27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


MLSOTNÍK: Což takhle fazolky?

29.9.2006

Většina fazolových lusků se musí před úpravou zbavit vláken a nakrájet na menší kousky. Nemusejí se ani předvářet a mohou se zcela bez obav ihned po zbavení vláken rovnou zmrazovat .

Vaření: Já všechnu zeleninu nejraději vařím na páře - tedy ji nasypu na pařák, pod nímž je hladina vody tak vysoko, že neprotéká otvory pařáku. Fazolky vařím takto přiklopené pokličkou asi 10 minut. Sejně dělám i všechnu zeleninu (brokolici, hrášek s mrkví, květák aj ). Jen brambory ve slupce vařím v tlakáči 8 minut od počátku úniku páry.

Vařené fazolové lusky podávám jen s nasucho osmaženou strouhankou a polité rozpuštěným máslem. Přílohou jsou vařené nebo opečené brambory.

FAZOLOVÉ LUSKY NAKYSELO

500 g čerstvých fazolek nebo 1 balíček zmražených, 200 g zakysané smetany, sůl.

Fazolky uvaříme v osolené vodě. Pak je přendáme i s částí vývaru do kastrolu, kde je mírně provaříme s 1 polévkovou lžící hladké mouky, kterou jsme přidali do hrníčku studené vody a dobře rozmíchali. Pak vše dle chuti dosolíme a přidáme sem balení zakysané smetany. Už nic nevaříme, jelikož by se smetana srazila. Kdo má rád omáčku kyselejší, přidá si už do hotové několik kapek citrónu, ale už nevaří. Přílohou jsou vařené brambory.

FAZOLKY PO BASKICKU

500 g zelených nebo i žlutých fazolových lusků (lze použít i balení koupených zmražených) očištěných a nakrájených asi na 2cm kousky, 4 středně veliká a oloupaná rajčata (lze použít i konzervu loupaných rajčat i s nálevem) z obchodu, 1 střední cibule, 200g prorostlejší anglické slaniny, 2 větší stroužky česneku, pepř a sůl dle chuti.

Postup: Rajčata , cibuli a česnek oloupeme. Rajčata nakrájíme na malé kousky, cibuli jemně nasekáme. Slaninu nakrájíme na menší kostičky, dáme ji do nějaké silnostěnné vyšší nádoby nebo do woku a necháme ji jen rozpustit, ale ne vyškvařit. Pak přihodíme cibulku ,na plátky nakrájený česnek a necháme vše jen zesklovatět. Poté přidáme fazolky a rajčata, přiklopíme poklicí a na velmi mírném ohni dusíme asi 40 minut, dokud se rajčata zcela nerozdusí a nevytvoří se moc dobrá šťáva. Podle potřeby pokrm osolíme (ale není to ani potřeba) a opepříme. Podáváme s bílým pečivem (veka nebo rohlíky) a jen přijímáme pochvalná zvolání od olizujících se strávníků...

BRETAŇSKÁ POCHOUTKA

250 g očištěných a na 2 cm kousky nakrájených fazolových lusků (na jejich barvě nezáleží), 75 g suchých syrových těstovin, 3 stroužky česneku, 50 g anglické slaniny, 100 g strouhaného eidamu, 2 celá vejce, 100 ml mléka, 1 střední cibule, 2-3 střední, oloupaná a prolisovaná rajčata nebo 3 lžíce kečupu, oregano, pepř a sůl dle chuti, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání zapékací misky.

Postup: Fazolky a těstoviny uvaříme zvlášť a do poloměkka. Slaninu, cibuli a česnek drobně nakrájíme, krátce osmahneme (spíše jen zpěníme), přidáme uvařené fazolky, těstoviny, oregano, pepř, kečup nebo rajčata, sůl dle chuti a vše krátce podusíme. Pak směs urovnáme do vymazané a vysypané zapékací mísy. Vše zalijeme vejci, rozšlehanými s mlékem, do nichž jsme zapracovali i trochu strouhaného sýra. Povrch strouhaným sýrem taky posypeme. Zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C dozlatova. Hotové podáváme posypané sekanou petrželkou a se zeleninovým salátem.

FAZOLKOVÝ SALÁT S BRAMBOREM (I)

300 g zelených nebo žlutých, očištěných, na 2cm kousky nakrájených a do měkka uvařených fazolových lusků, (lze použít i 1 celé balení zmražených), 250 g brambor uvařených ve slupce, 150 g jakékoliv uzeniny, 1 cibule, 1 vejce, máslo, ocet, pepř, sůl a trocha muškátu, zelená petrželka .

Postup: Fazolky uvaříme ve slané vodě, vařené brambory oloupeme a protlačíme mřížkou na výrobu br. salátu do mísy k fazolkám. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Na troše másla ji zpěníme, pak přidáme ke směsi najemno nakrájenou uzeninu a zprudka vše opečeme. Přidáme do mísy. Osolíme, opepříme dle chuti. V hrnku svaříme 100 ml vody a 3 polévkové lžíce octa se strouhaným muškátovým oříškem a svařenou směsí zalijeme vše v míse, vejce uvaříme natvrdo, nasekáme a přidáme do mísy. Směs dobře promícháme a necháme v chladu uležet, pak podáváme jako přílohu nebo jen s pečivem.

FAZOLKOVÝ SALÁT S BRAMBOREM, ANANASEM , BROKOLICOVÝMI RŮŽIČKAMI, ZELENINOU A S KUKUŘICÍ - II

800 g brambor uvařených ve slupce, 200g celeru, 200 g mrkve, 100g kořenové petržele (místo jednotlivých druhů lze použít asi 0,5 balení zmražených zeleninových nudliček pod svíčkovou), 3 větší jablka, 3-5 brokolicových růžiček (nemusejí být), hrst mražené kukuřice, 500 g fazolových lusků (nebo jedno balení mražených), 1 velký celý a scezený ananasový kompot, 2 vrchovaté lžíce majolky, 200 g zakysané krémovité smetany, 1 čaj. lžička soli, 0,5 lžičky kari koření, 1,5 lžíce sójové omáčky, 3 prolisované stroužky česneku.

Postup: Fazolky uvaříme do měkka, brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prolisujeme mřížkou na salát do mísy. Přidáme uvařenou zeleninu, lisovaný česnek a omytá a neoloupaná jablka, která jsme zbavili jádřinců a nakrájeli jsme je na drobné kostičky. Nasypeme kostičky ananasu. Vše promísíme a zalijeme zakysanou smetanou, do níž jsme dali majolku, sójovku, sůl a koření. Vše opět dobře promícháme a necháme několik hodin uležet v chladu. Podáváme jako přílohu k jakémukoliv masu nebo rybě apod..

Lenka Svobodová