7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Schumacher 11.1.2008 10:58

Byla tam věž a ještě jedna věž....

a bylo to vóóóšklivýýýýý......

Jura Jurax 11.1.2008 10:56

Re: Cílem každé strany je být zvolen a tím pádem u moci.

Tak jest.

Rohožka 11.1.2008 10:55

Téměř se vymyká mému chápání,

že takto hluboký a věcný rozbor mohl vypracovat někdo, kdo je ve spojení se zelenými šílenci (např. Kuchtovou, Stropnickým a spol.). 

Jura Jurax 11.1.2008 10:55

Re: V kolik

Na Zimu je to moc složitý text ...

Chosé 11.1.2008 10:54

Re: Re: Větrné elektrárny

Vy jste fakt vtipálek, rozvody vysokého napětí stojí opravdu jen v průmyslové zóně? Zajděte si někdy jen tak ze srandy do přírody . Navíc na mnoha kopečcích ve volné přírodě stojí věže přenosu signálu mobilních telefonů, ty ale asi nikomu nevadí ...

Talián 11.1.2008 10:54

Re: Re: Re: Jaderné elektrárny vyřeší energetické problémy HRAVĚ, pokud do

Pro jádro mluví také aktuální stav znalostí. JETE a JEDU byly stavěny podle upraveného ruského projektu z roku cca 1965,  zbytečně rozmáchle a draze ( porovnejte třeba JEDU a  JE u Koblence ). Současné JE tlakovodního typu mohou být mnohem menší a levnější. Také doba výstavby ( bez administrativní přípravy ) je cca 3 roky. Dalším přínosem bude lepší vyhoření paliva. Poslední výstavba JE v Evropě byla kol r. 1970 a od té doby se všechny získané poznatky z provozu evropských energetických bloků vnášely do návrhů nových řešení. Také se získaly nové poznatky z využití nízkopotenciálního tepla, což by mohlo zvýšit energetickou účinnost JE. Nakonec ekonomický pohled. Dnes je cena el. energie hezky vysoká a po výstavbě nových zdrojů klesne. Proto ten, kdo postaví nové JE jako první, vydělá víc než opozdilec.

M. Novák 11.1.2008 10:53

Re: Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Nevíte nějaký odkaz na ty zlikvidované JE? Rád bych si o tom něco přečetl. Technicky to musela být mimořádná investice - je to vlastně investice - taková likvidace? 

Do debaty o úmrtnosti bych nerad zabředl - těžba i metalurgie je nutná pro všechny elektrárny, černobylská havárie je memento a jistě i velká zkušennost pro další projekty, ale že by její uvedení bylo demagogií, to nemyslím. Prostě se to přihodilo, možná je to tím, že tyto technologie mají v rukách nezodpovědné osoby, ale ten fakt nelze pominout. 

 

Jura Jurax 11.1.2008 10:53

Re: Docela by mě potěšilo,

Nechtějte po politikovi, aby pochopil něco, co jde proti rozpoutané hysterii a oblbené mase ... to by musel být ne politik, ale vskutku státník, a takových je pomálu ...

Jura Jurax 11.1.2008 10:50

Re: Re: Z principu "předběžné opatrnosti," na který se zelení tak rádi odvolávají,

R^R^R^

a měli by být z téhož principu ouředně zakázáni!!

karel 11.1.2008 10:47

Celková shoda

Vážení diskutující, je prokázáno, že větrníky jsou blbost, která nás stojí a bude stát obrovské peníze. Protože žijeme ve svobodné a demokratické společnosti, nelze se tomu zločinu bránit jinak,než šířit osvětu a přesvědčovat voliče,ať proboha ty zelené pomatence NEVOLÍ. Až budou mít lidé rohlík za 25,- Kč , budeme nakupovat energii, evropská doprava nás bude míjet a v Česku bude skanzen pro čistou rasu ( nemám nic proti Němcům,ale tu vizi o Naturgebietu v Bohmen začal realizovat Heydrich a zdá se,že Bursík navázal ), pak bude pozdě.

emp 11.1.2008 10:46

Re: Re: Re: Re: Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

Jenže Stavba nových a nových zdrojů není jen kvůli tomu, že se spotřeba zvyšuje, ale také kvůli tomu, že některým končí životnost. Pokud se má jaderka stavět 10-15 let, musíme hledět na rok 2020 a výše. (co bude do té doby odstaveno, co se bude odstavovat atd)

M. Novák 11.1.2008 10:45

Re: Re: Re: Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

Nene, pro výstavbu takové elektrárny o jaké je řeč, se nevybírá lokalita podle hustoty obydlení (kde je v ČR málo obydlená oblast?), ale především podle dostupnosti vydatného vodního zdroje. A popravdě řečeno Labe je už skoro rozebráno, Vltava  taky a jiné toky se svým průtokem nestojí za řeč. Myslím, že není snadné najít vhodné místo pro další "Temelín". Pro 2 - 3 takové elektrárny to je u nás již zhola nemožné.  

Corsini 11.1.2008 10:44

Re: Doporučujeme další výstavbu větrných turbín v ČR prozatím dále politicky nepodporovat

Jestli on nebude opravdu hlavní problém v tom, že ČEZ se chce na tento pěnězovod napojit, což by mohlo ohrozit všechna ta zelená Windkraft GmBH.

Corsini 11.1.2008 10:38

Re: Re: Re: pro Karla a

Ne, ne a ne. Karel psal, že to meteorologové umí předpovídat. A když to psal Karel, tak to musí být pravda, protože on tomu věří.

M. Novák 11.1.2008 10:26

Re: Re: Re: Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

Ano máte naprostou pravdu, jenže vždycky jsou nějaké důvody pro to, aby něco bylo jinak, než jak si představujeme. A vždycky je nějaká propaganda.

Nemám vcelku nic proti tepelným elektrárnám,resp. chápu, že to už bez nich nepůjde, jen si nemyslím, že dobrým řešením je postavit 20-30 nových elektráren. Při současném rozvoji techniky a hlavně jejím rozšiřováním vždycky naroste spotřeba a pořád budou potřeba nové zdroje. To přece nemůže trvat do nekonečna. Stožáry větrníků možná nejsou hezké, ale třeba takových 1deset 4000 MW  elektráren by se u nás taky zrovna nevyjímalo.  Prostě by to chtělo trošku více se zaměřit na úspory.

Enik 11.1.2008 10:24

Docela by mě potěšilo,

kdyby se podařilo zastavit růst CO2 v atmosféře. Ne proto, že by to mělo nějaký dopad na globální klima ale proto, aby se ukázalo, že všechny "obnovitelné zvrhlosti" globální oteplování ještě zhoršují. Větrné elektrárny, fotovoltaika i biomasa jsou naprosté nesmysly které způsobují zvyšování "globální teploty." Člověk s elementární inteligencí a vědomostmi žáka deváté třídy základní školy tohle všechno ví! Pan ing. Bursík a jemu podobní idioti "Gore, Merkelová, Sarkozi a pod." to ovšem nejen nevědí, ale nejsou schopni to pochopit ani když jim to někdo vysvětluje. S největší pravděpodobností to ovšem ani pochopit nechtějí, protože jim současný stav náramně vyhovuje! 

K. Babák 11.1.2008 10:21

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Krucifix, přestane.

Stredocech 11.1.2008 10:21

Re: Re: Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

Tak, jako se to povedlo některým občanům, tuším Libkovic, kteří vydrželi do pádu komunismu. Za nějaké 4 miliony náhrady si koupím barák všude kromě obzvláště drahých lokalit. Bude li takových baráků tisíc, jsou to 4 miliardy a to se v rozpožtu elektrárny 4x1000MWe ztratí. Samozřejmě, pro výstavbu elektrárny si vyberu relativně málo obydlenou oblast.

K. Babák 11.1.2008 10:20

Re: Re: Větrné elektrárny

Pardon, začne.

honzak 11.1.2008 10:20

Re: Re: pro Karla a

to taky není předpověď, ale AKTUÁLNÍ data. Z nich jasně plyne, že když je na Ramzové (Šerák) náraz 26 m/s (při kterém se vrtule odstaví), tak v Českých Budějovicích je variable 1 m/s. A trvalý vítr větší jak 10 m/S (pro vrtule ideélní) je asi na 5 stanicích CHMI.

Předpovídat vítr na 2 měsíce dopředu umí asi jen klimatologové. A ještě ve stylu JdC - ve čtvrtek 31.1.2008  bude foukat SZ vítr o rychlosti 7 m/s plusmínus 12 m/s. Takže rozptyl od SZ 19 m/s až do JV 5 m/s;-D

Jura Jurax 11.1.2008 10:19

Doporučujeme další výstavbu větrných turbín v ČR prozatím dále politicky nepodporovat

Že by se u zelených opravdu našel někdo inteligentní bez onoho tam standardního alternativně a byť podmíněně aspoň částečně zatratil fofrníky, co mají podle zelených khmerů spasit naši energetiku? Díky, bohové, za ty dary, jichž jsme věru nečekali!

I když autor zatracuje větrníky nikoliv z toho podstatného důvodu - totiž že pro výrobu prakticky využitelné elektrické energie jsou na exkrement, jakož i na howno - ale jsa patrně estét kvůli krásám krajiny, taky kvůli ptáčkům a netopýrům a v neposlední řadě proto, že by ubylo turistů, kteří na rozdíl od fofrníků jsou nesporným ekonomickým přínosem, jest se před ním sklonit. To snad ani není zelený!

Autor by měl dostat ochranku, aby ho zelení, duhatci, grýnpísáci a ostatní melouni co kacíře neupálili na hranici ze sušeného štovíku, aby nezvýšili emise CO2. Jednak jim napadá víru svatou, druhak - a to je podstatné - napadá jim kšefty s fofrníky, narušuje bohužel legální penězovod s kapes daňových poplatníků do kapes výrobců a provozovatelů oněch zbytečných monster. Jde o prachy, a to je ohne sranda!

I když - zelený svůj stín nepřekročí - zároveň doporučuje fofrníky s různým designem, aby nehyzdily krajinku, z téhož důvodu navrhuje podporovat zelené zbarvení paty stožáru a jemně šedomodré mramorované zbarvení celého fofrníku :-D8-o:-D8-o:-D8-o.

PetrK 11.1.2008 10:13

Co se to děje s greenhorny?

Článek je zajímavý, je však otázkou, zda to není jen dovedná kamufláž.

emp 11.1.2008 10:11

Re: Re: Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

Výstavba Temelína začla za hlubokého  socialismu, těch postižených, co se týče paneláků bylo mnohonásobně víc, než jen několik v souvislosti s Temelínem.

Nejdražší cena energií v jižních čechách nic společného s Temelínem nemá, cenu určuje defecto distibutor a v JČ je E.ON, takže plačte u něj.  Při těch prohlášeních o symbolické ceně nějak autorům této propagandy nedošlo, že se síť v rámci EU liberalizuje a samotná Evropa bude mít v roce 2008 nedostatek levných zdrojů energie. 

František I. 11.1.2008 10:11

Ekologisti jsou dnes nalezlí na brněnském Výstavišti

kde je veletrh turistiky Go. Mimo jiné tam vystavuje i ČEZ se svojí turistickou kanceláří. Najdete ji pod heslem Krajinou ČEZu. Nabídne zájemcům poutování po českých elektrárnách, vč. Temelína a Dukovan. Možná, že už jim u státnků tvoří Bursíkovci frontu. Na druhé straně je možné, že se na příštím ročníku objeví CK např. Zelená trvale udržitelnému rozvoji, která bude nabízet exkurse na větrníky, nebo návody, jak přežít noc na komínu v neratovické Spolaně, jak se správně poutat ke stromům na Šumavě či jak správně plašit tetřevy, když kolem pojede Neumanka (ať má za ten Liberec zase nějaký průšvih.)

Stredocech 11.1.2008 10:08

Když tady čtu o miliardových investicích do obnovitelných nesmyslů,

za to by už ty další dva bloky po 1000 MWe v Temelíně byly. ČEZ má problém, KAM rozumně investovat současné zisky. A pokud vláda dokáže zaručit, že nebudou obstrukce, půjčí potřebné peníze na další jaderky každá velká banka.

Konkurence na trhu s elektřinou by srazila její ceny, kdyby nebyly obstrukce se stavbou jaderek (viz Francie), to by ale chtělo mít vhodné právní podmínky po celé Evropě, nebo alespoň v její větší části. Mimochodem, když se tak šílí s "globálním oteplováním," stačí porovnat emise CO2 jaderné Francie a nejaderné Itálie se zhruba stejným počtem obyvatel. Přitom Francie elektřinu vyváží a Itálie ji dovážř. V Itálii je lektřina též výrazně dražší, než ve Francii. Podotýkám, že v Itálii došlo k největší evropské katastrofě v souvislosti s vodními elektrárnami (Vajont, přes 2000 mrtvých).

K. Babák 11.1.2008 10:05

Re: Větrné elektrárny

V době, kdy fouká vítr, lze odstavit některou uhelnou elektrárnu. A až zase začne foukat, tak ji přistavíme. Svatá prostoto!

M. Novák 11.1.2008 10:02

Re: Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

A jak si představujete odškodnění typu "dům za dům"? Už někdo u nás něco takového zažil?? Víte co slyšeli lidi v JČ v době zahájení výstavby JETE - "elektřina za symbolickpu cenu, teplo zadarmo". Kdo tam měl dům - pár baráčků to tam bylo, dostal byt v paneláku na sídlišti - je to adekvátní?? A jak je to dnes - kde je nejdražší elektřina - v JČ! Myšlenka dobrá, ale ta realita...

Reaktor v Řeži a v Praze je bezproblémový, protože o nich takřka nikdo neví, taktéž o skladování paliva tamtéž.

Radek J. 11.1.2008 9:59

Re: Re: Jaderné elektrárny vyřeší energetické problémy HRAVĚ, pokud do

Problem sehnat penize? Uaaa, clovece, CEZ se topi v miliardach zisku, ktery se zoufale snazi investovat, kde se jen da. Investovat do elektrarny nejakych ubohych 100 milirad by nemel byt neresitelny problem.

emp 11.1.2008 9:59

Re: Re: Jaderné elektrárny vyřeší energetické problémy HRAVĚ, pokud do

no, a zase použijte příměr. Temelín produkuje v současnosti ročně 12-13TWh , dle plánu v článku mají větrníky produkovat až 4TWh. Vynásobte počet větrníků (v článku je uvedeno číslo cca 1900) třemi a dostenete počet větrníků na jeden Temelín. (a to nepočítám, že životnost větrníku je oproti jaderce přibližně poloviční, takže by se slušilo násobit ještě dvěmi)  Kolik by to stálo a jak dlouho by trvala jejich výstavba a jak by česká krajina vypadala si snad představíte...  takže - co je drahé je velice relativní, vztaženo na svůj výkon vám vyjdou jiná čísla

Stredocech 11.1.2008 9:56

Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

Větrníků by pro stejnou produkci elektřiny při využití výkonu 14% a výkonu 2 MWe (jak se píše v článku) muselo být 6000 a to nemluvím o nutnosti plně zálohovat nějakých 1600 MWe - a hlavně čím.

Jeden malý jaderný reaktor je v Praze a dva hned za hranici Prahy (Řež), kde se samozřejmě také manipuluje s vyhořelým palivem, v Řeži ho dokonce skladovali celá léta. A jaksi to nikomu nevadilo a nevadí, pokud vím, v Řeži dokonce nově vyrostla jakási vilová čtvrt (je to satelit Prahy, takže nic divného).