14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

ENERGIE: Fotovoltaičtí parazité

Stalo se módou instalovat fotovoltaické panely na střechách, i jinde. Jen se přitom v rámci zelené ideologie zavřely oči před ekonomikou a elementární spravedlností.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 25.3.2023 12:06

Ty propagační zelené materiály si nastříhejte na WC, abyste se choval ekologicky, moudřeníne Rado!!;-D

P. Brich 25.3.2023 12:04

Ano, to je též zlodějina. Ještě větší v platbě za to, že se to nechá ležet ladem!!;-€EU;-O

P. Rada 25.3.2023 12:02

Tak znovu. Proč asi je doposud nejmasivněji dotována fosilní energetika a proč právě poslední rok dotace do fosilů výrazně vzrostly?

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/iea-globalni-dotace-do-fosilnich-paliv-dosahly-loni-bilionu-dolaru

Pokud považujete vodní elektrárny (také OZE) za "vylhané" - jen dokládáte, že jste hlupák či lhář.

P. Brich 25.3.2023 12:01

Občasné Zdroje Energie (OZE) jsou bohatě dotovány na základě zákona o preferenci a podpoře okrádání normálních odběratelů elektřiny (zákon o podpoře OZE). Tekovou velkolepou loupež nařizuje EUhnije!!;-€EU;-O

P. Rada 25.3.2023 11:58

"Šílenství" je o ztrátě rozumového úsudku. Ten by měl nabádat k adekvátnosti použité technologie těžby energií vzhledem místním i širším okolnostem.

Fotovoltaický tunel kterým Česko ve světě proslulo, je smutným příkladem ale nikoliv šílenství ale naopak lidské vychytralosti se kterou se jakákoli původně pozitivně míněná aktivita může zvrhnout.

Otíráte se o Evropu ale ta je rozlehlejší s rozmanitějšími podmínkami a v té západní k tak masivním nehospodárnostem jaké předvedli češi nedošlo. Naopak pravidelněji vykazuje pozitivní příklady využití OZE vedoucí dokonce ke snižování ceny energií na evropském trhu.

Mě spíše přijde nerozumné propagovat FV dokonce na na vytápění tam, kde okolnosti dovolují využívat pětinásobně efektivnější teplovodní solár.

S FV také experimentuji ale nejefektivnější využití tkví v pohonu cirkulačních čerpadel od teplovodních panelů který intenzitou navíc odpovídá okamžité spotřebě a tak může odpadnout celá nákladná oblast akumulací a regulací.

Ś. Svobodová 25.3.2023 11:54

Budu trochu oponovat. Cílem dotace není, aby Novák měl levnou energii. Podobně jako u výměny kotle na uhlí je cílem čistčí vzduch pro okolí, menší spotřeba fosilních paliv a dodávka trochy energie na trh. Mluvit o parazitismu je tedy nefér. Ve stejném duchu by bylo možné odsuzovat zemědělce, že bere dotaci na obnovu pastvin nebo rybníků.

R. Tichý 25.3.2023 11:52

Cele OZE jsou vylhane, zalozene na dotacich, ktere mimo jine prispivaji k pokriveni trhu a zvysuji inflaci.

Bez prolobovanych dotaci by po OZE ani pes nestekl.

L. Severa 25.3.2023 11:35

Pokud se týče dotací na fotovoltaiku, tak jednak jsou jednorázové, zatím co každoročně stát podporuje některé firmy milionovými obnosy - viz např. Agrofert. Kromě toho majitelé rodinných domků platí každoročně daň z nemovitosti(dokonce má být zvýšena) i když již zaplatili při výstavbě daň za každou cihlu. Navíc stát bude mít problémy s dodávkami elektřiny a každá kilowathodina navíc může pomoci.

J. Hrazdil 25.3.2023 11:10

Mala uleva z premrstenych dani neni dotace.

P. Sura 25.3.2023 11:09

Asi "tak trochu" od těch, kdo to nakradli už dřív a jinde .....

Z. Lapil 25.3.2023 11:09

Dobrá. Přesto - nebylo by lepší, kdyby ty daně dal stát na něco užitečnějšího? Momentálně jsou v kurzu třeba důchody.

Protože ony ty OZE opravdu dramaticky komplikují situaci, především skrz MNOHEM komplikovanější distribuci a naprosto nehorázné zálohy, četl jsem a bez jakoliv kontroly posílám dál, že pro naši republiku třicetidenní; řeč je o klasických akumulátorech, přečerpávačkách, vodíku... Což je asi všechno, co je technicky reálné.

Ne však ekonomicky. Počítejme: v ČR se produkuje asi 75 TWh ročně neboli asi 6TWh měsíčně (těch 30 dní), po započteníúčinnosti úložiště zhruba (!!!) 10TWh měsíčně.

Taky vím, že autobaterie má kapacitu nějakých 450 ampérhodin, ale - prokrastinace je sviňa :-) - musím jít zahradě připravit odpověď "až se léto zeptá, co jsem dělal na jaře".

O. Kaucký 25.3.2023 11:09

Výchova dětí jsou dotace? Máte v tom nějaký hokej. Mladý energetický nesmysl zůstane nesmyslem, ať ho dotujete sebevíc. To jsou jen bolševické představy, o poroučení větru a dešti, teď to ještě obohatili o slunce.

Ten odkaz se vám opravdu povedl. Ten článek je o nesmyslném zastropování (dotování) cen elektřiny, kvůli odstřižení se od levných zdrojů. To je jen ukázka toho, kam vede narušování volného trhu.

P. Sura 25.3.2023 11:06

Ále prdlajs! Poručej akorát tak těm, kdo se nemůžou nebo nesmějí bránit. Jako vždycky !!

P. Sura 25.3.2023 11:03

Ano, dobře že jste to zmínil. Neznám JEDINÉHO soukromníka, který si pořídil elektroauto na klíček za 1,2mega proto, aby "ochránil Planetu". Jsou to zaprvé poměrně rozumně utracené peníze, které by jinak požrala inflace, ale především všechny přínosy, které mu zaplatí ti ostatní - Zlevněné dobíjení a díky tomu levnější cena kilometru, zdarma parkování, zdarma dálniční známka.... A pokud si to eleauto pořídí furma, je to totéž (byť na něj musela vydělat stejně jako ten soukromník). Firma totiž na něj má mnohem výhodnější systém odpisování než je na klasiku. A vůbec největší výsměch to celé je, když si elauta pořizují státní firmy a instituce, To je výsměch občanům a ty kecy o záchraně planety si nechte pro babičku. Nebo spíš pro pravnoučka.....

R. Langer 25.3.2023 10:59

Jo jo, je pěkné, jak tady třeba ten porolhanec B. Pavel propaguje, jak mu to v zimě vyrobí třetinu běžné spotřeby. Raději už ale nepíše, jakou tu spotřebu má. ;-D

P. Sura 25.3.2023 10:54

Pane Langere, KAŽDEJ, kdo si pořídil FV kvůli "ekonomickému přínosu" a tudíž okrádá všechny ostatní, má pocit, že mu všichni závidí.

R. Langer 25.3.2023 10:52

No, z tebe aby zase nevypadla nějaká kravina, Zelený bolševiku. :-P

P. Sura 25.3.2023 10:52

Langře . TRHEJ !!!!

Zajímavé je, jak s Vámi v tomto okruhu (rady pana Rady) vždycky souhlasím.

R. Langer 25.3.2023 10:50

Ne, normálně se tomu říká zlodějina.

R. Langer 25.3.2023 10:50

Přesně tak to je.

P. Sura 25.3.2023 10:49

To máte pěkné kamarády v těch "spřátelených firmách"...;-):-P.

Ale jak vite, tyhle úvahy tady sdílím už hodně dlouho. A autor zapomněl ještě na jeden aspekt. Kdo si pořídí FV na střechu, pořídí si pokud možno výkonnější. A přetoky "prodává" síti za mnohem příznivější zlodějskou cenu a to přesně v době, kdy sám tu elektřinu nepotřebuje, nebo jen málo (ostatně na tom celý princip FV stojí, že dodává nejvíc, kdy je nejmíň potřeba).

R. Langer 25.3.2023 10:48

Ne, chci tím říct, že normálně vám to udělají za 200 kKč, a s dotacemi to samé za 400 kKč. Schválně si o tom něco zjistěte. ;-)

Z. Lapil 25.3.2023 10:47

No právě. Proto jsou noční odběry fajn. Ve dne lidé pracují, svítí, koukají na televizi, ne všechny stroje ve fabrikách jedou na tři směny... A protože je většinu elektráren obtížné )a jaderku nemožné) ve dne zapnout a v noci vypnout, je jakýkoliv noční odběr fajn. Typicky akumulaćní (bojlery, přečerpávací elektrárny), ale velmi dobře si dovedu představit třeba pračku, buď dálkově distributorem nebo osobně skrz nějakou formu internetové objednávky, které řeknu něco jako "v 6:00 chci mít vypráno, během noci to nějak zařiď.

Podobně s nabíjením elektromobilů, když už to musí být.

Problém OZE je v tom, že si dělají, co chtějí, protože nemají knoflík zapnuto/vypnuto. Ten má i jaderka, i když funguje se zpožděním několika dní.

R. Langer 25.3.2023 10:45

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku, lžeš jako když Rudé právo tiskne! ;-€

R. Langer 25.3.2023 10:44

A čím konkrétně se to podle vás projevuje? Vy fakt máte pocit, že je komu co závidět? :-P

O. M. 25.3.2023 10:39

Rado, emisní povolenky nejsou nic jiného, než SPECIÁLNÍ DAŇ uvalená na paliva obsahující uhlík. A nesnažte se tvrdit, že by dotace slunečníků byly financovány z VÝTĚŽKU Z MEZINÁRODNÍHO OBCHODOVÁNÍ s povolenkami, na to vám může skočit jen hlupák. Tenhle výtěžek shrábnou ti spekulanti, a skládá se jim na ně každý, kdo má do domu zavedenou elektřinu.

O. M. 25.3.2023 10:34

Kde?

S. Tomko 25.3.2023 10:28

Obhspodaruje 3 FVE na Slovensku, ktoré sú v českých rukách. Je to skvelá zárobková činnosť. Dotácie sa premenia na zisk pre majiteľov ale ekonomicky a to nehovorím o enviromentálnom prínose, keď zbytočne zaberajú pôdu,ktorý je minimálny. Napr. túto zimu, za 3 mesiace výroba el. energie nepokryla ani vlastnú spotrebu aelektrárni. Naviac už sa memili meniča, tak to bola čistá strata a to v čase, keď elektrina je potrebná. Európa však nechce prestať s týmto šialenstvom.

O. M. 25.3.2023 10:27

Máte pravdu, tak trochu nejsou, protože část jich je obsažená v účtu za elektřinu (mluvíme-li o dotacích do slunečníků a větrníků) v platbách za POZE. Jenže, ty jsou teď zrušeny, takže zbývají už jen ty daně - jiný způsob, jak stát přijde k penězům, neexistuje. A chtěl-li byste snad argumentovat emisními povolenkami, pak vězte, že to není nic jiného, než daň z uhlíku, navíc nadiktovaná Bruselem

F. Kusák 25.3.2023 10:22

Ano, plně souhlasím. Autor to napsal zjednodušeně, ale pro laiky naprosto srozumitelně. Od spřátelených firem vím, že vlastně ta dotace jim jde do kapsy, tak jsou ty systémy předražené. Také je nutno připomenout, že v Evropě se vyrobí jen cca 5 % fotovoltaických panelů. Dominanci tady má hlavně Čína (75 %). Ale i jiné východoasijské státy jsou velmi aktivní. A vyrovnat se jim, tak o tom silně pochybuji. Je to energeticky, technologický i logisticky dost složitá věc. A pak, kdo by chtěl v takovém průmyslu v Evropě dělat. Takže to skončí jen u bruselských hesel.