5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Náčelník Skvrnitý Ocas 8.7.2008 8:25

Re: Dotace

Dotace je skvělý způsob, jak ze ztráty vytvořit zisk a naopak. Záleží na úhlu pohledu.

delfin 8.7.2008 8:25

Re: Dotace

V tom pripade mi neni jasne, proc se tedy dotuji zdroje, ktere dle metodiky ExternE jsou s externalitami na tom hure nez jadro. V produkci CO2 na vyrobenou jednotku energie je na tom JE take lepe nez mnohe OZE. Dale by bylo jiste zajimave do externalit OZE zahrnout externality systemovych sluzeb, ktere mnohe OZE ve velke mire vyuzivaji.

Honza42 8.7.2008 8:19

Re: Dotace

O jakém čistém zdroji to mluvíte? Na kWh produkované energie na tom budou FV panely opravdu hodně mizerně. Větrníky jakbysmet.

nobody 8.7.2008 8:16

Jinak jak praví pan autor

nejhorší je prej "záporný rozdíl mezi množstvím energie vložené do výroby solárních panelů a energetickým ziskem. S tím hned tak něco nenaděláme". A já si myslel, že trpaslíci ;-) (zejména když vyrostou, pak došáhnou na tužku a začnou psát do novin).

Chosé 8.7.2008 8:15

Dotace

Článek i diskuse mají malinkou vadu na kráse, nediskutuje se DOTACE. Ona to zřejmě není jen čistě loupeživá daň státu z těch ostatních provozů výroby energie, ale je vyjádřením čistoty získávání energie bez produkce vedlejších škodlivin jako jsou emise z uhelných elektráren, jistého rizika havárie z jaderných elektráren a také asi rizika politické závislosti na strategických surovinách (plyn, ropa, obohacený uran). Jinými slovy: Dotace na čisté zdroje = nevybírání poplatku za poškozování životního prostředí (v případě produkce CO2 možná i nevratného). Nechci se pouštět do vyčíslení, to by asi bylo dost složité, ale je potřeba to také v zájmu objektivity zmínit.

nobody 8.7.2008 8:05

Re: Re: A heleme se

Jo, a vy se zas přestěhujte někam, gde je jenom osmdesát slunečních dní po osmi hodinách a jinak je tma jako v (Y) nejlépe spolu s autorem, ftipálku ;-D

nobody 8.7.2008 7:58

Re: Re: Nedaleko nás jeden takovou

Ne, je to podnikatel. A pravicová vláda mu usnanňuje podnikání ;-)

nobody 8.7.2008 7:57

Re: skromny prispevek

Ale gdepak novotvar, to je jenom skromnej kalk z engličtiny světový. ;-D

fox 8.7.2008 7:56

Re: Už to mám!

Máte skvělé nápady!Jen se bojím,že je melouni vezmou vážně.

tich@dohoda 8.7.2008 7:55

tedy elektrika neni muj kun ale kamarad ma v CR firmu

co ty FV panely montuje /odebiraji to od nejake firmy z Pardubic/ a zajem je docela velky, delaji jeste panely na ohrev vody/kombinace s akumulacni nadrzi a topenim /ty berou z Turecka/ . Zejmena ten ohrev TUV/topeni pry je i v CR docela ucinny a rychle navratny. Pochopitelne se v cele FV "ekonomice" pocita s tim, ze zakaznik dostane velkou cast nakladu zpet od statu. To ovsem memu kamaradovi, ktery je velkym obdivovatelem Lampasaka s Boulema vubec ale vubec nevadi, protoze se ridi heslem "co je doma to se pocita" . Docela se mi libi zdejsi vylevy modrych komancu, kteri shazuji veskerou vinu na brcalniky, ovsem sami si je natahli do vlady kvuli vlastnim korytum.  Jestli modrym komancum dobre rozumim, vsechny ty firmy a jednotlivci co se pakuji na "zelene energii" a dotacich jsou socani a brcalnici a chudacci modri komanci na to jen doplati, protoze oni jsou ti jedini co plati dane, zbytek se jen veze. Jestli za to nakonec nemuze zase ten Paroubek :-) . Cest :-)

adouhy 8.7.2008 7:51

Re: Nedaleko nás jeden takovou

Pokud něco vydělává jen kvůli dotacím, tak je to jen způsob jak přenášet peníze vybrané z daní do kapes soukromých subjektů, ale ne způsob jak vyrábět energii.

Jinak jsem byl jednou náhodou v dílně, kde se vyráběly podstavce pro solární elektrárnu. Člověk by řekl, že na to stačí pár jeklů, co se svaří  a v držácích se udělá trochu šlic, aby byla vůle na nepřesnost, případně se nějak vyřeší problémy s dilatací. Houby. Požadavky na přesnost byly velmi vysoké, patky pro přišroubování k zemi byly plazmou řezané ... jako by se snad stavěla kosmická loď. Asi když je vysoká pořizovací cena, tak je lepší vejvar z dotací. Jinak mi to smysl nedávalo.

Zdeněk M. 8.7.2008 7:46

Re: A heleme se

Výborný nápad.

Doporučoval bych postavit fotovoltaickou elektrárnu na fotbalovém hřišti a v noci a při zatažené obloze na panely svítit. Potom bude elektrárna vyrábět proud 24 hodin denně.

A navíc to bude smysluplné využití plochy po právě skončeném ME ve fotbale.

Honza42 8.7.2008 7:45

Re: Re: Re: Už to mám!

Musíte se naučit přinášet oběti. Ale hlavně bacha, abyste nepoblil ten FV panel.

nomen 8.7.2008 7:33

skromny prispevek

Fotovoltaicky je skutecne neoduvodneny novotvar. Objevitel jevu, Albert Einstein, mu dal dosud platne pojmenovani :

http://www.dhm.de/lemo/html/kaiserreich/wissenschaft/nobelpreis/physik/index.html

čtenář 8.7.2008 7:32

Tatáž úvaha se dá

aplikovat i na větrníky. Za dobu své životnosti si nedokáží vyrobit než malý zlomek energie, která je potřeba na jejich výrobu. Výsledek: po jejich demontáži se jen zbytečně zvýší hromada spáleného uhlí oproti množství, které by se spálilo bez nich. Opravdu geniální způsob, jak bojovat s CO2.

Náčelník Skvrnitý Ocas 8.7.2008 7:30

Re: Re: Už to mám!

No jo, ale to bysem se z toho asi poblil, jako tenkrát na kolotoči.

AGO 8.7.2008 7:27

Re: Za cizí se to podniká

Nejásajte podle příkazu ERU 12/2012 bude  rozdíl mezi skutečnou a  dotovanou povinnou výkupní cenou el. energie platit 20% starosta,20%občané,20%okres,20%kraj,20%občané ČR a zbytek budou peníze z EU.

Honza42 8.7.2008 7:24

Re: Už to mám!

Kdybychom roztočili planetu Zemi na 3000 otáček za minutu, máte 50Hz střídavých z fotovoltaiky nahned. A dokonce to bude skoro sinusovka. 

AGO 8.7.2008 7:21

Re: Autor zapomněl dodat

Oprava, nejlacinější kWh je na patě jaderné eleny a to 50 hal/kWh,větrná je dotována 5-ti násobkem zlámané grešle(nejmenší mince 50 hal) fotoeletrika je dotována 25-ti násobkem ZG a ministerstvo ŽP kalkuluje s dotací pro slapovou energii na hodnotě 125-ti násobku ZG.

delfin 8.7.2008 7:20

Re: Autor zapomněl dodat

Jen dopresnim. Dle cenoveho rozhodnuti ERU č. 7/2007 je garantovana cena vykupu elektriny z FVE 13.46Kc/kWh po dobu 20 let.

Ales 8.7.2008 7:18

Re: jste trapný

To Antonín asi ví. Hledá asi nějaké ZELENÉ řešení, na kterém by se nějaké ty dotace daly loupnout. Mě jako elektronikovi se jeho řešení náramně líbí. Žádné polovodiče, My máme už vodiče!

V+H 8.7.2008 7:17

Re: Už to mám!

Super nápad přesně v duchu debi.ity zelených! Oni po tom možná skočí! Taková kombinace převodu stejnosměrného proudu na střídavý napadne jen génia a ty měniče s mizernou účinností mohou jít k šípku! Já bych si skrovně dovolil jen jeden další návrh, abych předběhl Katku a spol.: Vše na střídavý proud vyhodit a začít žít kompletně stejnosměrně beze ztrát měničů a odebrat se rovnou do pr.....e spolu se zvýšenou účinností fotoelektrických zařízení.R^;-D

Pepan 8.7.2008 7:14

Autor zapomněl dodat

Autor zapomněl uvést i trvalovou povinnost odebírat vyrobenou elektřinu po dobu 15 let za fixní cenu, která činí dnes více jak trojnásobek normální ceny (1kWh za cca 12,40 Kč oproti 3 Kč) to je navíc k dotaci na stavbu, která může být až do 60% nákladů (to pochopitelně z daní daňových poplatníků a EU, což je totéž). Navíc je si nutno uvědomit, že se jedná o nepravidelný energetický zdroj, který se nikdy nemůže stát základem energetického systému. Kdyby ano pak bychom měli každou chvíli "blackouty". Tak ať už se konečně někdo probudí a přestane fantazírovat !!!

Ales 8.7.2008 7:11

Re: řešil jsem pouze návratnost pro investora

Co je v goooooooglu je naprosto nepodstatné. Podstatné je, že česky to je fotoelektrický. Prostudovat v nějaké učebnici elektrotechniky nebo fyziky. Nebo snad pán má nějaké eltech. vzdělání? Potom by měl jít na přezkoušení.

V+H 8.7.2008 7:09

Re: S fofrníky je to přesně obdobné....

Furianti nejsme my, daňoví poplatníci, ale ti magoŘi, co o takových nesmyslech rozhodují a oni spoléhají na to, že s nahým zadkem neskončí. Za blbost se platí, to je pravda, ale bohužel blbost těch úchylů samosezviditelnovatějších zaplatíme my. Asi proto, že za blbost se platí a my jsme jim nenakopali včas prd.le.

petra 8.7.2008 7:06

Re: pane Ptáčku když chcete o něčem psát tak si nejdříve zjistěte fakta

zdeňku, příště než začnete poučovat tak si trochu něco přečtěte. "nevím proč fotovoltaický" pochybuje autor správně, protože fotovoltaický je neexistující zpotvořenina něčeho co existuje pod názvem fotoelektrický, podobně jako mnoho mluvčích používá neexistující slovo potencionál, ani to ale neznamená, že je to správně.

honzak 8.7.2008 6:55

Re: Pan autor se mýlí

jakou že účinnost konverze budou mít ony články po 30 letech? Odpovím si sám - PRACHBÍDNOU.

Znova a postošedesáté deváté - fotopanely nejsou v podmínkách ČR vhodné pro zapojení do ES. Jako lokální zdroje (bez dotací, s akumulací a nejlépe bez DC/ AC konverze) mají svoje místo jisté.

Jirka 8.7.2008 6:53

Re: Pan autor se nemýlí

"Viz elektrárna  Bušanovice: 77 mil. Kč, roční výroba dle projektu 633.000 kWh tj. asi 2.532.000 Kč/rok."

Pane Karle,

ve Vašem propočtu neuvádíte náklady na provoz!Kde je údržba a mzdy? 

delfin 8.7.2008 6:52

Re: Pan autor se mýlí

Patrne je myslena FVE Busanovice II. S jakou cenou elektriny pocitate? Pokud by se brala z trzni ceny silovky ktera je cca 1.600Kc/MWh, tak pri 12% vyuziti instalovaneho vykonu budou rocni trzby 1mil Kc, tedy ekonomicka navratnost 77let. Ale protoze tu mame zakon o podpore OZE, tak provozovatel FVE ma na 20let garantovanou vykupni cenu 13.460Kc/MWh, tedy rocni trzby 8,5mil Kc a navratnost 9let. To se tu potom dobre podnika, kdyz je zakonem garantovany zisk. Mimochodem FVE Busanovice I. cerpala dotaci z fondu OPPP 29mil Kc.

badaxe 8.7.2008 6:50

Re: Pane Ptáčku

No když ocituji "díky těm dotacím to vyrobí víc energie, než se do toho naleje.....  " nemohu se zbavit dojmu že netušíte co píšete. To jestli je věc dotována nemá na její výkon (tedy vyrobenou elektřinu) žádný vliv. Vliv to má jen na ekonomiku provozu dané věci.

Problém je v tom že dotace pochází z velké části z cen elektřiny produkované klasickými zdroji, pokud tedy omezíme tyto zdroje bude "dotace" promítnuta vyšší částkou do cen pro spotřebitele, no a to jde jen do určité míry. Tady se právě ukazuje krátkozrakost zelených a jejich lpění na dotacích.