20.4.2024 | Svátek má Marcela


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pedrák 11.1.2008 9:54

Oprava co nám z toho nám plyne,

Je mnohem škodlivější (při výrobě křemíku se

Corsini 11.1.2008 9:54

Re: pro Karla a

Asi neumím hledat, ale nikde jsem nenašel tu předopvěď síly a směru větru na příští dva měsíce. Třeba to najde Karel.

M. Novák 11.1.2008 9:53

Re: Jaderné elektrárny vyřeší energetické problémy HRAVĚ, pokud do

Aniž bych zpochybňoval ńerentabilitu větrných elektráren u nás, snad jen drobnou poznámku - není zas až tak snadné postavit "několik JE", vzpomeňte si na problémy se stavbou JETE. Samozřejmě hodně jich bylo dáno přechodem na jiný projekt, ale přesto elektrárna byla hodně drahá a byl problém ty peníze sehnat. A nepřeceňujte vliv "ekologů". Jejich slovo bylo rozhodně to poslední co by stavbu nějak ovlivnilo. A pstavit "několik přečerpávacích elektráren" taky není tak snadné. Kdyby tomu tak bylo, věřte, že by ČEZ jak JE, tak přečerpávací elektr.  stavěl o 106. Ale jednodušší je prodávat energii na burze a nakupovat elektrárny v cizině.

ČEZ se chová jako normální podnik - tedy skoro jako soukromá firma, s tím rozdílem, že má "poněkud nestandardní produkt". Tedy obávám se, že není prioritou této speciální firmy zabezpečit dodávky levného proudu všem občanům země, ale produkovat zisk. A to je nejspíš jádro pudla.

emp 11.1.2008 9:52

Re: Re: Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

jinak - ona ta účinnost se snižuje kontinuálně a víceméně rovnoměrně se stoupající T

Corsini 11.1.2008 9:52

Re: V kolik

A v kolik vstávají větrníkáři? Dnes jsou na humanitních školách prázdniny? V pátek bioúředníci nechodí do práce? Nebo všechny ta zpráva natolik rozhodila, že nejsou schopni slova? Vypadá to, že (přestože mu to chvíli trvalo) tak Karlovi to taky už došlo.

honzak 11.1.2008 9:50

pro Karla a

podobné věrozvěsty. Nahlédněte na http://www.chmi.cz/meteo/opss/pocasi/pocasisp.php?ukazatel=rychlost&pozadi=mapareg&graf=ano a poté na

http://www.chmi.cz/meteo/opss/pocasi/pocasisp.php?ukazatel=naraz&pozadi=mapareg&graf=ano

Ti, co nemají makovice plné chlorofylu snad pochopí.

emp 11.1.2008 9:49

Re: Re: Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

snižuje, a zároveň se významně snižuje s časem. K odmetání by přibyla i kontinuální likvidace i výstavba. (Stejně jako natírání Golden Gate Bridge) jen co to natřou, jedou nanovo...

Dlabáček 11.1.2008 9:45

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Nejdříve na ujasnění studený start bloku 110 MW trvá 4 - 5 hodin u bloků 200 MW je to o 1 hod delší. Provoz energetického systému je vlastně jištěn provozovaným výkonem jednotlivých bloků. To zamená že jednotlivé bloky jsou provozovány na cca 75 % jmenovitého výkonu. To znamená že v případě výpadku bloku základního zatížení (JE obecně) ostatní bloky přidají svůj výkon na 100%. V tomto okamžiku se snaží dispečer získat dostatečnou rezervu aby se mu síť opět pohybovala na 75% to znamená aby měl bostatečnou pohotovou rezervu. Blok klasické elektrárny zhruba spotřebuje pro svůj start cca 75 %svého jmenovitého výkonu pro svůj start. To znamená že vlastní spotřeba po dobu startu se čerpá ze sítě v úrovni 15% jmenovitého výkonu a dále po dobu než se nafázuje tak se poze spotřebovává palivo aniž zařízení vyprodukuje jakoukoliv energii. Upozorňuji že jsou to pouze informativní údaje. Poněkud si idealizujete možnosti meteorologů. Dokážou předpovědět pouze s jistou tolerancí. Žádný provozovatel energetické sítě by se nemohl spoléhat na pravděpodobné údaje.

Stredocech 11.1.2008 9:40

" V době, kdy fouká vítr, lze odstavit některou uhelnou elektrárnu"

Člověče, to myslíte vážně, když najetí elektrárny ze studeného stavu trvá několik hodin??? Ta elektrárna musí jet pořád, pouze ji budete občas snižovat výkon, což se ovšem v konečném výsledku prodraží.

vltava 11.1.2008 9:40

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Karle, výpadek Temelína se dá nahradit opravdu jen těžko.

Naproti tomu, výpadek veškerých VE je normální stav. Prostě nefouká, no...

A dovolte mi použít Vaše vlastní slova: "Vítr fouká někdy i několik týdnů a meteorolové to umějí dost přesně předpovědět." to platí i opačně, když nefouká

Corsini 11.1.2008 9:38

Re: Z principu "předběžné opatrnosti," na který se zelení tak rádi odvolávají,

Z tohoto principu by měli zelení přestat vyvíjet jakoukoliv činnost.

Stredocech 11.1.2008 9:37

Z principu "předběžné opatrnosti," na který se zelení tak rádi odvolávají,

by se neměly stavět žádné větrné elektrárny, dokud nebude vyřešena otázka infrazvuku a jeho vlivu na lidi.

Stredocech 11.1.2008 9:34

Jaderné elektrárny vyřeší energetické problémy HRAVĚ, pokud do

toho nebudou kecat ekologisté. Uvědomte si, že takové 4 elektrárny po 4x1000MWe (tedy standatdní francouzský typ, původní projekt Temelína), několik přečerpávaček ala Dlouhé stráně a nepotřebujeme, kromě hydroelektráren a nějaké pohotové rezervy na uhlí či plyn po celé repuplice stavět Žádné další elektrárny. Pokud by šlo o ty věže, jsou lepší než větrníky, neboť se nehýbají a dokonce by se patrně daly zkonstruovat i podstatně niší, pokud by o to šlo.

Biomasu bych nechal jen na topení.

Tokamak 11.1.2008 9:33

Re: Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

To bych nedělal uprostřed té černé plochy musí být pěkné vedro, lepší je při výstavbě podminovat 2 nebo 3 kabely, které budou přenášt el. do EU.

PS: ještě s tím vedrem, nesnižuje se náhodou velmi silně účinnost FV přeměny při teplotách nad 35 °C?

emp 11.1.2008 9:32

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

ad 2) Ale pustil, viz velká británie a USA.  Místo JE je zelená louka.  Problém je taky v tom, že pokud stavba nikomu nevadí, je vhodné s likvidací posečkat. pokud byste ale prosadil demolici, není problém opět změnit krajinu na zelenou louku.

3. Pokud mluvíte o úmrtnosti, započtěte i smrtelné úrazy při těžbě a metalurgiích, paradoxně těžba uranu tolik úmrtí nemá, jako třeba zpracování hliníku a mědi.  Strašení Černobylem je demagogie, a v tomto duchu bych mohl dát data o úmrtích v důsledku havárií vodních elektráren. Je jich výrazně víc.

LOJR 11.1.2008 9:30

Škodlivost infrazvuku není prokázaná?

Tak to jo :-D:-D:-D. zahrnutí betonu zeminou, toť ekologie par excellence. Žádný investor nepostaví...... ale houbeles. Když ještě byly k dispozici údaje o výrobě elektřiny z prvních větrníků postavených v Jindřichovicích, šlo se snadno dopočítat, že přes zaručenou několikanásobnou výkupní cenu by bez nenávratné státní dotace v řádu desítek milionů byl provoz i tak ztrátový. Vejvar měl jen Pávek a jeho firma, kteří to postavili mnohem dráž, než srovnatelné stavby stojí třeba v Rakousku a berou další tučné prebendy za údržbu. Ekosoudruh  objíždí své království v džípu s pohonem na všechny kola. Jak ekologické! Ten Temelín a jeho "poruchy", kdy obvykle došlo k několik týdnů dopředu plánovaným odstávkám a vítr, který přestane foukat prakticky okamžitě, jsou poněkud obtížně srovnatelné. Asi máš dost chabé znalosti o době náběhu výkonu tepelné elektrárny. Předpovědi meteorologů o neustálém foukání větru na několk týdnů dopředu - to už snad raději ani nebudu komentovat. Souvislost s tím, kde bych chtěl bydlet se zhodnocením užitečnosti větrníků mi potom už úplně uniká, asi bych měl absolvovat nějaké ekoškolení, kde bych si vytříbil formální a výrokovou logiku. Ale když už se ptáš, tak jaderné úložiště zahloubené v zemi, kam jeden kamion za měsíc doveze vyhořelé palivo, by mi fakt nevadil. Jestli se bojíš následku teroristického útoku na jaderku, tak raději nevycházej, podstatně pravděpodobnější totiž je, že tě trefí na ulici kostka znrlé moče z toalety v letadle. :-D

honzak 11.1.2008 9:29

Re: Re: Díky za trochu humoru v pošmourném zimním ránu

bylo mi doporučeno nepoužívat slovo "debil" a tak ho nepoužívám. "Vítr fouká někdy i několik týdnů a meteorolové to umějí dost přesně předpovědět." Tuto kravinu si nech vytesat nad vchod svého obydlí, zásobovaného elektřinou z větrníku! A pozdravuji paní choť, život s takovým magorem musí být peklo!

Větrník dává konstantní výkon při KONSTANTNÍ rychlosti větru. Takový vítr u nás nevane déle než několik hodin při přechodu klasické a nemohutné fronty.

emp 11.1.2008 9:27

Re: Re: Jen energie na výrobu ocelového tubusu.....

nesnažte se vidět tak černobíle. Dejte do poměru energii spotřebovanou na výstavbu a energii, kterou mi ten zdroj za svou existenci vyrobí. Dostanete se u větráků do nelichotivých čísel.

M.Novák 11.1.2008 9:27

Re: Re: Větrné elektrárny

1. Co je hnusnější je silně subjektivní.

2. Zbourat se JE dá to je pravda, zatím se do toho , ale nikdo nikde nepustil. Kdysi na fakultě se o tomto problému přednášející vyjadřovali velmi opatrně a poměrně sketicky. Vůbec mám paradoxně dojem, že v době před  cca 20ti lety byl větší respekt z nebezpečí záření. Alespoň v diskusích. V praxi jsme snad dnes dále.

3. To nevím, kde jste zjistil. Jaká je úmrtnost při provozu VTE? Snad při stavbě, nějaký ten pracovní úraz, ale to bude jistě stejné i na stavbách JE. O úmrtnosti po Černobylu asi nebudeme diskutovat.

4. To je bez diskuse. Bez tepelných elektráren to holt asi dlouho nepůjde.

Jinak jako amatérský letec mám rád elektrárny větrné - je jich u nás zatím málo a tak jsou poměrně výrazný navigační bod, uhelné - ty jsou nejlepší, mají komín, bývají u řeky a i chladící věže jsou výrazné, jaderné pak nejmíň - vůbec se k nim nesmí. Ale vidět jsou taky dobře, když je dobrá dohlednost :-) 

Corsini 11.1.2008 9:25

V kolik

vstává Zima?

emp 11.1.2008 9:25

Re: Re: Re: Re: jenom taková konkrétní drobnost...

s úložištěm je to stejné jako s jakýmkoli jiným technologickým komplexem. Kdo by podporoval výstavbu průmyslové zony za humny? - tedy vyšší dopravu a budování infrastruktury atd při výstavbě? Poté však je - narozdíl od těch průmyslových zon - oblast opět klidnější. Kdo nepodporuje výstavbu úložiště kvůli bezpečnosti, měl by si o tom něco přečíst.  

LJG 11.1.2008 9:25

Re: Re: Re: A z toho nám plyne,

Ometání písku? Zbláznil jste se? Stačí se v centru elektrárny zabarikádovat se semtexem a vyhrožovat, že to odpálíte nebude-li hnde pár milionků. :-)

LJG 11.1.2008 9:21

Re: 5% využití větrníků,2 -3% fotovoltaika.2x horší biomasa než ropa...

Máte pravdu, žijou ve snovém světě. Viz výše Karel. V jeho světě fouká vítr nikoliv v poryvech, ale pravidelně, jako když na několik týdnů zapně obří fén a uhelná elektrárna se vypíná a zapíná během sekundy  tlačítkem s nápisem Vypnutí ošklivé neekologické elektrárny. LOL.

ok 11.1.2008 9:19

Re: dávejme si pozor na ekoteroristy (ČEZ) , aby se nepřemnožili

Zbláznil jste se? V 90% případů jsou Ministerstvo ŽP a ekologové ve shodě.

Spíš bychom si měli dávat pozor na ekoteroristy z ČEZu a podnikatele v energetice.

honzak 11.1.2008 9:19

Re: Re: doporučení autorům

Děkuji za informaci. To je ovšem téma na seriózní, několikaletý terénní výzkum. A ten nikdo dělat nebude...

Inu což, žil jsem bez této informace 56 let, snad ještě nějakou chvíli vydržím:-D

Tokamak 11.1.2008 9:18

Re: Re: A z toho nám plyne,

Navíc by měly práci statisíce černoušků a Arabů, ono takové odmetání písku a neustála výměna poškrábaného zasklení zaměstná celou armádu

honzak 11.1.2008 9:15

Re: Re: Re: Re: okolo větrníků se dějí jíné věci, než kecy s krajinou přátelé....

takovou vagínovinu mohl sepsat jen vědecký etanolog!

Karle 11.1.2008 9:14

Re: Re: Re: Větrné elektrárny

vidíte, že vaši zelení věrozvěstové se budou snažit dogma trošku upravovat. Počkejte si na výsledek koncilu a prozatím se neztrapňujte víc, než je zdrávo. Zase vyjdou nové modlitební knížky.

LOJR 11.1.2008 9:14

Co má tohle za souvislost s tím,

jestli by jaderná energie stačila nebo nestačila pokrýt naší potřebu?

honzak 11.1.2008 9:12

Re: Re: Re: Re: Re: Větrné elektrárny

Stíny otáčejících se vrtulí tam vypadají v podvečerním slunci z letadla úžasně! Ale bydlet bych tam nechtěl.