20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Delfin 11.1.2008 9:10

Re: Re: Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Rozepsat se klidne muzete. Treba kolik tim chcete usetrit, kde jeste a pod.

Karel 11.1.2008 9:10

Re: Re: Větrné elektrárny

Napište mi prosím, jak se nahrazuje výkon energetického bloku s tak velkým výkonem jako u Temelína v případě nenadálé poruchy! A nechte si prosím od cesty ty debily, všimněte si, že já Vás oslovuji slušně!

Corsini 11.1.2008 9:10

Re: Re: Díky za trochu humoru v pošmourném zimním ránu

Jenomže to uhlí bude potřeba dokud budou trotlové jako Vy blokovat stavbu jaderných elektráren, chapišto?

Aha, takže máme hlučné silnice, tak co tomu trochu nepřidat větrákama, že?

A lopatky (každá kolem 2 tun plastu) zahrnete taky zeminou?

K foukání větru už jsem psal níže - jste úplně mimo.

Činnost Zelených Khmérů je jeden souvislý teroristický útok na tuto civilizaci.

Honza42 11.1.2008 9:09

Cílem každé strany je být zvolen a tím pádem u moci.

A protože větrníky jsou u občanů v neoblibě a SZ vidí jak klesají preference, tak se přizpůsobuje. Stejně tak až uvidí, že roste veřejná podpora JE, tak se přidá. Nehledejte za tím ekologii nebo vyšší cíle. Kdyby jim to pomohlo, klidně budou lít olej do kanálu.

Že OZE je povětšinou pitomost bylo zřejmé dávno. Ale pozná se to, až při jejím masovém nasazení. Proto je třeba škodit jen trochu, aby peníze tekly a moc se ty škody neprojevovaly.

honzak 11.1.2008 9:09

Re: Ale fuj!

musím se omluvit, že jsem medicínský termín použil zcela nevhodně. nahradím ho proto vševojskovým "kvokvotem hrčatým"

Pavel 11.1.2008 9:08

Re: Re: Jen energie na výrobu ocelového tubusu.....

Potřebu je ji řádově (o dva až tři řády - polopatě stokrát až tisíckrát) méně (na instalovaný výkon).

Pavel 11.1.2008 9:06

Re: Re: Re: Re: jenom taková konkrétní drobnost...

Protože pro podepsání petice stačí schopnosti žáka první třídy, zatímco pro psaní do diskusí na internetu aspoň třídy páte. Odtud pak jistý intelektuální rozdíl mezi podepisovači a internetisty.

Karel 11.1.2008 9:06

Re: Jen energie na výrobu ocelového tubusu.....

Kdežto každá jiná elektrárna při výstavbě žádnou energii nepotřebuje, tak jste to myslel?

M.Novák 11.1.2008 9:04

Re: Re: Re: jenom taková konkrétní drobnost...

Je zajímavé, že na internetu s úložištěm jaderného odpadu nikdo problém nemá. Ve skutečnosti ho, ale nikdo poblíž svého bydliště nechce a obce sepisují petice. Čím to je??

Pavel 11.1.2008 9:03

Re: Re: A z toho nám plyne,

A pak už zbývá jen takový drobný, téměř zanedbatelný problém - jak tu elektřinu ze Sahary dostat do Evropy. To totiž zatím nikdo s akceptovatelnými ztrátami neumí.

Corsini 11.1.2008 9:02

Re: Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Opravdu u nás fouká vítr několik týdnů bez přerušení? Myslím tím "energetický" vítr - dostatečně silný, bez výrazných výkyvů jeho jíly a směru. Optimální rychlost větru je přibližně 10 až 23 m/s - dle Beauforta jsou v tomto rozmezí rychlostí silný, prudký a bouřlivý vítr a vichřice - opravdu tady něco takového máme celé týdny?

Karel 11.1.2008 9:01

Re: Díky za trochu humoru v pošmourném zimním ránu

V mosteckém uhelném revíru sice lidem nevadí odlétající kusy ledu, ale zase jim vadí vyvlastňování polí, domů, aby mohla postoupit těžba uhlí. Je to asi nutné zlo, ale kousky ledu jsou rozhodně zlo s tímto nesrovnatelné.

Škodlivost infrazvuku není prokázaná a hlavně jeho intenzita klesá dost rychle se vzdáleností. Škodlivější bude asi bydlet u silnice 1. třídy.

Základ pro větrnou elektrárnu se po dokončení zahrne zeminou.

Žádný investor nepostaví větrník tam, kde vítr fouká jen několik dní do roka. Vítr fouká někdy i několik týdnů a meteorolové to umějí dost přesně předpovědět. Domníváš se, že záloha za Temelín pro případ poruchy (těch bylo v minulosti mnoho a ani dnes je nelze vyloučit) běží neustále?

Zkus mi prosím odpověď na jedinou otázku: Chtěl bys bydlet v blízkosti jaderné elektrárny nebo chtěl bys mít za humny uložiště jaderného odpadu? Já nejsem za každou cenu proti jaderné energii, ale ta má také své nevýhody. Možná bychom se měli bát i teroristického útoku.

Pavel 11.1.2008 9:00

Re: Re: Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Má to být "infrazvuk a zvuk nízkých frekvencí", tedy to má být 100 Hz, to M je tam opravdu navíc.

dr Turnovský 11.1.2008 8:57

Re: dávejme si pozor na ekoteroristy (SZ) , aby se nepřemnožili

si dejte pozor na to, že tam nesmíte střílet......v rezervacích se to nesmí.

VL 11.1.2008 8:56

Re: A z toho nám plyne,

Souhlas, ale tam, kde je možnost jejího využití - pronajmout si pár tisíc kilometrů čtverečních na Sahaře a tam stavět sluneční elektrárny pro celou Evropu.

dr Turnovský 11.1.2008 8:56

Re: Re: Re: Re: okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

ano ptakopysku....přiznám se, že slova rozeznávám, ale smysl uniká. A to je asi tak jak to má být

ptakopysk 11.1.2008 8:56

Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

dokážete tasit klábosnici rychleji než já cizinče! Ale vidíte ještě dál. Ta tráva vypěstovaná z odpadního světla ještě ekonomickou bilanci vylepší.

Sam Křepelka 11.1.2008 8:54

dávejme si pozor na ekoteroristy (SZ) , aby se nepřemnožili

Mé osobní díky za památkáře, protože mám chalupu v památkové zóně, takže tam snad takovou šílenost nepovolí. Navíc les mi šoupli do parku NATURA 2000, takže jsem v klidu ( zatím). Přesto si člověk musí na ty ekoteroristy (SZ) dávat pozor, aby se nepřemnožili.

ptakopysk 11.1.2008 8:54

Re: Re: A z toho nám plyne,

to je vlastně fakt. Když proti sklepní fotovoltaické farmě postavíte pořádnej halogenovej reflektor, (v Ateliérech na Barrandově určitě nějakej mírně ojetej levně seženete), tak odpadním teplem vyhřejete celej barák a ještě vám ČEZ bude platit za dodanou energii z alternativního zdroje. To je ekonomicky jednoznačně zisková záležitost.

M.Novák 11.1.2008 8:54

Re: Re: Re: Re: Větrné elektrárny

To by bylo velmi dlouhé psaní. Tak jen jeden malý příklad - po Praze, a jistě nejen tam se staví mnoho nových budov, kancelářských, ale i obytných. A jak ty stavby vypadají - beton, ocel a sklo. Každá kancelář vybavena klimatizací - samozřejmě, protože se tam jinak v létě nedá vydržet. Budova, která spotřebovává energii v zimě i v létě. Není to hloupé a zbytečné??  A takových příkladů bysme našli mnoho...

Corsini 11.1.2008 8:51

Re: Re: A z toho nám plyne,

To mne nenapadlo :-) V tom sklepě by potřebovala trochu přisvítit (což je spolehlivější než slunce a hlavně se tak dá vyrábět i v noci) a když už by byla taková cimérka vytrvale zásobená světlem (a tím i teplem), tak by se dala rovnou využít i jako pěstírna biokuřiva :-)

Corsini 11.1.2008 8:48

Re: Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Zemědělskou činnost provozovat můžete, jenom ji krapet komplikují stavby souvicející s každou VE - komunikace a zpevněné plochy, trafostanice a pod nebo nadzemní vedení VN.

cb 11.1.2008 8:48

Re: A z toho nám plyne,

A muzete je stavet treba ve sklepe, pak nikomu  nevadi.

ptakopysk 11.1.2008 8:46

Re: Re: Re: okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

jo, jo, věřím, že z krajním odporem listují šrajtoflí, kreditní kartu drží jenom špičkami palce a ukazováčku a na výpisy z účtů koukají jenom jedním okem.

Ale místo prostého ekonomického výpočtu, který by na první pohled ukázal zhůvěřilost projektu použít esoterický blábol:

´Podmínkou vzniku i vývoje estetických hodnot krajiny jako estetického objektu je sémantické zprostředkování struktury hodnot vnější podobou krajiny, a to hodnot mimoestetických (esteticky nespecifických) i dříve osvojených hodnot estetických.´

To je fakt argumentace pro alternativní jedince.

Corsini 11.1.2008 8:46

Re: Re: Re: Re: Větrné elektrárny

To si opravdu myslíte, že větrník je náhrada chladící věže? Větrníky být můžou, ale ty chladící věže být musí. Jestli jste neviděl krajinu zničenou větrníky, tak si udělejte výlet po Rakousku. Moc pěkné je to například kolem Neziderského jezera.

dr Turnovský 11.1.2008 8:44

Re: Re: jenom taková konkrétní drobnost...

no ta pravděpodobnost je opravdu daleko menší.....a s úložištěm bych osobně vůbec žádný problém neměl....

Corsini 11.1.2008 8:43

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Jste tak blbej nebo navedenej?

Corsini 11.1.2008 8:42

A z toho nám plyne,

že by se Strana měla zaměřit na fotovoltiku. Je mnohem ekologičtější: neprovokuje tolik svým vzhledem a je z ní větší vejvar.

dr Turnovský 11.1.2008 8:41

Re: Re: Vedci uz vyvinuli

no ...vlastně nemusíte mit ani to trafo a elektroměry....nestačilo by poslat čezu fakturu s odhadem, kolik bych chtěl vyrobit?

Karel 11.1.2008 8:41

Re: Re: Větrné elektrárny

Větrné elektrárny jsou elegantní stavby. Betonové chladící věže žádnou okrasou nejsou. Les několika tisíc větrníků nebude na jednom místě, ani jich pravděpodobně nebude několik tisíc. Já vím, že se asi atomové energii nemůžeme vyhnout, ale proč zavrhovat jiná řešení?

V místě, kde stojí větrná elektrárna se může nadále provozovat zemědělská činnost, stejně jako u stožáru vysokého napětí. Po odstranění jakékoliv stavby typu továrny nebo elektrárny je pozemek trvale znehodnocený.

Vítr fouká někdy i několik týdnů bez přeušení. Meteorologové umějí dost přesně určit začátek i konec. Předpokládám, že když dojde u kterékoliv velké elektrárny k přerušení provozu (porucha, výměna paliva), musí její produkci nahradit některá jiná elektrárna.