15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Xury 5.5.2008 14:38

Re: Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

Máme to chápat tak, že v době vrcholu civilizace dle Spenglera (cca 18.-19. stol.), byla podle vás divadla mohutně dotována z městských příp. státních rozpočtů? 8-o8-o

Ivan Nový 5.5.2008 14:36

zete,

jenže Splengler spoluvytvářel atmosféru pro nacismus, barbarství bylo tehdy v módě :-)))) A vysoká kultura je vždy jen pro hrstku lidí.

Vojtěch 5.5.2008 14:35

náhle ? spíše důsledek arbitráže

Jakožto ve sporu nezúčastněná strana si dovolím připodotknout, že "náhlost" změny přerozdělení myslím není nějakým zvlášť úmyslným a zlým činem magistrátu k likvidaci malých divadel (byť je pravda, že na postupnou redukci by se adaptovalo lépe), ale reakcí na mezinárodní arbitráž, kterou kvůli údajné grantové diskriminaci vedl vůči ČR podnikatel-producent Kratochvíl (divadlo Ta Fantastika).

Součástí dohody, na jejímž základě došlo ke stažení žaloby, zřejmě bylo, že se zavede nějaký ten systém "na vstupenku". Nu a když magistrát nedal do systému celkově více peněz, tak nutně došlo k podstatnému zkrouhnutí peněz některým subjektům.

Čili o to, o co má Kratochvíl peněz více, o to mají jiní náhle méně. Ale asi k tomu bylo město donuceno hrozícím výsledkem arbitráže. (říkám asi).

Xury 5.5.2008 14:35

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotační systém

Jenže ta myšlenka je na stole už řadu měsíců, takže doba, kdy řvát tu rozhodně byla. Kromě toho se k tomu Just jakožto člen grantové komise vyjadřoval. Podle jeho vyjádření negativně, což ovšem neznamená, že nemohl zorganizovat protest v době schvalování grantového systému ZHMP. Je ovšem možné, že někteří se domnívali, že i přes krácení grantové části ve prospěch začínajících umělců a vstupenkových dotací, se i tak na ně dostane dost peněz. A pak byli překvapeni ....

HANA 5.5.2008 14:34

CINKÁNÍ

PANE SUCHÝ , ZACINKEJTE A STÁHNĚTE OPONU!!! DOSTÁVAL PAN ŠIMEK ,KDYŽ JSTE HO VYHODIL NĚJAKÉ DOTACE NA NOVÉ DIVADLO ??MYSLÍM SI ,ŽE PAN WERICH BY SE DNES S VÁMI NEKAMARÁDIL.

VlK 5.5.2008 14:34

Re: Poznámka

Skvěle vyjádřené. Naprosto souhlasím.

Fafa 5.5.2008 14:33

Re: Balthasare:

vlastne jeste doplnkovy dotaz. Sam jste napsal, ze pan Suchy je podnikatel na limitovanem trhu. To mi nejak prilis nepasuje s Vasi myslenkou na podporu nekomercnich projektu.

Fafa 5.5.2008 14:32

Balthasare:

To by slo. Jenom bych nezavadel 10 procent dani pro asignace. Rovnou bych ty penize nechal lidem, at si vyberou.

Lucius Malfoy 5.5.2008 14:29

Tohle jste, pane Suchý, podělal

Myslel jsem, že Vaše úroveň je o několik tříd výš a považoval jsem Vás za člověka s přirozenou noblesou. No, další zklamání, se kterým se budu muset vyrovnat. Ale v Semaforu už mne nečekejte, poslední důvod, kvůli kterému jsem občas zašel na novinku právě pominul - ony ty novinky už za moc nestojí, vyvětralá kolaloka...

zet 5.5.2008 14:29

Pozrite si článok o Spenglerovi v dnešnom NP

Predtým, ako začne ďalší tržnemysliaci prispievateľ nadávať pánovi Suchému, mal by sa oboznámiť s článkom p. Šlechtu. Väčšinu potrebných informácií k posúdeniu potreby podporovať umenie nájde tam. USA ,ako veľký vzor súčasného pokroku, kultúru sensu stricto neprodukuje, ale obchoduje s ňou, a tak to začína vyzerať aj u nás. Ten zlomok skutočne kvalitnej tvorby vzniká vďaka sponzorom, ktorí sa tam hľadajú predsa len trochu jednoduchšie ako u našich nenažrancov (česť výnimkám).

Civilizácia priamo závisí na kultúre, či sa ministerstvo financií, banky, burzy atď postavia na hlavu alebo nie. S kultúrou je priamo spojený zmysel existencie našej civilizačnej etapy a rezignovať na to len preto, že to nevynáša, je odpusťťe mi príkre slová... no radšej nebudem skúšať cenzorský program NP. Zmysel a úloha kultúry nám akosi uniká - na Slovensku sa napríklad člen vychvaľovaného nového manažmentu Slovenskej televízie vyjadril, že predsa nebudú vysielať pre 3% divákov - nuž, tu sa už nedá ani krútiť hlavou, to by mi odpadla.

Že sa nájdu voľné miesta v Semafore - iste, dnes to žiaľ, nie je nič neobvyklé - Blesk, bajlandá, miliónové tance atď., atď., ľudí, ktorým sa tento druh primitívnejšej zábavy desiatky rokov nedostával, oslovujú a degradujú kultúrny vkus viac ako je zdravé. Zatiaľ kvalitnejší druh zábavy pomaly, ale isto zmizne, a keď sa toho presýtime, ostaneme stáť pred divadielkom, zmeneným na módny butik.

Neviem, či p. Suchý mal alebo nemal možnosť včas sa ozvať voči rozpočtu mesta, ale ak ja o niečom rozhodujem, dám včas dotyčnému vedieť. Inak je to tak trochu ako z Adamsovho Sprievodcu po galaxii - proti likvidácii Zeme pre účely výstavby galaktickej diaľnice sa bolo možné zavčasu odvolať v regionálnej kancelárii pre Slnečnú sústavu na Alfe Centauri.

balthasar 5.5.2008 14:19

Re: Re: Re: Re: Ja tak sleduju tuto diskusi,

Byli pozváni jako hosti, ale zůstali tam nafurt jako spřátelená vojska, a jak známo host i ryba třetí sezonu smrdí. Navíc se nechali režimem využívat jako páky proti nepohodlnýmu Suchýmu, viz třeba zde, když o tom nevíte vůbec nic. Vyučuju zatim bez školnýho.

Mirek F. 5.5.2008 14:10

Re: Re: Re: Re: Zebro,

Jo, zrušit všechny granty a posílat adresně, proti tomu bych určitě nebyl.R^

balthasar 5.5.2008 14:09

Re: Re: Re: Re: Ja tak sleduju tuto diskusi,

No, je vidět že o tom víte hodně, bohužel hlavně z četby Mladé Fronty, orgánu to Ústředního Výboru SSM ;-)

balthasar 5.5.2008 14:05

Re: Balthasare:

Systém kdy se budou dotovat nekomerční projekty a další aktivity doporučené odbornou komisí, jako tomu bylo ještě loni, než začal Kratochvíl ten svuj boj o zrno. Nebo ať to zrušej a uvolněj mi k dispozici deset procent daní pro asignace. Já to Suchýmu stejně pošlu, o co přišel kvůli muzeu sexuálních pomůcek a mučicích nástrojů, akorát to musim zbytečně kvůli Richtrům vydělat dvakrát.

krmič 5.5.2008 14:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nu, je vidět,

Já mám pocit, že ty popové hvězdy si nemohou stěžovat ani dnes - Gott, Vondráčková, i ta Zagorová. Nebo se pletu? Pravda, nemám přehled.

Gonzales 5.5.2008 14:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zebro,

Že vám nick něco připomíná necháme stranou. A o tom, že příčina "problému" je známá, by se dalo dlouze polemizovat. Vsaďte se, že kdyby dostal "patřičně" navýšenou sumu pan Suchý, tak je tiše jako pěna a článek by nevznikl. Pamatuji doby kdy byl Semafor stále vyprodán na týdny dopředu. Teď je doba, kdy v konkurenci pan Suchý musí začít zvažovat, do čeho zainvestuje svůj um i peníze. Rozhodně dnes musí pracovat s rizikem, že když podnikatelsky nezvládne sestavení programu, tak holt pohoří jako každý jiný podnikatel. Socialistické zajišťování a pojistky pro případ, že se mu to nepovede, nemá cenu co do vzniku rozebírat. Všeobecně o škodlivosti dotování v "kulturním prostředí" Prahy, zde již psali jiní. Je mi trochu líto, že pan Suchý trapně končí jako bolestín s odkazem "že jiní mají víc", ačkoliv on potřebuje také. 

balthasar 5.5.2008 14:01

Re: Re: Re: Re: Re: Dotační systém

No kdybyste četli Justa, tak si odovodíte že se situace na bojišti měnila ze dne na den a žádnej jasnej okamžik "kdy začít řvát" než okamžik zveřejnění zjevně neexistoval.

Fafa 5.5.2008 13:53

Balthasare:

fajn. Co teda chcete? System, kdy si to budeme resit sami? Nebo system, kdy to porad bude nekdo resit za nas, ale ten nekdo bude blizsi Vasemu vkusu nez pan Richter?  

vita 5.5.2008 13:51

Re: Re: Re: Ja tak sleduju tuto diskusi,

Tím chcete říct, že takoví Šimek s Grossmannem byli do Semaforu vnuceni? A kým, prosím vás? A proč? Že by jako odměna Strany-A-Vlády za osmašedesátnické Pupáky? Za "My Ukraincy remizy něznajem" nebo "K daske pajďot Kid Psaňéc"?

Nebo byl vnucen Dvořák - a když tam tedy už Dvořák byl, tak se vymyslela Kytice, aby si mohl střihnout Polednici?

A nejmenovalo se to divadlo původně SEdm MAlých FORem, tedy že se tam hrálo ledacos včetně pantomimy (pravda, ta posléze uprchla Na Zábradlí), nejen S+Š muzikály a kabarety? Ano - muzikály! Ty nenáviděné muzikály - co jiného byl Člověk z půdy, než muzikál? Jonášové - to byl už jenom (nebo "jenom") kabaret - posloupnost písniček a skečů spojených tak chatrnou dějovou linií, že tam vlastně ani žádná nebyla a kdyby zcela odpadla, nic by se nestalo.

Ať tak či tak - v 80. letech dělaly Šimkův a Dvořákův soubor cca 2/3 představení - a tedy i příjmu - Semaforu. Zdaleka se do Semaforu nechodilo jenom na Suchého a Molavcovou. Suchý se pokusil zakonzervovat divadlo v 60. letech - a tak se nedivme, že přesně tam taky skončil. Neutáhne dost představení, aby se uživil, asi to ani není fyzicky možné, ale taky by nesehnal dost diváků. Už teď má divadlo poloprázdné a přidáním představení by si publikum jen kanibalizoval. Ovšem, kdyby tam hrál i jiný soubor něco jiného, ten by přilákal jiné publikum... Neříkám, že by byl Sobota můj hrnek melty - ale bylo to něco jiného než věčný "pramínek vlasů" - a teoretici klauniád a grotesek byli nadšení.

Prostě - Suchý je tam, kam se vehementně cpal. Ani mu nebylo třeba pomáhat.

Fafa 5.5.2008 13:50

Zebro,

Pak se snadno shodneme. Jenom s tim dodatkem, ze ja bych ty penize Filharmonii neposilal. Ja bych si jenom koupil listek i za pripadnou vyssi cenu.

dulcibelka 5.5.2008 13:45

Re: Re: Re: Re: Dotační systém

Vaše slova, milý balthasare:  podnikatel na limitovanym trhu ...;-)

cb 5.5.2008 13:44

Re: Re: Re: Re: Dotační systém

Kdyz chce verejne peniza, tak by mel.

balthasar 5.5.2008 13:40

Re: Re: Re: Dotační systém

Kde, že pan Suchý nesleduje ouřední desku magisrátu? A proč by to dělal, když má na práci dělat divadlo?

Zebra 5.5.2008 13:36

Re: Zebro,

Jak uvedeno výše, Richterlanďáci ať si dělaj a platěj co chtěj a komu chtěj. U nás a pro nás by bylo správně Á.

Xury 5.5.2008 13:35

Re: Re: Dotační systém

Je fakt, že ten textový nesoulad mě taky zarazil. Nicméně podstata mého příspěvku byla někde jinde.

Zebra 5.5.2008 13:32

Re: Re: Re: Re: Re: Zebro,

Gonzales, nejste vy ten Speedy ? Příčina je známá: postavíte představení (dosaďte si třeba projekt) na rovnováze příjmů (grant+vstupenky) a výdajů (herci,muzikanti, nájem, otop,...) a pak vám grant zkrouhnou na půlku.

balthasar 5.5.2008 13:31

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Balthasare:

A nemáte pravdu, Richter už to vyřešil za nás.

balthasar 5.5.2008 13:30

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zebro,

Každá podle svýho vemene :-/

milkom 5.5.2008 13:30

Re: Re: Re: Re: Re: Balthasare:

reagoval jsem na příspěvek balthasara ve 13:05

balthasar 5.5.2008 13:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zebro,

A nějaký podnikatel na limitovanym trhu se snad chová jinak?8-o