15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 11.12.2008 8:59

Re: Autor má pravdu, kompaktní zářivky jsou slepou větví vývoje zářivkových světelných zdrojů,

Souhlas s zářivkami s odděleným předřadníkem. R^R^R^

U LED osvětlení vidím jeden problém a sice nesolidnost výrobců či nevhodná konstrukce. Nesolidnost výrobců - garantovaná životnost LEDek mnoho 100 tísíc hodin při jmenovitých parametrech láká výrobce, aby tyto hodnoty, zejména maximální dovolený proud, překračovali. Svítidlo pak svítí lépe, jenomže třeba už po pár hodinách svícení dojde k poškození LEDek a k snížení jejich svítivosti nebo v obvyklejším případě k jejich poruše. LEDky jsou na překračování těchto hodnot velice citlivé.  Nevhodná konstrukce, je technicky velice obtížné vyrobit jeden LED zdroj o vyšším výkonu a svítivosti, světla se proto skládají z mnoha malých diod. Velice to láká to LED diody prostě jen složit vedle sebe a zapojit, bez nějaké ochrany proti rozptylu parametrů či proti zvýšenému napájecímu napětí atd. Jenomže díky rozptylu parametrů může být potom některá LED ve svítidle zase přetížena a rychle odejde a díky  třeba desetině sekundy zvýšení napětí v síti, které jiné spotřebiče ani nezaznamenají, může být LED svítidlo zničeno. Protože po LED osvětlení je velká poptávka, i nesolidní výrobci prodají....

ranbow 11.12.2008 5:42

Ekologii jsem právě pocítil

Dneska mi přivezli novou ledničku - naúčtovali mi 300, za její (budoucí) likvidaci, a odvezli tu starou, za jejíž (současnou) likvidaci si naúčtovali 200. Takže pan Bursík, se mnou ve volbách nepočítejte...

Lájoš B. 11.12.2008 7:55

Re: Ekologii jsem právě pocítil

A ona se lednička má bez Bursíka zlikvidovat tak nějak sama za darmo ? To jasi říkal Jyrak Paroubek, né ?

Jen pro úplnost, zaplatil jste likvidaci staré lednice a u nové lednice jste si likvidaci právě předplatil. Doby, kdy se lednice házela do příkopu jsou pryč.

ranbow 11.12.2008 8:07

Re: Ekologii jsem právě pocítil

No jen jsem zvědav, jestli až za 10-15 let až budu tuhle novou ledničku likvidovat, tak ukážu (dobře schovaný) paragon, a oni mi jí zadarmo zlikvidujou

Lájoš B. 11.12.2008 8:28

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Zákon je nastaven tak, že přechodné období na lednice skončí dávno předtím, než vy povezete novou ledničku do sběrného dvora a po paragonu tam neštěkne pes. Žádný problém v tom není, remcale.

slovan 11.12.2008 8:16

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Vite o tom prd Lajosi, prodejce je povinen od tebe pri nakupu noveho odebrat stary spotrebic, a pokud na tom budete trvat tak ho se skripenim zubu odebere. Prepravu stareho spotrebice k prodejci nebo na misto soustredeni nebo likvidace si musite zajistit sam.

Lájoš B. 11.12.2008 8:35

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Vím o tom docela dost, zboží s poviností odběru k likvidaci prodávám. Protože likvidační poplatek platím už při nákupu od svých dodavatelů, tak starý spotřebič posílám tam.

Speciálně u lednic (ty neprodávám) prodejce nabízí odvoz staré lednice za úplatu. Řádově 200kč považuji za adekvátní, pokud nejste schopen odvést lednici do sběrného dvora na kárce.

slovan 11.12.2008 8:42

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Takze oproti puvodnimu tvrzeni ted priznate, ze narok na bezplatnou likvidaci stareho spotrebice mam a prodejce je povinen mi ho vzit. Nebavim se o doprave. Pred chvili jste tvrdil ze likvidaci stareho spotrebice si musim zaplatit protoze v poplatku si predplacim likvidaci  jen a prave spotrebice nakupovaneho.

Lájoš B. 11.12.2008 11:12

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Jakmile ze zákona zanikne povinnost platby za konkrétní zboží jako historického odpadu, odevzdáte ho prodejci nebo do sběrného dvora zdarma. To je snad jasné, ne ?

JanaB 11.12.2008 8:22

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Ale houby, poplatky za recyklaci starých výrobků se vybíraly zhruba první rok, co se tato vymoženost zavedla. Proto ty recyklační poplatky bývaly vyšší a poté, co se údajně nashromáždilo dost financí na likvidaci, se ten poplatek snížil, čili teď je poplatek za recyklaci vlastně určen už na recyklaci onoho konkrétního výrobku. Jenže zpočátku velkou část toho poplatku tvořil "příspěvěk na historickou recyklaci, tedy na recyklaci výrobků vyrobených a prodaných před účinností onoho skvělého zákona.

slovan 11.12.2008 8:11

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Tech 200 neni na ekologickou likvidaci ale za odvoz k ekologicke likvidaci . Prodejci se s vami snazi vybehnout za kazdou cenu, odvoz stare lednice(pracky, TV) si muzete s prodejcem sjednat(pokud ma vlastni rozvazku), pokud na to nechce slyset (ti kteri pouzivaji sluzeb prepravnich organizaci napr PPL nebo DPD) muzete bud spotrebic odvezt do sberneho dvora kde je vetsinou berou bez poplatku, nebo zvolit jineho prodejce.

Vesnicani jsou opet diskriminovani, rozvazkova sluzba vetsinou funguje jen ve velkych mestech takze dovoz a odvoz si musi obstarat sami, nebo platit, nebo cekat az obec zaplati kontejner na elektrospotrebice (male obce tak 1x do roka).

Zakon o likvidaci starych elektrospotrebicu je delany na miru pro firmy ktere likvidaci organizuji (pisu organizuji, ne provadeji), je to jen dalsi forma dane ktera je vybirana nezavisle na vasem chovani.

messenger 11.12.2008 8:57

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Pryc s Bursikem! Proc byt odpovedni za veci ktere jsme si koupili! Bojujme za tradicni pravo vyvezt starou lednici do lesa tak jak to delali nasi otcove!

slovan 11.12.2008 9:01

Re: Ekologii jsem právě pocítil

Proc otcove? Vyvazet stare lednice do lesa je tradicni ceske pravo uz od  Karla IV.

mirek 11.12.2008 5:37

Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Takže, vážení chytrolíni, co máte doma zásoby stowatovek. Kolik peněz za kilowat/hodina Vám měsíčně vytáhne z peněženky ona zásoba klasiky ? Já za sebe mohu s klidem říct, že mám úsporky všude, i tam, kde nesedím celý den (WC) a konečně se mi podařilo dostat přeplatek od ČEZ-u.

Samozřejmě může námitka znít, že přeplatek dostanu jednou za rok, ale ušetřil jsem za doplatek a úsporná zářivka skutečně vydrží i několik let.

Dalším efektem pak zřejmě bude, že se spálí o něco méně uhlí a budu dýchat o něco méně znečištěný vzduch. Ono to na severu vždy hnusné táhlo z elektrárenských komínů, jak si lze vzpomenout.

Krom příznivce zářivek jsem i zastáncem atomových elektráren. Taková Francie s polovinou celostátního výkonu v jaderné energii je příkladem. Žádný průser, žádné experimenty a v klidu a tichosti vyrábí potřebný proud, ku spokojenosti frantíků, kteří se nenechají vytáhnout na "ekologické" protesty....

Ladislav N 11.12.2008 5:58

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba (mirek IP: 89.24.55.xxx)

Je vidět, že ekonomické uvažování i kupecké počty se vám vyhnuly velkým obloukem. Samozřejmě, že pořizovací cena i doba života v daných provozních podmínkách je součástí výpočtu, při němž zjišťujeme výhodnost či nevýhodnost použití konkrétního světelného zdroje.

Zářivky (pokud možno ty kvalitnější - lineární) samozřejmě má smysl montovat tam, kde se svítí v hodinách času. Tam, kde se rozsvěcuje jenom na krátkou dobu, nákup "úsporek" nemá žádný ekonomický smysl. Naopak - proděláte. ;-P Tam už dnes má smysl použít LED náhrady žárovek.

MZ 11.12.2008 7:00

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Jak dlouho na tom WC sedíte ? Aby se to vyplatilo.....

Každopádně mne přesvědčil nedávno proběhlý test spotřebitelů - tzv. úsporky, i značkové, z toho vyšlz jako slušné šunty. Pomalé nabíhaní na plný výkon, kratší životnost, horší světelná pohoda, o špatně deklarovaném typu světla nemluvě. A mít ještě další kontejmer na jejich ekologickou likvidaci.... už to vidím v Janově a podobných obcích, jak to tam bude ekologicky vypadat.

Loki 11.12.2008 7:58

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Se zrakem zeslábnuvším natolik, že příslušně silné brýle mají natolik  tlusté čočky, že se s nimi nasazenými na nose již do příslušné komůrky vzhledem k její značně miniaturizaci nikterak nevměstnám, nemohu již tamtéž pročítati beletrii ani jiné tiskoviny a tak šetřím energii vykonávaje příslušnou potřebu potmě ...

slovan 11.12.2008 8:27

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Bozinku, mate to v hlave srovnane? Zkuste napsat, kolik kWh jste za rok usetril a ne kolik vam vratili, jestli jste si vsiml, tak ceny elektriny a dopravy elektriny se meni a meni se i zalohy, takze myli chytrolinku , vy jste nerekl vubec nic konkretniho(to je naprosto typicke pro ekoteroristy).

Na ty usporky samozrejme zadna energie potazmo uhli potreba neni, ani na likvidaci, ani na vyrobu.

Provozujete doma automatickou pracku, mikrovlnku, rychlovarnou konvici, troubu, elektricky sporak, mycku? To jsou rozhodujici zrouti elektriny.

JanaB 11.12.2008 8:42

Re: Otázkou není počet a cena, otázkou je spotřeba

Proboha, nám vracejí přeplatek každý druhý rok - to s tím vůbec nesouvisí.

Nejvíc elektřiny nám sežere sporák a pak zřejmě pračka a ostatní elektrospotřebiče, osvětlení je až to poslední, protože většinou svítíme ve dvou až třech místnostech, kde ty dementní úsporky taky máme, ale jak už jsem tu psala jinde, stejně nám přestávají fungovat a musíme kupovat nové a nové.

A největší "nářez" to byl před pár lety, když jsme odvlhčovačem vysušovali mokrou zeď. To byl panečku doplatek. Ale zato další rok se ten přeplatek zase hodi.

Tx 11.12.2008 5:17

No, já to mám namíchaný,

což je asi ideální. Kde svítím delší dobu, mám KZ, při čemž je kupuji v akcích, kde jsou kolem 100 Kč, na chodbě, toaletě atd. mám klasiku. Nutno uznat, že KZ provozují šerosvit a vidět od nich moc není, i když mají teoreticky světelný tok jako 100W klasika. Jaksi si při nich moc nepočtu. Důvod níže někdo vysvětlil. Fakt je, jestli ti zelení blbci  prosadí zákaz výroby normálních žárovek, s předstihem jich kupu nakoupím.

Hubert 11.12.2008 3:07

Vzít rozum do hrsti

Vážení, je třeba trochu rozumně uvažovat. Nejdřív, KZ nestojí 300 Kč, ale v průměru asi kolem 100 Kč podle kvality. Její životnost, bývá zhruba 10x delší než žárovky. Životnost klesá úměrně častému zapínání a vypínání, proto se vyplatí použití tam, kde se často nezhasíná. Já mám nad psacím stolem lineární KZ 11W, rozsvítím za šera a když jdu spát tak zhasnu (asi 5-6 hod denně) a svítí krásně už 15 let. Kvalita KZ se stále zlepšuje, barevné podání u kvalitních KZ (tj. dražších) je prakticky stejné jako u žárovek. Dá se udělat klasický kříšťálový lustr s kompaktních zářivek, kde nikdo nepozná, že tam nejsou žárovky. Ceny KZ stále klesají, ale opravdu záleží na výrobci a na kvalitě. V USA koupíte dnes 23W KZ za 10 Kč.  Platí obecně, že může KZ 25W  nahradit 80-100W žárovku. Teď si ekonomové spočtěte , co a kde se vám vyplatí příměřené použití a nenádávat na EU, zelené a nukleární techniky. 

SelskýRozum 11.12.2008 3:49

Re: Vzít rozum do hrsti

Kdyby se to vyplatilo ve vsech pripadech, tak to lidi udelaji sami bez narizovani. Jen to, co se lidem nevyplati a tudiz se to nevyplati i celemu statu, tak to se musi narizovat direktivne.

M.S. 11.12.2008 4:34

Re: Vzít rozum do hrsti

Takovýto požadavek nemůžete po lidech zfanatizovaných nějakými ideemi(ekologickými) očekávat

JanaB 11.12.2008 4:55

Re: Vzít rozum do hrsti

Zrovna mi nad hlavou mžourá pět osmiwattových úsporek, protože ta šestá už zas praskla. Můžu vám říct, že těch pět dohromady nevydává ani náhodou takové světlo, jako jedna klasická stowattová žárovka. To nemluvím o tom, že sehnat tu jednu náhradní "svíčku" bude opět problém, protože nikdy neseženeme stejně vypadající. Naposledy jsme je měnili, když nám zůstaly svítit už jen čtyři a to se fakt nedalo zvládnout, v místnost bylo spíš pološero, tak jsme koupili nové a vyměnili všechny. Panečku, to je úspora. Ovšem taky bychom mohli ten historický křišťálový lustr vyhodit a koupit si nějakou modernu, že ano.;-D

Ano, úsporky nám dlouho nevydrží a nezávisí to na ceně. Ovšem díky článku chápu, že to bude pravděpodobně způsobené "kvalitou" rozvodné sítě. S tím ale nic nenaděláme, to nemůžeme nikterak ovlivnit.

R 11.12.2008 9:45

Re: Vzít rozum do hrsti

Proboha a kdo Vám poradil nahradit jednu stowatowou žárovku 6  8 watovými úsporkami? To je prakticky totéž jako byste jednu stowatovku nahradila 6 20 watovými žárovkami. Svítivost bude taky mizerná, protože to není lineární veličina. Rozsvícením dvou žárovek nebo úsporek místo jedné  v žádném případě nestoupne intenzita osvětlení dvakrát, ale mnohem méně. Lustr s jednou stowatovou žárovkou musíte nahradit svítidlem s jednou 12 - 15 - 20  watovou úsporkou!!! Podle kvality úsporky a provedení lustru.  V krajním případě s dvěma úsporkama třeba 10 a 20 watt, když chcete šetřit, svítíte s 10 watovou úsporkou, když přijde návštěva, rozsvítíte 20 watt úsporku...

Kyselý Sven 11.12.2008 12:32

Re: Vzít rozum do hrsti

Kdybyste neměl před očima zelenou mlhu, dočetl byste se, že JanaB má historický křišťálový lustr. To by byla fakt bomba, osadit ho jednou 40 W KZ. Ale ekologie vždy na 1. místě, že? :-P

R 11.12.2008 19:24

Re: Vzít rozum do hrsti

zelená mlha? Za koho mně máte, člověče?

Ale ten historický lustr jsem opravdu přehlídl, za to se omlouvám. To je potom opravdu těžká věc osazovat ho úsporkama. Zvláště když ty úsporky by měly i tvarově být trochu historické i barvou světla.  Levné úsporky někde z akce v supermarketu se na to skutečně hodit nebudou.

chytrý horák 11.12.2008 5:37

Re: Vzít rozum do hrsti Vám nikdo nebrání

"Teď si ekonomové spočtěte , co a kde se vám vyplatí příměřené použití a nenádávat na EU, zelené a nukleární techniky."  Tak mi to připadá, jako když jste ten článek nečetl. Nebo opravdu stoprocentní zákaz klasických žárovek a jejich absolutní nahrazení KZ vnímáte jako přiměřené použití? Myslím, že za přiměřenost tady EU ani zeleným nikdo nenadává.

Lájoš B. 11.12.2008 8:06

Re: Vzít rozum do hrsti Vám nikdo nebrání

Jak jste přežil zákaz "freonových" lednic ? Žádných masových nepokojů jsem si nevšiml je to přitom nemlich stejná situace.

JanaB 11.12.2008 8:36

Re: Vzít rozum do hrsti Vám nikdo nebrání

Vaše přirovnání trošku kulhá. Normálnímu člověku je zcela jedno, na jakém principu funguje jeho lednička, protože pokud chladí jak má, tak nad tím nepřemýšlí. Ovšem pokud mi jsou násilím vnucovány výrobky, které netoužím mít všude, pak to jako silné omezení pocituju. Opravdu  nechápu, proč si mám kupovat do sklepa, kam lezu párkrát do roka a jen na pár minut, nějakou úsporku, když stejnou službu mi tam udělá obyčejná žárovka, která mi tam vydrží léta. 

Navíc velký průšvih vidím v tom, že v okamžiku masového rozšíření i mezi nepoučené zákazníky budou opravdu končit rozbité úsporky v popelnicích. Dnes, kdy je používají spíše fandové a lidé, kteří přece jen aspoň trochu přemýšlejí, předpokládám, že běžně do komunálního odpadu vyhazovány nejsou.