26.4.2024 | Svátek má Oto


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 11.1.2008 6:57

Re: selský rozum na větrníky.

Nejhorší je, že na ty přiblblé vysoké výkupní ceny elektřiny z OZE už se chystají (poté, co si ČEZ spočítal výnosnost podobného mrhání penězi) i zahraniční investoři, aby nám tady stavěli za státní dotace sluneční farmy s cenou výkupu elektřiny ca 13 Kč/kWh... ;-D

Ladislav N. 11.1.2008 6:51

Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Zjevně má být do 100 Hz - tedy slyšitelné nízké zvuky (MHz jsou frekvence ultrazvuku a řád frekvencí 100 MHz už jsou VKV radiové vlny) ;-P

No, ale ani osvícenější Zelení nemusí znát fyzikální jednotky, že... ;-D Není to překlep, chyba se v textu opakuje.

honzak 11.1.2008 6:48

doporučení autorům

K jinak rozumnému textu bych dodal, že "(infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz)" je fyzikální blbost. Z kontextu plyne, že autoři měli na mysli 100 Hz.

V textu jsem nenašel návrh na vyvození odpovědnosti za dnešní stav. Větrná energetika je v podmínkách ČR totální nesmysl. My technokrati na to poukazujeme již mnoho let. Ti, kteří tento nesmysl a tunel na peníze obyvatelstva prosadili, by měli nést  zodpovědnost a následky. Jelikož ryba smrdí od hlavy, tak v SZ kuchtová, bursík i ten šílenec patočka. V parlamentu pak všichni, kdo hlasovali pro (moc dobře hýzlové věděli proč to dělají, naše peníze jim vůbec nesmrdí).

Všem rudozeleným kotcům, kteří začnou po deváté dšít oheň a síru připomínám, že výkon VE je závislý mimo jiné na třetí mocnině rychlosti větru a druhé mocnině průměru rotoru.  Instalovaný výkon se udává pro optimální rychlost větru, která je v rozmezí 8 - 10 m/s. Při rychlostech pod cca 3 m/s se VE odstaví (výkon je cca 4% nominálu), při rychlostech nad cca 15 m/s taky (aby ten krám nespadnul). Přesné hodnoty udávají technické podmínky a kus typ od typu se liší.

Opravdové ochránce přírody bych požádal, zda by nevypátrali ztráty ptactva na větrné farmě Ostružná (postavená v sedle pod Ramzovou, asi 4 vrtule), kde podle údajů CHMI alespoň pořádně fouká. Moc by mě to zajímalo a nemám tušení, kde bych to hledal.

dr Turnovský 11.1.2008 6:22

okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

obrat u zelených má jiné vysvětlení, než jen starost o krajinu, ptáky a netopýry. On se totiž objevil největší možný konkurent a "dojič", který přišel na to, že je lepší inkasovat dotace a výkupní ceny než je někomu nechávat.......ano přátelé hádáte správně, je to ČEZ. Ono jde o to, že územi je malé a fofrníků omezený počet. Takže žádný obrat k lepšímu, žádný rozum, žádná změna postoje. Jen a pouze zjevení se konkurenta v dojení, který je silný a ještě ke všemu to umí nesčetněkrát lépe. Tak jde o to mu to stížit...počkejte co bude následovat......viz ty farmy o 3 ks.....

ps. všimli jste si úsloví....o prevenci proti  GW? Takže už ne přímý boj s GW...že by se někde stala chyba? Už ne globální oteplování, ale klimatické změny, taky jste si všimli? Já jo.

R 11.1.2008 6:13

selský rozum na větrníky.

Ty nepříznivé vlivy na krajinu se vůbec nemusí rozebírat. Stačí si jen selským rozumem uvědomit, co způsobila garantovaná výkupní cena BEZ stanovení nějakého maximálně možného počtu větrných turbín, které se mohou stavět.  Ta garantovaná výkupní cena způsobila, že nyní je možné se uživit a vydělat postavením větrné turbíny prakticky na libovolném místě v republice kromě pár skutečně málo větrných míst a kromě chráněných území, kde je to ztíženo.  Nemůžeme se divit, že lidi zakládají firmy a staví větrníky, vždyť na tom oni sami vydělají. Že se na ten výdělek skládají všichni ostatní spotřebitelé elektrické energie, bylo právě tou nařízenou výkupní cenou účinně ekonomicky odděleno od zisků provozovatelů větrníků. Ty zisky jsou sice placeny námi všemi, ale nejsou nemravné, provozovatelé větrníků se jen chovají tržně.

zalozak 11.1.2008 3:21

Zelena Charta 08

Predpokladam ze autori a signatari budou okamzite vyskrtnuti z SZ, jejich fotografie verejne zamalovany a spaleny pod sochou Al. Gora.

Takova opovazlivost. Zautocit pomoci nezmanipulovane vedy na zakladni mantru Zelenych Khmeru - neuveritelne. Ale to by se snad - mozna  - jeste dalo pri pokani autoru odpustit.

Ale co je neodpustitelne je ze tento brutalni a zakerny utok ohrozi priliv penez do kapes pridruzenych vetrnikovych S.R.O ci dokonce ohrozi penezenky samotneho velekneze strany a jeho pomocniku.

FUJ!!!

chytrý horák 11.1.2008 3:13

sebereflexe SZ?

Zelená propaganda je většinou těžko průstřelná, protože ozónové díry, uhlík ve vzduchu, desetiny stupňů Celsia ani topící se lední medvědy nikdo ještě neviděl a musíme spoléhat na fabulace zaplacených "vědců". Průser s větrníky a krajinu jak ze science-fiction románu by ale ekoteroristé těžko tutlali. Teď jim došlo, že výstavba VE jde rychlým tempem a že lež o jejich prospěšnosti má kratší nožičky než doufali. Proto se rozhodli předstírat férovou sebereflexi. Dá se ale předpokládat, že ostatní lži (ty s delšími nožičkami) jim ještě nějaký čas vydrží. Přihlouplým voličům bude přeci jen nějaký čas trvat než pochopí, že bionafty se nenají a než zaregistrují, že kvůli pěstování biomasy zhebne hlady dalších pár milionů lidí a dalších pár milionů zchudne.

Jerry 11.1.2008 2:38

Re: jeste zbyva dodat

Ale umějí a to velmi dobře.Například takový Pánek panečku ...

Honza 11.1.2008 1:38

Jak vtipně definoval kdosi v pojednání o OZE

"Větrné elektrárny pohání spíš dotace než vítr"

Šumavák 11.1.2008 1:36

Re: Že by se ve straně Zelených objevil i rozum?

ale kde! ČEZ objevil větrníky!

Tak je mu to třeba zatrhnout, aby zbyla nějaká stavební místa na zelené "nadšence"....

fuf 11.1.2008 1:14

ech, 0.92 GW rok je pres 8 TWh, ne 4TWh

Takze jeden blok Temelina je vice nez 2x tolik, co vsechny vetrniky v roce 2050.

fuf 11.1.2008 1:10

jeste zbyva dodat

ze ocekavany prinos "zelene" vetrne elektriny do energeticke site a tedy ono ocekavane snizeni emisi CO2 z energetiky je pri 14% vytizeni a 3-4TWh plivnutim do more, ktere patrne ani nepokryje prubezny  narust spotreby do roku 2050. Takze cele to saskovani je nakonec k nicemu.

Jeden blok JETE vyrobi za rok pri vytizeni 92% pres 4TWh, tedy jediny reaktor vyrobi vic nez vsechen vitr v CR predpokladany v roce 2050!!!

Kdybychom tedy v roce 2002 pokracovali ve vystavbe JETE blok 3 a 4, mohli jsme uz dnes mit  veskery vykon vetru predpokladany v roce 2050 (blok 3), a dalsi bezemisni zdroj 4TWh/rok spustet za par let (blok 4). Zeleni proste neumeji pocitat ...

Conqueror 11.1.2008 1:06

Re: Jen poznámka:

Conqueror 11.1.2008 1:05

Jen poznámka:

Frank Wood 11.1.2008 0:32

Že by se ve straně Zelených objevil i rozum?

Pokud to nebyl jenom nějaký vtip nebo podvrh, tak jsem příjemně překvapen významným zábleskem rozumu ve straně Zelených. Teď ještě zrušit podporu nesmyslných biopaliv, uznat výhody jaderné energetiky (neboť elektřinu bych rád i nadále, pokud možno celé 24 hodiny a ne s desetinásobnou cenou) a byla by to volitelná strana i pro lidi postižené odborným vzděláním. S mnohými věcmi ve volebním programu lze i souhlasit.

Ladislav N. 11.1.2008 0:23

Hehe, Zelení před lety vypustili "džina z láhve" - viz podpora větrníkového šílenství - a teď se zalekli voličské odezvy?

 ;-D ;-P ;-) Zpětná vazba ve (stále ještě) svobodném systému volby politické partaje občany funguje bez ohledu na mediální masáže ČT a ČRo!! R^