18.7.2019 | Svátek má Drahomíra


MLSOTNÍK: Pstruzi

28.4.2017

Opět jsem zalistovala Starou kuchařkou Nové Anglie, abych zjistila, co píše k aktuálnímu ročnímu období. A hle, jako by tu autoři byli s námi:

„Nepřipadá vám, že to pravé jaro, na které jste se těšili celou zimu, snad nikdy nepřijde? Poslední kus dubna a první týden v květnu jsou v tomto směru skutečně k uzoufání. Opravdu by se s těmito nevlídnými dny mělo doma v kuchyni něco udělat, abychom si vynahradili nespokojenost s tím, co se děje venku.“

A následuje spousta pampeliškových a sedmikráskových salátů a vín a taky makrel, tresek, mořských jazyků i placek, a také – pstruhů. Rybu jsme už dlouho neměli, takže směle do toho. Jen místo minimalistického novoanglického receptu (máslo, sůl a pepř) jsem našla moc pěkný recept ve své oblíbené chorvatské kuchařce.

Jmenuje se „Grilovaní pstruzi v česnekové omáčce“. Nemajíc grilu, sáhnu po grilovací pánvi anebo i pekáči.

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 pstruhy (celkem 700 g)
  • Sůl a pepř na ochucení
  • Na omáčku šťávu ze 2 citronů
  • Půl deci olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrstku petrželky

A jedem:

Pstruhy očistíme (odrbeme šupiny) a vykucháme, odstraníme vnitřnosti a žábry. Pstruhy pak opláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Pstruh má na boku čáru a podle ní maso na boku prořízneme od hlavy po ocas.

Pokud grilujete na mřížce, musíte ji nejdřív pořádně očistit drátěným kartáčem. Pak mřížku ohněm zahřejete, znovu ji okartáčujete a naolejujete ji naolejovaným hadříkem. Nenaolejujete-li vy, naolejuje někdo jiný, to je prostě nutnost. Očištěné a osušené pstruhy posolte jen uvnitř a do řezu na boku.

Pak pstruhy vložte na rozehřátý gril a skoro hned s nimi šoupněte dopředu o 5 cm a pak zpátky o 4 cm. To kvůli tomu, aby se ryba nepřichytila. Grilujte nasucho, ničím nemastěte.

Jakmile rybí oko, které na vás dosud koukalo, zmatní, rybu obraťte. Bude hotová, až půjde vytáhnout hřbetní ploutev – anebo pokud při pohledu do řezu na boku neuvidíme na kostech žádnou krev, pak je ryba připravena k podávání.

Zatímco se ryba griluje (nebo jakkoli opéká), připravíme si omáčku z citronové šťávy, oleje, česneku, petrželky a pepře – a to buď v elektrickém sekáčku (takový ten bazmek příbuzný mixéru) anebo česnek a petrželku nasekáme nožem nadrobno vlastnoručně a smícháme se zbytkem ingrediencí.

Touhle skvělou omáčkou čerstvě upečené pstruhy přelejeme a hned neseme na stůl a pochutnáme si.

Grilovaný pstruh se zeleninou a bramborami

O příloze se tu nezmiňují, ale dobrá je křupavá rozpečená bageta nebo brambory anebo grilovaná zelenina. Třeba i s trochou podušeného špenátu. Jak je vidět na této inspirující a sugestivní ilustraci.

Máte rádi ryby? A jaké?

Přeji dobrou chuť, ať už budete vařit cokoliv.

Foto: commons.wikimedia.org

Lika Neviditelný pes


Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Diskuse


A. Bytová
17:41
28.4.2017

Z. Lika
18:08
28.4.2017

A. Bytová
19:35
28.4.2017

Z. Lika
20:09
28.4.2017

A. Bytová
20:36
28.4.2017

Z. Lika
21:09
28.4.2017

M. Beda
14:11
28.4.2017

A. Lex
13:53
28.4.2017

Z. Lika
14:28
28.4.2017

Z. Lída
12:55
28.4.2017

Z. Lika
14:33
28.4.2017

Z. Lída
15:43
28.4.2017

T. Zana
11:57
28.4.2017

Z. Lika
12:42
28.4.2017

Z. Tečka
11:30
28.4.2017

Z. Lika
12:46
28.4.2017

Z. Matylda
11:10
28.4.2017

Z. Jitur
11:29
28.4.2017

A. Lex
14:05
28.4.2017

Z. Verenka
10:02
28.4.2017

Z. Verenka
9:59
28.4.2017

Z. Verenka
10:00
28.4.2017

Z. Lika
10:32
28.4.2017

Z. Jitur
11:00
28.4.2017

Z. Lika
11:04
28.4.2017

Z. Jitur
11:09
28.4.2017

Z. Verenka
11:42
28.4.2017

Z. Lika
11:45
28.4.2017

Z. Vave
8:27
28.4.2017

Z. Lika
8:29
28.4.2017

Z. Vave
10:30
28.4.2017

Z. Lika
10:33
28.4.2017

Z. Vave
10:56
28.4.2017

Z. Lika
11:06
28.4.2017

Z. Vave
11:28
28.4.2017

M. Beda
14:21
28.4.2017

Š. Matyášová
8:23
28.4.2017

Š. Matyášová
6:54
28.4.2017

Z. Lika
8:07
28.4.2017

Š. Matyášová
8:20
28.4.2017

Z. Lika
8:27
28.4.2017

Z. Tečka
11:23
28.4.2017

Z. Tečka
11:20
28.4.2017

K. Holubová
6:48
28.4.2017

Z. Lika
8:03
28.4.2017

Z. Jenny
10:00
28.4.2017

Z. Lika
10:35
28.4.2017

Z. Xerxová
6:18
28.4.2017

Z. Lika
7:56
28.4.2017

K. Holubová
11:00
28.4.2017

Z. Lika
11:07
28.4.2017

Z. Tečka
11:15
28.4.2017

K. Holubová
11:50
28.4.2017

Z. Lika
12:32
28.4.2017

Z. Verenka
16:49
28.4.2017

V. Glover
1:41
28.4.2017

Z. Lika
7:55
28.4.2017

počet příspěvků: 57, poslední 28.4.2017 09:09