28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

ÚVAHA: Ateista je agnostik?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Alex 8.11.2006 19:42

Děkuji, děkuji, děkuji,

pane Ptáčku. Na těch, kteří věří v jednoho Boha (tedy... kterého?), tedy obecně, v jakýsi vyšší záměr, v obecný princip dobra a zla ve Vesmíru, mi vadí několik věcí - už to, jak se blahosklonně chovají k těm, kteří jejich víru nesdílejí, tedy blahosklonně jen zdánlivě, neboť jimi ve skutečnosti přinejmenším pohrdají jako méněcennými tvory, možná je i nenávidí - však proč nazývají ty ostatní pejorativně Ne-věřícími? Už z toho názvu má být jasné, že jde o něco NE-dobrého. (Chybí už jen doplnit: nevěřící psi...) Mě to uráží, ani tu jejich neupřímnou blahosklonnost nepotřebuju.

Astrofyzik Stephen Weinberg (Nobelova cena) říká: "K tomu, aby dobrý člověk konal dobro, nepotřebuje víru. K tomu, aby dobrý člověk konal zlo, se bez víry neobejde." Velká pravda, důkazů v historii monoteistických náboženství nepočítaně.

Dále říká Weinberg, že ze všeho poznání (a je to jeden z lidí, kteří znají vše, co dnes lidstvo o Vesmíru lze znát) nevyplývá sebemenší náznak, že by zde byl nějaký vyšší záměr - ani ty zdánlivě přesné fyzikální konstanty, které určují podobu našeho světa právě tuto, a ne jinou, nejsou nastaveny nijak zvlášť přesně, a zřetelně je celkem náhoda, že mají právě ty "naše" hodnoty - kdyby měly jiné hodnoty, k čemuž v historii Vesmíru mnohokrát mohlo dojít, byl by tu prostě svět úplně jiný a neexistovaly by třeba žádné bytosti, které by se snažily vidět BOŽSKÝ záměr v tom, že je svět utvářen právě tak, aby se zde ony mohly (na jednom nepatrném smítku onoho Světa, po jeden nekonečně nepatrný okamžik) vyvinout - tedy aby je stvořil Bůh k obrazu svému....                                     Ještě jeden postřeh: Je to paradox - lidé bez náboženského vyznání se liší od lidí s náboženským vyznáním jen tím, že odmítají o jedno náboženství více.           "Já jsem zarytým ateistou - až se bojím, aby mě za to Pán Bůh nepotrestal..."

Alan 8.11.2006 21:06

Re: Děkuji, děkuji, děkuji,

Všechno je jinak.

Alan 8.11.2006 21:07

Re: Re: Děkuji, děkuji, děkuji,

A všechno zároveň platí.

Alan 8.11.2006 21:09

Re: Re: Re: Děkuji, děkuji, děkuji,

A řeknu-li kautou sug plerox bunti- platí to taky.

Alex 8.11.2006 21:59

Re: Re: Re: Re: Děkuji, děkuji, děkuji,

To je nějaké zednářské heslo? co to udělá, když to vyslovím nahlas?

DrP 8.11.2006 17:21

Jste agnostik

a pro lepší orientaci v pojmech krom tradičních slovníků (včetně těch komunistických, v tomhle jsou jakž takž dobré) vřele doporučuji poslední práce prof.Vopěnky, i jiné agnostiky přivedly k dalšímu dumání.

Sch.glosátor 8.11.2006 16:51

Víra v Boha je tou nejlepší investicí. Sice krajně nejistou, ale na druhou stranu je zadarmo.

Pokud nenalétnete nějakému zprostředkovateli....

Sch.glosátor 8.11.2006 16:43

Je to tak, že svou duši svěřuji Bohu,

ale své portfolio spravuji sám....

F. Čech 8.11.2006 16:43

Jste agnostik

Pokud zvažujete a přemýšlíte o tom, jestli existence vesmíru i člověka má, nebo nemá vyšší smysl, který garantuje vyšší moc a zdá se Vám, že argumenty pro tuto možnost nejsou dost silné, pak pochybujete (což činí všichni chytří lidé a neubrání se tomu ani křesťané), pak jste typický agnostik. Ateista je ve své víře v neexistenci Boha velmi pevný a obvykle i agresívní, jakoby si svou agresivitou snažil přehlušit svou pochybnost, zda přece jen svět nemá nějaký vyšší smysl, který někdo (Bůh) garantuje. Zvláštní náturu ateistů vyjádřil Jára Cimrman svou proslulou větou:  "Jsem tak zapřísáhlý ateista, že se až bojím, že mně za to Bůh potrestá".  

jb 8.11.2006 17:45

Re: Jste agnostik

Pane Čechu, píšete " Ateista je ve své víře v neexistenci Boha" atd. Ateismus není žádnou z mnoha věr.To jenom takové vaše sofisma. Ostatně tento trik použil i Halík ve svém článečku. Ateista prostě ke své plnohodnotné existenci hypotézu Boha či vyšší moci nepotřebuje. Ani nepotřebuje být agresivní apod. Agresivní obvykle jsou ti, kteří z takových věcí mají profit na příklad církve.   

Jura Jurax 8.11.2006 18:59

Re: Re: Jste agnostik

Přesně. Ateista je bezvěrec, nevěří v Boha či bohy jediné, pravé a zjevené a veškeří bohové jsou mu šumafuk.

Ateista není agresivní - s tou výjimkou, že se brání agresivnímu teistovi, jenž prosazuje mocí a násilím dogmata své pravé víry - (tu se nesmí dělat v neděli, tu se nesmí dělat v sobotu, tu se nesmí vepřové a špiritus, onde se musí šátek a lajntuch, tu se musí do svatostánku otevřít duši velebníčkovi, onde zakážou interrupce).

Minutus 8.11.2006 19:54

Re: Re: Re: Jste agnostik

V tom bych si dovolil oponovat. Ateista může být i "věřící ateista" - typu - "říkali mi že věřit v Boha je reakcionářské, tak v něho nevěřím" a může být klidně i dost agresívní fanatik.

podlesh 11.11.2006 12:53

Re: Re: Re: Jste agnostik

To ovsem implikuje otázku - kdo jsou všichni ti agresivní lidé v těchto diskusích, kteří se označují za ateisty? A proč se tak rozčilují, když jim jsou veškří bohové šumafuk?

Zcela jistě existují ateisté, které takové věci nezajímají. Ovšem najdeme i takové, kteří věnují hodně energie do flamewar o boží existenci.

Alex 8.11.2006 19:51

Velmi správně,

věřící pan Čech bezděky dokládá právě to, o čem se ve článku zmiňuje - vkládání jakési "jiné" víry do uvažování ateistů - a na tomto poli už jsou věřící silní. Ateista nevěří v žádné dogma, přijímá důkazy a přemýšlí o nich. Teista má přemýšlení zakázáno, a agresivně je zakazuje i jiným. Budou-li nějaké důkazy nasvědčovat tomu, že jakýsi vyšší záměr existuje, začnu o tom vážně přemýšlet. A třeba i ten závar přijmu. Ale mimochodem to ještě vůbec neznamená, že začnu věřit právě v Našeho Pána Ježíše Krista... ale jistě by našim věřícím katolíkům, např. panu Čechovi nevadilo, kdybych uvěřil třeba v Zarathuštru. Hlavní přeci je, že už bych nebyl ateista, stal bych se VĚŘÍCÍM. A to je přeci podstatné. Nebo ne, pane Čechu?

L8M 8.11.2006 18:21

Re: Jste agnostik

Já bych citoval Luise Bunuela: "Jsem ateista, díky bohu." To že mezi ostré ateisty patřili surrealisté by mohlo něco říct lidem, kteří si bláhově myslí, že ateismus musí být ryze racionální.

Tana Zajicova 8.11.2006 18:26

Jste agnostik

Surrealiste se zabyvali znasilnovanim prirozeneho. Coz je prirozene iracionalni.

Karel 8.11.2006 20:26

Re: Jste agnostik

Když se zamyslím, kdo by mohl znásilňovat přirozené, tak mi napadají třeba komunisté nebo puritáni, rozhodně ne surrealisté, kteří naopak dle mého soudu nechali svou vnitřní fantazii a přirozenost volně tryskat v gejzírech (což může na někoho působit nepřirozeně a afektovaně;-)).

Tomas 8.11.2006 16:13

A co takhle:

Známý bonmot říká, že víra je opakem důkazu... Jestliže nelze existenci boha racionálně vysvětlit, nelze ji ani racionálně popřít. V tom je ta potíž.

L8M 8.11.2006 16:15

Re: A co takhle:

Potíž je v tom, že bůh je jako pojem zbytečný. A proč si zaplevelovat jazyk a mozek zbytečnostmi?'

F. Čech 8.11.2006 16:47

V tom přece není potíž

Jestli tomu opravdu věříte je to výhoda - máte vše vyřešeno a jste majitelem pravdy. Vedete záviděníhodný život všech hlupáků, kteří mají ve věci jasno a jsou prosti pochybností. Toto sebejistotou je vykompenzována nevýhoda hlupáků, kteří se ve světě sice vůbec neorijentují ale je jim vše jasno a netrpí pochybnostmi, které trápí lidi, kteří toho ví hodně. 

L8M 8.11.2006 18:14

Re: V tom přece není potíž

Vedu záviděníhodný život všech hlupáků, kteří věří, že logické myšlení vede k výsledkům. Hlupáků, bez kterých by se dodnes existence jako vy houpali ve větvích...Jinak kdo Vám řekl, že nepochybuji? Vaše uvažování je skutečně ukázkou těžkotonážního primitivismu. Existence boha asi není jediná věc o které je možné pochybovat vážený idiote.

Minutus 8.11.2006 20:03

Re: Re: V tom přece není potíž

Předesílám, že opravdu nemůžu vědět, zda Bůh existuje. Tak jsem asi agnostik, ale na nálepce nezáleží. Jen bych chtěl připomenout k tomu logickému myšlení, kterým se mimochodem živím. Základem každé logické úvahy jsou správné předpoklady - axiómy. pokud je předpoklad mylný, je celá logická konstrukce na něm postavená na nic. Tudíž k existenci/neexistenci Boha se logickým myšlením dobrat nedá - to vím jistě. Není nic, na základě čeho by se dala spolehlivě dokázat nebo vyvrátit. Dokázat by se dala. Kdyby například přišel mezi nás a předvedl názorně, jak nás vlastně všechny stvořil. Snad by to stačilo.

Jura Jurax 8.11.2006 19:03

Re: V tom přece není potíž

A což Váš text malinko upravit:

A Vy věříte v Boha?

Jestli v něj opravdu věříte je to výhoda - máte vše vyřešeno a jste majitelem pravdy. Vedete záviděníhodný život všech hlupáků, kteří mají ve věci jasno a jsou prosti pochybností. Toto sebejistotou je vykompenzována nevýhoda hlupáků, kteří se ve světě sice vůbec neorijentují ale je jim vše jasno a netrpí pochybnostmi, které trápí lidi, kteří toho ví hodně.

Nezdá se Vám, Čechu, že jste to poněkud přepískl?

Alex 8.11.2006 19:53

Re: Re: V tom přece není potíž

Přesně.

Jura Jurax 8.11.2006 18:59

Re: Re: A co takhle:

Přesné.

Buhehe chlemst 8.11.2006 16:03

???????

Zda existuje nějaký bůh, či vyšší moc - nevím. Po pravdě řečeno, je mi to zcela fuk (nebo fuck). K čemu by mi mohl být nějaký bůh dobrý?? Zřejmě je k ničemu, t.j. na dvě věci, i kdyby nakrásně existoval.

Ale: Pokud existuje reinkarnace, a já se znova narodím, stanu se knězem, nejlépe arcibiskupem či kardinálem. Pokud to nevyjde, budu alespoň ombudsmanem. Jó to bude život!! Nic nedělat, dobře se mít, a ty hňupy věřící, či o spravedlnost prosící krásnými a pěknými slovy pošlu až tam kam ti blbci patří - do zadele....(Y) Nic jiného si nezaslouží!!!

Tana Zajicova 8.11.2006 15:00

cesky atheismus

Druh atheismu prevladajiciho v Cechach je zretelnou kontradikci, ktera je definovana lidmi neschopnymi porozumet podstatne casti cloveka, ktera urcuje jeho byti a kteri se presto povazuji za nesmirne inteligentni. Takovi lide neoblome veri ve schopnost lidskeho intelektu poznat realitu a zaroven svevolne stanovuji limit na to, co je takovy intelekt schopen poznat.

Tento limit nelezi ani v logice a ni v rozumu, nybrz v nabozenske inklinaci. Proc? Protoze tvrzeni co lidsky intelekt (lidska mysl) muze (a nemuze) poznat, je tvrzeni absolutni. V momente, kdy se zacne vychazet z pozice absolutnich tvrzeni dojde k posunu do nabozenske domeny, nebot absolutni pravdy jsou soucasti Bozi reality. 

L8M 8.11.2006 15:20

Re: cesky atheismus

Trapný blábol. "svevolne stanovuji limit na to, co je takovy intelekt schopen poznat. " Přečtěte si Kantovu Kritiku čistého rozumu madam. Vlastně to ani číst nemusíte, na bláznivé fanatiky se logické argumenty nechytají.

Tana Zajicova 8.11.2006 15:31

Hell I am effective!

Nemirne inteligentni  #1

L8M 8.11.2006 16:02

Re: Hell I am effective!

efektivní jste vy. Jedním šmahem smetete ze stolu výsledky práce nejlepších lidských mozků. Sebevědomí vám skutečně nechybí :-/