15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan Nový 5.5.2008 11:33

balthasare,

vysvětlení je jednoduché, aby je mohl dostávat i Semafor. Osobně bych je ale zrušil všechny.

balthasar 5.5.2008 11:30

Re: Re: Re: Re: Pan Suchý

Ne, to je podle Richtera Bílá, Ledecký, Mucha Museum a muzikál Kleopatra. Aspoň v Kč ;-)

balthasar 5.5.2008 11:29

Re: Re: Nic by se nemělo dělat podle mínění odborníků,

A dokážete vyargumentovat, proč maj tedy dostávat násobky milionů ročně zrovna Kratochvíl, Brzobohatý s Hrušínským, Topfer, Pawlowski, Ledecký a muzikál Kleopatra ?8-o

balthasar 5.5.2008 11:27

Re: Kultura

Sebastian Pawlowski dostává na jakýsi "Mucha Museum" čtyři a půl melounu, tak proč by Jirka nemoh dostat na Semafor mizerných osmset tisíc ?8-o

drak 5.5.2008 11:25

Re: nenávist

:-DDS. a co je vlastně ODS? Banda veksláků a lpřevlečených komunistů a podobně totalitní je i jejich politika. Kdo nejde s námi, jde proti nám!;-O

Anaj 5.5.2008 11:23

Re: Nic by se nemělo dělat podle mínění odborníků,

Ano, granty již nejsou ani pro zasloužilá divadla letitou jistotou. Ale kdo má právo za to házet kamenem na radního Richtra? Doba plyne a diváctvo se mění. Jako nadšený vrstevník a návštěvník rodícího se Semaforu, Rokoka, Reduty, Na zábradlí a dalších, dnes vesměs zasloužilých a tudíž i na granty navyklých scén se ptám:

Požadovali byste granty v době svých úspěšných inscenací (pokud by tehdy byl kapitalizmus jako dnes)? Opravdu si myslíte, že ti, kdo dnes více rezonují vkusu současných diváckých generací jsou opovrženíhodní neumělci v žoldu umění nepřející ODS? A co V&W s Osvobozeným divadlem, dostávali nějaké granty aby mohli udržet své divadlo? A jaká kriteria byste přisoudili divadlu Vlasty Buriana? Podle pana Justa to musel být opovrženíhodný šunt, neboť měl u diváků úspěch.

Takže vážení, nesuďte Kratochvíla, ani Brzobohatého s Hrušínským. Smiřte se s tím, že je jiná doba, jiné publikum a byť se plným právem dostáváte do čítanek, ani Kvapilovy inscenace v Národním by v dnešní době u kritiky zkrátka neobstály...

      

drak 5.5.2008 11:22

Re: Inu ano, pane Suchý. Kapitalismus je ubohý. Na vás nemá.

:-D A nebo vše;-Oználek Knížák!

drak 5.5.2008 11:20

Re: Re: "Cynismus tohoto skutku spočívá i v tom, že o celé věci rozhodují lidé naprosto nekompetentní."

:-DZebro, ten odkaz je bezchybný a pan Just v něm dobře popisuje celou siuaci kolem pražských. divadel. Radníé;-ORichter je hlava vypatlaná a divím se Hadašové, že si vůbec s tímto ignorantem a modrým podržtaškou něco začala. Upřímnou soustrast!!!

Václav 5.5.2008 11:18

Re: Cynismus tohoto skutku spočívá v tom, že hlasy významných a vážených osobností, které tento čin odsuzují, jsou ignorovány, a to lidmi, jejichž význam pro národ je zanedbatelný.

Musim rici, ze vyse uvedena veta je opravdu perla, ktera vypovida mnoho o uvazovani "vyvolenych".

Ti se zanedbatelnym vyznamem muzou byt radi, ze muzou platit dane na neco ceho nejsou hodni. Necekal jsem, ze lide jako pan Suchy mohou klesnout tak hluboko.

Ivan Nový 5.5.2008 11:17

Míro,

kultura je jen za odměnu.

cb 5.5.2008 11:14

Re: Re: Re: JE TO TAK

Proč by ho měli podporovat. Jako rychlokvašení zbohatlíci ho stejně nejsou pochopit, proč by měli něco pustit. Ať si vysoké umění platí znalci, které mu rozumí.

cb 5.5.2008 11:12

Když byl v TV

pořad o kýči, tak se umělci nedokázali shodnout, jak se kýč pozná. Ale všichni věděli naprosto jistě, že kýč je to, co za kýč označí oni.

drak 5.5.2008 11:08

Re: Pan Suchý

:-DBalthasare, ten odkaz je super!!! A tak to v Praze funguje;-O

Mirek F. 5.5.2008 11:06

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nu, je vidět,

Změnu pravidel uprostřed "závodu" neobhajuji.

cb 5.5.2008 11:06

Re: Re: Re: Pan Suchý

Co to je ta vrcholova kultura? Co si vrcholovi kulturnici odsouhlasi?

Mirek F. 5.5.2008 11:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nu, je vidět,

Nemyslím, že by zrovna H. Z. měla problémy ve svobodných podmínkách vydělat si výrazně více, než jí dovoloval režim. Nadprůměrně ohodnocena byla, ale ve srovnání s průměrnou mzdou v ČSSR. Po listopadu 1989 měli mnozí umělci problémy, to je pravda, ale spíše z toho důvodu, že se otevřel svět a lidé mohli okusit dosud zakázané, je logické, že "povolenými" umělci byli přesyceni.

Míra 5.5.2008 11:03

Kultura

Já nevím, podnikání v divadle ani grantovému systému nerozumím, ale jak si tak pročítám příspěvky, vypadá to, že taktika radnice zabrala, pan Suchý má pravdu, upozornit na nehorázné sumy, které Semafor a jiní dostávají, a pobouřit tím „obyčejný“ lid. Paradoxně, kdyby Semafor a jiní dostali svoje, nikdo by se neozýval a lid by byl spokojený. Byla bych tedy pro to, aby bylo zveřejněno vše, kam peníze z našich daní putujou, to bychom asi teprve koukali. Nějaký Semafor by nás pak nerozházel.

Nezastírám, že panu Suchému fandím a obdivuju jeho práci. Snažím se od něj pochytit a rozeznávat optimismus (tím se zase za mě ušetří ve zdravotnictví, protože veselá mysl=půl zdraví, a to pomíjím skutečnost, že za Semaforem dojíždím, tudíž podporuju ČD, nějaký žvanec je taky třeba, MHD,…), krásu poezie, chytrý humor, neobyčejné vnímání světa…, takže myslím, že nějaký rozdíl mezi kulturou a Kulturou je. Já vím, mám si to tedy zaplatit. To znamená, že Kultura je jen pro bohaté, bohatý=moudrý. Domnívala jsem se, zřejmě špatně, že jsme natolik civilizovaní, že si můžeme nějakou tu Kulturu dovolit. Ale nač zbytečně rozhazovat, že?

vita 5.5.2008 10:58

Re: vito,

Suchému o ni zjevně nejde...

Ivan Nový 5.5.2008 10:58

zochu,

kompetentní je jenom zastupitelstvo, nikoliv lidmi nevolení odborníci. Takže to bylo správně. Odborníci mohou polemizovat v médiích, nikoliv rozhodovat o penězích přímo. To proto, že o penězích v konečné instanci musí rozhodovat jen lidé zvolení.

balthasar 5.5.2008 10:57

Re: Re: Pan Suchý

Si počtěte, kolik dostal Kratochvíl a kolik Ledecký. Lid považuje za vrcholnou kulturu proletářské umění, to věděli už Marx s Engelsem. ;-)

NevericiTomas 5.5.2008 10:53

Re: Pan Suchý

No to je dobry, a napadlo te, ze spousta lidi povazuje za kulturu prave to co se hraje v Akropoli a Sucheho povazuje za trapnyho dedka z santanu? A ted rozdel dotaci, chytraku...

milkom 5.5.2008 10:46

Na semaforu svítí červená

O tom není pochyb. ;-)  Foto zde.

Psí vrah Čumil 5.5.2008 10:43

Re: Re: Re: Pan Suchý

No ano, balthasare, tak to chodí. Co by tomu Suchému udělalo, kdyby aspoň složil nějakou pěknou volební písničku pro ODS a věnoval ji gratis na dobro věci, když už se mu nechce smrdět na magistrátu. Hned by mu bylo veseleji. Ale takhle? Jo, každý svého štěstí strůjcem, žejo...

cb 5.5.2008 10:38

Re: Re: Re: Pan Suchý

to je maďarsky?

cb 5.5.2008 10:37

Re: Re: Re: JE TO TAK

kultůře. Doufám, že jde o překlep.

balthasar 5.5.2008 10:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jsem pro grant.

Systémové řešení spočívá v tom, že se na ten chodník všichni nevejdem a budem si těma ságama (harfama, pozounama) navzájem překážet. A piano se nosí na ulici vůbec blbě. Systémové řešení se nazývá "kulturní politika města", což je uznávám sprosté slovo (jsem zvědav zda bude příspěvek wagnerem cenzurován) a současná patrně je nesena ve smyslu dotovat kabarety a mädchen pro cizince.

balthasar 5.5.2008 10:33

Re: Re: Pan Suchý

A pak se ukáže že je všecko v piřontku :-/

vita 5.5.2008 10:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nu, je vidět,

Nikoli - určovala Státní plánovací komise. Stejně jako všeho jiného. A určovala je tak, aby z jejich prodeje stát dostatečně vyrejžoval.

Vinylová deska s popíkem byla položka zbytná a tudíž zatížená větší daní než položky nezbytné a případně i zápornou daní dotované - jako elektřina, vodné a stočné nebo potraviny. Ostatně - zbytná byla jakákoli deska snad s výjimkou sebraných projevů K. O. Hosi, ale nepamatuji si, že by cosi takového na deskách vycházelo. V knížkách ano.

A ten Jakeš se tenkrát podivoval nad tím, co má taková Zagorová, které režim umožňoval vydělávat výrazně nadprůměrně, právě proti tomu režimu. Posléze se ukázalo, že to byl skutečně režim, co ji drželo nad vodou. Konkurenční prostředí většinu našich "vysoce uměleckých celeryt" potopilo. RIP.

Ivan Nový 5.5.2008 10:29

vito,

ten kdo nepobírá dotace má něco víc, má nezávislost na moci.

balthasar 5.5.2008 10:28

Re: Pan Suchý

Ovšem v aktivitě se nesmí polevit ;-)