18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
krmič 6.7.2007 15:34

Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

Sám jsem překvapen, jak to snadno vyšlo: Aladin "dnes 18utc". Taky "zítra 00utc".

Aladin je z těch modelů asi nejhorší paskvil, tam ty srážky jsou zobrazeny snad opravdu jenom pro srandu. Ale viděl jsem to výjimečně i v jiném modelu, ovšem neumím se dostat dozadu, asi to nejde.

krmič 6.7.2007 16:00

Re: Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

Snad by se to dalo u toho Aladina vysvětlit tak, že srážky jsou úhrn za 6 hodin, zatímco zobrazení oblačnosti je snímek v jediném časovém okamžiku, což je pěkně hrubé. Takže mezi 18h a 00h tam připluly nějaké mraky, napršelo a zase se vyjasnilo? Nevím, nevím... Ale viděl jsem to někde jinde i v zobrazení profilu (což ovšem Aladin nezveřejňuje, snad ani nepočítá?) Ten Aladin je vůbec zajímavý tím, že předpovídá skoro pořád srážky. Když jsme nedávno čekali na jedinou kapku deště, a ona nepřicházela, tak podle Aladina zde pršelo prakticky denně. Je to opravdu ten poslední model, na který bych se díval.

LM 6.7.2007 18:46

Re: Re: Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

Asi tak...

Jinak Aladin je stavěn tak, aby byl hodně citlivý na srážky, takže případy, kdy Aladin předpovídá nějaké malé stážky, ale žádné se neobjeví, je celkem běžný...

Von 6.7.2007 18:21

Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

Krmiči - něco o tom vím /téměř 50 let praxe/, ale meteorologické modely jsou rozhodně spolehlevější než zde uvádíte. Důležitý je ale fakt, že modely předpopovídající POČASÍ jsou založeny na ÚPLNĚ jiných modelech, než modely klimatologů. Ty klimatické jsou založeny zejména na složiitých statistických a jim podobných modelech a ty "na počasí" jsou hydrodynamické a jsou asi ještě složitější. Pro zajímavost - jsou to soustavy parciálních diferenciálních rovnic, k jejichž řešení je dokonce zavádět jistá zjedodušení! A právě proto se Vámi citované modely občas rozcházejí a NIKDY nebudou stoprocentně vycházet! Klimatické modely zde částečně a samozřejmě správně popsal L.Metelka. Jako obyčejně - jde o následné interpretace a zejména zdůrazňování té či oné priority. Jinak tyto odborné problémy je zcela jednoznačně přesunout na zcela jinou platformu. Zde na Psu je mrháním času!

krmič 6.7.2007 18:53

Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

"Klimatologové používají stejný matematický model jako meteorologové"

To jsem tu nenapsal já, ale Roman Šula. Myslím, že tu dokonce Metelka před časem napsal, že jsou to stejné modely, jenom integrované přes delší čas. Tak se navzájem domluvte. Já jsem se trošku omluvil, že tady zase pletu meteorologii - omlouvám se znova. Ovšem vy zase uznejte, že ty modely jsou nedokonalé. Zejména některé. Uvidím jak bude vycházet ten COAMPS, teď se to Polákům zase zhroutilo :-) A že nebudou nikdy vycházet stoprocentně? Já chápu, že je to nesmírně obtížné, stoprocentní to nemůže být, ale snaha po stálém zdokonalování by tu přece měla být. A že to zatím funguje mizerně, to mi prostě nevyvrátíte. Mimochodem, proč zrovna dnes Aladin prší z jasné oblohy, to mi zatím nikdo nevysvětlil. Realita: odpoledne nespadla ani kapka, ale bylo většinu času zataženo. Teď se začíná vyjasňovat. Počkám do těch 18utc :-)

krmič 6.7.2007 18:57

Re: Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

A nemyslím si, že otázka zmoknu/nezmoknu je příliš odborný problém. ;-D

LM 6.7.2007 19:00

Re: Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

V principu jsou ty modely stejné, rozdíl byl jen v nějakých detailech. Dnes se sjednocují i formálně a některé z nich mohou pracovat v meteorologickém i klimatologickém režimu. Napíklad Aladin.

U srážek pozor na to, že je to suma za posledních 6 hodin, zatímco oblačnost je stav k dané hodině. Takže srážky za období 12-18 UTC mohoiu být i tam, kde model dává v 18 UTC jasno.

krmič 6.7.2007 20:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

Ano, to jsem si dodatečně uvědomil a už jsem to tady i napsal. Ono šestihodinový časový rastr, to není nic extra.  No, teď už bylo těch 18utc, v reálu není ani jasno, ani nepršelo. :-)

LM 6.7.2007 20:54

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: No konečně dílo, které poukazuje na metody ekologistů z Greenpeace a spol.

To byste musel taky uvést, kde není jasno a kde nepršelo. Ono není všude stejně...

xb 6.7.2007 1:08

hnutí

Vznik nějakého silnějšího ekologického hnutí oproštěného od ideologie je nepravděpodobný. Podle mě totiž těm lidem většinou vlastně vůbec nejde o přírodu. Jde jim o to mít něco, co je důležitější než oni sami a naplní to jejich život.

Spoustě lidí se jeví jako příliš těžké směřovat někam cíleně svůj život, dát svému životu sám ze sebe spontánně nějaký smysl. Jsou nespokojení, prázdní, mají výčitky svědomí, že se svým životem nic nedělají. Řeší to často tak, že si najdou něco, co je zjevně důležitější než jejich vlastní život, a tím svůj život nějak zaplní.

S ekologickými tématy je ještě jeden problém týkající se novinářů. Ekologisté vlastně přisuzují novinářům roli zachránců planety. Tím, že novinář vyburcuje veřejnost, přinutí politiky jednat a stane se spasitelem světa. To je samozřejmě lichotivé a vidím v tom důvod, proč mají média tendenci stranit ekologistům.

Ladislav N. 6.7.2007 1:19

Re: hnutí

 ;-)R^ .... Přesné!!

pozorovatel123 6.7.2007 7:54

Re: hnutí

Jistě, každá demagogie potřebuje mít většinu mezi redaktory a novináři. Jinak by nebyla demagogií. Kam vedou demagogie známe z historie poměrně dobře a budeme se s tím seznamovat i nadále právě díky našim velmi kvalifikovaným redaktorům a novinářům.

Roman Šula 6.7.2007 10:19

Re: Re: hnutí

Novinářům především vyhovuje zveřejňovat katastrofické zprávy, což jde samozřejmě na ruku ekoteroristům. Neznám novináře, kterého by zajímalo zveřejnění pravdy.

Mard 6.7.2007 1:06

Obava

No jen se malinko obávám, aby nebylo již pozdě. V první vlně klimatologického šílenství, kdy nám bylo před cca 25-ti lety dokazováno, že přichází globální zima a že všichni umrzneme, si dnes bez uzardění stejná sorta lidí dovoluje tvrdit pravý opak. Omezení používání freonu bylo pouze snahou zabránit tomu abychom umrzli. Freon se nepoužívá a hle, dochází k oteplování. Pitomec by mohl říci, že globální oteplení způsobili ekologové. Ale ve skutečnosti je tomu asi tak, že stejně jako snížení užívání freonů nezpůsobilo globální oteplení, tak ani přechod na auta s vodíkovým pohonem neovlivní klima podstatným způsobem. Největším znečisťovatelem je dnes Čína a pochybuji že by si tamní komunisti nechali vnutit nějaké ekologické ohledy :-)

xb 6.7.2007 1:12

Re: Obava

Jen technická poznámka: Freony se týkají UV-záření které nesouvisí s oteplováním/ochlazováním ale s rakovinou kůže.

klas 6.7.2007 7:28

Re: Re: Obava

To nebyla zechnicka otazka, ale potreba mit nad druhym navrch. Samozrejme ze nemate pravdu. Vytrhli jste neco z kontextu v predstave, ze rozumite veci lepe.

Anděla 6.7.2007 5:20

Re: Obava

Pitomec se hlavně domívá, že "Omezení používání freonu bylo pouze snahou zabránit tomu abychom umrzli" ;-)

Trotl 6.7.2007 6:41

Re: Re: Obava

Výborně Andělko, jen jste zapoměla, že se jednalo o oficiání výklad. Jinak se vás zeptám obligátně. Jak  dál. Prostě co navrhujete, za řešení v energetické budoucnosti našeho státu. (P.S. pevně věřím, že nenavrhnete tření ebonitové tyče.  To už tady bylo)  Zbytek si odpustím, to by vám nedocvaklo.

Ladislav N. :-))) 6.7.2007 6:50

Re: Re: Re: Obava

Nebuďte na Andělku tak náročný, ještě se jí z toho zamotá zelená hlava... ;-P

Trotl 6.7.2007 7:18

Re: Re: Re: Re: Obava

Počkejte Ladislave, až dorazí Marie Dubanová. To bude teprve mazec. Já jdu konečně spinkat. Pak nakouknu jedním očkem....

Roman Šula 6.7.2007 9:50

Re: Re: Obava

Co se freonu týče, tak nikdo nedokázal spolehlivě vysvětlit, jak by se ony poměrně těžké molekuly halogenuhlovodíků dostaly tak vysoko, když dobře je promíchaná pouze troposféra a ta sahá do 15 km u rovníku a do pouhých 7 km u pólů. Přitom největší úbytek ozónu byl měřen nad Antarktidou, kde nikdo žádné freony nevypouštěl, ale shodou okolností je tam zrovna jižní geomagnetický pól. Podle všeho má vliv na stabilitu ozonosféry stav geomagnetického pole a ten je přímo ovlivňován sluneční aktivitou.

mik 6.7.2007 0:55

Tesim se na reakce melounu a jejich uzitecnych idi otu

R^

Mrazivý dech 6.7.2007 1:07

Re: Tesim se na reakce melounu a jejich uzitecnych idi otu

je čas vrátit melounistům úder;-D