24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pasáček koz ve Vermontu 11.1.2008 19:24

Re: Re: Větrná elektrárna

Pane Eniku, děkuji za vysvětlení. Neuvědomil jsem si, že výstupní napětí musí být mnohem vyšší, než 220 V. Vy píšete o generátoru. Máte tedy asi na mysli generátor stejnosměrného proudu. A ten je pak nějakým měničem (asi na polovodičovém principu) přeměněn na proud střídavý 22 kV. Ten měnič je asi velmi důmyslný (je to vlastně stabilizátor). Musí udržovat nejenom napětí, kmitočet ale také sinusový výstup. Nedovedu si to úplně představit, i když elektřině trochu rozumím.

Ladislav N. :-))) 11.1.2008 19:20

Re: Jak jsem se dneska pri prednasce dozvedel,

No bóóže, tak budou pivaři chlemtat řepkový olej... smíchaný s biolihem. ;-)

Enik 11.1.2008 19:03

Re: Větrná elektrárna

Ono se to má trochu jinak. Těch 50Hz souhlasí. Těch 220V ovšem rozhodně ne! Ani ta tolerance není správná. Pokud jde o to napětí, pak se rozhodně nemůže jednat o hodnotu 220 ani 230V. Při výkonu turbíny stovky kW by to totiž znamenalo obrovský proud (až 2000A.) Výstupní napětí z generátoru je tak většinou v řádu kV. Pro odpověď na otázku je ovšem důležité to, že pro připojení k síti se používají měniče frekvence, které výstupní napětí z generátoru přizpůsobují parametrům elektrovodné sítě. Jedná se tedy o vložené zařízení které snižuje celkovou účinnost elektrárny! Většina větrných elektráren je tak dnes připojena k distribuční síti 22kV. (23kV.)

Pasáček koz ve Vermontu 11.1.2008 18:51

Větrná elektrárna

Prosím, mohl by mi někdo z diskutujících odborníků vysvětlit tyto podrobnosti:

Výstup z VE musí být 220 V a 50 Hz. Obě hodnoty s odchylkou nejvýše 5 - 10 % a to jak absolutně, tak i s ohledem na připojení k síti. Jakým způsobem se toho dosáhne, když rychlost větru se mění v rozsahu (odhaduji) 500 %.

Děkuji za odpovědˇ.

westík 11.1.2008 16:48

Re: Re: Temelín je jeden. Není problém odškodnit lidi v okolí typu "dům za dům"

 svého času alternativa "dům za  dům" se uplatňovala v sev.Čechách -pověstné Libkovice- tam  uplatnil své vlohy také pověstný Patočka.

Jiří K. 11.1.2008 16:45

Re: Já snad dám na modlení !! - ó hrůzo!

 ..pochopitelně ... tepelnými elektrárnami - s tím ypsilonem na konci to vypadá tak blbě, že jsem to málem ani neuměl přečíst

westík 11.1.2008 16:38

Re: Větrné elektrárny

"větrné elektrárny neohrožují obce,na jejichž katastru se nacházejí ložiska uhlí" , ale obce , u nichž se nacházejí větrníky-zažili jsme si spoustu legrace na Vysočině, když větrníky (rafinovaně umístěné  vedle frekventované silnice) odhazovaly ledové  projektily zvící balvanu o váze 20 kg na desítky metrů:-D Ještě nevím, jak to technicky vyřešili, každopádně  na silnici připevnili značku "zvýšené nebezpečí."

i.h. 11.1.2008 16:25

Jak jsem se dneska pri prednasce dozvedel,

diky pestovani bioobili a biorepky na biopaliva prestavaji nemecti zemedelci pestovat jecmen na pivo. Za poslednich nekolik let stoupla jeho cena na dvojnasobek, coz se odrazi na stoupajicich cenach piva v Nemecku.

Wabi. 11.1.2008 16:06

Re: Re: Konečně!

Podle předběžných rozborů si to na sebe nevydělá : Výroba komponentů a jejich likvidace sežere spoustu energie. Ovšem při dnešních cenách el. energie. Až bude nafta za 200USD tak možná.

Čistič 11.1.2008 16:05

Re: Místo řešení se staví provizoria

Kvašení fekálií je také téměř k ničemu. Pražská čistička to používá, a nestačí pokrýt ani vlastní spotřebu. Na druhou stranu je ten smrad lepší spálit než vypustit a sníží i tím odběr elektřiny z venku zhruba na polovinu. U menších čističek to s efektivností bude asi ještě horší.

Wabi. 11.1.2008 16:03

Re: Re: Autor je trouba, ale jinak má pravdu.

Jsou tam příznivější přírodní podmínky. Leda že by to " globoteplení" dorazilo sem co nevidět a zhusta.:-)

Mortimer 11.1.2008 16:02

Re: Re: Jestli má vedení ČEZu smysl pro kšeft

To je možný, to napadne každýho ;-)

Ale jednoduše: milá vládo (vlády) a ČEZe: Dostavte Temelín na 4 bloky (protentokrát už bez experimentů) a větrníky pošlete do (Y)

Mortimer 11.1.2008 15:58

Re: Autor je trouba, ale jinak má pravdu.

Biolíh a bionafta bude ještě lepší než byly LTO.

Ale princip není úplně špatný, pokud se ale používá jako výchozí produkt pšenice či řepka, nemůže se to vyplatit, ani to nemůže fungovat stran ochrany přírody. Třeba v Brazílii používají cukrovou třtinu, a to je již o něčem jiném.

Wabi. 11.1.2008 15:56

Re: Jestli má vedení ČEZu smysl pro kšeft

Už to tu padlo před dvěma lety.:-)

Wabi. 11.1.2008 15:55

Re: Autor je trouba, ale jinak má pravdu.

100 MHz kurníkšopa!!

Mortimer 11.1.2008 15:55

Jestli má vedení ČEZu smysl pro kšeft

pak postaví větrníky kolem Temelína a bude je roztáčet proudem z JE. Následně vyrobený proud pak bude prodávat za státem stanovené vyšší ceny konkurenčnímu EON - který má sítě právě v jižních Čechách. Majitelé elektrospotřebičů v Budějicích se pak neudrží smíchy.

Pokud by se to nezdálo legální, pak navrhuji postavit vedle Temelína fukar a napřed vyrobit vítr tím roztáčet větrníky. Při rozdílu ceny proudu z JE a větrníku se musí vyplatit i tohle.

Wabi. 11.1.2008 15:54

Autor je trouba, ale jinak má pravdu.

Infrazvuk do kmiročtu 00 MHz.8-o Pro krista pána našeho!! Ale jinak má pravdu. Další podvod je biolíh a bionafta. Ale vysvětlujte to v Bruselu. Kšeft je holt kšeft, jen Vašík Klausů na to ještě nepřišel. Že by ho nevzali do party?

Corsini 11.1.2008 15:41

Re: ale prdlajs

Když se nad článkem zamýšlím, tak možným řešením by - v souladu s myšlenkami zeleného evropského socializmu - byly dotace na krajinomalebné nátěry stožárů a kompenzace ušlého zisku provozovatelům větrníků postavených v lokalitách neškodných, ale bezvětrnných.

Magor Milda 11.1.2008 15:39

Místo řešení se staví provizoria

a nic není tak trvanlivého, jako provizorium. Řešení energetické situace je zcela jinde. Pokud nepovede TOKAMAK nebo jiné projekty k prakticky využivatelnému zdroji energie, je nutné napnout síly k  nalezení jiných zdrojů, bohužel však vítr nebo slunce v našich podmínkách nemohou fungovat. Vodu už máme dalekosáhle zapřaženou, tak nám moc jiných alternativ nezbývá, než ta atomová. Tam je sice už ta bezpečnost zajištěna, přesto bude za nějakých 60 let i ten uran asi o hodně dražší. Dokud ale můžeme energii investovat do hledání nové energie, je fúze pořád ještě nadějná. Kvašením fekálií sice to nejhorší snad přežijeme, ale budoucnost to nemá, alespoň ne ve větším měřítku. Pěstování rostlin je nepochybně možnost, jak  využívat sluneční energii, ale má to také své mouchy, zejména v těch rozvojových zemích.

Takže Carpe Diem, užijme svého času k rozumným úvahám a vyvarujme se chaosu!

jasan 11.1.2008 15:28

ale prdlajs

kydy i kdyz hezke.... az SZ protlaci v parlamentu zruseni zakona o dotacich vetrniku, tak jim to uverim.

Do te doby - mozna ze to autori mozna mysli i vazne, ale jde jen a jen o mateni....

Corsini 11.1.2008 15:18

Re: Konečně!

Na to se ptám už od roku 2004, kdy jsem měl poprvé možnost prolistovat technickou dokumentaci k větráku a zjistil jsem jak je to s množstvím použitých materiálů a celkovou životností stavby. Obvyklá odpověď je stylu a vy zase bijete černochy. Tj. odvedení debaty na odpad z jaderné elektrárny a pod. Ono těch problémů je víc - jenom to prosté "železo půjde do šrotu" je celkem drahá sranda. Bohužel si nepamatuji, jaké jsou odhadované náklady na demontáž jednoho větrníku - nevíte to někdo?

www racek 11.1.2008 15:17

jo přátelé, nejhorší na tom je to, že pozdě jest

prostě, o stavbě vrtulníků čezem už je dávno rozhodnuto. je to totiž obrovskej kšeft, výběrová řízení, dodavatelé ojoj ... a vše platí stát ... pardon, my, daňoví poplatníci. akorát do toho nemáme co mluvit.

Steve 11.1.2008 15:11

Re: Zabodoval autor a vlastně i SZ

Jsem zvědav zda ti kluci zelení prozřou i v otázce jaderné energetiky, to by ale pan Bursík

ztratil tvář.

Dědek 11.1.2008 15:01

Konečně!

Konečně někdo kdo se na celý problém podíval skutečně oběktivně. Tento rozbor dělal opravdový odborník. Jen ještě malá připomínka.Beton a kabely zůstanou na místě, železo půjde do šrotu ale co s těmi laminátovými listy? Pokud vím tak ekologická likvidace laminátů je velmi problematická. 

Corsini 11.1.2008 14:50

Re: Zabodoval autor a vlastně i SZ

A nebo nejpozději v pondělí bude tato zpráva dementována a autor označen samozvancem, odpadlíkem, pomatencem a lhářem.

Corsini 11.1.2008 14:48

Re: Větrné elktrárny v naší krajině je ZLOČIN!

O tom, co je zločin, rozhodují vítězové a zatím není ještě dobojováno. I když už to vypadá na náznak kapitulace.

Radek J. 11.1.2008 14:46

Re: Vedci uz vyvinuli

Ani tak vedci, jako spis ekonomove...

portwyn 11.1.2008 14:45

Zabodoval autor a vlastně i SZ

Článek je věcný a je důkazem, že u někoho existuje vůle k hledání pravdy. Před autorem je třeba smeknout. To, že je jeho "ne větrníkům" vysloveno z pozice krajinného ekologa, nevnímám jako zápor. Každý má psát o tom, čemu rozumí...

Zajímavé (a ocenění hodné) je i to, že Zelení vůbec dali podobný článek k diskuzi. Zdá se, že kromě fanatiků typu Jihočeské Kuchty tam bude i pár příčetnějších lidí. Třeba se vůle k dialogu najde i z druhé strany a zelení magoři i antizelení magoři půjdou, kam patří.

Al 11.1.2008 14:42

Větrné elktrárny v naší krajině je ZLOČIN!

Větrné elktrárny v naší krajině je ZLOČIN!

Nehledě na energetickou/ ekonomickou efektivitu VE, která je taková, že vložené investiční náklady/ přímá i nepřímá energie do nich vložená se nikdy nevrátí - tzn. VE nevyrobí za svoji životost ani tolik energie, kolik se do ní při výrobě investovalo...

Je to jeden z nejhorších zločinů na české přírodě za posledních 40 let!!!!!

Jura Jurax 11.1.2008 14:41

Re: Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

Tak pozoruhodnou kravinu, navíc s hololebcem kladoucím hlubokým dramatickým hlasem závažné řečnické otázky, tak hned neuvidíte. A esoterik a politický ekolog jako konzultanti kolem Teslových vynálezů - co z toho mohlo vypadnout? Slaboučký odvar z nějakého záhadologa tak před 40 lety píšícího - akorát s pohyblivými obrázky ...

Bože můj, proč jsou v ČT za moje prachy takoví blbci? Když už takovou kravinu natočí, tak proč to nedávají časně odpoledne, když přijdou děti ze školy. Tak čtvrťáky, možná i pomalejší páťáky by to mohlo zaujmout.