18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Von 6.7.2007 17:22

Re: Re: Grónsko kdysi pokrývaly bohaté lesy

Příteli - to dokazuje to, že vždy nějak bylo a nějak bude. A člověk je v přírodě tak malý pán, že si to ani nikdo nedovede představit. To myslím vážně a doslova. Zkuste se nad tím zamyslet!

Jiří K. 6.7.2007 18:02

Re: Re: Re: Grónsko kdysi pokrývaly bohaté lesy

Myslíte to možná vážně a doslova, mýlíte se však šeredně.

Tak malými pány už lidstvo (bohužel?) není, aby nedokázalo zničit či ovlivnit ledacos, co by se na první pohled zdálo být nemožným. Ozónová díra je jeden z příkladů. Vliv spalování fosilních paliv a nárůst koncentrace CO2 v atmosféře již také zpochybňuje pouze pár ignorantů.

Dokonce už ledaskterá z dávných lidských civilizací si dokázala zničit nebo alespoň poškodit své životní prostředí neuvěřitelným a pro ně nevratným způsobem, to je prokázáno.

Naše možnosti jsou ovšem neskutečněnásobně větší a dokonce globální. Zkuste se nad tím zamyslet.

venkovan 6.7.2007 18:27

Re: Re: Re: Re: Grónsko kdysi pokrývaly bohaté lesy

Tak docela nesouhlasím. Ten vliv oxidu uhličitého (nemluvím o nárůstu ) zatím prokázaly jen počítačové simulace, což potvrzuje řada vědců. Nenazýval bych je ignoranty a obecně, trochu slušnosti nikomu neuškodí ani ho nezabije.

Jiří K. 6.7.2007 20:02

Re: Re: Re: Re: Re: Grónsko kdysi pokrývaly bohaté lesy

Hezky překrucujete venkovane.

Já nepsal o vlivu CO2 na oteplování ale o vlivu člověka na růst jeho koncentrace v atmosféře. A ten zpochybňuje víceméně opravdu jenom pár ignorantů, to se na mne nezlobte.

Ladislav N. 6.7.2007 21:24

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Grónsko kdysi pokrývaly bohaté lesy

Pletete hrušky s jablky. O růstu CO2 v atmosféře nikdo nepochybuje, podobně jako o významném příspěvku člověka spalováním fosilních paliv. Jenomže v minulosti klimatických změn dnešního "rozměru" byl bezpočet a není žádný důvod předkládat katastrofické vize, proti jejichž smyšlenému uskutečnění by mělo smysl zvyšovat např. zdanění občanů.

Vy socialisté daně rádi, viďte?;-)

Talián 6.7.2007 21:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Grónsko kdysi pokrývaly bohaté lesy

Pokud se nemýlím, tak ty oxydy uhlíku, vyrábíme spalováním uhlíkatých sloučenin obsažených v uhlí a ropě, které vznikly pravděpodobně biologickými procesy v dávných časech. Aby mohly vzniknout, musel být v atmosféře uhlík a to zejména ve formách sloučenin, kterými se dnes straší. Uhlí patrně vzniklo fotosyntézou v řetězci oxydy uhlíku - dřevná hmota - karbonizace. Také ropa byla vyrobena podobným procesem. Jsou to tedy paliva obnovitelná. Kdo ví, zda se někde v hlubinách moří netvoří cosi užitečného z hydrátu metanu, kterého je tam habaděj. Pokud by ve vzduchu nebylo těchto oxydů, nevyrostla by ani tráva. Proto pro Šumavu zelenější vyměním dnešní 1600 ccm za 2500 ccm a zkusím jezdit svižněji.

Jiří K. 6.7.2007 23:15

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Grónsko kdysi pokrývaly bohaté lesy

Dost hloupý názor, Taliáne.

Uhlí jako obnovitelný zdroj - budeme li uvažovat v řádu miliónů let pak možná ano. Trochu nepraktické, ne?

Ale jako vtip dobré.

pf 6.7.2007 12:08

hm argumentovat sci-fi....

a co takhle pacnere nedesi vas Andromeda Strain, kdyz toho Crichtona berete tak vazne? A nebo neceka na nas nahodou nekde nejaka Sphere? A jak se citite na palube letadla?

BM 6.7.2007 12:27

Re: hm argumentovat sci-fi....

Ak je protivahou obchodnik s dazdom, ktory ukazuje svoje teplo-grafy z vidiel vysokozdvizneho vozika, pripada mi aj autor sci-fi ktory NEPREDSTIERA ze ide o fikciu podstatne serioznejsi autor.

Vladimír 6.7.2007 11:39

Panebože! Kam to všechno spěje?

To globální oteplování je příšerná věc!  A hlavně ten podíl člověka na něm! Dnes je 6. července a je 19 stupňů! Včera bylo 17. A příští týden má být až 23 stupňu!

Zachraň se kdo můžeš!

BM 6.7.2007 11:52

Re: Panebože! Kam to všechno spěje?

Keby si platil eko-dane, mohlo byt dnes iba 12-stupnov, mozno aj desiatka by bo(d)la. My na Slovensku bojujeme proti globalnemu oteplovaniu tak vydatne, ze v lete v Tatrach snezi.

Honza42 6.7.2007 12:17

Re: Re: Panebože! Kam to všechno spěje?

Myslím že přesně tak to je. Příroda se mentálně napojila na mediální kosmickou sféru a reaguje tak na to, jaký  humbuk má momentálně navrch.  Podle toho sama pak příroda upravuje počasí, aby udržela svět v duchovně fyzikální rovnováze. Když otevře hubu Al Gore tak se oteplí. když Klaus, tak se ochladí. Mělo by se toho využít.

Šumavák 6.7.2007 12:21

a pak jsou i tací, co to všechno kazí,

jako třeba ta soudkyně v Riu, co z důvodů ochrany životního prostředí zakázala zítřejší koncert k ochraně životního prostředí na Copacabaně.....

cb 6.7.2007 12:23

Re: Panebože! Kam to všechno spěje?

Kdyz udelas extrapolaci, tak ti musi byt jasne, ze se za dva tydny uvarime.

komantsch 6.7.2007 11:29

Soudruzi!

Pri poslednim velkem oteplovani, na konci posledni doby ledove, nejaci vedatori videli korelaci mezi zvysenym lovem mamutu (vetsi produkce CO2, zpusobena lovem a tlenim nevyuzitych zbytku zvere) a narustem teploty.

doktor 6.7.2007 11:13

Karlu Pacnerovi

bych připomenul, že Michael Crichton M.D. nikdy neváhal kvůli větší prodejnosti svých knih překrucovat "vědecké" pravdy, o něž se opíral. Typický je Jurský park, kde vystupují křídoví dinosauři. Pan Pacner také neví, že zájmová oblast ekologů, kteří se zajímají o přírodu, a její ničení člověkem, je zásadně odlišná od enviromentalistů, kteří se zajímají o člověka, a to, jak bude schopen přežít v jím rozvrácené přírodě. Vrcholem buď neznalosti, nebo účelovosti, je tlachání Pacnera o "zpolitizování" vědy. Rasové teorie nebo Lysenkova teorie o dědičnosti získaných vlastností a jeho tažení proti genetice byly pseudovědy, účelově využívané nacisty nebo komunisty. Podobnou pseudovědou jsou bláboly hrstky odpůrců teorie o antropogenních vlivech na oteplování Země. Právě ty, a ne positivní závěry bioklimatologů, jsou účelově zpolitizovány: Crichtonem, Pacnerem,Lomborgem, Bushem, Klausem a hrstkou dalších Dědů vševědů.

BM 6.7.2007 11:21

Re: Karlu Pacnerovi

"bláboly hrstky odpůrců teorie o antropogenních vlivech na oteplování Země"

maj recht pane dochtor, ty jejich blaboly spusobily cerstvy snih v Tatrach, zavrit je je malo.

cb 6.7.2007 12:24

Re: Karlu Pacnerovi

Ja myslel, ze byli guvomi. A oni byli z kridy.

Jiří K. 6.7.2007 12:52

Re: Karlu Pacnerovi

Naprostý souhlas, doktore. Já skutečně nestačím zírat nad umanutostí odpíračů a neskutečným počtem jinak relativně soudných lidí, které dokázali zblbnout.

Jednou se za své dnešní tlachy budou stydět.

BM 6.7.2007 13:02

Re: Re: Karlu Pacnerovi

Nestalo by za to, nejak tych odpieracov oznacit? Trebars niecim zltym a s cipmi.

Honza42 6.7.2007 13:40

Re: Re: Karlu Pacnerovi

Jak myslíte stydět? A kdo hlavně?  Nedá mi to a zkopnu sem ten odkaz ještě jednou: http://www.libinst.cz/komentare.php?id=343 

Jiří K. 6.7.2007 20:26

Re: Re: Re: Karlu Pacnerovi

Pokud tento odkaz chápete jako argument milý Honzo, tak jste totálně mimo. Ta dvě období jsou naprosto nesrovnatelná a právě možná zkušenost s těmi mylnými teoriemi 70 let přispěla k tomu, že dnešní závěry jsou činěny tak opatrně a až na základě ověření ze všech mozných i nemožných stran.

Dnešní stav poznání, dnešní věda i její možnosti jsou někde úplně jinde než byly tehdy. To srovnání je typická sofistika.

Honza42 6.7.2007 21:31

Re: Re: Re: Re: Karlu Pacnerovi

Přesně tohle jste mohl tvrdit před 30 lety a můžete to zopakovat za 30, 60, 90 let. Jak je libo. A pořád můžete říkat. Teď už to víme. Tak nějak Jehovisti předpovídají konec světa, že.

kapitán 6.7.2007 11:09

Změna podnebí určitě bude !

Dochází ke GLOBÁLNÍ změně, která způsobí, že se někde

ochladí a někde oteplí. Někde bude vražedné sucho - někde budou

zničující záplavy. Jediné co se přesně neví je, jeli to k lepšímu nebo k horšímu. Tady záleží na informovanosti a pružnosti zemědělců, jak se změně přizpůsobit a využít jí pro větší zisky.

I.L. 6.7.2007 11:18

Re: Změna podnebí určitě bude !

Ano, zmena to bude kazdopadne vrazedna... Takovouhle predikci nikdy nechybite. Nekde vrazedna tepla, jinde vrazedne zimy, tohle je mnohem jistejsi nez zformulovat, o kolik presne stoupne globalni prumerna teplota v nejblizsich letech ;-P

BM 6.7.2007 11:22

Re: Re: Změna podnebí určitě bude !

Tak vod -5 do 5 presne !!!

Honza42 6.7.2007 12:09

Re: Změna podnebí určitě bude !

Vražedná, zničující, katastrofální, devastující, nevratná, ......správná slova. Máte pochvalu. Bez nich si vás dneska nikdo ani nevšimne. Já se zrovna chystám na totálně zničující a vražednou procházku se psem. Pak si dám asi devastující kafe.

cb 6.7.2007 13:49

Re: Re: Změna podnebí určitě bude !

Nevratné kafe.

Šumavák 6.7.2007 12:17

Nám, zemědělcům EU, kteří

dostaváme peníze za nepěstování cukrovky, nepěstování vojtěšky, nevýrobu vína a neprodukci mléka a masa jsou jak sucha, tak záplavy vcelku ukradené.

Hlavní je nakoupit dostatek ploch na kterých cukrovku nebudu pěstovat!

Honza42 6.7.2007 10:06

Ježišmajrá, já jsem asi zase pozadu, já ještě bojuji proti globálnímu ochlazení.

http://www.libinst.cz/komentare.php?id=343  Tak já usilovně 30 let otepluji a on je nepřítel na druhé straně barikády? Nevadí, polepším se a obrátím se na správnou víru. Budu tedy nadále již jen chladit.. Slibuji, že to budu dělat pro Vaše blaho a s plným nasazením.