výměně etnických skupin s mladými emancipovanými ženami etnickými skupinami, jejichž mladé ženy emancipované nejsou. Čeští muži jsou však se životem pod pantoflem spokojeni a tak je výměna Čechů životaschopnějšími etniky nevyhnutelná.

R. Langer 26.9.2023 5:46

Ale prdlajs...

P. Sura 26.9.2023 11:20

Jasně ! Mladé ženy k emancipaci přivedla vyšší životní úroveň společnosti a tím široké pole působnosti, kde se mohou za slušný peníz uplatnit. Nicméně se nesmí zapomínat na paralelně se rozvíjející "trubcovitost" mladých mužů, jejichž posláním a odpovědností přestalo být "uživit rodinu" včetně dětí a manželky.

M. Kocián 26.9.2023 7:42

Když si místo porodnosti dosadíte dožití produktivního věku, už to tak hrozné nebude. To, že se onen produktivní věk o dost posunul, je jiná otázka.

J. Vorlický 26.9.2023 7:46

Tady bych s panem Grundmannem souhlasil. Nejen pod pantoflem, ale u maminky. Takové osoby mužského pohlaví a emancipované ženy budou bez potomků.

Jsou-li geny, co se říká, společnost se pomocí neemancipovaných žen, nebo jen trochu emancipovaných - třeba z Ukrajiny, začne ozdravovat. Dříve se ženy kradly. Teď přicházejí sami. Kdo by si stěžoval?

M. Grundmann 26.9.2023 8:58

Mladí muži zůstávají u maminky, protože perspektiva soužití pod pantoflem s emancipovanou mladou ženou není pro ně dostatečně motivující.

J. Vorlický 26.9.2023 9:33

jo, ano, ale problém spíš vidím s maminkou - měla by ho vykopnout! Potom si ho ňáká chytne, a jak píšete, pán by se pak měl pochlapit a s tou ženskou to vybojovat. Toho jste přece zastáncem, ne?

Možná, že by chlapi (aspoň aspiranti na chlapy) měli založit klub, kde by si mohli radit jak na to!

M. Grundmann 26.9.2023 9:54

Individuálně muž nemá šanci, zvlášť když je celá společnost proti němu. Tak proč odcházet od maminky ? Jinde ho nic dobrého dnes nečeká.

M. Kocián 26.9.2023 10:14

Jakpak ne - od maminky rovnou do politiky. Vytrucovat si co potřebuje může přece v parlamentu a strana mu zajistí dost těch, kteří mu budou říkat, jak je skvělý a výjimečný. Ti schopnější se mohou stát celebritami v jiném oboru.

M. Grundmann 26.9.2023 10:26

Tak jako poslanec Feri ? ;-D Je mi líto, ale situace je dnes beznadějná. A ne každý se může stát celebritou.