25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Corsini 11.1.2008 12:00

Re: Já snad dám na modlení !!

Voni nabídli prst a Vy chcete celou ruku! Musí nám stačit, že někdo od zelených zjistil, že ty větrníky nejsou až tak nádherné a asi opravdu občas sestřelí nějakou tu slepici. Chtít po nich, aby pochopili i důsledky technické a ekonomické 8-o ? Tomu sám nevěříte, že?

VH 11.1.2008 11:56

Dobrý článek,

všimli jste si také, že většina investorů prosazující někde stavbu větrné elektrárny bydlí na opačném konci republiky?

ing 11.1.2008 11:55

úvaha

přejděme od techniky trochu do politiky - myslíte, že jakákoliv koalice po příštích volbách by si nasadila do kožichu takovou veš, jako je SZ, která by jí blokovala jakoukoliv rozumnou hospodářskou politiku? Není toto prohlédnutí přes téma "větrníky" také trochu ovlivněno podobnou úvahou?

dr Turnovský 11.1.2008 11:55

Re: Re: Re: Byla tam věž a ještě jedna věž....

je to možné.....ale objednal si .......esreso.....to nemůžete popřít :-)

Corsini 11.1.2008 11:48

Re: Re: Re: Doporučujeme další výstavbu větrných turbín v ČR prozatím dále politicky nepodporovat

Proč hojit? Prostě dělají to, co všichni obchodníci s větrem - snaží se vydělat. Od zelených nemají pokoj. Naopak - jakákoliv snaha realizovat ve velkém nápady zelených způsobí jejich řev (pálení štěpky, pšenice nebo teď stavba větráků).

Kinski 11.1.2008 11:47

Re: Téměř se vymyká mému chápání,

to není důležité, je-li autor zelený či kostkovaný, je věcný a stať je napsaná výstižně bez agitačního balastu. Naivní nebo hysterické reakce "pravověrných greenů" tu asi nebudou - článek je na ně moc dlouhý. VE se k nám nehodí všeobecně, nejsme větrná hůrka. Věřím jádru.

ver 11.1.2008 11:47

větrnou energii bych nezatracoval

mělo by však jít o menší agregáty s vyvedenou klikou , kterou by točil místní shluk zelených aktivistů za bezvětří . V podstatě by tam ani nemusela být vrtule

Loki_F 11.1.2008 11:42

Karle, pokud skutečně věříte tomu, co jste napsal ve svém příspěvku,

zjevně nemáte ani nejmenší ponětí o vývoji evropské krajiny, o  procesu výroby energií  nemluvě.

Technická naivita totiž z vašeho příspěvku trčí ze všech stran...

BTW: říká Vám něco pojem "horká záloha"?

V. 11.1.2008 11:41

Dobře,

ale názory zelených to bohužel nezmění.

ing 11.1.2008 11:37

Re: Re: Doporučujeme další výstavbu větrných turbín v ČR prozatím dále politicky nepodporovat

opravdu myslíš, že se chce ČEZ finančně hojit na větrnících při jeho příjmech? Z materiálů k této problematice vydávaných ČEZ spíše vyplývá, že sekce "zelené energetiky" funguje spíše proto, aby ČEZ měl v tomto směru od zelených šťouralů pokoj.

milan007 11.1.2008 11:35

Re: Re: Byla tam věž a ještě jedna věž....

kostlivec se ptal "račte si řřát"

Jiří K. 11.1.2008 11:35

Já snad dám na modlení !!

Konečně už i ve Straně zelených přišla kompetentní skupina lidí na to, že masivní výstavba větrníků v české krajině a českých podmínkách je nesmyslem, ba přímo zločinem.

Po dlouhé době v této oblasti nějaká příznivá zpráva.

Zpráva se zabývá krajinotvorbou a proto je zde vynechán ještě jeden významný negativní aspekt provozování VE. Nezabývá se vůbec negativním vlivem náhodného a nepředvídatelného charakteru výroby v těchto elektrárnách na stabilitu přenosové soustavy a zcela pomíjí produkci skleníkových plynů tepelnými elektrárnamy, které budou muset být připraveny v natopeném stavu k najetí (nebo naopak odstavení) pro případ výpadku (náběhu) větrných farem když přestane (začne) foukat jako nezbytná teplá záloha.

Ale jinak díky Bohu za ten první krok směrem ke zdravému rozumu.R^

Steve 11.1.2008 11:32

že by stranu zelených ovládl rozum a věcnost?

...obávám se, že by to pro ně bylo smrtelné...

honzak 11.1.2008 11:32

opět musím konstatovat, že

někteří diskutéři by měli svůj elán věnovat něčemu méně vznešnému a užitečnému. Viďte, Karle?

Madonna mia, ten člověk je krystalický meloun a typický volič SZ. Je jako Standa Gross, protože to myslí UPŘÍMNĚ. Ale o fyzice a energetice NEVÍ VŮBEC NIC!!!! A jeho peníze shrábne pávek s bursíkem. To mi nevadí, vadí mi, že ti dva týpci shrábnou i moje prachy!

Rohožka 11.1.2008 11:31

Re: Re: Téměř se vymyká mému chápání,

Nečetl jste pozorně. Autor doporučuje postupně snižovat dotační politiku a výkupní cenu tak, aby si investoři předem dobře rozmysleli, zda se jim investice vyplatí. Ovšem dodavatelům monster se další výstavba bude vyplácet stále. Zajímavé je také to, že neúspěšný kandidát SZ do parlamentu, starosta Jindřichovic pod Smrkem Pávek prosadil stavbu místních větrníků na nevhodném místě v době, kdy v tomto oboru sám podnikal.

meloun 11.1.2008 11:29

Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

Nikola Tesla to uměl, říkali to v televizi. Zlý kapitalista mu to ale sabotoval a byl z toho tunguzský meteorit. (pořad Detektor v úterý na ČT1, to byla síla).

Vladimir 11.1.2008 11:28

Kde stavet

"Abychom se vyhnuli velkým kolizím větrných turbín s netopýry, je třeba

větrné turbíny nestavět v lesích a jejich blízkosti, u mokřadů,

vnitrozemských vodních ploch a stromořadí."

TAKZE V CECHACH NIKDE.

honzak 11.1.2008 11:26

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Nenadálý výpadek 1 000MW je průser. Řeší se regulačními stupni u velkoodběratelů a případným nákupem elektřiny od sousedů. Toho debila jsem použil cíleně, na Vámi prezentované hovadiny se jinak reagovat nedá. Až budete vybaven patřičnými znalostmi,  nebudu toto slovo používat. Mahlzeit!

Corsini 11.1.2008 11:21

Re: Re: V kolik

Nemusí ho číst a natož chápat... stačí, když nám vysvětlí, jak ho máme chápat my.

Talián 11.1.2008 11:19

Re: Re: Re: Re: "infrazvuk a zvuk o frekvenci do 100 MHz"....

Jen pro ilustraci: el siť pracuje s frekvenci 50Hz, čili 50 kmitů za sekundu. Je to dost akusticky dost nepříjemné ( takhle bručí plechy nedobře provedených střídavých svářeček ) Pokud budeme snižovat frekvenci, dostaneme se ( akusticky ) do oblastí velice nepříjemného až nesnesiltelného brumu. Tyto frekvence dostávají do resonance i některé stavební prvky a dokážou je narušit. ( důkaz: pokud hraje kapela v budově, je venku slyšet hlavně basa a bicí, protože nízké frekvence stavba přenese, ale vysoké utlumí ). Infrazvuk generuje také zemetřesení a tyto vlny se šíří daleko. Sloni to dokážou vnímat a reagovat. Proto před tsunami před časem divoká zvířata zdrhla včas. Infrazvuk ( my ho neslyšíme, ale působí na nás ), dokáže také generovat vzduchotechnika a přenáší se po celém objektu daleko od zdroje. Bývá z toho silné bolení hlavy a neodstaví to ani uzavření průduchů, protože vibruje celý systém. Není složité napojit nízkofrekvenční generátor na basový reproduktor a uvidíte, jak jsou nízké frakvence nepříjemné.

ing 11.1.2008 11:16

že by MŽP začalo plnit svou funkci?

úplně žasnu - konečně vypadlo z MŽP něco rozumného. V otázkách celkové energetické koncepce sice jen nepatrný krůček, ale i tak je to až neuvěřitelný pokrok. Možná, že až v Evropě budou v provozu stovky nových jaderných elektráren a u nás budeme svítit loučemi (pro nedostatek elektřiny v rámci celé EU nám ani její přeplácení při jejím dovozu nebude nic platné), pak dojde MŽP (doufám ale, že tak dlouho nevydrží) k názoru, že bychom také měli JE alespoň začít připravovat (aby se mohly za dalších 15-20 let uvádět do provozu).

dr Turnovský 11.1.2008 11:16

... který se ptá...omluva

honzak 11.1.2008 11:16

Re: Re: Re: Re: pro Karla a

mea maxima culpa! Vytrhnul jsem si 5 zbylých vlasů na pleši a po obědě si za trest nedám doutník. Neplačte, sám si za to můžete!:-D

dr Turnovský 11.1.2008 11:16

Re: Byla tam věž a ještě jedna věž....

hlavně jestli tam byl kostlivec, který se prá ...budete si řřřát ? :-)))

Jura Jurax 11.1.2008 11:10

Re: Téměř se vymyká mému chápání,

třeba je to jenom externista ... :-D ... ostatně zatracuje větrníky kvůli estetičnu v krajině a kvůli zvířátkům, ne kvůli tomu, že pro výrobu prakticky využitelné elektrické energie jsou na howno ... :-/

Schumacher 11.1.2008 11:07

Podpora masového šetření energií je správná.

Aby vyvolení ekozvětovatelé jako AlGore a Bursík měli dostatek energie k vytápění svých bazénů a k cestování kolem Zeměkoule.

Jura Jurax 11.1.2008 11:07

Re: Zelení si otevírají zadní vrátka

No, možná se tak dožijeme toho, že SZ bude organizovat demonstrace na podporu požadku další výstavby jaderných elektráren ... když se budou chtít udržet v politice s nadějí na koryta, nic jiného jim nezbude ...

Jinak ovšem  nemohu souhlasit s tezí, že že všechny "alternativy" nabízené zelenými jsou nesmyslem - ono záleží, jak se na to díváte: ty krávoviny jim vynesly šest poslanců a čtyři ministry - to je deset lukrativních koryt - a mnohem víc dalších koryt ne tak na očích (všelicí náměstci, správní radové a tak dál) .   

Schumacher 11.1.2008 11:02

Jen blbec neví, že pro případ, že nefouká jak by mělo,

je třeba mít v  krajině i ty komíny a chladící věže.....

Schumacher 11.1.2008 11:00

Re: Re: Re: Vedci uz vyvinuli

;-DR^

Jura Jurax 11.1.2008 10:59

Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

Toť detail v zásadě nepodstatný - hlavní je ta nosná idea a hlavně tučné dotace, co na to poskytnou ti trubci z brusele i u nás, jen co jim ji někdo do hlaviček vtluče a patřičně podmaže ... :-/