10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
eTony 21.8.2007 8:45

Rudolphe,

je vám úplně kulový do toho, jak investuje a do čeho investuje distributor ropy. Ať si tam postaví třeba Alpy nebo Tatry i s mědvědama, i váš konstruktivismus je "podivuhodný".

A.S. Pergill 21.8.2007 9:19

Re: Rudolphe,

On jen upozorňoval na obecně známou věc, že majitelé těžebních společností bojují proti alternativním zdrojům (zejména těm, které mají jakousi rozumnou perspektivu), a také proti zvyšování účinnosti motorů na benzín a naftu.

V zásadě už mnoho společností vyrobilo automobily se spotřebou pod 1l/100km (pak by to bylo setsakramentsky zajímavé i pro bionaftu z řepky, protože ta při stávající spotřebě pokryje "s odřenýma ušima" to, co se do ní energeticky investuje (projezdí v traktorech na poli), zatímco při snížení spotřeby na těch cca 20% by mohla při dnešních pěstebních plochách pokrýt řádově desítky procent v tuzemsku spotřebovaných PHM.

Proto také bývají konstruktéři podobných motorů nacházeni "záhadně zemřelí", případně "zmizí".

Flasi 21.8.2007 9:38

Re: Re: Rudolphe,

A jestli má pan Pergil pravdu, tak toto byl jeho poslední příspěvek, protože nyní záhadně zmizí, případně zemře :-)

Rudolph 21.8.2007 11:32

Rudolph: Zatím nezmizel :)

Zatím jsem záhadně nezmizel a tak můžu s potěšením sledovat, co jsem vyvolal ;-D Předně se navezu do pana eTonyho: je mu kulový do mého veřejného projevu.

Jinak bych zůstal ve "věcné rovině" tzn. že si budeme nadávat jen trochu ;-D Alternativu k ropě a plynu najít musíme. Tečka. To bylo v kostce moje původní prohlášení. Pan autor se mi zdá poněkud mimo mísu svými nájezdy na všelijaké "ekologické" nápady. Nic proti zdejším špičkovým fyzikům, ale klíčový nápad v historii měli většinou amatéři, nebo samouci. Špičkoví odborníci prohlašovali "že to nejde" ještě ve chvíli, když Edison sahal na páku aby rozsvítil veřejné osvětlení.

Tolik patos. Můj konstruktivistický ;-P názor je, že technické bomby jako za Thomase AQlvy to už nebudou, nicméně alternativní zdroje se budou šířit. S děsivou plíživostí. Bude to totiž ekonomicky stále přitažlivější, jak tady už někdo upozorňoval. A toto, nikoli Carnotův cyklus, je podstatné :-)

qwert 21.8.2007 20:45

Re: Rudolph: Zatím nezmizel :)

řekl bych, že klasická energetika - tím myslím ta, která využívá k výrobě tepla a el.energie  uhlí, ropa, zemní plyn, uran se dostává do pasti: pokud cena vstupů poroste, prostě nebude schopna promítnout tento nárůst do koncové ceny. Pokud to provede, nastane skutečný přesun k alternativě.

Vzhledem k tomu, že  na  prodeji (nikoli výrobě!!!)  energií koncovým spotřebitelům je závislý  stát, je to velký problém.  Zvyšte cenu a lidé se začnou ze svojí závislosti na stávajícím dodavateli pomalu ale jistě vykrucovat.

Postrach 21.8.2007 23:57

Re: Re: Rudolph: Zatím nezmizel :)

Poroste Vám i cena OZE - ty zdroje, jejich údržba, posílení přenosové soustavy, záložní zdroje a další věci jsou také závislé na ceně vstupů. Uran dělá jen pár procent ceny elektřiny v JE (nejvíc stojí jeho přepracování, i tak je palivo jednou z nejmenších položek v ceně elektřiny z JE) . Teprve jeho zdražení na několikadesítek násobek by přiblížilo cenu elektřiny z JE k větrníkům. Můj děda ksysi větrník měl. Rád se připojil na síť.

Václav Železný 21.8.2007 9:40

Re: Re: Rudolphe,

Pokud myslíte takové ty experimentální "kapky" pro jendoho člověka, tak to ano, ale v případě auta v němž odvezete na výlet rodinu i s bagáží je to blbost.

emp 21.8.2007 9:46

Re: Re: Rudolphe,

motorka s objemem motoru 30cm3 má spotřebu malinko nad litr a taky se na ní dá jezdit. problém je v tom, že když ji zatížíte víc, nemáte šanci.

honzak 21.8.2007 9:55

Re: Re: Rudolphe,

nebyl by nějaký konkrétní příklad? Auto se spotřebou pod litr na 100 km mi připadá poněkud fantastické. Není-li to ovšem placaté vozítko poháněné motorem 100ccm 2xOHC, ve kterém leží 40 kilové děvče a neprobíhá-li jízda po oválu krytém před větrem.

křovas 21.8.2007 10:11

Re: Re: Rudolphe,

vidíte a ve skutečnosti je to právě naopak, také díky snižování spotřeby má každý svoje úsporné auto a všichni dohromady toho projezdí mnohem víc než předtím - bionafta z řepky je největší zločin na krajině - všude je ten žlutej monokulturní hnus a nad ním se kroutí větráky - toť zřejmě ideální stav dle zelených (hlavně v Německu je to častý obrázek)

EW 21.8.2007 14:39

Re: Re: Re: Rudolphe,

A kdyz se krouti, tak to je jete ta lepsi varianta. Ja jsem vetsinou videla variantu "trci vetraky".

Tomáš 21.8.2007 8:23

Zajímavý článek, celkem souhlas

jen malé upozornění na pravopisnou chybu : "Je bohužel smutnou skutečností, že velké celosvětové projekty s neuváženými cíly " - cíli

Tino 21.8.2007 8:33

Re: Zajímavý článek, celkem souhlas

 Vraťte školné státu! Investoval zbytečně.  ;-D

JE 21.8.2007 9:09

Re: Re: Zajímavý článek, celkem souhlas

S cíli jako stroji. Kdo má  vracet školné?

Netřeba 21.8.2007 9:25

Re: Zajímavý článek, celkem souhlas

6. pád č. mn.: o cílích - strojích nebo o cílech - hradech?    4. pád č. mn.: vidím cíle - stroje nebo vídím cíly - hrady?     5. pád č.j.: volám cíle - hrade nebo volám cíli - stroji? A co 6. pád č.j.: o cíli - stroji nebo o cílu - hradu, příp. o cíle - hradě?     1. pád č. mn. kdo,co ? cíle - stroje nebo cíly - hrady?

Už se mně to nějak motá.

Milda.nh 21.8.2007 9:30

jsem pro vzor stroj, protože

mi jde líp do huby "vidím koho co cíle-stroje", ne cíly-hrady. Na druhé straně je lepší o cílech-hradech než o cílích-strojích že. Takže to bude vzor "měňavý", každý pád jiný vzor. A je to!

Netřeba 21.8.2007 10:25

Re: jsem pro vzor stroj, protože

Tak nějak jsem to myslel.

V Čechách (nebo možná jen v Praze, nevím) se např. řekne  oni "umývaj", na Hané řeknou "umývajó". Obojí je nespisovně, ale hlavně když si rozumíme. :-)

Forstmeister 21.8.2007 8:20

Čim jsou nám ekologisti?

Čím je nám ekologista, s propagací dobrodinní lýkožrouta smrkového, lesklého či sibiřského?  Jaký je rozdíl, sdělím. Je v penisech brouků. Budu vulgární. Brouci mají "faly" různého tvaru, broučice mají "frndy" různého tvaru. Aby došlo ke spojeni, musí být souzvuk hodný "rytíře Smila", tedy souzvuku konvexivity a konkávity. Baby letí na feromon.Zzapálím si HABANAS, diskuse mne nudí. 

Forstmeister 21.8.2007 8:23

Re: Čim jsou nám ekologisti?

Pářit se mohou jenom dané čeledi. 

 

Rudolph 21.8.2007 8:09

Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

Milí pánové, jako bývalého strojaře mě opravdu potěšila zasvěcená diskuze o energii, která se konečně doškobrtala až k Carnotovu cyklu. Nelze než souhlasit. Ani největší eko fanatici asi taky nechtějí zabrat Texas a pěstovat řepku na celé zeměkouli ;-)

Jako starý rypák musím ovšem reagovat a připomenout něco mnohem pikantnějšího. http://www.e-dovolena.cz/clanky/clanek.html?qid=225 Pokoukejme na tento článek a zamysleme se, co se vlastně děje s penízky, které pilně odevzdáváme u pumpiček. Když už má někdo TAKOVÉ roupy, pravděpodobně dokáže i jinačí kousky: třeba velmi účinně blokovat alternativu ke zdroji svých (petro)dolárků. Nemůže samozřejmě vývoj jiných zdrojů zastavit, ale na pro něj podstatných místech (Evropa, USA) bude za něj kopat vždycky dost profesionálů, že. Jižní Amerika sice vesele jezdí na rum, ale o tom se ve slušné evropské společnosti nemluví.

Prosím pěkně: jsem první, kdo se postaví proti spikleneckým teoriím a nechodím na americké drasťáky s hrdinou proti mezinárodní dolarové korporaci ;-D Ale stejně... ta sjezdovka v poušti mi od jisté doby prostě nejde z hlavy... ;-) Zdravím autora pozdravem: "Jinak než doposud to prostě nejde a hotovo!" ;-D

david 21.8.2007 8:23

Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

Bohužel jste u petrodolárků zapoměl na to, že zhruba polovinu ceny u pumpy dělají daně (spotřební a DPH). Litr benzímu jde z rafineria asi za 10,- Kč.

V Dubaji místní nemusí pracovat, pracují tam jen cizinci a přistěhovalci, kteří si i tak solidně vydělají.

Ta sjezdovka se sněhem je opravdu zhýralost. Proč ale ekologičtí aktivisté neprotestují taky proti téhle atrakci, energetická náročnost bude ohromná.

Rudolph 21.8.2007 8:29

Re: Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

Poněkud o něčem jiném je můj příspěvek, když dovolíte :-) Nevadí, taky dobře, že se tu objevily tyto informace.

cb 21.8.2007 9:49

Re: Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

protoze barevni se kritizovat nesmeji.

R 21.8.2007 11:06

Re: Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

Protože v Dubaji by je sebrali, pár z nich by zmizelo v písku pouště a zbytek by soudili podle podobných zákonů jako je šaría, takže by pozbyli nějakého orgánu. Proto všichni aktivisté protestují u nás, kde se jim až na nějaký výprask nic nestane  a v Dubaji žádný.

Václav Železný 21.8.2007 9:34

Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

Jakožto strojař energetik Vás mohu ujistit, že vývoj v oblasti zdrojů rozhodně nespí, ale ono to fakt nejde tak snadno, jako to bylo v komedii "Jeden hot a druhý čehý", kde Funes pár sekund foukal do větráčku a ono to pak minutu svítilo. Fyzika se fakt přečerovat nedá a její zákonmy platí i proti vůli všech možných aktivistů. A pokud jde o tu Jižní Ameriku, tak to je zrovna příklad zhoubné aplikace obnovitelných zdrojů.

Rudolph 21.8.2007 12:29

Re: Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

No, pokud jde o tu Jižní Ameriku, já osobně s rumem dělám něco jiného. Ale vybral jsem to jako příklad různého přístupu: u nás se slavně kvůli biolihu bijí politické špičky, v J.A. se na líh jezdí (tuším) již desítky let a v Evropě, natož u nás, to nikoho nezajímá. Zkušenosti, výsledky, zlepšováky - NIC. U nás na to půjdeme po našem.

qwert 21.8.2007 20:55

Re: Re: Re: Účinnost sjezdovky v arabské poušti :)

a navít se tady záměrně zamlčuje, že valná většina vozů na líh v Brazílii je od starého dobrého FORDa, protože není dobré přiznat, že USA už zase vyfoukly EU jeden další trh.

david 21.8.2007 7:07

Proč nejsou dotace na zateplení rodinných domků

protože zateplení umí udělat, každá solidní stavební firma. A tak se nedá zajistit aby "zisk z dotace" skončil v těch správných rukách.

Ukázkový příklad je stavba větrníků neuspěšného kandidáta Zelených p. Pávka. Ano to je ten, kdo před volbami nechal odstranit z webu Jindřichovic pod Smrkem statistiky o výrobě elektřiny výše zmíněnými větrnými elektrárnami.

Novák 21.8.2007 7:42

Re: Ad Jindřichovice

Ty statistiky byly fakt dobré, vycházelo to na to, že ty elektrárny mají účinnost cca 4%. Opravdu spolehlivý zdroj. Rv

honzak 21.8.2007 7:56

Re: Re: Ad Jindřichovice

malá oprava - účinnost mají ty větrníky dobrou, ale musí foukat. Měl jste na mysli VYUŽITELNOST, že? A ta je TRAGICKÁ. Už proto, že systém musí instalovaný výkon těch větráků zálohovat a v případě větrného počasí je pak přebytek energie, které se složitě posílá přes půl Evropy. A zbytečně zatěžuje přenosové soustavy. Ale to je melounistům jedno, jejich rudé srdce jasně plane v zelené kamizolce.