29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vaněk 5.5.2009 15:11

Re: Zásob fosilních paliv

Proč bych se zabýval "atakem" zpracovatelů tabulek Wiki, když sám píše, že je to neprokazatelný nesmysl - viz citát níže.

Můžete mi říct jediný příklad jaderné elektrárny stavěné státem za účelem neprodávání elektřiny za tržních podmínek? Připomínám, že i ČEZ je soukromá firma ač část je vlastněná kromě jiných subjektů i státem. Stejně i v té Číně, či Japonsku či kdekoliv jinde jde o společnosti povinné vykazovat zisk.

Pavel 5.5.2009 15:53

Re: Zásob fosilních paliv

Trch vonný? To je nějaká bylinka, kterou se topí v kamnech? Poučte mě.

Niky 5.5.2009 14:12

Proč se pane Drábku divíte?

Před několika lety byl předsedou Hnutí Duha kamarád Václava Havla Jakub Patočka,který je namočen v pedofilní cause Kuřim!

Vaněk 5.5.2009 14:04

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Problematika zásob uranu je složitá a záleží jen a pouze na vstupních parametrech, které si  volíme - náklady na těžbu uranu,

použitou technologii a roční výrobu. Jak naše údaje dokládají, při

užití technologií, které jsou dnes dostupné, máme uranu dostatek na

několik desítek tisíc let. Počítáme-li s využitím uranu z mořské vody

jde o desítky milionů let

Honza42 5.5.2009 14:14

Re: http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Nemusíte to psát červeně. Blbci to nepochopí i kdybyste jim to vyřezal kudlou do zadnice.

Nějak nechápete ideologii prostých zelených. Nejde o to problémy vyřešit a mít se dobře. Jde o to žít chudě a "trpět" pro přírodu. Navíc pak další nosnou, ale nevyřčenou myšlenkou je závist. Převážná většina takto zaměřených lidí je totiž líná a v pracovním procesu nepoužitelná. Tudíž jsou poměrně chudí, a chtějí, aby i ostatní na tom byli stejně.

Tím nechci někoho urazit, jen má osobní zkušenost.

portwyn 5.5.2009 16:11

Ale pendrek,

teda ne že byste kecal Vy, ale kecají ti věrozvěstové.

Trpět totiž vždycky mají ti ostatní. Viz zmiňovaný Al Gore. O výletu Martina B. do Antarktidy ani nemluvě (Y) 

Nemyslím ale, že jde o závist. Spíš dílem o jakési pomatení mysli, které dělá z lidí "užitečné idioty" a dílem o obyčejnou a lukrativní manipulaci s davem. Takže šéfové si žijí v luxusu a na "ekologickou stopu" kašlou, prosté členstvo je kanonenfutr zblblý ideologií.

Jo a taky jde o baby, pochopitelně. Na ekodemonstracích se občas vyskytují docela hezké holky...čímž chci říct, že absolutně nechápu pana Bursíka a jeho vkus ;-D

para 5.5.2009 14:22

Re: http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Ano máme štěpných materiálů velmi mnoho. Zároven však technologie jeho zpracování.... je tak nákladná, že se investice nevracejí tak snadno jako při těžbě fosilů. Docela jiná situace ale nastane jakmile společnost ztratí svou dynamiku danou už jen docházející ropou. Důsledkem už nyní je, že se v oboru JE na komerční bázi prakticky nikde JE nestaví. Všude kde se JE budují stojí v pozadí zájmy strategické a státní. Tak tomu nakonec může být i u nás s JETE. Háček je v tom, že tak snadno jako dříve pálením fosilů už z žádného známého zdroje energii nezískáme a tomu bude muset odpovídat radikální společenská změna.

Vaněk 5.5.2009 14:31

Re: http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Zdá se, že se vyznačujete až patologickým nedostatkem jiných informací než od zelených věrozvěstů.

Možná by stačilo si kupř. zjistit výrobní náklady elektřiny v různých typech elektráren, a již to by Vás mělo vyvést z omylu. Nebudu včil mrhat časem na konkrétní přesné zdroje - ale řádově vyrábí např. Dukovany elektřinu (vč. externalit ) z cca 50 hal./kWh, Temelín cca za 1 Kč/ kWh - stejně jako elektrárny tuzemské uhelné.  Z hlediska zákazníků bezcenná větrná elektřina se vyrábí řádově za cca 8.- Kč/ kWh a ze solárních nesmyslů za cca 15 - 20.- Kč/ kWh.

Větrná ani sluneční elektřina není schopna vydělat ani na prosté úroky z investice do ní vložené - ergo produkuje ekonomickou ztrátu.

Nevím jaký kouzelník dokáže ze ztráty vyrobit energii.

Ony totiž ty Vaše slavné propočty energetické návratnosti opomíjí jeden klíčový faktor - asice, že veškeré náklady jsou dřive nebo později přeměněny na spotřebu energie.

Vaněk 5.5.2009 14:38

Několik faktů o tom jak se nestaví jaderné elektrárny

Ve světě se vyrábí

ve 12 000 jaderných rektorech  již 16 % elektřiny a ve výstavbě je 28

nových jaderných elektráren. V USA se

plánuje výstavba 32, v Rusku dokonce 40 (v rozpočtu na to plánuje 500 mld. rublů), v Číně 30,  v Indii 30, ve Finsku 2 nové energetické jaderné bloky. Švédi, kteří donedávna byli proti výstavbě, nyní chtějí do roku 2010 využít nové bloky, Francie žádá o prodloužení účinnosti starých a  v roce 2040 chce elektřinu vyrábět v rektorech tzv. 4 generace. Mezi zeměmi začíná proto boj o tři průmyslové giganty, kteří umějí ve světě jako jediní dodávat jaderné elektrárny na klíč a přitom jejich kapacita není neomezená. Nadarmo nekoluje vtip, že

odpůrci jaderné energetiky jsou čínští agenti.

para 5.5.2009 14:58

Re: Několik faktů o tom jak se nestaví jaderné elektrárny

Pane Vaněk pro příklad JETE stála 100 miliard - že. V ceně elektřiny se to vrátí až za 10 let a 60 let je její životnost. Takže pro hrubý odhad ta investice se po 60 letech navrátí 6x. Koukněte jak to pěkně sedí s ůdaji v bublinovém grafu C. Halla http://www.esf.edu/EFB/hall/images/Slide1.jpg - tam je ale na svislé ose energetická návratnost. Podíváteli se pozorně co ten graf říká pak autorovi snad dáte zapravdu, že množství energie tedy osa doprava umožnuje rozmnožení společnosti a snadnost získávání energie pak vypovídá svislé ose a životní úrovni. budováním JE tedy budeme moci dát energii více lidem ale žit budem muset daleko skroměji. Rozhodující přitom je poloha té velké výsledné bubliny v grafu. Je to symbolické vyjádření termodynamických zákonů jak platí pro společnost. Pokud by měly JE nahradit fosilní zdroje museli by být několikanásobně efektivnější i výkonější v době než se fosily začnou viditelně spotřebovávat - a to už je vlastně dnes - protože zásoby sice máme ale jenich těžitelnost a tím i cena začíná rapidně růst. Později už bude pravděpodobně celá společnost v ještě obtížnější situaci.

Vaněk 5.5.2009 15:09

Re: Několik faktů o tom jak se nestaví jaderné elektrárny

Má ty svatá prostoto.

Jaxi ty bublinové grafy se zcela míjí se skutečností. To si fakt myslíte, že energetické společnosti obnovují výstavbu elektráren celosvětově - přes dostatek fosilního paliva - z jakéhosi masochistického hnutí mysli. Celosvětového?

Jaderné elektrárny dnes +/- 30% všude vyrábí elektřinu z cca 1 Kč/ kWh. A to milý pane včetně odpisů. Odpisy jsou dány zákonem. Stejně jako platby do fondu likvidace a uložení vyhořelého paliva.

Náklady na palivo jsou někde kolem 15 - 25%. Tyto náklady - jak jsem již psal jsou současně i náklady energetickými, neb vše co lidé činí, činí jen protože spotřebovávají různé formy energie.

Takový Temelín hrubým propočtem (velice hrubým, odborníkům ekonomům se omlouvám - ale pro naše para to stačí) - tedy vyrobí ročně 2 000 000 kW * 8000 hodin, t.j. 16 miliard Kč.. Zhruba po odečtu nákladů na palivo tedy cca 12 miliard Kč. Takže bez zahrnutí úroků (což je u zelených stavitelů pohádek obvyklé) - vydělá na investici za cca 8,5 roku.

para 5.5.2009 15:30

Re: Několik faktů o tom jak se nestaví jaderné elektrárny

No fajn - vidíte tady se prakticky schodujeme - já jsem odhadoval návratnost jedno desetiletí. Za celou dobu života se to tedy vrátí cca jen 6x - že? Pěkná souhra s udaji o ERoEI.  Ropné ložisko se dříve panu Schelovi vrátilo 100x a ještě dnes jeho následníkům 20x. Proč by tedy investovali do něčeho 3x méně výhodného? A i dřevo když se bere suché klestí  z lesa poblíž tak se vyplatí až 40x ... Háček je v tom, že energetická návratnost menší jak 5x znamená kolaps civilizace. je to proto, že každý zdroj musí uživit nejen ty produktivní jedince ale řadu neproduktivních civilizačních aspektů. V tomto ohledu jsou tedyJE mocným strategickým zdrojem do zálohy ale hladovým molochem na množsví volných kapacit společnosti. Doufejme že se to v jejich 4 generaci změní.

Vaněk 5.5.2009 15:41

Re: Několik faktů o tom jak se nestaví jaderné elektrárny

Aha, takže Vaše obnovitelné nesmysly, které nejsou schopny vyrobit ani energii do nich vloženou lidstvo zachrání.

Už Vám rozumím.

Investice přinášející ročně cca 12% jsou vlastně pro lidstvo likvidující.

Navrhuji, abyste si otevřel banku, kde budete vyplácet úroky potřebných 20%.

Garantuji Vám, že se najde dost jedinců, kteří do takového podniku - stejně jako v minulosti do podobných letadel - budou investovat.

ps 5.5.2009 15:42

Re: Několik faktů o tom jak se nestaví jaderné elektrárny

jak jsi přišel na to, že 5x menší energetická návratnost znamená kolaps civilizace?

ps 5.5.2009 15:44

oprava

Menší než pětinásobná.

Vaněk 5.5.2009 15:46

Re: oprava

Asi mu to řekla Katka Biomasná

Historik 5.5.2009 16:33

Re: Několik faktů o tom jak se nestaví jaderné elektrárny

Milý para, přál bych Vám, abyste si jen jeden rok musel nasbírat v lese klestí na topení. Pak by Vás to nadšení zaručeně přešlo.

Jaksi ignorujete fakt, že elektrárna na topné oleje má tak drahý provoz, že už se v Evropě ani USA snad vůbec nestaví.

A to Vaše ERoEI počítáte naprosto blbě, pro JE jsou to dva měsíce. Začátkem 19 století se za slušný a odpovídající výnos z kapitálu považovalo 5%.

portwyn 5.5.2009 17:17

Bublinový graf je v pořádku, ale

...ale nejde jen o návratost. Jde také o zásoby využitelných zdrojů.

Využitelného klestí je relativně málo (tedy v podmínkách technické civilizace) a fosilní paliva v dohledné době dojdou. Čím více budeme využívat JE, tím déle nám vydrží fosilní paliva.

Navíc JE je strategicky stabilnější zdroj, i bez navážky nových článků vydrží fungovat roky (zdravím trolla Navážku ;-)). Zdroje jaderného paliva mají i naši spojenci (a uran i my sami). Zdroje fosilních paliv jsou často v rukou pochybných režimů a naše zásoby ropy/plynu stačí jen na pár týdnů/měsíců.

kája 5.5.2009 13:43

přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

že ho cituji:

"Žádný inženýr-stavař by si nedovolil kecat do klíčových závěrů inženýra-strojaře nebo inženýra-chemika, nebo lékař-ortopéd zasvěceně radit třebas lékaři-onkologovi, ale takového zeleného rozumbrady je všude plno: tu zamítá dálnici; tu poslední nejnovější výrobní chemický proces; tu zamítá záchranu lesa před kůrovcem, kterou navrhli lesní odborníci; načež spěchá na kliniku, aby zde přednesl, že zásadně nesouhlasí s technickým vybavením jednotky intenzivní péče nebo s dislokací pracovišť fakultní nemocnice. Skvěle se vyzná i ve vodovodech, kanalizacích a čistírenských procesech, a co vidí, je dle něj zcela špatné. Všude má plno rozumů, je to prostě Pán Bůh s velkým P, ale houby něčemu rozumí. Nejhorší na tom je, že se jeho hlasu dává stajná váha jako fundovaným odborníkům, pracujícím v oboru třeba celý život. Co s tím? Jak se má hnout spoečnost kupředu, když je každý její krok takto blokován? Ukovali jsme si na sebe pěknou železnou košili.."...

Petr Benes 5.5.2009 13:46

Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

trefne R^

jakovy 5.5.2009 13:48

kájo, doufám, že nejsi Martínek (ten má 6 měsíců) Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

 souhlasím R^

para 5.5.2009 13:52

Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

Demokracie je špatná - ale nic lepšího nemáme.

A tou železnou košilí je spíše zlozvyk konzumovat víc a víc... a pokud se nám někdo postaví do cesty - i když je to realita - spustíme povyk jak malé dítě co si dělá na vše nárok.;-)

Vaněk 5.5.2009 13:55

Re: Nikdo Vám nebrání spotřebovávat míň a míň

Bohudík ale máme cosi jako vědu a techniku z ní vycházející, kde lze vcelku reálně odhadnout, že životní úroveň může i dále stoupat.

Co se týče zásob uranu - zkuste si něco přečíst od odborníka:

http://proatom.luksoft.cz/view.php?cisloclanku=2008120001

Honza42 5.5.2009 14:02

Pletete si pojmy s dojmy.

Normální lidi peníze povětšinou vydělávají a neřvou u toho. Zelení řvouni zase  dobře umějí tyto cizí peníze utrácet a dokonce na ně mají nárok. Akorát bohužel nevydávají povyk jako malé děti , ale jako nevycválaní spratci.

jarda 5.5.2009 21:27

Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

Vy tu melete ke každému příspěvku, ale rozumné slovo z vás nevypadne, jen musíte ke každému podnětu něco nablábolit bez hlavy a paty. Netrpíte náhodou obsesí posledního slova?

Bedřich 5.5.2009 14:21

Re: přidávám postřeh jiného čtenáře na jednom blogu, snad mi promine,

Velice trefný postřeh...smutné je to, že potom reálnému ekologovi a fundovanému OŽPářovi nikdo nehce naslouchat....Neboď dnes každý o sobě hlásá, že je "ekolog" - tyto zelené bych kopal do zadnic a hnal svinským krokem!!!!

Ač se to mnohým nelíbí tak do dálnice, chemičky, elektráren, vodovodů a čistírenských procesů mají OŽPáři co kecat a taky na to má patřičné vzdělání!!!!

Bohužel v ČR, se rozmohlo takové množství kecálistů, kteří o tom prd vědí, a dali se jim takové pravomoce, že je to na škodu!!! U výše uvedených staveb by měla fungovat diskuse a přístup ke kompromisům, ale bohužel to tu není zvykem - buď vše a nebo nic - a to si myslím,že je ten průšvih.......

Karel K 5.5.2009 13:20

Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

odborníci na pyjomasu.

para 5.5.2009 13:31

Re: Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

Ono pošklebovat se někomu to je dobré znamení, že ještě na nadhled máme - a to je dobře.

Problém pak je, že lidstvo vedle 80% energie s fosilů které dojdou do 200let a 15% s jádra kterého je na podobně dlouho - má už k dispozici jen 5% a to je  vítr, voda a biomasa kterou mělo celá tisíciletí předtím a hrozí mu, že s tím bude muset zas naučit vystačit.  Je nás tu ale cca 100X více jak v dobách kdy ten vítr, voda a biomasa spolu s klimatickým optimem http://www.who.int/globalchange/climate/summary/en/index.html stačily k mírnému a relativně dlouhodobému rozvoji. Tomu je dnes konec  - vše se mění.

Vaněk 5.5.2009 13:40

Re: Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

Omyl kolego -už jsem to psal -uranu je  na několik stovek let a thoria ještě mnohem víc.

Ideologové Vašeho ražení jaxi odmítají se zabývat příslušnými informacemi od těch, kteří o tom něco ví.

para 5.5.2009 14:12

Re: Jak už ukázalo intervjú v TV, jsou to prostě

Jo - také jsem si myslel že dostupných zdrojů a technologií je dost a věřil v jádro, syntézu na tokamacích...  i cesty ke hvězdám. Možná podobně jako ještě Vy nyní. Energetická efektivita je ale neideologickým fyzikálním parametrem pane Vaněk http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI  a výsledky rozborů ukazují, že JE dnešních typů by nevydělali bez fosilů za zády ani na svou prostou reprodukci http://www.esf.edu/EFB/hall/ a o tom, že fungují termodynamické zákony i v lidské společnosti se dnes už také přestává pochybovat http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

Nebezpečnáý je návyk na konzumovat... a obecně vysoká spotřeba lidstva překračující možnosti úživnosti planety - někdo tomu říká Ekostopa.  Nebezpečné je i naše opojení s fosilním uhlíkem v krvi které nám dává iluzi,  že máme možnosti neomezené - ale jen do doby než dojdou.... Odkazy na zdroje informací ohledně thoria dobře znám. Neznám ale jedinou realnou aplikaci na volném trhu energií která by se ukázala životaschopná a konkurenceschopná proti fosilům. Zdroje surovin nám doslova nedojdou - tak jsem to nemínil - jen se stanou nedostupnými a to bude asi podstatné. Jestli o tom skutečně víte více - dejte sem odkazy či typy namísto idoologizování.