2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ENERGIE: Fotovoltaičtí parazité

Stalo se módou instalovat fotovoltaické panely na střechách, i jinde. Jen se přitom v rámci zelené ideologie zavřely oči před ekonomikou a elementární spravedlností.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 25.3.2023 19:41

Ano, takže když svítí, zákazník buď dodává přebytky, nebo nic neodebere. Takže jedna dvě normální elektrárny musí běžet v teplé záloze, aby rychle naběhly a dodávaly, až se zatáhne, natož setmí. Teplá záloha není zadarmo, zdražuje elektřinu všem.

S. Tomko 25.3.2023 10:28

Obhspodaruje 3 FVE na Slovensku, ktoré sú v českých rukách. Je to skvelá zárobková činnosť. Dotácie sa premenia na zisk pre majiteľov ale ekonomicky a to nehovorím o enviromentálnom prínose, keď zbytočne zaberajú pôdu,ktorý je minimálny. Napr. túto zimu, za 3 mesiace výroba el. energie nepokryla ani vlastnú spotrebu aelektrárni. Naviac už sa memili meniča, tak to bola čistá strata a to v čase, keď elektrina je potrebná. Európa však nechce prestať s týmto šialenstvom.

R. Langer 25.3.2023 10:59

Jo jo, je pěkné, jak tady třeba ten porolhanec B. Pavel propaguje, jak mu to v zimě vyrobí třetinu běžné spotřeby. Raději už ale nepíše, jakou tu spotřebu má. ;-D

P. Rada 25.3.2023 11:58

"Šílenství" je o ztrátě rozumového úsudku. Ten by měl nabádat k adekvátnosti použité technologie těžby energií vzhledem místním i širším okolnostem.

Fotovoltaický tunel kterým Česko ve světě proslulo, je smutným příkladem ale nikoliv šílenství ale naopak lidské vychytralosti se kterou se jakákoli původně pozitivně míněná aktivita může zvrhnout.

Otíráte se o Evropu ale ta je rozlehlejší s rozmanitějšími podmínkami a v té západní k tak masivním nehospodárnostem jaké předvedli češi nedošlo. Naopak pravidelněji vykazuje pozitivní příklady využití OZE vedoucí dokonce ke snižování ceny energií na evropském trhu.

Mě spíše přijde nerozumné propagovat FV dokonce na na vytápění tam, kde okolnosti dovolují využívat pětinásobně efektivnější teplovodní solár.

S FV také experimentuji ale nejefektivnější využití tkví v pohonu cirkulačních čerpadel od teplovodních panelů který intenzitou navíc odpovídá okamžité spotřebě a tak může odpadnout celá nákladná oblast akumulací a regulací.

F. Kusák 25.3.2023 10:22

Ano, plně souhlasím. Autor to napsal zjednodušeně, ale pro laiky naprosto srozumitelně. Od spřátelených firem vím, že vlastně ta dotace jim jde do kapsy, tak jsou ty systémy předražené. Také je nutno připomenout, že v Evropě se vyrobí jen cca 5 % fotovoltaických panelů. Dominanci tady má hlavně Čína (75 %). Ale i jiné východoasijské státy jsou velmi aktivní. A vyrovnat se jim, tak o tom silně pochybuji. Je to energeticky, technologický i logisticky dost složitá věc. A pak, kdo by chtěl v takovém průmyslu v Evropě dělat. Takže to skončí jen u bruselských hesel.

P. Sura 25.3.2023 10:49

To máte pěkné kamarády v těch "spřátelených firmách"...;-):-P.

Ale jak vite, tyhle úvahy tady sdílím už hodně dlouho. A autor zapomněl ještě na jeden aspekt. Kdo si pořídí FV na střechu, pořídí si pokud možno výkonnější. A přetoky "prodává" síti za mnohem příznivější zlodějskou cenu a to přesně v době, kdy sám tu elektřinu nepotřebuje, nebo jen málo (ostatně na tom celý princip FV stojí, že dodává nejvíc, kdy je nejmíň potřeba).

F. Kusák 25.3.2023 13:00

Kamarádi jsou, Vážený pane, podnikatelé a je hlavně zajímá, kolik na tom vydělají. Nějaké citečky jdou mimo ně. S tím se musíte smířit. Tak se bohužel chovají všichni, a nejen u fotovoltaiky. A s tím prodejem přetoků nebo ukládání do virtuálnich baterií to není zas až jednoduché. V ekonomické rozvaze s tím nemůžete automaticky počítat. Asi o tom mnoho nevíte, ale článků i videí je na toto téma mnoho, tak si to laskavě nastudujte.

P. Sura 25.3.2023 16:38

Nenapsal jste i vůbec nic nového. Všechno co uvádíte o vás dávno vím. ale princip podnikání .... "já vím, že je to všivárna, ale nějak se živit musím a krom toho, ostatní to tak dělají taky..." mě neokouzluje. Podnikatel totiž vydělává na tom, že prodává ostatním něco, co chtějí a potřebují (klidně i za vysokou cenu, když nemá konkurenci). Nicméně podnikání za peníze, které stá sebere ostatním a nedá jin šanci se bránit, považuju jen za elegantní kořistění.

O. M. 25.3.2023 10:20

Naprosto s vámi souhlasím, dotace občasných zdrojů energie jsou zhůvěřilost. Řešení je prosté - vzrostou stálé měsíční platby - tedy stane se to, co "chtěla" v čele ERÚ udělat už pí. Vitásková, ale pro masivní odpor veřejnosti se to neuskutečnilo. Tentokrát už se ale nikdo nikoho na jeho názor ptát nebude.

F. Svoboda 25.3.2023 9:46

Z mnoha dnešních příspěvků opět čiší závist. Dle prof. Parkinsona přímo však nesvist ( přeložím: neschopnost + závist ).

O. Kaucký 25.3.2023 10:02

Že je to lumpárna, jako všechny dotace je nesporné a se závistí to nemá nic společného. Dotují to vlastně i důchodci, kteří byli zrovinka teď docela sprostě okradeni.

P. Rada 25.3.2023 10:10

"Lumpárna" tkví v záměrném nerozlišování míry a účelu toho kterého typu podpory - chceteli dotování.

Ve chvíli když záměrně nezajistíte přiměřenou "dotaci" narozenému až nedospělému jedinci hrozí za to v rozumné společnosti trestní odpovědnost.

Podobně by to ale mělo platit s rozvojem mladých energetických oborů v tržní situaci kdy je dominantně dotována dokonce dospělá fosilní energetika.

https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/iea-globalni-dotace-do-fosilnich-paliv-dosahly-loni-bilionu-dolaru

R. Langer 25.3.2023 10:45

Nelži zase, prolhaný Zelený bolševiku, lžeš jako když Rudé právo tiskne! ;-€

P. Sura 25.3.2023 10:52

Langře . TRHEJ !!!!

Zajímavé je, jak s Vámi v tomto okruhu (rady pana Rady) vždycky souhlasím.

O. Kaucký 25.3.2023 11:09

Výchova dětí jsou dotace? Máte v tom nějaký hokej. Mladý energetický nesmysl zůstane nesmyslem, ať ho dotujete sebevíc. To jsou jen bolševické představy, o poroučení větru a dešti, teď to ještě obohatili o slunce.

Ten odkaz se vám opravdu povedl. Ten článek je o nesmyslném zastropování (dotování) cen elektřiny, kvůli odstřižení se od levných zdrojů. To je jen ukázka toho, kam vede narušování volného trhu.

J. Hrazdil 25.3.2023 11:10

Mala uleva z premrstenych dani neni dotace.

R. Langer 25.3.2023 10:44

A čím konkrétně se to podle vás projevuje? Vy fakt máte pocit, že je komu co závidět? :-P

P. Sura 25.3.2023 10:54

Pane Langere, KAŽDEJ, kdo si pořídil FV kvůli "ekonomickému přínosu" a tudíž okrádá všechny ostatní, má pocit, že mu všichni závidí.

J. Novák 25.3.2023 9:08

Stejně nemravné je dotovat elektromobilitu včetně podřizování se bruselskému ekoneoliberál fašismu.

P. Pepax 25.3.2023 9:38

R^

P. Diviš 25.3.2023 9:41

Ekoneomarxismu. S liberalismem to nemá nic společného.

P. Sura 25.3.2023 11:03

Ano, dobře že jste to zmínil. Neznám JEDINÉHO soukromníka, který si pořídil elektroauto na klíček za 1,2mega proto, aby "ochránil Planetu". Jsou to zaprvé poměrně rozumně utracené peníze, které by jinak požrala inflace, ale především všechny přínosy, které mu zaplatí ti ostatní - Zlevněné dobíjení a díky tomu levnější cena kilometru, zdarma parkování, zdarma dálniční známka.... A pokud si to eleauto pořídí furma, je to totéž (byť na něj musela vydělat stejně jako ten soukromník). Firma totiž na něj má mnohem výhodnější systém odpisování než je na klasiku. A vůbec největší výsměch to celé je, když si elauta pořizují státní firmy a instituce, To je výsměch občanům a ty kecy o záchraně planety si nechte pro babičku. Nebo spíš pro pravnoučka.....

J. Hejna 25.3.2023 8:02

Poručit větru a dešti se nepodařilo.

Tak poručíme slunci.

Skvělé.

P. Sura 25.3.2023 11:06

Ále prdlajs! Poručej akorát tak těm, kdo se nemůžou nebo nesmějí bránit. Jako vždycky !!

J. Jurax 25.3.2023 12:39

Výstižné!

J. Gutvirth 25.3.2023 7:25

Kecy v kleci. Dotace tak trochu nejsou z daní. Např. A je toho víc.

P. Rada 25.3.2023 8:50

Některé formy skryté dotace ale s vážnými důsledky pro ilustraci nadnesu. Pokud např. dva různí provozují živnost automobilovým rozvozem zboží, pak jeden z nich může být nenápadně zvýhodněn a to přesto, že oba budou v tržním prostředí nést podobnou míru ale jen přímých nákladů za palivo a údržbu.

Dotování lze nejskrytěji zajistit např. tak, že jednomu bude odpuštěno povinné pojištění až do plné výše případných havarijních škod.

Pokud nikdo nikdy nehavaruje - byla byto spíše banálnost. Docela jiná situace ale může nastat právě v energetice, kdy konkrétně za výši škod od imisí CO2, síry, popílku... není žádný provozovatel elektrárny adekvátně odpovědný - a to ačkoli k velkoplošné havárii klimatického systému už začíná docházet. Navíc pokud k tomu naplno dojde bude to až v generačně vzdáleném budoucnu a navíc vlekle i glob. nerovnoměrně.

Ztáty ekosystémových služeb však mohou dosáhnout hodnot násobně převyšující celosvětové HDP což by znamenalo civilizační konec. Pokud by fungovala dekvátní odpovědnost či alespon pojištění - nerostly by už dnes celosvětové imise nekontrolovatelně.

Nejpikantnější formou obecně škodlivého tolerování skryté dotace dneška může být odpuštění ručení do výše potenciálních škod provozovatelům jaderných elektráren. Tohoto aspektu celosvětového vydírání přes energetické zdroje ale dnes reálně zneužívá zejména ruský státní terorismus.

P. Vychodil 25.3.2023 9:13

zase se pleteš, synku, reálně toho zneužívá americký státní terorismus, ne ruský...

P. Rada 25.3.2023 10:03

Familiernosti v argumentaci tak akorát svědčí o její pokřivenosti.

Pokud jde o potenciál zneužívání koncentrované energie lidmi tak ten sice v sobě nesou všichni hominidé.

Tvrdím ale, že s hlediska plnění Ženevských dohod o neůtočení na jaderná zařízení se teroru při obsazování jaderného zařízení a v útocích na el. vedení které hrozí havárií i u odstavené JE se v součastnosti podle inspekce MAAE jednoznačně angažují právě ruští okupanti pod taktovkou putinovců.

O. Kaucký 25.3.2023 10:15

Ano a ostřelovali si JE v Záporoží, kterou obsadili, a to i za přítomnosti komise MAAE, pane wachmajsr, vy jste hlava.