5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emp 6.3.2007 21:44

Re: Re: Re: jaderná elektrárna

Ano, o tohle jde... Kde je hranice -  co je významná událost a co není? Dle mého názoru (pominu teď oficiální definice)  je významná událost ta, která vede k ohrožení zdraví či života zaměstnanců a událost, která má významný dopad na okolí. 

Delfin 6.3.2007 21:50

Re: Re: Re: Re: jaderná elektrárna

Jen aby nekdo nezacal tvrdit, ze i strevni potize uklizecky maji vliv na zdravi a muzou mit i vyznamny dopad na okoli. ;-)

Emp 6.3.2007 21:54

Re: Re: Re: Re: Re: jaderná elektrárna

já to trochu odlehčím... :-) Ona "příhoda na toaletě" má rovněž dopad na okolí, máte pravdu... Ne uplně každý si uvědomuje, že sirovodík je toxičtější než kyanovodík. Výhodou sirovodíku je to, že je lépe detekovatelný lidským nosem. Pokud jeho koncentrace stoupne, přestává být cítit a vede to k maléru... :-)

Delfin 6.3.2007 21:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: jaderná elektrárna

Empe,

dlouho jsem nesedel u kompu, ale ted koukam, ze se ti opravdu Pavlovec nedokazal vyjadrit k otazce, v cem porusujeme dohodu z Melku. Boze ja bych s nim jednat nemohl ...

baltazar 6.3.2007 21:56

Re: Re: Re: jaderná elektrárna

Nebo pan ředitel prostatu.

Angela Merkel 6.3.2007 21:59

A ktery nema?

baltazar 6.3.2007 22:05

Re: A ktery nema?

Kterej nemá, ten už nemá potíže :o)

Angela Merkel 6.3.2007 21:41

Kdyz se o tom

nikdo nedozvi, nejsou zadne. Smula je, kdyz vitr fouka spatnym smerem. A je, kdyz se to zatlouka. To je pak navic jeste ostuda.

Emp 6.3.2007 21:48

Re: Kdyz se o tom

angelo, ta prezentace českých médií, ale hlavně rakouských ve stylu "zatloukalo se to" je absurdní. Informace byla vyhodnocena a předána sujb, ten informoval Rakousko.. zcela standardně a o 22 hodin dříve, než byl "termín".  K ututlání by to svádělo, pokud by termín dodržen nebyl.   Potom bych tyto spekulace bral... 

Petr H 6.3.2007 20:55

Za Temelín by se měla

už konečně postavit česká vláda.Jenže Topolánek má kule jenom na papíře a radší si zafackuje v Parlamentu.Vždyť to je do nebe volající,co předvádí ten jižní soused.Tak jak si vládní místa otevírají hubu u nich,by si jí měli otevřít konečně i v Praze a poslat ty tajtrlíky tam kam patří.Arnold byl s nima hotovej razdva,když mu ten pupek světa chtěl kecat i do guvernérování.

Angela Merkel 6.3.2007 20:37

Kdyby vyhodnotil, že armaturu nelze uzavřít, ihned by to samozřejmě hlásil. Tečka.

jen mi nejde do hlavy, ze na veline nesvitilo cervene svetelko, ze armatura neni uzavrena.

Jiří Tyc 6.3.2007 20:44

Re: Kdyby vyhodnotil, že armaturu nelze uzavřít, ihned by to samozřejmě hlásil. Tečka.

Jak jsem již psal Angelo, armatura je ruční a tedy bez elektrického pohonu a bez signalizace koncových poloh. Kdyby měly všechny armatury na elektárně světelnou signalizaci vyvedenou na blokovou dozornu, bylo by tam několik tisíc světýlek a operátor by se z toho zbláznil. Navíc jde v našem případě o armaturu, na kterou se sahá pouze jednou za rok. Jinak budu ještě chvíli na netu, budete-li mít ještě nějaký dotaz.

Angela Merkel 6.3.2007 20:51

tak tohle si pane Tyci

umim predstavit u jezedaka na hov-nocucu, ale v atomove elektrarne ne. Nemuselo by tam byt tisice svetylek, staci jedno, upozornujici technika, ze se ma podivat na monitor. a tam by mela byt hlaska ventil cislo toato neni uzavreny.

Jan 6.3.2007 21:14

Re: tak tohle si pane Tyci

Tak to jsou příhody na kterých politici sbírají body. To jsou příhody, které dost lidí hltá a živí se jimi. Zatím co podstatné věci kolem nás bez povšimnutí plynou a nikdo je neřeší, protože by to bolelo a vyvolalo by to nesouhlas. Nesouhlas té "informované" společnosti. To by byla ale ztráta hlasů do voleb. Takže nakonec chceme být klamáni. Nebo ne ?

baltazar 6.3.2007 21:58

Re: tak tohle si pane Tyci

Však to tak maj v každý TV inscenaci, ne?

Jiří Tyc 6.3.2007 22:12

Re: tak tohle si pane Tyci

Angelo asi by to chtělo, abyste se podívala (podíval) přímo na blokovou dozornu. Vaše představy o jaderce jsou přece jen poněkud zvláštní. Samozřejmě existuje něco, o čem píšete a co se nazývá sumární hláška. Ale jaký by měla smysl u armatury, která je ruční? A která se používá jednou za rok? Navíc když uvádíte do provozu zařízení po opravě, tak mají i elektricky ovládané armatury vypnuté napájení a nesvítí u nich ani jedno světýlko. To se rozsvítí až po tzv. strojním odjištění systému a po jeho zaplnění. Takhle to funguje na všech jaderkách. Nejen na Temelíně.

Angela Merkel 6.3.2007 22:25

VitepaneTyci

ona uz auta z doby pred druhou svetovou valkou mela treba kontrolku mazani a jeste paralelne k tomu tlakomer oleje. porad nepochopim, proc atomova elektrarna tohle nedovede.  Nedovedu si predstavit, ze by v Temeline neexistovala zadna kontrola stavu zarizeni. Pokud to funguje tak, jak pisete, je to opravdu o strach.

Mela bych takovy dotaz, existuje vubec u Vas nejaka zpetna kontrola nastaveni systemu, a pak mne jeste napada, jak je to s konzumaci alkoholu a kontrolou zamestnancu, zda ve sluzbe nepili, ci nepiji?

Jaro 6.3.2007 22:54

Re: VitepaneTyci

určit správnou míru rozsahu signalizací poruch je složitý úkol a i ve vašem příkladu s automobilem bychom mohli najít další stavy a události, které by bylo lze signalizovat jako poruchu avšak, jak jistě sama víte, nemáte například alarmovány a pak též blokovány stavy, kdy je např. teplota ložiska u levého předního kola zvýšena o deset stupňů celsia, jakkoli by to indikovalo závadu, která by mohla mít fatální následky, protože by to nešlo spláchnout do nerezového kanálu. Byla doba, kdy s nástupem sofistikovaných řídících systémů, přecpali obrazovky signalizacemi každého pšouku, aby přišli na to, že (ač neopit ! ) trpí pak příslušný personál tzv. provozní slepotou.

Honza 6.3.2007 23:06

Re: VitepaneTyci

Ale to nejde!!! Nemůžete mít kontrolku na všechno, protože se pak utopíte v nadmíře informací a navíc pak musíte mít kontrolky těch kontrolek a kontrolky kontrolek kontrolek a ...

Dělám řídící systémy velkých strojů a věřte, že mluvím ze zkušeností s reálnou technologií.

A ještě poznamenám: pokud by se stavěly postupně další jaderné elektrárny, pak by se určitě spousta věcí doladila (nejen: na co je vhodně kontrolku mít a na co ještě ne). Bohužel takováhle spolupráce v evropě není (každý stát si všechno dělá po svém a tak znovu vše vynalézá).

vita 7.3.2007 10:42

No, Angelo, každá kontrola a každé zabezpečení

se obvykle projektuje tak, aby bylo úměrné nebezpečí. Tady utekly dva kubíky vody, upravené vody, což vedlo ke ztrátě v řádu desítek tisíc korun. Nemá smysl něco, co může způsobit takovou škodu, kontrolovat pomocí zařízení, které by bylo výrazně dražší - a muselo by být certifikované, průběžně kontrolované a vůbec obhospodařované.

Vyteklo něco vody, ta natekla tam, kam natéct v takovém případě má, viník byl zjištěn, provozní nesprávnost vyhodnocena a včas nahlášena. Dokonce předčasně i vzhledem k tomu nesmyslnému Protokolu z Melku, který dodržuje pouze česká strana, zatímco pro rakouskou je to cár papíru. Cár papíru ve chvíli, kdy by Rakousko mělo něco plnit - a klacek, když se hodí mlátit die Tschechen...

Šumavák 6.3.2007 20:46

A kdyby byly v pr*eli ryby, nemusel krčín stavět rybíky!

A víte co lidí by se v nich neutopilo?

Armaturou nešlo otočit doprava a protože v té době z ní nic neteklo, vyhodnotil to technik tak, že je zavřená.

A protože nebyl tak chytrej jako Vy, tak to nehlásil.

Šumavák 6.3.2007 20:48

Jste mi mi tam, pane Tyc, vmáčknul mezi....

to nebylo na Vás!!

fox 7.3.2007 10:12

Re: Kdyby vyhodnotil, že armaturu nelze uzavřít, ihned by to samozřejmě hlásil. Tečka.

Protože je to armatura ruční,bez signalizace.Článek pana Týce je dobrý,s největší pravděpodobností se tak stalo.Co mne mrzí nejvíce je to,že ČR BYLA V ROCE 89 vyspělá země schopná postavit JE téměř sama.Byli jsme schopni vyrobit reaktorovou nádobu včetně komponent,primární potrubí včt.čerpadel,parogenerátory,sekundární potrubí,turbinu,napájecí a jiná čerpadla,většinu armatur,ocelové konstrukce ,stavbu atd.Protože se nepokračovalo v další výstavbě JE,např.další 2 bloky Temelína,Kecerovce a p.tento potenciál se vytratil,podniky zkrachovali,byly prodány-třeba i Rusům,zanikli.Pracovníci odešli do penze,našli si jiné zaměstnání.Přišli jsme o exportní schopnosti,dříve významné,mizí odborníci i pro diskuzi s pitomcema typu Pavlovec.To přerušení a diskuze o 2 blocích Temelína nás přijdou draho.Ve vedení státu mají být technokrati.Havel kdysi prohlásil:"Mojí největší chybou bylo,že jsem nezastavil Temelín...."Snad dnes už má jiný názor,ale pozdě.Už jsme to podělali.Kde jsme mohli být!!!!!Teď máme ve vládě ty špenátníky,to se máme na co těšit!Nejlepší jsou ty hlášky o eko-technologiích s využitím vodíku.Bude-li dost JE,je o tom možno hovořit.Vodík se musí totiž nejdřív vyrobit.Zákon zachování energie stále platí. Jen v JE se mění hmota na energii,jak dokázal Eistein.

erik 6.3.2007 19:48

A hele

Cely problem je v tom, ze Temelin nebyl vybudovan rakouskou/nemeckou obchodni spolecnosti. Kdyby byl, bylo by uplne ticho po pesine. A to je jadro pudla. Zapominate na to, ze mate Nemecke (cesky psane) noviny a Nemeckou (cesky vysilanou) televizi. Jedine nezavisle zpravy jsou "Halo Noviny" od komunistu. Bohuzel. Tady mame rceni: "Wake up" tj. "Probudte se".

Emp 6.3.2007 19:17

Melkská dohoda

Jelikož se tu rozvíjí místy debata o Melku, zda plníme či nikoli, pokusím se zargumentovat a okomentovat body, které leží Pavlovcovi a spol v žaludku, ačkoli to vypadá, že je ani nečetl...

Tedy..

Pavlovec se tu odkazoval na přílohu 1 hlavy VI Melkského protokolu. V něm jsou vyjmenovány sporné body, konkrétně 7, v kterých se odborníci CR a Rakouska nedokázali shodnout. Obecně lze říci, že je v nich obsaženo to, že CR vypracuje další- alternativní posouzení sporných bodů a dá posoudit SUJB, jaká opatření jsou pro zlepšení bezepečnosti vhodná. Studie skutečně provedeny byly, stejnětak byly provedeny modifikace v technologii JE, tak, aby se zvýšila jaderná bezpečnost, pokud to vyplynulo ze studie odborníků. Protokol z Melku nepodmiňuje komerční provoz Temelína konkrétními stavebními či technologickými úpravami, kterými se tu odpůrci ohánějí. Celý protokol je o zvýšení informovanosti obou stran, nadstandardním informačním servisem, rakouské monitorovací stanice v CR, požadavky na provedení studií a jejich posouzení SUJB.

Šumavák 6.3.2007 20:04

a o tom, že nám tu smějí a budou stavět větrníky...

bohužel!

Emp 6.3.2007 20:07

Re: a o tom, že nám tu smějí a budou stavět větrníky...

jojo, to jsem ani nechtěl zmiňovat :-P. Ale také to tam je napsáno "nepřímo" .. něco ve smyslu, že se posoudí a bude spolupracovat při výstavbě OZE

Jiří Tyc 6.3.2007 20:37

Re: Melkská dohoda

Empe prosím ozvěte se mi na tyc@elsatnet.cz. Ozval se mi jeden pán a chtěl by srovnání spotřeby betonu na větrník a jaderku. Vztažené na instalovaný výkon. Mám dojem, že jste to někde uváděl. A měl bych i další otázky pro sebe.Díky!

Emp 6.3.2007 20:45

Re: Re: Melkská dohoda

snad mail dorazil...

fox 7.3.2007 10:20

Re: Re: Melkská dohoda

Už to proběhlo netem.Snad se nepletu,tuším,že ne 2000MW(Temelín),je třeba 6x tolik oceli a 10x tolik betonu.To je ovšem strašné.Navíc ty větrníky jsou vzužitelné jen 10-15 % času.Nevím,jestli je toto do toho započítáno,ale pokud ne ,může to být ještě 6-10x  víc.A to stále nemusíte dostat ani kW.Musíte mít zálohu.STAVĚT JADERKY -A RYCHLE!!!!!!!!!