28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Ateista je agnostik?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Tana Zajicova 8.11.2006 18:24

Hell I am effective!

Jiste. To jsem poznamenala o sobe, nikoli o Vas. Vase reakce jsou vykolejene, tudiz postradaji jakykoli efekt.

L8M 8.11.2006 18:30

Re: Hell I am effective!

Mohla byste laskavě popsat co myslíte tím, že moje reakce jsou vykolejené? Co tím máte konkrétně na mysli?

zcr 8.11.2006 16:12

K atheismu se da dojit i z druhe strany -

viz muj prispevek nize. Nevira ve schopnost (resp. tedy neschopnost) lidske mysli poznat a popsat a obsahnout svet neimplikuje existenci boha ci bohu. O aroganci racia da se napsat mnoho, o aroganci iracia rovnez...

Tana Zajicova 8.11.2006 18:21

Tohle je zcr nesmyslne tvrzeni,

Nevira ve schopnost (resp. tedy neschopnost) lidske mysli poznat a popsat a obsahnout svet neimplikuje existenci boha ci bohu

ktere ale ukazuje na jednu vec. Atheista, ktery nutne musi povazovat svoji existenci za zcela nahodilou si nemuze predstavit, ze lidsky intelekt je otevren porozumeni, ktere je obsazene v transcendentni realite. Jinymi slovy clovek navykly konzumaci a otupovani popularni hudby je naprosto neschopen najit klic k porozumeni kompozicim moderniho jazzu ( Davis, Coltrane).

Atheista, ktery nutne rozumi svoji existenci jako nahodile, nema nejmensi duvod namirit svoji energii k sebepoznani, kde cesta k transcendenci zacina. Stejne jako je naprosto nemozne objevit krasu jazzu empirickou cestou, stejne je nemozne objevit empiricky vlastni dusi. Atheismus postrada 'generosity of intellect'  a proto jakekoli poznani, ktere neodpovida materialistickemu porozumeni reality je uzkoprse odmitnuto. Je mozne rici, ze atheista postrada inteligenci, ktera umoznuje poodhrnout zavoj nepoznaneho. Coz z meho pohledu je nesmirne uzka a suchoparna existence. 

L8M 8.11.2006 18:36

Re: Tohle je zcr nesmyslne tvrzeni,

Madam, vy jste klasický příklad blábolilky trpící slovním průjmem. Vaše vývody jsou značně chorobné. Docela by mě zajímalo, jestli jste už v takové fázi duševního rozkladu, že svým slovním konstrukcím nemusíte dávat žádný konkrétní význam a nebo ještě máte nějaké zbytkové pouto k realitě...

zcr 8.11.2006 18:41

Ja je za nesmyslne nepovazuji.

A co Vy vite o tom, co si atheista muze predstavit? A proc by nemohl namirit svou energii k sebepoznani bezduvodne? Transcendence = buh? Zda se, ze se zcela mijime.

Tana Zajicova 8.11.2006 18:58

zcr

A co Vy vite o tom, co si atheista muze predstavit?

Nepopsal jste to ve sve predesle reakci?

A proc by nemohl namirit svou energii k sebepoznani bezduvodne?

zcr, je mozne ze nejste schopen zachytit nesmyslnost tohoto tvrzeni?

L8M 8.11.2006 19:16

Re: zcr

Šílená dámo, skuste se podívat třeba na stoiky.

L8M 8.11.2006 19:19

Re: Ja je za nesmyslne nepovazuji.

Ateista samozřejmě má víc než dost důvodů k sebepoznání. Ateista má volnost ve stanovování vlastních cílů a aby těchto cílů dosáhl musí se tzanák. Konec konců byl to Sokrates odsouzený za navádění k bezbožnosti kdo měl jako hlavní cíl sebepoznání. To je pěkný ukázka, že ta šílená madam žije zavřená ve světě svých představ.

Jura Jurax 8.11.2006 19:32

Re: Tohle je zcr nesmyslne tvrzeni,

Musel jsem se podívat do slovníku, co je to transcendence.

Ono je to prosté - řeči pfilozófů to jenom zatemňují. Lidské poznání je nekonečné jako je nekonečný souhrn objektů k poznání (připustíme-li, že vesmír je nekonečný, případně že vesmírů je nekonečný počet - i když tohle není podstatné - stačí, když připustíme, že souhrn objektů k poznání se blíží nekonečnu),  poznat se dá vše (tudíž nějaké nadsmyslo je nonsens), ovšem suma poznání lidstva je konečná. Neboť přinejmenším je konečný rozsah databází, kam by se to poznání uložilo, je konečný počet bádajících mozků. A co z toho nekonečného poznání se konkrétně pozná, je dáno zejména tím, na jaký výzkum se dají prostředky. Protože bádání není grátis.

Jura Jurax 8.11.2006 19:22

Re: cesky atheismus

Kecy. Ale hezky napsané.

Z čeho mimochodem račte soudit, že takovi lide neoblomne veri ve schopnost lidskeho intelektu poznat realitu a zaroven svevolne stanovuji limit na to, co je takovy intelekt schopen poznat. Jak svévolně stanovují limit? Jaký limit? Proč by to dělali? Limity stanovují akorát ti, kdož věří v bohy - protože tu a tam jim něco do té víry nepasuje.

L8M 8.11.2006 19:29

Re: Re: cesky atheismus

Limity poznani samozřejmě stanovují (proto jsem zmínil Kanta a jeho Kritiku čistého rozumu, kteríá je v tomhle směru kanonickým dílem), ale ne svevolne, ale na zaklade pečlivého zkoumání. Ta madam se samozrejme do mezí stanovených Kantem nevejde, tak ho radši ignoruje a odvykolejovává se někam do transcendentních výšin kam za ní nikdo jen tak nemůže...

Minutus 8.11.2006 19:39

Dokazatelnost a důkazy

V podstatě samé je neexistence Boha nedokazatelná. Těžko se dokazuje, že něco neexistuje v rámci nekonečného (?) vesmíru, nebo vesmírů nad vesmíry. No a důkazy pro existenci Boha jsou nedostatečné

Piccolo 8.11.2006 13:08

nevěřící

Zapomínáte na jednu kategorii a tou je jednoduše nevěřící. Člověk který nevěří v žádného konkrétního boha ale jeho existenci úplně nevylučuje. Ateista naproti tomu aktivně tvrdí že žádný bůh neexistuje, zatímco agnostik v této souvislosti dochází k závěru že existovat může i nemusí ale odpověď se nedá zjistit. Ono to tak složité není. ;-)

Jaroslav M. 8.11.2006 15:45

Re: nevěřící

Dle mého, Vaše kategorie nevěřící je jen podkategorií agnostiků.

Minutus 8.11.2006 19:42

Re: Re: nevěřící

Je to agnostik - v otázce viry v boha - a o tom je tady řeč. Nemusí být agnostikem úplně ve všem.

Tomas 8.11.2006 16:27

Re: nevěřící

Abych to trochu zamotal, dovolil bych si poznamenat, že všechny naše úvahy o boží existenci vycházejí z vědomí, že existuje víra v boha. V jaké kategorii by byl ovšem člověk, který by o existenci boha či víry v boha v životě neslyšel (napadá mne třeba Tarzan :-). Byl by věřící, nevěřící, ateista nebo agnostik? A jak by se to vůbec dalo zjistit?

Jura Jurax 8.11.2006 19:36

Re: nevěřící

Ateista nevěří, že žádný bůh neexistuje - jemu je to šumafuk. Je to holt neznaboh, neshledávající jediného důkazu existence boží.

Ignacius 8.11.2006 12:07

Metafyzika

Veskera metafyzika je ztratou casu a badani o nebesich, bozich a podobnych nesmyslech lidi jen odvadi od autentickeho zivota tady a ted. Asi nejlip to popsal Wittgenstein: "O cem se neda mluvit, o tom je treba mlcet".

kapitán 8.11.2006 12:17

Re: Metafyzika

To řekněte třeba milencům až si budou vyznávat Lásku.

Je to jen chemie.

Ignacius 8.11.2006 13:08

Re: Re: Metafyzika

Presne tak. Chemie, cili zadna metafyzika. Laska je jen hormonalni boure.

Jan Daniel 8.11.2006 13:11

Re: Re: Re: Metafyzika

nechci se vás dotknout, ale nemáte náhodou problémy s navazováním a udržováním citových kontaktů?

Ignacius 8.11.2006 13:42

Re: Re: Re: Re: Metafyzika

Kdyz vim, ze neco nejak funguje, proc by mi to melo branit v pouzivani? To bych se podle vasi logiky nesmel divat na televizi, pokud vim, na jakem principu funguje?:-))

Jan Daniel 8.11.2006 14:01

Re: Re: Re: Re: Re: Metafyzika

Teď bych opravil já vás: vy si myslíte, že víte jak to funguje. Vy jste totiž takový ten typ, který byl moderní ke konci minulého století: myslí si, že umí všechny jevy vědecky vysvětlit. Chemie, fyzika a blablabla. Existence něčeho na co nemá vysvětlení by uráželo jeho geniální lidství.

Ignacius 8.11.2006 14:17

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Metafyzika

Ono je fuk jeslti vim nebo nevim jak to funguje, ale jak jste prisel na to, ze bych mel mit partnerske problemy? Asi to vim: vy si proste myslite, ze kazdy, kdo se nemodli, ma problemy, ze? Ale mne zadny buh za to, ze ho ignoruju, netresta. Ziju stastnej a spokojenej zivot. Asi jsem proste tomu bohu ukradenej stejne jako on mne:-))

Jan Daniel 8.11.2006 14:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Metafyzika

Nejde o modlení, jen o osobní zkušenost s lidmi s podobně vulgárně materialistickými názory na mezilidské vztahy (chemie, hormony a podobně); většinou byli citově poměrně ploší, mnohem více než lidé, kteří připouštěli ve vztazích jako je láska určité metafyzično. Tím ale netvrdím, že to je váš případ. A koneckonců málokdo může zodpovědně tvrdit, že z osobní zkušenosti poznal statistický vzorek lidí aby mohl jen tak snadno generalizovat.

Kolovrátek 8.11.2006 13:23

Re: Re: Re: Metafyzika

A kde se vzala ta chemie? Předem děkuji za upřímnou pokud možno neukecanou odpověď.

L8M 8.11.2006 13:36

Re: Re: Re: Re: Metafyzika

no tu přece stvořil pán búch, nebo ne??? :-P

Kolovrátek 8.11.2006 13:58

Re: Re: Re: Re: Re: Metafyzika

nebonééé: to je otázka nebo odpověď.

L8M 8.11.2006 14:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Metafyzika

persifláž