28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Ateista je agnostik?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
šakal 8.11.2006 2:43

...Vy jste, pane, ignorant!...

;-P ;-)...chi, chi, chi...

68 8.11.2006 6:03

Re: ...Vy jste, pane, ignorant!...

Ale milej.

Dick 8.11.2006 3:05

Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Vy jste to, pane Vileto, hlavně vůbec nepochopil. Ale to se určitě časem poddá. Ono ani mnohý křesťan ještě nechápe, že Bible není o dinosaurech a že zpráva o Stvoření není reportáž z dílny. Argumentů, jako že Gagarin za okýnkem Vostoku Boha neviděl, koster ještěrů jsou plná musea a stvoření že je vědecky vyvráceno, jsme si na hodinách ON, MDH a PŠM na PVSce užili dost, nemyslíte?

Erik 8.11.2006 3:54

A co by se jako melo pochopit?

V dejinach lidstva se vyskytuji nejruznejsi bohove a Bohove, jejich "zastupci" prohlasuji ze jen ten jejich je pravy, a byli schopni kvuli tomu vest nespocet valek a napachat zlociny. A kvuli pochybnostem o doslovnem vykladu Bible se kdysi trestalo, mucilo a upalovalo. Je jenom dobre ze vedecke poznatky, kostry dinosauru, a pohled z okynka na kulatou Zemi zpochybnily doslovnost Bible natolik, ze se dnes normalni clovek nemusi bat vericich fanatiku.

Muki 8.11.2006 5:56

Re: A co by se jako melo pochopit?

Za cely muj dlouhy zivot mi zadny nabozensky, krestansky verici clovek nic neudelal, ale zato me a hlavne mnoho mych pratel pekne potrapili lide hlasajici atheismus. Dovolte mi rici, ze bych jse vas bal, kdyby jste se dostal k moci. Pokusil jasem se precist Bibli, moc jsem to nezvlad, ale nikde se tam nerika, ze je zeme plocha a tako to, ze zili zvirata, ktere vyhynuli, neni to podstatne, ale atheiste jsem zjistil dovedou take byt pekni fanatikove a dogmatici. Jo to Koran to je neco jineho, ten na to, jak vypada zem a raj a jake budou odmeny odpovida dosti presne.

Skepticus Maximus 8.11.2006 7:53

Muki asi máte vlčí mhu.

Zaprvé jsme sekulární stát, takže se věřící fanatici nemohou projevit v celé své kráse(třeba jako fanatičtí komunisté). Zadruhé komunisté rovněž skutečně hlásali svou víru, byť bez Boha. Zatřetí podívejte se do historie, ať vidíte, co všechno Vám např. křesťané udělali. Napovím, např. zbrzdili skutečný vědecký vývoj minimálně o stovky let. :-/

oponent 8.11.2006 9:11

Re: Muki asi máte vlčí mhu.

- tak to je docela slušná demagogie - to o tom zbržděném vědecekém vývoji. Takový názor může vyslovit člověk, který se v dějinách moc neorientuje, a nebo fanaticky odmítá, že s křesťanstvím mohlo přijít cokoli dobrého. Jak chcete s takovým přístupem vůbec o něčem diskutovat?

Skepticus Maximus 8.11.2006 10:59

oponente

Nějak ve Vašem příspěvku nevidím žádný argument proti, jen podsunování nesmyslů jako že nemohlo přijít nic dobrého. :-/

Ujišťuji Vás, že se v dějinách orientuji velice dobře a proto tvrdím, co tvrdím.

ignorant 8.11.2006 11:58

Re: oponente

Ujišťuji Vás, že Vaše příspěvky pravidelně sleduji a málokdy jste zklamal; Vaše znalost reálií je značně selektivní a jejich interpretace mírně řečeno zjednodušená.

Skepticus Maximus 8.11.2006 14:35

To proto, že jste ignorant :-)))

;-D

Vlado 8.11.2006 11:36

Re: A co by se jako melo pochopit?

Dnes se člověk nemusí obávat věřících fanatiků ? A co muslimští teroristé ?

Jura Jurax 8.11.2006 18:49

Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Nicméně Gagarin za okýnkem Vostoku skutečně Boha neviděl, koster ještěrů jsou plná musea a pokud stvoření není vědecky vyvráceno, pak rozhodně není vědecky potvrzeno.

Borek@Exil 8.11.2006 3:43

Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Tohle řeší Hawking ve své Stručné Historii Času. Předpokládejme, že teorie Velkého třesku je platná. Víme dosti dobře, co se dělo velmi záhy po Třesku, nevíme však, jestli měl Třesk "důvod". Pokud byl Třesk způsoben...odstartován "vůlí", záměrně, možno tuto "vůli"..."bytost" označit třeba slovem Bůh. Nicméně, vše nasvědčuje tomu, že i pokud byl Velký Třesk někým / něčím odstartován, tato entita se velmi záhy vzdala veškerého řízení dalšího vývoje. Pohádky o stvoření Země a Slunce, člověka atd...jsou ovšem čirá mytologie, i když velmi malebná a nic neubírá Křesťanství na jeho morálním náboji a velmi novátorském konceptu Boha, který poslal svého syna svým utrpením vykoupit ostatní. Místo Boha krvelačného a krutého byl zde presentován Bůh odpouštějící a člověku blízký.

Erik 8.11.2006 4:08

Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Ale ten krestansky Buh se nastval na lidi, seslal potopu, a klidne topil i male nevinne deti. To neni krvelacnost a krutost? Je to ten samy Buh o kterem se ted pise ze je laskavy, odpoustejici, a cloveku blizky?

siski 8.11.2006 4:39

Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Nezlobte se, ale pletete si Stary a Novy Zakon. A jak sly po sobe asi intuitivne tusite, ze? (Neni to tahle ignorance co mi neni na ateistech prijemna?)

cb 8.11.2006 7:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

V Novem zakone je nejaky jiny buh, nez ve starem?

Borek@Exil 8.11.2006 7:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Ano, je...trojjedinný, ten co poslal synka mezi lidi. Starozákonní je jenom jednojediný, proto Židé neuznávají Ježíše za část Boha.

Skepticus Maximus 8.11.2006 8:50

Borku@Exile

Řekněme, že se tedy rozmnožil ten samý Bůh, když poslal jednu svou část, aby si jí lidičkové trošku pomučili a na pár dní zabili ;-P

Jak takové hovadině někdo může věřit a dokonce od ní odvíjet svůj způsob chování. 8-o

oponent 8.11.2006 9:38

Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Stejně jako stvoření světa v šesti dnech, je i zpráva o potopě mytologií - tozn. nemůžete k nim přistupovat jako k reportáži. To by byl fundamentalismus, a já věřím, že většina křesťanů (alespoň v Evropě), ho odmítá. Jestliže tyto biblické zprávy nezle brát doslovně (fundamentalisticky), pak je třeba snažit se porozumět CO chtějí sdělit. Jsou to VYZNÁNÍ. V situaci zajetí Izrealského národa biblický pisatel povzbuzuje ty, kdo propadají beznaději - nebojte se, nejsou nejsilnější ti vládcové, kteří si připadají bohorovní - ale ten, který stvořil všechno, je pánem i nad nimi. Což je sdělení, které má co říct pořád. V tomto není zpráva o stvoření světa zastaralá. Musíme mít na paměti, že bibli nepsal Bůh, a neshodil ji potom lidem z nebe. Psali ji lidé, jako svoje vyznání a svoji zkušenost. Zkušeností biblického pisatele také bylo to, že pokud se člověk na Boha vykašle, tak to lidskou společnost ničí. Tam, kde je mi Pán Bůh ukradený, je mi většínou ukradený i druhý člověk - což k této destrukci vede. To je, myslím, jádrem zprávy o potopě. Bůh starého a nového zákona je rozhodně týž Bůh. Zároveň milující člověka, zároveň ve svém rozhodování svrchovaný - což bychom mohli přirovnat k otci. Proto nejspíš lidi napadlou jmenovat ho otcem. (Což je zase jenom obraz, který jsme si vypůjčili z našeho lidského světa, který známe.)

Skepticus Maximus 8.11.2006 11:11

A Horáček by ještě drzý a řekl

Máte na to ňáký důkazy? ;-D

oponent 8.11.2006 11:58

Re: A Horáček by ještě drzý a řekl

Důkazy? Vy asi vážně nevíte o čem se tu mluví. Já tady mluvím o svém pochopení bible. K takovému chápání Vás zvu. Jestliže mi na to zcela ignorantsky říkáte: "máte ňáký důkazy?" - pak se na to dá říct jenom jediné: Jaký šrouby?

Skepticus Maximus 8.11.2006 14:46

Šrouby na utažení vazby té Bible,

aby se Vám při prvním větříčku z otázek nerozletěla do všech světových stran a odolala i pořádné smršti ;-P

Na Vaše pochopení biblických pohádek nejsem zvědav, jsem v tomto ohledu v obraze ;-P

oponent 8.11.2006 15:17

Re: Šrouby na utažení vazby té Bible,

- aha, takže pán je pouze posměváček, co jenom na všechno vyplazuje jazyk...

oponent 8.11.2006 15:46

Re: Šrouby na utažení vazby té Bible,

- vy máte dojem, že bible se má sešroubovat? Můj názor je, že se má číst - a přemýšlet u toho. Toho Vy se bojíte? Proto bibli zesměšňujete nálepkou "pohádky"? Nepřipadá Vám to ubohé?

Muki 8.11.2006 6:06

Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

No ale ja stale nevim odpovet na tak jednoduche otazky, zda je vesmir konecny ci nekonecny a kdyz vse povstalo v jednom okamziku s jednoho bodu co bylo pred tim, to mi nejak pripomina stvoreni sveta z Bible a je je mi stale predkladano cemu musim verit, coz ale nabpzenstvi dela take. To ze neexistuje vyssi inteligence nez nase jse mi dokonce zda domyslive, ale jsem jen clovek z venkova, tak jse nerozcilujte

L8M 8.11.2006 14:16

Re: Re: Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Poznání je postupné. Víme více než jsem věděli, budeme vědět víc než víme, ale všechno vědět nebudeme (asi) nikdy...

Skepticus Maximus 8.11.2006 8:03

Borku@Exile

Zamyslel jste se někdy nad tím, co to vlastně křesťanská morálka je?

siski 8.11.2006 4:40

Re: Re: Re: agnostik rika, ze o bohu nic nevi

Cistej agnostik, vzdyt to sam rikate.