21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

EVROPA: Povzdech stárnoucího inženýra

Je to určitě jen náhoda, že se v časovém úseku několika dní sešly dvě události organizačně spolu nesouvisející, avšak ze své podstaty související poměrně značně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Lenc 20.10.2018 7:12

Re: Moc hezký povzdech.

Máte pravdu.Je to divnej svět a divná doba...

L. Novák 20.10.2018 7:02

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Tak vy byste chtěl "nastavovat model..."? Typický znak zeleného komunisty. Řídit zeměkouli, počasí a klima.

L. Novák 20.10.2018 6:56

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Plácáte hlouposti. "Zelený proud" je ten nejdražší, který v rozvodné síti teče. Energie z jaderek ta nejlevnější. Že vy jste absolvoval výplach mozku někde u zelených magorů a nemáte vzdělání, které by vám dovolilo odhalit zjevné nesmysly v médiích preferovaných textech od pochybných autorů typu Fendrych/Fendrychová (Aktuálně.cz) a aktivistů zeleného komunismu typu Duha a Greenpeace?

J. Strakoš 20.10.2018 6:55

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Technické řešení je možné provést více způsoby - nákladným samostatným vedením i třeba ne tak drahou speciální "krabičkou" - viz třeba existující dálkové spínaní "nočního proudu".

Pokud by se nastavil model tak, že by někomu vyhovoval třeba tak, jak popisujete u floridských důchodců, pak by to bylo v pořádku. A pokud by někomu nevyhovoval, pak by ho prostě nevyužíval a platil by dražší zaručenou energii, respektive by si spočítal, zda se mu elektromobil vyplatí.

J. Lepka 20.10.2018 6:47

Moc hezký povzdech.

Bohužel v dnešní době postfaktické nikdo ze zelených mašíblů nevidí dál, než na konec svých fantasmagorií na obrazovce počítače a lineárně z toho usuzuje, že i auto lze nabít kdekoliv jako noťas nebo mobil.

L. Novák 20.10.2018 6:45

Přírodní a fyzikální zákony že se nedají odhlasovat?

"Přírodní a fyzikální zákony se nedají odhlasovat prostou či kvalifikovanou většinou poté, co byl nalezen konsenzus napříč politickým spektrem."

V českém Kocourkově a podobných zemích zamořených zelenými blbci (bohužel i v USA) lze odhlasovat cokoliv. Vzpomeňte si na Zák. 180/2005 Sb. o podpoře OZE a naprosto šílené sjednocenou levicí v čele s ČSSD a KDU-ČSL prohlasované předpisy pro povinný výkup el. energie za ceny mnohonásobně převyšující velkoobchodní ceny elektřiny z klasických zdrojů včetně jaderných. Proto byl zákon nazván jako "Bilionový tunel OZE" (1 bilion = 1000 miliard = milion milionů), podle škod, které napáchal a dále páchá v hospodářství i v domácnostech občanů. Vypadá to, že z bilionu budou zanedlouho dva, protože škody narůstají dalšími a dalšími podporami (dotace i legislativa) na rozvoj nesmyslných (neefektivních) technologií škodících životnímu prostředí víc, než klasické "tvrdé" zdroje energie.

Zelená mafie vydělává na změnách legislativy a na podporách poskytovaných státem z kapes daňových poplatníků, které zpětně občanům nic nepřinesou, ale naopak jim ještě zbytečně zhoršují podmínky k životu a nutí je vyhazovat peníze za nesmyslné byrokratické "služby" vynucené přijatými zákony a podzákonnými předpisy.

J. Lepka 20.10.2018 6:44

Re: Autor ještě zapomněl zmínit

Pánové, berete mi to z klábosnice. Bohužel u nedovzdělanců je otázka elektromobility prostě spojená s tou zásuvkou, detaily jako prostý Ohmův zákon ( o jiných fyzikálních zákonech nemluvě) ignorují, protože je neznají.

J. Lepka 20.10.2018 6:41

Re: Obnovitelné zdroje a elektromobil

Jistě máte doma ten rakouský vehundament, co dokáže rozeznat ošklivý proud z jaderek, že? Zhruba stejně je totiž pošetilý váš předpoklad. Kdy fungují obnovitelné zdroje? No když fouká větříček, ani málo ani moc a svítí Sluníčko, taky ani málo ani moc. Co na tom, že to je zrovna v době, kdy lidí jezdí do práce, maminky vozí děti do školy atd atp. Takže si asi představujete, že někdo přijede do práce, strčí auto do zásuvky a jde vydělávat. Tu nutnou infrastrukturu postaví kdo? A hlavně, kdo ji zaplatí?

Zhruba před rokem jsem na podobné téma diskutoval s kamarádem, žijícím na Floridě. A nadšením mi popisoval, kolik je tam na silnicích vidět Tesel. Trochu to nadšení pohaslo, když jsem se zeptal kolik z nich jsou důchodci žijící tam na penzi a mající možnost dobíjet ve vlastním domku přebytkem nočního proudu a jezdící maximálně po nákupech a v klimatu de facto vylučujícímu nutnost v autě topit.

J. Strakoš 20.10.2018 6:14

Obnovitelné zdroje a elektromobil

S čím bych v článku trošku polemizoval je kombinace obnovitelných zdroje a elektromobil - ta mi jako jediná dává jakýsi smysl, protože může řešit ukládání energie, které je v případě nárazových obnovitelných zdrojů k dispozici do baterií elektromobilů, které stejně potřebujeme nabít.

Dovedu si tak představit "zelený proud" k nabíjení - nezaručený, ale levnější, popřípadě využívání stejně nezaručených lokálních zdrojů. A když daný den svítit nebude a bude třeba jezdit, pak nabíjení za dražší, ale stabilní "jaderný" proud.

J. Strakoš 20.10.2018 6:06

Re: Autor ještě zapomněl zmínit

Přesně a blackoutu se nebojme, protože tu televizi můžeme sledovat při svíčkách. (C) Lubica Tribiniová

V. Hejdak 20.10.2018 5:49

Re: pravidla

Ježíš to je blábol, navíc ti vynechávají tlačítka klávesnice a co je to bleich ?

P. Dvořák 20.10.2018 4:05

Re: Autor ještě zapomněl zmínit

Na co elektrárny, když má přece doma každý zásuvku?!

J. Sinnreich 20.10.2018 3:24

Vlada amateru

Nema smyslu diskutovat o termodynamickych zakonech s lidmi , kteri studovali (pokud vubec neco) genderizmus, politologii, nebo treba socialni antropologii. Tito lide vsak na rozdil od technicke inteligence maji neuveritelnou schopnost nejenom parazitovat, ale nakonec politicky rozhodovat o zasadnich spolecenskych otazkach.Cena za chybne rozhodovani je obrovska a jak je to obvykle, zaplatime ji vsichni.

J. Cervenka 20.10.2018 1:42

pravidla

dalsi pravidla, narizeni polozakony - a lidi si mysli, ze je to normalni. Mas v aute ekarnicku a v ni 1) jod, 2) atd atd. Jak u bleich

J. Jurax 20.10.2018 1:33

Hlas rozumu mozky napadené zelenou plísní poslouchat nebudou. Příslušné závity jim sežrala zelená plíseň.

A od zelených technicky a přírodovědně nevzdělaných ideologických omezenců z EU se v tomto punktu nelze nadít nic rozumného.

Jsou to profesí politici ve vleku té momentálně jedině správné ideologie dobře rozumějící tak akorát svému prospěchu a politickým čachrům, které jim ten prospěch mají přinést. Vymyslí a odhlasují si tudíž leda tak kdejakou dobrosernou hovadinu jako je ta v článku vzpomenutá a budou ji, protože jinak by chcípla, pochopitelně dotovat; ovšem ze svého samozřejmě ne. A budou se ve své nevědomosti ještě navzájem plácat po ramenou, že zachránili svět.

J. Vintr 20.10.2018 0:46

Autor ještě zapomněl zmínit

že větší rozšíření elektromobilů bude znamenat potřebu kompletního posílení rozvodné sítě a vybudování nových elektráren.

M. Prokop 20.10.2018 0:26

Hlas rozumu nemá ve vybičované hysterii naději.

Zvláště, jde li o prachy těch, kdo se na trhu normálně neprosadili a čekají na legislativní pomoc.