29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

ENERGIE: Fotovoltaičtí parazité

Stalo se módou instalovat fotovoltaické panely na střechách, i jinde. Jen se přitom v rámci zelené ideologie zavřely oči před ekonomikou a elementární spravedlností.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 25.3.2023 19:23

Podívejte se, jaký má v létě průběh dodávka elektřiny z fotovoltaiky (celé Německo) a jak rychlý je pokles během dne oproti polednímu maximu. :-P

https://www.agora-energiewende.de/service/agorameter/chart/power_generation/15.06.2022/16.06.2022/today/

Při jediném zdroji (ploše) nastaveném napevno je pokles dodávané energie ještě strmější... :-P

L. Novák 25.3.2023 19:12

UŽITEČNÝ IDIOT a ZELENÝ PODVODNÍK RADA... komu a na co takové auto bude? 8-o ;-D

Aptera – solární automobil od 25 900 dolarů (článek z 15.7.2022)

https://www.infojet.cz/blog/aptera-solarni-automobil-od-25-900-dolaru/

Pro koho takový "ZELENÝ VELOREX" je určen? Na hraní dětem?

Solární elektromobil Sono Sion se vyrábět nebude. Firma vrací zálohy, s dopravou ale nekončí

https://www.autorevue.cz/solarni-elektromobil-sono-sion-se-vyrabet-nebude-firma-vraci-zalohy-sdopravou-ale-nekonci

V. Petr 25.3.2023 19:09

Vodík je horší, než baterie, protože

1) Buďto budete mít palivový článek, teda jiný druh baterie. Ten ale zatím v praxi není.

2) Nebo budete vodík spalovat, což znamené velké ztáty celého cyklu (přes 50%).

V. Petr 25.3.2023 19:06

Ve proslěch Hitlera lze říci snad jediné, ani on nechtěl, abychom místo masa jedli červy! Zelení to plánují!

V. Petr 25.3.2023 19:04

Podotákám, že pokud bychom zrušili grýndýl, bude elektřina pro lidi ČTYŘIKRÁT levnější, než dnes!

V. Petr 25.3.2023 19:03

Jenže v létě snad můžete fungovat i "od slunka do slunka." V zimě je většinu dne tma a fotovoltaika vyrábí nulu!

J. Jurax 25.3.2023 18:58

Ano.

A proto vyhazujmež miliardy na dotace občasných zdrojů energie ve jménu zeleného náboženství a zelených blbečků z brusele. Ony se sice ty občasné zdroje bez dotací nevyplatí, kdežto s dotacemi se nevyplatí taky, ale pravda míň, ale zato bude planeta spasena - no, nebude, ale to se nesmí nahlas říkat.

L. Novák 25.3.2023 18:45

P.S.: Komunistická "komunitní energetika" nařízená z EU/EK a prosazená přitroublou Fialovou vládou, jenom dál zatíží energetickou soustavu "občasnými zdroji", které bude nutno zálohovat konvenčními elektrárnami v záložním provozu. Tyto náklady se samozřejmě rozpočítají mezi všechny odběratele el. energie, jenom pachatelé, kteří tento nesmysl budou provozovat, budou zvýhodněni oproti ostatním... Rv!!EU

L. Novák 25.3.2023 18:44

Energošmejdi čarují s čísly a slibují nereálnou návratnost fotovoltaiky

Podvodní obchodníci, takzvaní energošmejdi, začali zneužívat prudký nárůst zájmu o obnovitelné zdroje energie. Někteří dodavatelé lákají zákazníky na nereálnou návratnost solárních elektráren.

Poptávka po fotovoltaických elektrárnách nebo tepelných čerpadlech byla loni rekordní a počet instalací několikanásobně stoupl. Této vlny se ihned chopili podvodní obchodníci, kteří lákají zákazníky na nereálnou návratnost solárních elektráren. Ta může být v některých případech až čtyřikrát delší, než slibují, upozornila poradenská společnost EGÚ Brno.

Podle poradenské firmy se reálná návratnost nejčastěji navrhované fotovoltaiky s bateriovým úložištěm pro běžný rodinný dům při využití dotace pohybuje kolem 11 let, bez dotace pak možná až o deset let déle. Někteří dodavatelé však podle společnosti poskytují klientům zavádějící informace o mnohem nižší návratnosti.

„Takové kalkulace vznikají zejména započtením loňských extrémně vysokých cen elektřiny do celé doby provozu elektrárny. Cena silové elektřiny však od té doby klesla o více než 80 procent, pokles bude pokračovat i v následujících letech a brzy se to bude výrazně podepisovat na snižování účtů u koncových odběratelů,“ řekl ředitel strategie EGÚ Brno Michal Macenauer. Někteří dodavatelé podle něj uvádějí dobu pro návratnost investice do fotovoltaiky pro domácnosti i na úrovni tří let. „Návratnost solárních elektráren v řádu nižších jednotek let však nebyla reálná nikdy,“ zdůraznil.

Někteří obchodníci podle něj do kalkulací o návratnosti nezapočítávají ani náklady na servis, nutnou průběžnou výměnu komponentů nebo náklady na úpravu odběrného místa, což dál prodlužuje konečnou návratnost investice do zařízení. ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-energosmejdi-caruji-s-cisly-a-slibuji-nerealnou-navratnost-fotovoltaek-226661

P. Brich 25.3.2023 18:27

Vytloukat jednu blbost jinou blbostí (zelený vodík) není moudrost;-D

M. Stanovský 25.3.2023 18:23

Přesně tak, v podstatě každý nestabilní zdroj (tj. víceméně všechny obnovitelné) musí být zálohován "horkou" zálohou, která naběhne za zlomek vteřiny. Tj. zbytečně se topí v plynové elektrárně, aby za chvíli jejího provozu naběhla přečerpávačka resp. se zatopilo v uhelné či jaderné (ta ale jede furt), ale mají plochou křivku náběhu. Takže ta úspora z OZE je nevelká. Vše bvy vyřešilo, kdyby se elektřina z OZE nedávala do sítě, ale někde skladovala.

Zaplať pámbu za spojené energetické soustavy celé Evropy, suníčko za mrak nezaleze nad celou Evropou najednou.

Baterie jsou drahý, vkládám velké naděje do vodíku.

P. Brich 25.3.2023 18:23

Korunka ke korunce - meloun za chvilku.

P. Brich 25.3.2023 18:21

Jistě. Při té zlodějině jste na té správné, dotované straně!!;-€EU;-O

P. Diviš 25.3.2023 18:20

Takhle blbnout lze, dle Werichova celkem výstižného výroku, jen z blbosti nebo za peníze. Na rozdíl od pana Sury ve vašem případě odhaduji tu první alternativu.

P. Brich 25.3.2023 18:19

Ještě lépe jsou na tom za polárním kruhem, protože tam mají denní světlo půl roku.;-D

M. Stanovský 25.3.2023 18:17

EU bych nerušil, ale reorganizoval. Virtuální baterie zase takový podvod není, protože je virtuální, tj. zdánlivá. Podvod je to, co okolo ní ČEZ vyblil a co není pravda.

P. Diviš 25.3.2023 18:17

I zelený magor by mohl vědět, že míst, kde není vyžadován trvalý odběr (nebo odběr když potřebuje spotřebitel) je minimum, je to spíš teorie, než skutečnost.

A obilí lze akumulovat celkem levně, dlouho a beze ztrát, což u elektřiny není splněno.

A. Teply 25.3.2023 18:16

Soláry dodávají v zimě cca 12x méně energie než v létě.

Tj. nezáleží jen na trvalém odběru - soláry musíte zálohovat z principu.

Jedině že byste měl kapacitu solárů 12x vyšší než je běžná spotřeba a velikou kapacitu v bateriích.

M. Stanovský 25.3.2023 18:16

Mé 4 kW to nevytrhnou. Průserové jsou velké solární plantáže. Na všech OZE je průserová zejména jejich nestabilita a nutnost jejich výkon zálohovat nějakou jinou, nejčastěji tepelnou elektrárnou. Ale když to po nás nějaký zelenáči v EU chtějí...

P. Brich 25.3.2023 18:13

Další parazit, co má energii zadarmo!!;-€EU;-O

L. Severa 25.3.2023 18:12

Nejde o elektřinu dodávanou do sítě, ale o tu kterou zákazník neodebere. V zimě zajišťuje fotovoltaika méně, ale podle zkušenosti sousedů vyrábí tolik, že nejen pokryje spotřebu přes den, ale přebytek ukládá do baterie odkud je spotřebována v noci. Ono totiž nemusí svítit slunce na plné pecky, jak si to většina odpůrců představuje. Jedinou nevýhodou je delší dobu zatažená obloha temnými mraky po velké části území. Pak dojde na odběr ze sítě. Nějaké využití ovšem ty přebytky fotovoltaiky dodavatelé asi využijí (i v létě) protože je smluvně vykupují.

P. Rada 25.3.2023 17:45

Jsem už dlouho v důchodovém věku ale ještě "dělám" protože "dělat" vnímám jako normální ba potěšující součást života.

Doposud běžnou zvráceností je, na někoho otročit za peníze a ve všem kolem pak vidět zas jen "cizí peníze".

M. Tuma 25.3.2023 17:31

Za mne dulezite davat dotace jenom na sestavy s baterkou. Osobne mam 5kW na strese a 7kWh v baterce a v lete v podstate jedu ostrovni rezim. Krome toho, ze si nabiju baterku a nahreju vodu v bojleru zbytek prodam a delam si polstar na zimu. Celkem se tesim, az bude energeticka komunita, ze pujde prodavat primo lidem pres sit, protoze potom budu zasobovat souseda, co ma klimu + bazen a prebytky mu muzu dat za lepsi cenu, nez nakoupi a zaroven za lepsi cenu nez ja prodam - win-win situace. Ted sleduji, jak to u nas fouka, mam zalusk na vertikalni turbinu tak 0,5 az 1kW, to by byl vhodny doplnek.

P. Sura 25.3.2023 16:38

Nenapsal jste i vůbec nic nového. Všechno co uvádíte o vás dávno vím. ale princip podnikání .... "já vím, že je to všivárna, ale nějak se živit musím a krom toho, ostatní to tak dělají taky..." mě neokouzluje. Podnikatel totiž vydělává na tom, že prodává ostatním něco, co chtějí a potřebují (klidně i za vysokou cenu, když nemá konkurenci). Nicméně podnikání za peníze, které stá sebere ostatním a nedá jin šanci se bránit, považuju jen za elegantní kořistění.

P. Sura 25.3.2023 16:29

Vy to snad ani nemůžete dělat za cizí peníze ....

P. Rada 25.3.2023 16:25

Chováte se skutečně jak samozvaný soudce, který ale navíc megalomansky sní o tom, mít v rukách i výkonou moc nad ostatními.

Celek vypovídá, že jde o "PODVOD" který zatím snad ještě pácháte zejména sám na sobě. Vysvětluje to ale zde opakovaně presentovaný obdiv k Putinovi či Hitlerovi.

P. Rada 25.3.2023 16:18

Proč? Zkusme odhadovat. Velikost kapacity dnes běžně "realizovaného" elektromobillu bývá od 40 do 100kWh.

Velikost příkonu s 10m2 FV panelů může být po několi hodin denně zhruba 5kW. Takový celek může energeticko-kapacitně vycházet zejména v oblastech dobře osluněných funkčně reálně. Při spotřebě 0.2kWh/km by tato konfigurace mohla reálně umožnit dojezd zhruba 25km denně. Takový je přitom zhruba průměr každodenních jízd.

Už dnes se ale začínají realizovat dopravní prostředky s FV jen na své střeše které tím, že jsou ponechány na osluněném parkovišti (kdesi v Kalifornii...) umožnují každo denní dojezd až 70Km.

https://www.hybrid.cz/aptera-solarni-elektromobil-s-dojezdem-1600-km-ktery-nemusite-nabijet-jde-do-prodeje/

P. Brich 25.3.2023 16:15

FVE je zlodějina, ať to prodává Číňan, Maor nebo Hotentot!!;-€EU;-O

P. Brich 25.3.2023 16:11

Nejdříve se odpojte od sítě (protože FVE ohrožují stabilitu sítě) a pak si pochvalujte, že slunce pracuje zadarmo. Jinak je to parazitování na jiných odběratelích, Stanovský!!;-€EU;-O

P. Brich 25.3.2023 16:03

Dotace nejsou návratnost, ale zlodějina páchaná na daňových poplatnících!!;-€EU;-O