5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zdeněk 8.7.2008 22:33

článek obsahuje několik chyb

to že je ideologicky správný je nezakryje.

Honza42 8.7.2008 22:29

Re: prosím pochopte jednu věc

Vy nedáte pokoj. Jste holt čistokrevnej blb s rodokmenem. Článek byl o nesmyslnosti využití současných FV panelů jako zdroje energie, ne o tunelování státního rozpočtu. Dotace nebo nedotace na tom nemůže nic změnit.

zdeněk 8.7.2008 22:19

prosím pochopte jednu věc

Pan Ptáček napsal článek aniž by si COKOLI zjistil. Jeho plky jsou v oblasti dohadů. Nejenže mu nevychází roční výroba eletřiny, ale ani si nezjistil podmínky podnikání v této oblasti.

Prostě typická novinářská práce. Pochopte jednu věc - pokud se vám něco nelíbí neměl byste se s tím vyrovnat tak že to zamlčíte (například dotace). Pak je to už jen propaganda.

liberal shark 8.7.2008 22:15

Re: Re: Re: Re: Re: účinnost článků neustále roste a věřím že bude doba kdy se to vyplatí i bez dotací

Jaderné elektrárny v Rusku patří pod Minatom, který řídí všechny jaderné aktivity v zemi. Například ještě nedávno nemusely platit za jaderné palivo. Jediné reálné příjmy měli ruští výrobci od zahraničních zákazníků. Tolik špecifika ...

liberal shark 8.7.2008 22:08

Re: Já nechci křičet, že....

Každá technologie má své environmentální náklady, včetně jaderek. Podstatný je podíl ekologických škod na jednotku vyrobené elektrické energie, a ten je u jaderek skutečně velmi malý.

certik 8.7.2008 21:43

Re: Re: Trocha studia

Za predpokladu, ze budete mit doma spotrebice, ktere dokazi pouzit stejnosmerny proud z vaseho solarka na strese s tim, ze o tolik se snizi jejich spotreba stridaveho proudu ze site (lednicka s dualnim napajenim napriklad), je fotovoltaika docela realisticka pro domaci ucely. V poustnich oblastech je uz dnes realisticka pro domaci ucely i bez dualnich spotrebicu, jak jsem si sam pro vlastni potrebu spocital. Samozrejme pro industrialni ucely je v dnesni dobe v Cechach uplne nepouzitelna.

certik 8.7.2008 21:37

Re: Kdy a kde

Ano, takovy spotrebic doma mam, je to dokonce ten hlavni spotrebic: klimatizace. Fakt je, ze v Cechach tohle nebyva pravidlem.

Kokoška 8.7.2008 21:35

Re: Re: řešil jsem pouze návratnost pro investora

... a to už bych navrhoval přímo "fotoampérický"...

PetrH 8.7.2008 21:33

Re: Takové množství blábolů

V tom případě je to dost dobrý business, že jo? Možná by se vyplatilo nakupovat elektřinu od Čezu, pokud možno za noční sazbu, a obratem ji po 13,20 prodávat zpátky do sítě. Tím by odpadla i nutnost pořizovat drahé solární panely a zaneřáďovat jimi krajinu, takže by zisk vzrostl a návratnost by byla okamžitá.;-D

Jenom kontrolní otázka: Kdo myslíte, že to nakonec zaplatí?

Regulus 8.7.2008 21:10

Já nechci křičet, že....

...že solární elektrárny jsou blbost, protože jim vlastně hodně fandím.Co se týče výrobních cen fotovoltaických článků , myslím, že autor zapomíná na Mooreouv zákon a už v současnosti uvažované a zkoušené technologii výroby fotovoltaiky z odpadních Chipů. V jednom ale s autorem souhlasím, na průmyslovou výrobu jsou nejlepší jaderky, zcela bez CO2.

V

Hrad 8.7.2008 20:01

Re: Re: Re: Re: Re: Velké fotovoltaické elektrárny v ČR

Bohužel se také jako mnoho experimentátorů stal obětí vlasních experimentů. Zemřel tak, že zkřížil nohy, a nemohl vykonat  velkou potřebu(lidově, nemohl se vys..t).

palat.htk 8.7.2008 20:00

Re: Re: Re: Re: Re: Velké fotovoltaické elektrárny v ČR

Dík za poučení - myslím to vážně, nikoli ironicky. Realita mých školních let byla v 50.letech bohužel úplně jiná.Možná,že jste se setkal s knihou "Vyprávění o ruských vynálezcích a objevitelích" - vyšla právě někdy v polovině 50.let. Všechno,co bylo ve světě objeveno bylo prý dílem geniálních Rusů. Škoda,že jsem o tu knihu někde přišel - dnes by to byla rarita.

karbet 8.7.2008 19:38

Takové množství blábolů

v tak krátkém článku jsem už dlouho nečetl. Autor zjevně neumí ani googlovat, neboť odkaz na skládku Suchý Důl u Zlína komentuje slovy "kde, to raději neuvádí". Doba slunečního svitu (cca 2000 hod/rok) a cena vykupované energie (13,20Kč/kW),

které autor zjevně v životě neslyšel, dělají z "jednoduchých počtů"

naprostou tragédii v podání diletantismu autora. Elektrárnu zaplacenou

za 6 let, neboť roční tržba bude okolo 5 mil. Kč, považuje díky omezenosti svého vlastního myšlení za šílenství. Osobně považuju za šílenství s nulovým množstvím informací a s mozkem malého Ptáčka psát podobně ubohé a diletantské články

věštec 8.7.2008 19:30

Je to budoucnost..

Vážený pisatel asi neví, kde bydlí pouze 80 dní jak na to přišel?Pokud se naplní scénař ,tak  prohlašovaného oteplení o tom pisatel asi neví ,tak ať si vypočítá přínos dnešní panely mají záruku15-20let a pokud se bude budovat budou levněší ,tak jak je to u všeho jenže rozdíl je v tom,že slunce fakturu nepošle,kdo zaručí,že za 20 let nebude kwh stát 30kč ,tam mudro počítej;-P

Dan 8.7.2008 19:22

Bez jádra to prostě nejde

To je ralita.

Viktor 8.7.2008 18:55

Re: Dnes je to samozřejmě nevýhodné,

Základní problém není účinnost a energetická náročnost panelů (i když je to s ní sakra "na hraně"). Hlavně nikdo nedokáže říct, co s tím proudem dělat - viz v diskusi opakovaně zmíněný problém akumulace. A řešení tohohle problému nikterak nepomůže, když budeme cpát peníze loupežníkům vezoucím se na zelené vlně. I kdyby to znamenalo že vyrobí výkonnější a levnější panely.

Pavel 8.7.2008 18:51

Re: Re: Re: Re: Velké fotovoltaické elektrárny v ČR

Zpátky k realitě. Tedy nezapomeňte jít k volbám. Co může Topolánek dělat, když jste mu tam ty zelený navolili.

Mila_N 8.7.2008 18:47

Dnes je to samozřejmě nevýhodné,

je nutno to brát jako investici do vývoje, jedině tak se to může zlepšovat k jakéstakés použitelnosti z hlediska cenového a praktického. Svítit snad ještě chvíli bude a vývojem pokus/omyl se snad dočkáme(generace další) přijatelné účinnosti. mezitím se na tom někdo napakuje. 

Pavel 8.7.2008 18:43

Re: Trocha studia

Pan Ptáček pouze inerpretuje informace ze Zlínského Rudého práva. Nic nepřekrucuje ani nemění. Jak sám uvádíte, je o fotovoltaice dostatek informací. Kterou tak objevnou by jste nám sdělil? Že to není reálně použitelný zdroj elektřiny pro naši infrastrukturu? To víme téměř všichni.

Viktor 8.7.2008 18:41

Re: Re: Kdy a kde

Ano, ve specifických podmínkách zelených bláznů a alternativních idiotů lze tímto hezky dojit své spoluobčany. Ale to asi víte, že sem můj dotaz nesměřoval, že? :-P

Pavel 8.7.2008 18:39

Re: Kdy a kde

Fotovoltaika funguje jako dobrý stroj na peníze. Například vybudujete zmíněnou baterii solárních panelů a budete dodávat vyrobený proud do sítě. Později zvýšíte výši dodávky tak, že budete odebírat ze sítě a jako solární zase do sítě dodávat. Nákupní cena v kategorii domácnost je nyní 4,70 a prodejní skoro 15 Kč. Rozdíl je výsledkem zmíněného mmlýnku na peníze poháněného našimi daněmi a do Vaší kapsy přesměrovaného Bursíkovými stoupenci.

Viktor 8.7.2008 18:31

Kdy a kde

Stále si nedovedu pořádně představit, k čemu fotovoltaiku použít. K napájení (dobíjení akumulátorů) zařízení mimo běžnou rozvodnou síť - ano, dobrá volba. Na zahradě k napájení zavlažovacího čerpadla - jo, když svítí sluníčko, musím víc vody načerpat.

Ale jinak si nedokážu představit příliš mnoho zařízení, která by fungovala ve stylu "v provozu toliko za slunečných dní".

Máte někdo doma spotřebiče, u kterých byste akceptovali provoz podle intenzity slunečního svitu?

cb 8.7.2008 18:21

Re: Re: Re: Re: Re: Velké fotovoltaické elektrárny v ČR

Lysenko při svých pokusech s viceklasým obilím spotřeboval spoustu lepidla.

SelskyRozum 8.7.2008 18:02

Re: Re: ovšem dotace do této oblasti

Přesně! Tohle říkám pořád. R^R^

Josef 8.7.2008 17:38

Trocha studia

Pane Ptáček, nechci se zastávat slunečních elektráren, protože jejich výkony, se zatím nedají srovnávat s elektrárnami na bázi tepla. Neškodilo by ale, než se začnete ohánět čísly a fundovaně krafat o ekonomické výhodnosti na základě Vámi vycucaných čísel z prstu, si něco o fotovoltaických elektrárnách a jejich principech něco přečíst.

pavel 99 8.7.2008 17:25

Re: Re: Re: Re: Milí benzínoví pánové

Jako ta "slavičí paštika", že? (Maso ze slavíka a z koně 1:1).;-P

pavel 99 8.7.2008 17:22

Re: Re: Re: Re: Re: Milí benzínoví pánové

"...že ropný (a maliličko i uhelný) průmysl je zlatý důl a má zájem na tom, aby se alternativy co možná nejdéle pozdržely...." - pokud k tomu přidám, že mezi alternativy řadíte i jádro (a snad se shodnem na tom, že jádro je oproti pár větrníkům řádově významnější), tak mi vychází, že v žoldu "ropného a uhelného průmyslu" bojují nejvíce Zelení. Je to tak správně?

Forstmeister 8.7.2008 17:02

Re: Re: Trochu z jiného soudku

Nebylo by vhodné, trochu se sejít?

Schuspeitel 8.7.2008 17:02

Re: Re: Trochu z jiného soudku

Topolánek byl předposlední, ale Paroubek skončil na vynikajícím druhém místě !!

I-Worm 8.7.2008 16:48

Re: Proč Lubomír Ptáček není v Pačesovš komisi ?

to je snad jasný, nemá tu správnou stranickou legitimaci.